FPS maaleitta pisteille

MESTIS / Raportti
Mikkelin Jukurit kävi Forssassa pommittamassa Palloseuran maalia ahkeraan tahtiin. Maaliin asti kiekko meni kuitenkin vasta jatkoajalla, joten hurjasti taistelleet isännätkin rikastuivat yhdellä pisteellä.

Sarjakakkosena ennen keskiviikon kamppailua majaillut Jukurit lähti alamaissa taapertavia isäntiä vastaan liikkeelle heikolla asenteella. Vihreä aalto vyöryi vieraiden maalille pari ensimmäistä minuuttia uhkaavan näköisesti, mutta varsinaisiin maalipaikkoihin Palloseura ei päässyt.

Yhdeksän minuutin kohdalla Matti Rauniolle avautui mainio vetopaikka, mutta maalitykkinä tunnettu Raunio päättikin hakea kaukaloon palanneelle Rami Jokiselle vieläkin parempaa paikkaa. Syöttö kuitenkin epäonnistui ja yksi illan harvoista FPS-tilanteista valui hiekkaan.

Mitä pitemmälle erä eteni, sitä vahvemmin keltapaidat alkoivat ahdistella FPS:n maalilla torjunutta Juha-Matti Taposta. Etenkin Jaakko Kallion lusiessa helpohkoa rangaistustaan Jukurit veivät taistelevaa isäntäjoukkuetta kuin markan munkkia alennusmyynnissä. Taponen yhteistyössä onnettaren kanssa piti kuitenkin maalin puhtaana.

Erän komein yksilösuoritus nähtiin viidentoista pelatun minuutin paikkeilla kun viimeistä otteluaan Palloseuran paidassa pelannut Jaakko Hagelberg tarjoili syötön Tapio Ahtoselle. Ahtonen päätti näyttää taitojaan ja hoopotti Jukuripuolustajan munkkikahville upealla jalkakikalla. Viimeistely ei kuitenkaan enää onnistunut ja Ville Vähäsalo pääsi tilanteessa helpolla.

Vauhtia ja vaarattomia tilanteita

Vaarallisiakin tilanteita toisessa erässä nähtiin, mutta yksinomaan Palloseuran päädyssä. Ville Vähäsalolle merkittiin avauserässä kahdeksan torjuntaa, kahdessa viimeisessä yhteensä kolme. Vierasjoukkue oli terästäytynyt erätauolla ja päättänyt ratkaista ottelun. Palloseuran vauhti ja taistelu puolustuspäässä riitti kuitenkin pitämään maalituomarit työttöminä.

Ensimmäinen erän kahdesta FPS-laukauksesta nähtiin heti avausminuutilla. Jukka-Pekka Koistinen nousi vauhdikkaasti vasenta laitaa kohti maalia. Jarno Kantelus odotteli jo toisella puolella syöttöä, mutta sentteri päättikin ampua itse. Laukaus oli tulinen ja tarkka, mutta Vähäsalo ennätti työntää kilpikätensä kiekon tielle.

Jukurit sai hyvän maalipaikan parin minuutin kuluttua edellisestä. Katsomossa odoteltiin Sebastien Augerin tuomitsevan rangaistusta Palloseuralla, ja ilmeisesti pelaajatkin odottelivat jo vihellystä. Sitä ei kuitenkaan kuulunut ja Ville Hyrkäs vapautti nopealla pystysyötöllä Antti Laakson läpiajoon. Laakso yritti harhauttaa Taposen, mutta nuori FPS-vahti pysyi kokoajan Jukurien tehomiehen mukana ja torjui tilanteen.

Palloseura pääsi silloin tällöin nousemaan vieraiden maalille, mutta laukauksia pihisteltiin turhaan. Erän 16. minuutilla Jukurien Miro Laitinen tiesi maalien syntyvän vain ampumalla ja tykitti hyvän laukauksen kohti Taposen vartioimaa maalia. Maalivahti on kuitenkin joukkueessa torjuakseen kiekkoja, niin myös Taponen Palloseurassa. Mies torjui lähietäisyydeltä lähteneen kudin hienosti mailakädellään. Jälkitilanteesta tuomittiin Jaakko Hagelbergille rangaistus.

Hagelbergin jäähyn aikana nähtiin pahan näköinen tilanne kun Juha Nurmisto taklasi polvellaan hyökkäykseen nousemassa ollutta Jukuripelaajaa. Keltapaita ei kuitenkaan loukkaantunut eikä Auger palkinnut Nurmistoa rangaistuksella. Sen sijaan Asko Rantanen passitettiin aition puolelle hetkeä myöhemmin.

