FPS tasapeliin kotiavauksessa

Forssan Palloseura avasi harjoituskauden kotiotteluiden osalta tänään Kiekko-Vantaata vastaan. Vantaalaisten vietyä ensimmäinen erä selvästi nimiinsä, heräsivät myös forssalaiset taistoon ja nousivat lopulta 4-4 -tasapeliin.

Forssalaisittain kotiavauksen kiintopisteinä olivat uusina kasvoina sopimuksen tehneet Tuomo Hirvonen ja Tapio Ahtonen. Heidän lisäksi vihreissä luisteli neljä kokeella olevaa pelaajaa, Kirill Kolpakov, Kaupo Kaljuste, Mika Paananen sekä Mika Kaski.

Vierasjoukkueelta ottelusta oli poissa mm. Sportista täksi kaudeksi hankittu Ari-Pekka Pajuluoma, sekä muutama muu ennen ottelua jaettuun lehtiseen merkitty pelaaja. Vantaalaiset lähtivät otteluun kolmella kentällisellä.

Shokkihoitoa forssalaisille

Palloseura ei juuri ollut kerennyt vielä vauhtiin päästä, kun jo omissa soi. Vantaalaisten ykkösketjun Teemu Kuusisto - Mikko Kainulainen - Petri Pitkäjärven rakenneltua pienimuotoinen hulabaloo forssalaismaalille, pääsi oikeassa laidassa pelannut Pitkäjärvi sutimaan kiekon FPS-vahti Pasi Keinäsen taakse.

Tästä ei kuitenkaan forssalaisten kauaa kestänyt toipua, kun Mika Kaski näki yksin vasemmalla laidalla viilettäneen Jussi Tapion, joka sivalsi kiekon takanurkkaan ohi vantaalaismaalia vartioineen Tom Gladhin.

Tasoitusmaalista huolimatta FPS ei kuitenkaan saanut peliä haltuunsa ja vantaalaiset vyöryttivät hyökkäyksiä toisten jälkeen forssalaismaalille. Toisinaan myös Palloseura pääsi käymään kentän toisessa päässä, mutta systemaattiset hyökkäykset olivat kaukana, eikä joukkue päässyt uhkaamaan Gladhin vartioimaa maalia.

Hieman ennen erän puoltaväliä Vantaan Mikko Puranen voitti hyökkäyspään aloituksen n. 100-0, josta kiekko ajautui takana kytänneelle Jussi Erkkilälle. Erkkilä laukoi napakan vedon suoraan Keinäsen hanskakäden ylänurkkaan, eikä Keinänen ilmeisesti nähnyt hieman puskista tullutta vetoa.

Erän loppuun vantaalaiset viimeistelivät vielä pari ylivoimamaalia, joista jälkimmäinen syntyi jälleen Erkkilän lavasta. Varsinkin jälkimmäinen osuma lipsahti Keinäselle varsin helposti, mutta neljän takaiskun jälkeen maalille ei kuitenkaan vaihdettu luukkua avannutta Juha-Matti Taposta.

FPS peliin mukaan

Toiseen erään kotijoukkue lähti liikkeelle hieman pirteämmällä ilmeellä ja nyt myös laukauksia saatiin Gladhia kohti. Toki laadussa olisi ollut parantamisen varaa, mutta nyt hyökkäykset olivat aivan erinäköisiä verrattuna avauserän hapuilevaan peliin. Lähes kättelyssä FPS sai kavennusmaalin aikaiseksi, kun Ahmoista Forssaan tullut Tuomo Hirvonen lähetti "toivotaan, toivotaan" -roikun maalia kohti. Toive toteutui ja kiekko osui ilmeisesti maalin edessä olleen Jesse Huuhanmäen päähän, josta musta ohjautui ohi hölmistyneen Gladhin.

