Kurinalainen KJT vei pisteet Forssasta

Lauantai-illan ratoksi Forssaan saapui KJT pääkaupunkiseudulta. Alun FPS-painostuksen jälkeen pelin haltuunsa saanut KJT lähti takaa-ajoasemasta, mutta kiri tasoihin ja sitä kautta voittoon. Myös illan erotuomari Tom Laaksonen sai huomiota osakseen.

Ottelu alkoi molempien joukkueiden etsiessä teräänsä. Pari ensimmäistä minuuttia surffailtiin päästä päähän ilman päämäärää, kunnes kotijoukkueen ykkösketju Jaakko Kallio - Jukka-Pekka Koistinen - Matti Raunio sai mylläkän aikaan KJT:n maalille. Kolmannesta paluukiekosta pelivälineen löysi Koistinen, joka nosti kiekon pienestä nurkasta tyhjään reppuun.

FPS teki toisen osumansa pian Koistisen osuman jälkeen, kun Anssi Rantanen laukoi b-pisteen kaarelta ruuhkan takaa ensimmäisen Mestis-osumansa. Maalin jälkeen KJT heräsi pelaamaan ja hyökkäykset alkoivat vyöryä forssalaisten maalia kohti. Erän puolenvälin tienoilla vierailijat pääsivät ensin 2-1 -hyökkäykseen Tuomas Forssin ja Toni Mustosen voimin, mutta FPS-vahti Pasi Keinänen teki ensin paraatipelastuksen kilvellään, jonka jälkeen kassari heittäytyi koko pituudellaan kakkoskiekon eteen.

Kauaa kuitenkaan Keinänen ei kerinnyt pelastuksellaan juhlia, kun minuuttia myöhemmin asialla oli ex-Jokerihyökkääjä Niko Halttunen. Patrik Lostedtin vispasi täydellisen ohjurikiekon maalin eteen, johon Halttunen sai mailansa väliin ja kiekko lipui Keinäsen puikoista verkon perille. Keinänen ei kuitenkaan tästä hölmistynyt vaan jatkoi hyviä otteitaan. Jaska Vilenin päästyä yksin läpi, Keinänen koppasi varmasti Vilenin laukoman rannarin hanskaansa.

Erän loppuun FPS:n ykkösketju oli jälleen pahanteossa. KJT-puolustuksen kynäiltyä liiankin kanssa omalla alueellaan, Koistinen vei ensin kiekon ja sen jälkeen maalivahti Jaakko Suomalaisen jäihin. Kahvituokion päätteeksi Koistinen jujutti mustan Suomalaisen ohi ja siirsi kotijoukkueen takaisin kahden maalin johtoon. Vielä aivan erän viime sekunneilla Koistinen tarjoili Heikki Saariselle tyhjän maalin, mutta Saarinen ohjasi kiekon takalankkiin.

Avauserä kulki pääasiassa forssalaisten komennossa ja KJT pyrki luomaan teräviä vastahyökkäyksiä. Torjuntatilasto Keinänen 11 - Suomalainen 7 vääristää hieman erän kulkua. Päätuomari Laaksosen linjan mukaan ruumiitakaan ei vihelletty.

FPS:n jäähyily kostautuu

Laaksonen näytti heti toisen erän alkuun laittaneen linjansa vaihtoon, kun hän vihelsi Asko Rantaselle jäähyn kiinnipitämisestä heppoisin perustein. KJT:n pikkunätti pelailu ei kuitenkaan vielä johtanut toivottuun lopputulokseen. Rantasen jäähyn myötä vierailijat saivat pelin entistä paremmin haltuun ja nyt pyöritys kulki tasakentällisinkin. Varsinkin kakkosketju Mustonen - Forss - Matti Lievonen pyöritti peliä mallikkaasti forssalaisten päädyssä, mutta vedot tulivat kaukaa ja ne olivat helppoja napsittavia Keinäselle.

