HeKi viimeisteli tehokkaammin

MESTIS / Raportti
HeKi kävi kuittaamassa Forssasta jo kolmannen peräkkäisen voittonsa ja ensimmäisen vieraissa yli kahteen kuukauteen parannellen näin entisestään asemiaan pudotuspeleihin pääsyn suhteen. Ottelun ratkaisijoita olivat forssalaisyleisölle tutut Ville Kiiskinen ja Janne Kurikka.

Vaikka HeKi harvinaisessa vieraspisteiden metsästyksessä onnistuikin, ei ottelun avauserä pelillisesti luvannut joukkueelle hyvää vaikka tasatilanteessa ensimmäiselle erätauolle lähdettiinkin.

FPS siirtyi johtoon jo minuutin pelaamisen jälkeen. HeKin puolustus ei ollut ajantasalla ja Oskar Essenin poikittaissyöttö löysi maalin edestä Tino Sandhun, joka onnistuneella viimeistelyllä pääsi tuulettamaan kauden toista maaliaan.

Ensimmäiset neljä minuuttia uneliaasti jäällä pyörineet heinolalaiset saivat herätyksen FPS:n syyllistyessä väärään vaihtoon. Jäähyä ehti kulua vain 20 sekuntia, kun Henri Manninen nosti kiekon tolpan juuresta maalin sisuksiin tasoittaen pelin.

Erän loppupuolella HeKi-vahti Janne Kurikka pääsi näyttämään venymiskykyään Ari-Pekka Hakalan laukauksen edessä. Hetkeä myöhemmin toisessa päässä virkaveli Mika Korhonen oli epäonnekkaampi. Mikko Heiskanen laukoi nousunsa päätteeksi ja Korhosen eteensä torjumaan kiekkoon rynnisti ensimmäisenä Kiiskinen, joka löi laatan varmasti reppuun.

FPS:n tasoitus vain 14 sekuntia myöhemmin oli kiistatta illan komein osuma. Veli-Matti Savinainen voitti hyökkäyspään aloituksen, kiekon saanut Anssi Rantanen lähetti korkean roikun maalille ja Oskar Essen ohjasi kiekon vastustamattomasti ilmasta Kurikan selän taakse.

Maalivahdit loistivat toisessa erässä, HeKi ratkaisi kolmannessa

Toisen erän alussa HeKillä oli muutama huippupaikka maalin edustalta mutta sihti oli hukassa. Myös FPS ja erityisesti läpi ottelun hyvin pelannut kakkosketju Sandhu-Savinainen-Essen loi kerta toisensa jälkeen painetta Kurikan maalille. FPS:n paras paikka erässä osui juuri Sandhulle, mutta kiekko kilahti tolpan ulkoreunaan.

Vierasjoukkueen avainhetki erässä ajoittui Aki Piiroisen jäähyyn, jonka aikana Ville Kiiskinen oivalsi tarkalla syötöllään läpiajoon polkeneen Henri Mannisen. Juuri laukaisuhetkellä Anssi Rantanen sai kammettua Mannisen kumoon ja tuloksena oli rangaistuslaukaus, jota rikottu pelaaja pääsi itse suorittamaan. Yritys ei ollut niitä huonoimpia, mutta Korhonen venyi vakuuttavasti kiekon eteen.

Päätöserän neljännellä minuutilla HeKi siirtyi ottelussa toisen kerran johtoon. Ville Kiiskinen sai kiekon maalin taakse ja syötti sieltä maalille liukuneelle Olli Sinkkoselle, joka ihmettelemättä pisti kiekon pussiin neljättä kertaa kuluvalla kaudella.

FPS haki kovaa tasoitusta, mutta HeKi siivosi maalinedustansa hyvin ja Kurikka torjui loput. Kurikan edessä joutuivat taipumaan esimerkiksi kotijoukkueen avainsentterit Savinainen ja Lasse Lintula.

HeKi ratkaisi pelin lopullisesti nimiinsä viitisen minuuttia ennen loppua. FPS-viisikko harhaili omalla alueellaan pahemman kerran ja Tuomo Ropo vapautti sinikuuppa Kiiskisen maalintekoon.

Parempi myöhään kuin ei milloinkaan, tehopiste oli Ropolle kauden ja Mestis-uran ensimmäinen ottelussa numero 40. Kiiskisellä pisteitä on nyt kasassa jo 41, millä hän sivuaa tähän mennessä parhaan kautensa lukemia. Pistepörssin seitsemänneksi noussut Kiiskinen keräsi 41 tehopistettä myös kaudella 2001-02 FPS:ssa.

Minuutti ennen täyttä aikaa Jarno Kantelus pääsi vielä nokikkain Kurikan kanssa, mutta viime kauden paras Mestis-tulokas ei kolmatta kertaa ottelussa suostunut antautumaan ja ehtipä FPS vielä kymmeneksi sekunniksi vaihtamaan maalivahtinsakin kuudenteen kenttäpelaajaan.

Final countdown, mistä molari?

HeKi-valmentaja Jari Blombergin ajatuksissa voiton arvoa nosti erityisesti ottelun vaikeat lähtökohdat.

- Janne Sinkkonen ja Jani Tossavainen joutuivat jäämään kuumeisina sivuun. Ville Kiiskisellä ja Hannu Haipuksellakin oli lämpöä ja vähän itse kullakin oli pientä nuhaa. Kiiskinen oli kuitenkin ottelun ratkaisijoita, kuten myös tärkeitä torjuntoja ottanut Kurikka ja hyvin maalipaikkoja luonut Tomi Inkinen, Blomberg kehui.

- Puhuimme ennen ottelua liikkumisesta ja pelin yksinkertaisuudesta, mutta vaikea ilta tuli. Ensimmäinen erä oli kauhea, mutta vähitellen alkoi pelaaminen mennä parempaan suuntaan. Peli ei ollut kaunista, mutta tehtiin maalit ja se oli tärkeintä, Blomberg totesi.

Joukkueensa luottamisesta huolimatta FPS-luotsi Karri Kivi ei päässyt näkemään pelin kallistumista omiensa eduksi.

- HeKi oli tänään vähän terävämpi ja meni terävämmin maalin eteen. Tasatilanteessa uskoin, että peli kääntyy meille mutta pieni uinahdus ja vastustaja oli vapaana maalin edessä ratkaisemassa. Parasta meiltä oli Sandhu-Savinainen-Essen –ketju, joka pystyi tänään luoviin ratkaisuihin ja teki myös molemmat maalit, Kivi muistutti.

Keskiviikko on FPS:lle tärkeä päivä, sillä sen aikana joukkueen on löydettävä itselleen uusi maalivahti siirtoajan mennessä umpeen. Mika Korhonen palaa odotetusti Bluesin A-junioreihin ja joukkueella on riveissään vain Mestis-tasolla täysin kokematon Janne Kari-Koskinen. Kiven mukaan uutta veräjänvartijaa on viime viikkoina etsitty todella laajalla säteellä mutta tulosta etsintä ei tiistai-iltaan mennessä ollut tuottanut.

FPS:n maalivahtipelin ja muun iskukyvyn testaa seuraavan kerran torstaina Kiekko-Vantaa omalla kotiareenallaan. HeKi jahtaa neljättä peräkkäistä voittoaan perjantaina Tampereella.

» Lähetä palautetta toimitukselle