Kotijoukkueen peli kuitenkin rikkoutui useisiin jäähyihin ja Kiekko-Vantaa pääsi pyörittämään ylivoimaansa, mutta tuloksetta. Vieraat pääsivät jauhamaan jopa viidellä kolmea vastaan erän puolivälin jälkeen, kun Matti Raunio sivalsi Tuomas Nikoskelaista suoraan ranteeseen ja tämä joutui jättämään kentän. Tuomarina toiminut Hannu Leikkilä ei huomannut rikettä, mutta linjatuomari Kalle Kolusen tultua huomauttamaan erotuomaria, haettiin Rauniota kahdeksi minuutiksi jäähyaition puolelle. Vantaan ylivoimasta ei kuitenkaan tullut lasta eikä sitä itseään ja joukkueet jatkoivat tasalukuisina.

Kun vieraat eivät kyenneet ylivoimiaan käyttämään, mentiin kolmanteen erään vantaalaisten johtaessa 4-2. Toinen erä toi vierailijoille rutosti jobin postia, sillä Nikoskelaisen loukkaantumisen lisäksi myös Hannu Väisänen poistui kesken erän pukukopin puolelle. Väisäsen kasvot ilmeisesti aukesi, kun hän otti yhteen Anssi Rantasen kanssa. Tästä välikohtauksesta molemmat passitettiin kahden minuutin istunnolle, vaikka kovaäänisimmät jo vaativat suihkukomennusta Rantasista pienemmälle.

Vantaan potku loppuu

Jo alun perin kolmella ketjuun lähteneillä vantaalaisilla alkoi selkeästi hokkari painamaan kolmannessa erässä. Nikoskelaisen ja Väisäsen jäätyä pukukopin puolelle, vierailijat joutuivat pelaamaan ainoastaan seitsemällä hyökkääjällä ottelun loppuun.

Erän alkupuolisko kulki pääasiassa forssalaisten hallinnassa, eikä vierasjoukkue juuri päässyt hätyyttelemään Keinäsen maalia. Erän kuluttua ehtoopuolelleen, FPS sai lopulta kiekon Gladhin taakse. Jälleen asialla oli Hirvonen, joka veti napakasti kiekon takaylänurkkaan voimattoman Gladhin ohi.

Palloseuran takaa-ajo tuottaa lopullisen tuloksen vain kymmenisen sekuntia ennen ottelun päättymistä, kun Jussi Kulmala sutii ruuhkasta kiekon maalin perukoille tasoittaen ottelun neljää neljään.

Forssan virolaiset toistensa vastakohtia

FPS:aan kokeelle tulleet virolaiset Kolpakov ja Kaljuste olivat lähes täysin toistensa vastakohtia. Siinä missä Kaljuste oli hidas, mutta kankea, Kolpakov oli hieman pienempi ja vikkelä. Siinä missä Kaljuste oli varma ja eleetön, oli Kolpakov jokseenkin pihalla ja yleensä katselemassa vastustajan siniviivalla vantaalaisten ylivoimahyökkäystä.

Virolaiset aloittivat ja lopettivat ottelun toistensa pareina, mutta pelasivat pelin aikana useimmissa pakkivariaatioissa. Kaljusteella ei ollut hätäpäivää oikein missään tilanteessa, ja vaikka hänen mies miestä vastaan peli ei kovin kaunista katseltavaa ollutkaan, oli se silti tehokasta. Aina alimmaisena miehenä varmistamassa ollut Kaljuste oli forssalaispakeista ehdottomasti kaikkein varmin, vaikkei kiekollinen peli välttämättä silmiä hivellytkään.

Kolpakov ei juuri päässyt mies miestä vastaan pelaamaan muualla kuin hyökkäyspäässä, kun oli lähes poikkeuksetta auttamatta myöhässä vantaalaisten vyörytettyä hyökkäyksiä forssalaismaalia kohti. Näissä tilanteissa lähes poikkeuksetta Kolpakovia paikkaamassa oli esimerkillisesti puolustustehtäviä hoidellut sentteri Jukka-Pekka Koistinen, joka piti kiirettä lähes joka vaihdossa Kolpakovia paikkaamaan.

Tämän ottelun perusteella Kaljusteelle on ehdottomasti FPS:n tarjottava kauden kattavaa sopimusta, sillä puolustavia puolustajia forssalaisilla ei liiemmin ole. Myös Kaljuste ainakin ulkonäkönsä perusteella kaipaa uusia luistimia, sillä miehen kulkupelit näyttivät olevan peräisin suurin piirtein 80-luvun lopulta. Sen sijaan Kolpakovin tilanne on toinen, kun hyökkääviä puolustajia Palloseuralta löytyy vaikka muille jakaa.