Ennen ottelun puoltaväliä Vesa Lehtinen taklasi typerästi KJT-hyökkääjää selästä ja joutui tekosestaan kymmeneksi minuutiksi jäähtymään boksin puolelle. Lehtinen ehti minuutin verran jäähtyä jäähyaition puolla, kun Tuomo Hirvonen joutui Lehtisen seuroiksi vieden kotijoukkueen kahden miehen alivoimalle. Vierailijoilla ei kauaa kestänyt kuitata, kun FPS:n huonon purkukiekon seurauksena Mustonen syötti viivalta takanurkalla kytänneelle Miikka Lindholmille, jolla olisi ollut aikaa vetää vaikka pienet tirsat ennen kiekon häkkiin laittamistaan.

Pian vierailijoiden toisen osuman jälkeen viriteltiin jo tasoitusosumaa. Teemu Kolehmainen pääsi b-pisteen takakaarelta laukomaan jäänuoliaisen Keinästä kohti, jonka Keinänen imaisi haaroista sisään. Ilman maskia lauottu veto olisi ehdottomasti pitänyt kopata.

Tasoitusmaalia seurasi FPS:n johtomaali, jonka orkesteroi Andrei Makrov. Ensimmäistä kotiotteluaan Forssassa puoleentoista vuoteen pelannut Makrov viimeisteli Rami Jokisen loistavasta syötöstä tilanteen 4-3:een. Forssalaisten johto ei kuitenkaan vieläkään pitänyt. Viitisen minuuttia ennen erän loppua kotijoukkueen Raunio sai lievästi sanoen ihmeellisen jäähyn koukkaamisesta. Jälleen asialla oli Halttunen, joka sai laidasta syötön maalin kulmalle. Halttunen pelasi ensin Keinäsen jäähän, jonka jälkeen hän nosti oppikirjan mukaan kiekon ylös.

FPS:n toisen erän pilasi lukuiset jäähyt, eikä joukkue päässyt omaan peliinsä kiinni missään vaiheessa. KJT käytti ylivoimansa hyvällä prosentilla hyödykseen, mutta myös tasakentällisinkin homma toimi. Torjunnat Keinänen 10 - Suomalainen 5 kuvastavat erän kulkua asiallisesti.

Lievonen tarjoilee shokkihoitoa

Päätöserä ei ehtinyt edes minuuttia vanheta, kun jälleen tuli lisää lunta forssalaisten tupaan. Vierailijoiden kakkosvitjan laituri Lievonen päästyä yksin läpi ja Keinäsen torjuttua ensimmäinen veto, Lievonen pääsi tuikkaamaan pelivälineen tyhjään maaliin paluukiekosta siirtäen vierailijat 4-5 -johtoon.

KJT:n johtomaalin jälkeen tunteet alkoivat kuumeta varsinkin forssalaisleirissä. Tunnelma nousi ja samaa tahtia nousi myös kotiyleisön tukka, kun Laaksosen viheltäminen ei miellyttänyt forssalaiskatsomoa laisinkaan. Peliä pelattiin lähinnä vierailijoiden maalilla, mutta näennäinen painostus ei tuonut tulosta FPS:lle.

Puolenvälin tienoilla Jarno Kantelus yritti hakea KJT:n Lostedtia tanssiin, mutta Lostedt ei kutsuun vastannut. Kantelus ehti pari kertaa Lostedtia tirvaisemaan, jonka päätteeksi Kantelus sai oikeutetusti 2+2 minuuttisen ja Lostedt ilmeisesti selän kääntämisestä kakkosen. Ylivoimallaan KJT ei kyennyt ratkaisuun ja parhaan paikan sai vierailijat, kun Raunio karkasi KJT-puolustajien välistä karkuun. Raunio kuitenkin vedettiin yläkädestä koukulla kumoon, mutta yllättäen Laaksonen seurasi tilannetta katseella, kun Raunio ajautui itse maaliverkkoon.

Ottelun lopussa ei suuria hienouksia nähty, sillä edes miesylivoimalla forssalaiset eivät saaneet painetta Suomalaisen maalille. Savun hälvettyä Koistinen kävi vielä ilmeisesti ilmoittamaan mielipiteensä illan tuomaritoiminnasta, jonka seurauksena hän sai tililleen käytöskympin.

