Ian MacNeilin läpiajomaalit ratkaisivat Forssassa

MESTIS / Raportti
FPS ei tälläkään kertaa pystynyt antamaan tasaveroista vastusta kaukalossa, kun vastaan asettui jompikumpi Mestiksen kahdesta suuresta. Sportin muiden hyökkääjien kärsiessä maalintekokammosta näytti joukkueen uusin kasvo Ian MacNeil mallia suoraviivaisuudesta ja viimeistelystä. Mielenkiintoisia tapahtumia riitti myös pelitilanteiden ulkopuolella.

FPS:n ja Sportin ottelun alkuhetket olivat värikkäämpiä, kuin missään tähänastisissa Mestis-ottelussa tällä kaudella Forssassa. Heti ensimmäinen pelikatko puolentoista minuutin jälkeen tarkoitti FPS:n Veli-Matti Savinaiselle jäähyä koukkaamisesta. Sportin ylivoima ei mennyt suunnitelmien mukaan, vaan Jussi Pernaa töpeksi kiekon forssalaisille, jotka pääsivät ylivoimahyökkäykseen. Markus Ojala vapautti maalille nousseen Toni Ronkaisen, jonka ensimmäinen sutaisu kilpistyi maalivahti Matti Höylään. Kiekko jäi kuitenkin pelattavaksi ja Ronkainen survoi oman reboundinsa maaliin.

Suurin hämmennys tuli hetkeä myöhemmin ilmoituksesta, ettei maalia hyväksytäkään, koska peli oli vihelletty poikki, vaikka päätuomari Tero Anttalainen olikin näyttänyt maalin syntyneen. Ronkaisen ensimmäisen laukauksen jälkeen Anttalainen oli viheltänyt vaimeasti pilliinsä luullen kiekon olevan Höylän hallussa. Kamppailun jälkeen yksikään osapuoli ei kiistänyt sitä, että tuomari teki tilanteessa pelin kannalta dramaattisen virheen, joka siis tällä kertaa eliminoi FPS:n päivänselvän maalin.

Samassa ajassa Sportin Tommi Oksa joutui jäähylle ja seuranneella tasavajaalla FPS teki taas melkein maalin. Sisätolpassa ja maaliviivalla käynyt kiekko ei kuitenkaan todennäköisesti ylittänyt kokonaan maaliviivaa, sillä punavalo ei syttynyt eikä forssalaisetkaan tilannetta protestoineet.

Lisää paikkoja FPS:lle tarjottiin, kun Ian MacNeil ja Ville Varakas ottivat 20 sekunnin välein jäähyt. Kahden miehen ylivoimalla FPS:n pakkopeli oli tutun aneemista ja vain Ossi Häkkiselle saatiin pelattua maalin eteen vapaa tekopaikka laukauksen viuhuessa kuitenkin ohi. Hetkeä myöhemmin kiekko lähti Häkkisen lavasta jäähyltä tulleelle MacNeilille, joka polki läpiajoon ja nosti sen päätteeksi kiekon vasempaan yläpesään ohi Juho Santasen.

Jäähysuman purkaannuttua päästiin kiekkoilemaan nelisen minuuttia tasaviisikoinkin kunnes jäähyvaikeudet koittivat FPS:lle ja vuorostaan Sport sai vajaan minuutin tilaisuuden kahden miehen ylivoimaan. FPS oli juuri saanut Savinaisen takaisin jäälle, kun alimman Sport-pelaajan laukaus ringetteviivan takaa painui kimmokkeen kautta lihamuurin takana olleen Santasen längistä maaliin. Maalimerkinnän tilanteesta sai Ilpo Salmivirta.

Toisessa erässä Sportille kahdeksan pientä rangaistusta, FPS:lle neljä

Kakkoserän alussa Sport siirsi välittömästi paineen reiluksi minuutiksi FPS:n kenttäpäätyyn. Forssalaiset missasivat monta purkupaikkaa, joten Santasen oli venyttävä äärimmilleen estäessään Pete Suonpään maalinteon ja yhden tyhjän maalin edessä odottaneen irtokiekon kävi Lasse Lintula siivoamassa kauemmaksi maalista.

Erän kymmenennellä minuutilla tasavajaalla pelatessa kiekko pomppi jälleen jostain FPS-pelaajien kamoista MacNeilille, joka rynnisti toistamiseen läpi haastamaan Santasta. Tälläkin kertaa viimeistely oli varma ja kanadalaissentteri johdatti Sportin jo kolmen maalin karkumatkalle.