Virolaisten lisäksi Mika Paananen ja Mika Kaski olivat FPS:n testattavana. Ensin mainittu selviytyi hommastaan kohtuullisesti, vaikkakaan ei esittänyt sen ihmeellisempiä. Kuitenkin yhdessä Tapio Ahtosen ja Matti Raunion kanssa pelanneen Paanasen kenttä kykeni pyörittämään peliä vantaalaisten päädyssä, mutta ei kuitenkaan päässyt maalipuita lähemmäksi. Ahtosella oli pari Raunion tarjoamaa avopaikkaa, mutta nurmijärveläinen ajautui liian lähelle maalia ja Gladh hoiti tilanteet rauhallisesti.

Kaski ei ainakaan kovin lähtemätöntä mielikuvaa jättänyt, eikä erottunut massasta oikein mitenkään. Pari nousua laitaa pitkin miehellä oli, mutta siihen hänen anti sitten melkeinpä jäikin.

Uusista hankinnoista Ahtonen näytti vahvistukselta, vaikka tulikin Palloseuraan sarjaporrasta alempaa Jokipojista. Ahma-paidasta siirtynyt Hirvonen viimeisteli kaksi maalia, eikä kentällä erottunut oikein mitenkään maalien lisäksi. Hyvähän se on puolustajalle, kun pitää oman tonttinsa eikä erotu ainakaaan virheillään. Eikä puolustajaa oikein haukkuakaan voi kahden maalin jälkeen, eipä sikäli, ei ole niin aihettakaan.

Maalissa Keinänen oli ensimmäisen erän haparoinnin jälkeen hieman varmempi, mutta ei silti oma itsensä. Kiekot pomppi hieman, eikä kassarilla ollut aina tietoa missä musta lymyili.

Kapea Vantaa

Syystä tai toisesta vain kolme kentällistä Forssaan tuonut Vantaa putosi kotijoukkueen kyydistä mitä pidemmälle peliä edettiin. Alussa tuoreilla jaloilla vierailijat luistelivat kotijoukkueelta jalat alta, mutta alkuhurmos ei kantanut ensimmäistä erää pidemmälle. Osa syy tähän oli tietysti Nikoskelaisen ja Väisäsen loukkaantumiset, jotka kavensivat vierailijoiden materiaalia entisestään.

Hyökkäysosastolta Vantaan ykköskentällinen, Kuusisto - Kainulainen - Pitkäjärvi esiintyi edukseen ja kykeni myös ensimmäisen erän jälkeen saamaan muutaman mylläkän kotijoukkueen maalille. Kolmikko kolisutteli myös tolppia ensimmäisessä erässä, mutta ei saanut lopulta tililleen kuin yhden osuman.

Puolustuksesta esiin nousi kaksi maalia viimeistelleen Jussi Erkkilän lisäksi useamman hyvän pystysyötön jakanut Thomas Heinrichs. Heinrichs oli varmalla päällä niin hyökkäys- kuin puolustuspäässäkin ja tullee nauttimaan korkeita peliaikoja tulevalla kaudella, mikäli pelaa samalla tasolla, jolla tänään pelasi.

Maalilla Tom Gladh otti ne kiinni mitä pystyi, mutta mahdottomiin hänkään ei kyennyt. Vantaan ykkösvahti Joni Hallikainen oli jäänyt kotiin ja luukkua aukomassa oli Antti Niemi. Gladh tosin kaipaa otteisiinsa vielä pientä rentoutta, jotta kiekot eivät pompi samaan tapaan kuin tänään.

Tänään vantaalaisten ongelma oli se, että luistin kulki vain ensimmäisen kaksikymppisen. Kun Vantaa saa neljä ketjua jalkeille, niin varmasti myös joukkueen vauhti pysyy päällä kokonaiset kuusikymmentä minuuttia ja vantaalaisen kykenevät pitämään pelin temmon ylhäällä ottelun alusta loppuun asti.

FPS:n kentälliset näyttivät suurin piirtein tältä: