Yhdessä yössä voittovireeseen

MESTIS / Raportti
Perjantaina Turussa alavireisesti räpiköinyt FPS näytti taas kerran epäilijöille, ettei se ole menettänyt uskoa omaan pelaamiseensa, vaikka pelaajavaihtuvuus onkin suurta viikosta toiseen. Viime viikolla K-Vantaasta tulleen voiton tavoin myös tämän pistepotin resepti oli yksinkertainen – varma maalivahti ja loistava erikoistilannepelaaminen.

Kenties ottelun alkuhetkillä forssalaispelaajien mielissä kummitteli vielä edellisen illan TuTo-tappio, sillä Joensuusta ja Mikkelistä saavutetuilla vieraspisteillä myös matkapeleihinsä tatsia saanut SaPKo hallitsi väkevästi kamppailun alkuminuutteja.

Viimeistä otteluaan FPS:ssa pelannut Juho Santanen sai avauserässä virkaveli Iiro Tarkkia enemmän selvitettäväkseen kiperiä tilanteita mutta ei voinut mitään SaPKon 17. minuutilla tekemälle avausmaalille, joka oli kokeneiden puolustajien käsialaa. Antti Niemi tulitti keskeltä ja Santasen torjuma kiekko tuli suoraan Matti Tiihosen lapaan, eikä KalPa-kasvatti tätä tilaisuuttaan missannut.

Oikukkaan päätuomari Jari Leppäalhon tekemisiä ihmeteltiin ottelun jälkeen laajasti niin joukkueiden valmentajien kuin monen muunkin toimesta. Niinpä SaPKolle avautui toisen erän alkuun mahdollisuus tehdä lisää maaleja, kun se pääsi pelaamaan täydet kaksi minuuttia kahden miehen ylivoimalla FPS:n kärsiessä jäähypenkillä kolmea eri rangaistustaan.

Ylivoiman ainoa huippupaikka tuli puoliksi vahingossa, kun siniviivalta lähtenyt laukaus pyöri parin pompun jälkeen läpi Santasen jaloista, kotiyleisön onneksi kuitenkin ohi maalin.

Ennen erän puolta väliä maalinteon mallia pässipaidoille pääsi näyttämään heille erittäin tuttu pelaaja, alkukauden SaPKossa pelannut Toni Vähämäki. Helmikuussa 22 vuotta täyttävä puolustaja piti ensin vaikeassa tilanteessa kiekon hyökkäysalueella ja pääsi sitten vapaaseen paikkaan virittämään lyöntilaukauksensa.

Tarkin hanska haroi tyhjää pommin viuhuessa oikeaan yläpesään. Maali oli Vähämäelle kauden ensimmäinen ja kaikkiaan kolmas Mestiksessä. Ensimmäinen nähtiin syksyllä 2002 omalta ringetteviivalta lauottuna ja toinen kaksi vuotta myöhemmin vieraskaukalossa.

Tasoituksen jälkeen johtomaalia saatiin odottaa reilut viisi minuuttia. FPS pelasi jo ylivoimalla ja lisäksi SaPKolle oli tulossa siirretty rangaistus viherpaitojen hakiessa vauhtia omalta alueeltaan. Tommi Heinonen avasi pystyyn ja avausmaaliinkin syöttöpisteen saanut Veli-Matti Savinainen jakeli toiselle laidalle Ossi Häkkiselle, joka vastustajista irti päästyään sijoitti tarkan laukauksen maalin alanurkkaan.

Santanen ja Kantelus lopettivat SaPKon pyristelyn

Kolmannessa erässä kaukalossa riitti rytinää ja kummallekin joukkueelle avautui ylivoimamahdollisuuksia tärkeän maalin tekemiseen. Neljännellä minuutilla isäntien Ari-Pekka Hakala laukoi tolppaan ja vähän myöhemmin kentällä nähtiin kaksi huikeaa torjuntaa Santasen eliminoidessa ensin Miika Piikkilän ja Tarkin torjuessa Savinaisen aikeet nopeassa vastahyökkäyksessä.

Kuusi minuuttia ennen loppua ottelussa täysin pimennossa pysynyt Kalle Konsti sai sen yhden ratkaisupaikan, joka hyvälle maalintekijälle monesti riittää. Konsti oli maalin edessä vapaana ja Santanen heitti kyljelleen jäihin mutta samaan aikaan lähtenyt Konstin laukaus meni metrin verran sekä yli että ohi FPS-maalin.

Toisen ykkösketjun pelaajan Jarno Tiilikaisen päivän kolmannen jäähyn aikana FPS ratkaisi taiston lopullisesti nimiinsä ja maali oli kuin kopio SaPKon ainoasta osumasta. Ossi Häkkinen laukoi ringetteviivalta ja vasemmalla päivystänyt Jarno Kantelus lapioi Tarkilta tulleen paluukiekon perille. Kantelus sai nimiinsä myös tyhjiin tehdyn Palloseuran neljännen osuman hänen ollessaan välissä Joni Kujalan avaamassa tilanteessa.

SaPKon päävalmentajaa Jori Kokkosta harmitti joukkueensa hyytyminen reippaan alun jälkeen.

- Puolitoista erää meille tarjottiin voittoa ja peli oli Mikkelissä nähdyn tapaan hyvännäköistä mutta ei jaksettu sillä tavalla loppuun saakka. FPS sai pelistämme vauhdin pois eikä sitten löytynyt enää uskoa siihen, että kovan työnteon kautta voitaisiin tehdä lisää maaleja, Kokkonen totesi.

FPS-luotsi Karri Kivi otti tappion Turussa raskaasti, joten voitto seuranneesta kotipelistä maistui.

- Nämä valonpilkahdukset ovat olleet tällä kaudella niin vähissä, että jokainen näin hyvä onnistuminen kasvattaa joukkueen fiilinkiä. Jos on hävinnyt monta kertaa, niin vain voitto on se asia, jolla pelaajien usko taas vahvistuu, Kivi sanoi

Hyökkääjä Matias Huikari pelasi nyt toisen ottelunsa FPS:ssa ja on kovaa vauhtia totuttelemassa uusiin kuvioihin. Pelaajiston täydennyksien osalta Kivi totesi seuraavien päivien tuovan taas ratkaisuja mutta seuraavan maalivahdin nimen valmentaja tiesi jo kertoa.

Hän on Espoo-Kirkkonummi-Forssa –akselilla reissannut Bluesin Mika Korhonen, joka torjuu tammikuun ajan kumilaattoja FPS:n väreissä, ellei Bluesille sillä välin tule yllättävää maalivahtipulaa. Täysin uutena miehenä forssalaisten pelaajarinkiin on liittymässä vaasalaislähtöinen 23-vuotias ja 194-senttinen hyökkääjä Anssi Hietaharju.

SaPKo jatkaa pelejään jo sunnuntaina Turussa TuTon vieraana. Palloseuralla valmistautumisaikaa seuraavaan otteluun jää enemmän, sillä se on edessä tiistaina Tampereella.

» Lähetä palautetta toimitukselle