Kurinalaisuutta kaivataan

Forssalaisten suurin ongelma on tällä hetkellä järjettömän suuret jäähymäärät. Kolmessa ensimmäisessä ottelussaan FPS on ottanut kaikissa enemmän jäähyminuutteja kuin vastustaja, ja se voidaan peilata myös sarjataulukkoon. KalPaa vastaan ei otettu kuin yksi kakkonen enemmän kuin kaveri ja voittokin tuli, mutta keskiviikkona Jukureita vastaan forssalaiset löysivät itsensä boksista yhdeksän kertaa mikkeliläisten yhtä vastaan. Tänään sama jakauma oli Forssa 6x2min - KJT 1x2min. Pään on pysyttävä kylmänä.

Pelaajaosastolta Jukka-Pekka Koistinen oli loistava. Avauserän kaksi maalia olivat saada yhden syöttöpisteen seurakseen, mutta Heikki Saarisen tyrittyä tyhjä maali, Koistisen tilastoon jäi "ainoastaan" kaksi häkkiä. Joukkueen johtava pistemies on tällä hetkellä selkeä forssalaisten ykkössentteri ja mikäli jatkaa tällä menolla, ei manttelin menettämisen vaaraa ole. Ketjukaverit Jaakko Kallio ja Matti Raunio olivat hieman toisenlaisessa vireessä, eikä Koistinen saanut sellaista apua pelitovereiltaan jota ykköskentän miehiltä olisi voinut odottaa.

Puolustuksesta Heikki Saarinen ei ollut lähimainkaan tasollaan, mutta Anssi Rantanen jatkaa hyviä otteitaan. Tänään aukesi jo maalitili ja Jussi Kulmalan kanssa pelannut Rantanen muodosti eheän pakkiparin. Yleisesti ottaen forssalaisten puolustusta vietiin mennen tullen ja paketti avattiin turhankin helposti. Tähän on kuitenkin koutsin Pekka Laksolan puheiden mukaan tulossa muutosta kauden edetessä.

Pasi Keinänen pelasi hyvän ottelun lukuunottamatta KJT:n kolmannen maalin lapsusta. Varsinkin ensimmäisessä erässä Keinänen oli elementissään.

Halttunen käytti paikkansa

Vierailijoiden ryhmästä mieleen jäi varsinkin Niko Halttunen, jolla oli kaksi kunnollista paikkaa, jotka hän käytti sataprosenttisesti hyväkseen. Halttunen ei maaliensa lisäksi kovinkaan näkyvässä osassa ollut, mutta mikäli Halttunen jatkaa samaa viimeistelyä, lienee miehellä käyttöä KJT:n riveissä.

Ykköskentällinen Vilen - Nöyränen - Lindholm pyöritti peliä näyttävästi, mutta varsinkin Vilen kunnostautui tuhlaajapoikana. Avauserässä useammankin paikan Vilenille järjestänyt kentällinen kykeni kuitenkin yhteen osumaan, jonka viimeisteli taajaan tikannut Lindholm.

Myös kakkoskenttä Mustonen - Forss - Lievonen oli vireessä ja teholukemat olivat aivan eri luokkaa kuin ykkösvitjalla. Halttusen kahden maalin lisäksi Mustosen kolme syöttöpinnaa siivitti KJT:n voittoon tänä iltana, ja miehellä leikkasi veitsen terävästi.

Puolustaja Patrik Lostedtista allekirjoittanut tuumaili ennen ottelua kaveria Jarno Kantelukselle, mutta Lostedt keskittyikin enemmän pelaamiseen kuin Kanteluksen kanssa seurusteluun. Tämä toi tulosta ja varsinkin avausmaalin oivallus oli huippuluokkaa.

Maalissa pelannutta Jaakko Suomalaista ei käynyt kateeksi, sillä laukauksia tuli harvoin ja nekin olivat yleensä vaikeita kiinniotettavia.

Erotuomari Tom Laaksonen vihelsi luokattomasti. Tänään säästyttiin loukkaantumisilta, onneksi. Toivottavasti toista kertaa Laaksonen ei vihellä yhtä heikosti, sillä loukkaantumisriski on tällä menolla aikamoinen, mikäli tuomarin lisäksi myös pelaajilta karkaa mopo käsistä.