FPS:n alivoima taisteli kolmella miehellä mallikkaasti, eikä Jukurit päässyt edes kunnon maalipaikkoihin. Ylivoiman parhaaksi tilanteeksi jäi Petri Lehtosen nousu maalille. Viimeistely jäi kuitenkin Taposen rukkaseen. Rangaistusten päätyttyä Ville Kiiskisen onnistui toimittaa kiekko maaliin asti, mutta Auger ehti huomata maalin pompanneen paikaltaan ennen laatan lipumista viivan yli.

Illan ensimmäinen osuma

Kun kaksi erää oli tahkottu osumitta, nähtiin erätauolla viimeinkin sellainen. Ensimmäisellä erätauolla takavuosien forssalaisveskari Jorma Larpi piti maalinsa puhtaana rankkarikisassa, ja tiukkaa teki osumien tekeminen sählypallon heittokisassakin. Viimeisenä heittänyt FPS-juniori Mikko kuitenkin osui pönttöön ja teki samalla illan ensimmäisen täysosuman.

Kolmannen erän aluksi Marko Ronkainen oli nousta illan sankariksi katkottuaan Jukurien avauksen maalin edestä. Ronkaisen laukaus meni kuitenkin ohi Jukurimaalin.

Jälleen kerran erän juoni oli tuttu. Mitä pitempään pelattiin, sitä vahvemmin keltapaidat painoivat päälle. Samuli Piiroinen pääsi jo todella lähelle maalintekoa kun miehen laukaus osui hirvittävän ruuhkan takaa Palloseuran maalin kehikkoon. Muutamaa minuuttia myöhemmin oli Tommi Kovasen vuoro pyssyttää, mutta Taposen upea kilpitorjunta piti ottelun edelleen maalittomana.

Kun erää oli takan 13 minuuttia, sai Vähäsalo torjua erän ainoan torjuntansa. Matti Raunio pääsi ensin puolittain läpi, mutta Jukuripakit pitivät kahteen pekkaan forssalaisen mailan kurissa. Jatkotilanteesta Raunio pääsi kuitenkin pyssyttämään sydämensä kyllyydestä kohti mikkeliläishäkkiä, mutta Vähäsalo oli vähäisestä työmäärästä huolimatta tarkkana.

Erän lopussa Auger tarjoili voittoa Jukureille jo varsinaisella peliajalla. Jaakko Kallio tönäisi pienemmän vastustajansa jään pintaan kevyesti. Auger oli kuitenkin sitä mieltä, että kyseessä oli väkivaltainen teko, joten Kallio joutui jäähypenkille aivan erän lopussa. Palloseura kuitenkin kesti 47 kertaa torjuneen Taposen johdolla ja vei ottelun jatkoajalle.

Jatkoaikaa pelattiin vauhdikkaasti ja yritteliäästi. FPS tarvitsi kaksi pistettä vältelläkseen karsijan paikkaa. Jukurit puolestaan halusi pisteet noustakseen sarjakärkeen. Vauhdikkaan jatkoajan ratkaisu syntyi ajassa 62.42, kun Ville Hyrkäs vapautti Antti Laakson jo illan toiseen läpiajoonsa. Tällä kertaa Laakso ei erehtynyt vaan nosti kiekon hallitusti maalin ylärysään.

Onnistumisia viimein

FPS pelasi maalittomuudestaan huolimatta ihan kelvollisen pelin. Erityisesti joukkueesta loisti maalilla Juha-Matti Taponen. Myös SoPasta hankittu Juha Sinkkonen täytti ruutunsa paremmin kuin esimerkiksi allekirjoittanut uskalsi odottaa. Puolustuksen johtohahmona toimi jälleen hyvin pelannut Heikki Saarinen.

Hyökkäyspäästä on nollapelin jälkeen vaikea nostaa esiin onnistujia. Jarno Kantelus rymisteli hienosti ja oli pariin kertaan päästä murtautumaan maalipaikkoihin. Tapio Ahtonen esitti yhden hienon jalkakikan ja pelasi muutenkin perusvarmaa peliä. Myös hieman unessa pelaillut Hagelberg onnistui pariin otteeseen hyvin.

Vieraiden paras löytyy niinikään puolustuspäästä. Tommi Kovanen raatoi hienosti keltapaitojen takalinjoilla ja oli lähellä tehdä voittomaalin jo varsinaisella peliajalla. Myös maalivahti Vähäsalo pelasi hyvin, vaikkakaan ei joutunut venymään ihmetekoihin.

Palloseuran seuraava ottelu on lauantaina Järvenpäässä KJT:n vieraana. Jukurit puolestaan isännöi tuolloin Kajaanin Hokkia.

» Lähetä palautetta toimitukselle