Maalin jälkeen Sport-pelaajat syyllistyivät likaisiin otteisiin ja heille tuomittiin vajaaseen viiteen minuuttiin viisi pientä rangaistusta. FPS:n pelaaminen yhden ja kahden miehen ylivoimalla oli luokatonta, kunnes viimein ajassa 36.32 paukahti. Joni Kujala latasi siniviivalta hurjan laukauksen maalin ylänurkkaan tehden samalla pitkän odotuksen jälkeen ensimmäisen kotimaalinsa Mestiksessä.

Kolmas erä oli ottelun laimein, eikä Sportilla ollut vaikeuksia pitää peliä kontrollissaan. Seitsemännellä minuutilla Sport iski neljännen ja viimeisen maalinsa, joka sekin syntyi kaikkien ottelun muiden maalien tavoin erikoistilanteesta, ylivoimalla. Markus Jämsä antoi siniviivalla poikittain Markku Erholtzille, jolla oli tyhjää tilaa edessään. Erholtz otti pari potkua ja laukoi kauden avausmaalinsa ohi heittäytyneiden FPS-pelaajien ja Santasen.

Viimeisen kymmenminuuttisen alkaessa FPS sai aikaan hyvää painetta mutta ei enää toista pöytäkirjoihin merkittyä maalia Höylän selän taakse. Tämän rynnistyksen jälkeen FPS ei enää juurikaan pystynyt tuottamaan laukauksia ja Sport pelasi loppuajan hallitusti virheitä vältellen ja loppusummeria odotellen.

Sportilla käytössä härskit keinot kulisseissa

FPS-valmentaja Karri Kivi lausui lehdistötilaisuudessa muutaman sanan itse pelitapahtumisesta valitellen lähinnä käytettävissä olevan materiaalinsa kapeutta ja siitä aiheutunutta väsymystä mutta suurimman huomion Kiven kommenteissa sai Sport-valmentajien toimet ennen ottelua.

Kiven mukaan Mikko Manner oli ennen ottelua käynyt satuilemassa otteluvalvojalle, että FPS:n Jarno Kantelus aikoisi hakea tappeluun kanukki MacNeilin. Otteluvalvoja Matti Alasentie vahvisti Mannerin käyneen kertomassa odotuksiaan FPS:n suhtautumisesta MacNeiliin ja välitti luonnollisesti keskustelun ennen ottelua myös Kiven sekä kokemattoman päätuomarin Tero Anttalaisen tietoon.

Luonnollisestikaan MacNeilin ympärillä ei tapahtunut mitään poikkeavaa mutta ainakin Manner sai hämmennettyä keitosta ja näytti, että yleensä kevään ratkaisuhetkillä alisuorittava Sport on tällä kaudella valmis käyttämään kaikki keinot voittaakseen.

Manner ei pelin jälkeen maininnut Kantelusta tai muita nimeltä vaan maalaili asiaa yleisellä tasolla.

- Tiesimme, että Ian on tullut tänne pelaamaan kiekkoa. Pyysin pitämään silmällä, että kentällä ei tapahdu mitään minkä jälkiseurauksena hän istuu seuraavat viisi peliä katsomossa. Jos tappelu on tulossa, niin antaa pelaajien tapella mutta aloittaja on osattava siitä nähdä. Mitään ei tällä kertaa ollut mutta tällaiset seikat on jouduttu ottamaan huomioon valmistautumisessa.

Kaukalon todellisista tapahtumista Mannerin kommentit olivat seuraavat.

- Saavutettiin kaksi pinnaa, jotka ovat yhtä tärkeät kuin mistä tahansa muustakin ottelusta. Tiedettiin, että kotijoukkue tulee peliin fyysisesti ja taistellen. Näin olikin mutta kuitenkaan ei oltu valmiita ja annettiin heille liikaa tilaa.

- Siitä selvittyämme oltiin kuitenkin 5-5-pelissä tosi hyviä ja sitten peli alkoikin jo mennä aika rikkonaiseksi. Kolmas erä oli meiltä myös hyvä. Maalilla Höylä oli mies paikallaan ja MacNeil näytti mallia suoraviivaisesta ja tehokkaasta pelistä, Manner kehui.

FPS pelaa seuraavan kerran tiistaina Kouvolassa KooKoota vastaan ja Sport mittaa samana päivänä kotonaan Salamoiden kunnon.

» Lähetä palautetta toimitukselle