Pakkovoitto tuli rennosti mutta ei laiskasti

MESTIS / Raportti
Pitkästä aikaa voidaan sanoa FPS:n lähteneen selvänä suosikkina Mestis-otteluun. Minkäänlainen ylimääräinen jännittäminen tai paineiden kasautuminen ei kuitenkaan näkynyt joukkueen otteissa vaan sen peliesitys oli erittäin tasapainoinen ja tällä kertaa avainhyökkääjien viimeistelytarkkuuskin oli kohdallaan.

SaPKolla on tällä kaudella ollut perin ikävä tapa päästää takaiskumaali vastustajan ensimmäisestä laukauksesta ja tämä omituisuus toistui jälleen kerran, vaikka maalia vartioikin Tuomas Lohtanderin sijaan pitkästä aikaa Iiro Tarkki. Tarkin sijaan maaliin syyllistä voidaan hakea savonlinnalaisten aloituskentällisen puolustajasta Matti Tiihosesta, joka laidallaan töpeksi Jarno Kanteluksen läpiajoon. Kanteluksen kauden kolmas osuma oli tosiasia hänen sivaltaessaan kiekon oikeaan yläpesään.

Kuuden ensimmäisen minuutin aikana jäähyaitioiden ovet avautuivat kolmesti ja tasavajaalla syntyi FPS:n toinen maalikin. Tällä kertaa lahjoittajana toimi Antti Niemi, jolta FPS:n loistokkaasti pelanneet Ossi Häkkinen ja uusin vahvistus Tommi Heinonen ryöstivät kiekon. Häkkinen oli läpi ja korkea laukaus painui tolppaa viistäen kassiin.

Erän puolessa välissä SaPKokin alkoi saada painetta FPS-päätyyn. FPS liikkui omassa kenttäpäädyssään kuitenkin hyvin eikä sortunut jäähyihin vaikka SaPKo pitkään kiekkoa kontrolloikin. Vanhassa kotihallissaan pelannut Toni Vähämäki alkoi erän lopussa nousta hyökkäyspäässä esille mutta hänen kiperän laukauksensa paluukiekkoon ehtinyt Marko Mäenpää ei saanut sudittua joukkueelleen avausmaalia erän parhaasta tekopaikasta.

Verkot soivat toisessakin erässä

Antti Niemen jäähyä avauserän lopulta jäi kärsittäväksi vielä yli minuutti toiseen erään mutta FPS ei epäröinyt lopettaa erikoistilannetta maaliin. Asialla oli jo kolmannen kerran joukkueen kaukaloa dominoinut ykköskentällinen. Häkkisen laukaus yläristikkoon ei ollut kova mutta tarkka se oli eikä Tarkilla ollut mitään mahdollisuuksia torjuntaan Kanteluksen ja omien pelaajien muodostaessa veräjänvartijalle totaalisen maskin.

Yhä pahempaa SaPKon kannalta oli tulossa neljännellä minuutilla kun FPS maalasi alivoimalla. Markus Tuomaala menetti kiekon keskialueella ja FPS:n ykkössnaipperi Jussi Tapio oli vuorostaan läpiajossa. Laukaus tietysti ylös ja kädet voitiin jälleen nostaa kohti hallin kattoa.

Tapion seuraavallekaan laukaukselle Tarkki ei mahtanut mitään mutta tällä kertaa kiekko ponnahti tolpasta takaisin kentälle. Hetkeä myöhemmin Tiihonen näytti joukkueelleen taistelun mallia miinoittamalla Kanteluksen tämän oman vaihtoaition edessä.

Fyysisyydestä ei kuitenkaan ollut apua FPS:n tehdessä viidennen ja illan komeimman maalinsa. Pelkästään jäähyillä ottelussa kunnostautuneen Joni Lindlöfin rangaistusta tappanut alivoimanelikko hyökkäsi liian hanakasti ja antoi FPS:lle avaimet vastaiskuun. Tommi Heinonen oivalsi laidan vierellä pitkällä syötöllä Veli-Matti Savinaisen joka ylitti siniviivan ja viritti suorasta luistelusta vastustamattoman lyöntilaukauksen suhteellisen kaukaa SaPKo-maalin takayläkulmaan.

Päätöseräkin forssalaisten hallintaa

Jos aikaisemmissa erissä FPS iski maalit ensimmäisissä vaihdoissa, oli SaPKo tehdä saman tempun kolmannen erän avausminuutilla. Erittäin varmasti pelanneella FPS-vahti Ville Hostikalla oli kuitenkin onni mukanaan kun Kalle Konstin sisätolppaan ampuma kiekko ponnahti hänen syliinsä.

Muuten erän avauskymppi oli vauhdikasta menoa päästä päähän, jossa molemmilla oli paikkansa maalivahtien kuitenkin torjuessa kaikki lähentelyt. Hetken aikaa FPS kontrolloi tasaviisikoin täysin tapahtumia pakkopelin omaisesti SaPKon alueella mutta ei enää kyennyt maalintekoon.

Ajassa 54.24 SaPKo onnistui murentamaan Hostikan nollapelin. Niemi avasi keskeltä taitavasti Matti Huillalle, tämä taas jatkoi Tuomas Nissiselle, jonka alanurkkavedon Hostikka torjui mutta FPS-pakit eivät tällä kertaa ehtineet siivoamaan maalinedustaa ja Nissinen sivalsi oman laukauksensa paluukiekon häkkiin.

Paikkoja kuudenteen maaliin FPS:lle tuli vielä lopussa joukkueen päästessä yrittämään kahden miehen ylivoimalla mutta tämä mahdollisuus ja aivan loppusekunneilla SaPKon maaliviivalta pois siivottu kiekko eivät enää tuoneet FPS:lle puolta tusinaa maaleja täyteen.

Palkinto kovasta työstä

FPS-valmentaja Karri Kiveltä sateli ottelun jälkeen ansaittuja kehuja pelaajilleen.

- Voitto lämmittää tietysti ja se että tällä kertaa hyvällä alulla saavutettu johto pystyttiin pitämään. Hostikka oli tänään hyvä ja Lintulan ketju alusta asti todella hyvä. Puolustuspeli sujui ja sitä kautta napsui toisessa päässä.

- Kyllä sitä maalipotentiaaliakin löytyy ja olen sanonut että mieluummin laukaukset kohti yläpesää kuin alapesää. On tärkeätä että jätkille tulee palkinto suorituksista välillä voiton muodossa. Ei hyvä tsemppi pelkästään riitä vaan näiden voiton tunteiden vuoksi tätä pelataan, Kivi korosti.

SaPKo-luotsi Jori Kokkonen odotti peliltä jotain ihan muuta.

- Ei tätä voi Mestiksen tasoiseksi otteluksi sanoa meidän joukkueen kohdalta lainkaan. Virheiden määrä oli niin suuri, etten niin paljoa ole niitä nähnyt edes harjoituksissamme. Vastustajan taitavat maalintekijät tekivät sitten niistä ratkaisut.

- Kauden parasta vieraspeliesitystämme lähdimme hakemaan mutta siihen ei ylletty. Vieraspelaamisessa meillä on monta ongelmaa, joihin pitää löytyä ratkaisuja, Kokkonen totesi.

Joukkueiden seuraavat vastustajat eivät majaile sarjan kärkikahinoissa. FPS kohtaa lauantaina vieraissa K-Vantaan ja SaPKo isännöi edellisen keskinäisen ottelun murskalukemin vienyttä Salamoita.

» Lähetä palautetta toimitukselle