Hostikan unelmailta vei FPS:n voittoisana tauolle

MESTIS / Raportti
Ilmiömäisen ottelun FPS:n maalilla torjunut Ville Hostikka sekä leijonan lailla taistellut kenttämiehitys takasi FPS:lle arvokkaan voiton päivän ainoassa Mestis-ottelussa. Salamat teki ottelussa kaiken valmentajansa haluaman, paitsi maalit.
haastattelu

Toni Ronkainen palasi viherpaitaan
[lue lisää]

Hulluksi olisi sanottu sitä katsojaa, joka olisi möläyttänyt illan ottelun voittomaalin syntyvän jo pelin toisella minuutilla. Niin kuitenkin tällä kertaa pääsi käymään, kun ensimmäisten spurttien jälkeen FPS:n kolmen kentällisen vaihtoruletti pyöri toista kierrostaan.

Salamoiden Markku Flinckin kolmoskentällisen ollessa ottavana osapuolena Veli-Matti Savinainen teki vasemmalla laidalla upean esityön harhautuksineen ja antoi maalin edessä poikittaissyötön Oskar Essenille, jolla oli helppo työ laittaa kiekko sisään ohi toista otteluaan Salamoissa pelanneen Mika Korhosen.

Alkulämpöön päästyään Salamat alkoi tuottaa kuin liukuhihnalta paikkoja kohti Ville Hostikan maalia. Kovaa painetta löi etenkin Simo Romon sekä Suutarisen veljesten kolmikko mutta Ville Hostikka torjui alakulmasta Romon yrityksen. Toisessa päässä Pekka Rautio pääsi välillä yrittämään maalintekoa mutta laukaus viuhui maalin ohi.

Erän puolivälin jälkeen Romon vitja tuotti taas FPS:lle hankaluuksia. Savinaisesta mallia ottanut Iippo Suutarinen pujotteli kolmen FPS-pelaajan läpi vapaaseen paikkaan mutta laukaus meni ohi ja Anssi Rantanen passitettiin jäähylle.

Viimeisellä minuutilla vielä ketjun kolmaskin jäsen Immo Suutarinen pääsi yrittämään tasoitusta lähietäisyydeltä mutta Hostikka sai pienen pomputtelun jälkeen kiekon hanskaansa.

Toisen erän alku täysin yhtä maalia

Erätauon jälkeen Salamoiden energiavarasto ei osoittanut ehtymisen merkkejä. Joni Kujalan rangaistuksen aikana FPS ei päässyt kertaakaan purkamaan mutta eipä kiekko mennyt maaliinkaan. Omakohtaista kokemusta Hostikan kyvyistä sai tällä kertaa kerätä Perttu Ahvenainen.

Kim Vähäsen jäähy kiinnipitämisestä vankisti entisestään Salamoiden hallintaa. Nytkin ylivoimapeli jauhoi tekopaikkoja, jotka kuitenkin kilpistyivät joko Hostikkaan tai Anssi Rantaseen.

Kun tarpeeksi oli omassa päässä pyöritty, alkoi myös FPS vihdoin saada kiekolliseen peliinsä kontrollia. Aktiivisuus näkyi heti Immo Suutarisen ottamana jäähynä ja Kim Vähäsen maalipaikkana, jonka jälkeen kiekko pyöri Korhosen suojuksista täpärästi ohi maalin.

Kauhunhetkiä kirkkonummelaisille aiheutti Matti Uusivirran ja Timo Korhosen peräkkäin ottamat jäähyt. FPS:n reilun puolentoista minuutin ylivoima tuotti vain kaksi laukausta. Niistä toinen oli Toni Ronkaisen paikka maalin kulmalta, jonka maalivahti Korhonen torpedoi ehkä pelin parhaalla yksittäisellä torjunnalla.

Savinainen iski, Salamat ei

Vaikka FPS hävisikin aloituksia jatkuvalla syötöllä, sai se muuten pelinsä balanssiin niin, ettei Salamat kyennyt luomaan forssalaisia itseään enempää tekopaikkoja kolmannessa erässä. Päinvastoin erän alun paras tekopaikka osui 2-1-hyökkäyksen päätteeksi Jarno Kantelukselle. Mika Korhosen poikittaisliikkeessä ei kuitenkaan ollut moitteen sijaan ja hän liukui torjuntaan.

Kaikkeen ei Korhonenkaan sentään pystynyt. Yhdeksännellä minuutilla FPS riisti hyökkäysalueella kiekon Salamoilta. Pekka Rautio löysi maalin edestä Savinaisen, jolla oli Salamoiden kannalta hieman liikaa tilaa ja aikaa. Hän väisti vielä taidokkaasti kurotetun mailan ja ampui sitten vastustamattoman laukauksen ylänurkkaan.

FPS:n viimeisten jäähyjen välissä Toni Ronkaisella oli mahdollisuus kruunata comeback-ottelunsa maaliin läpiajosta mutta komeiden harhautusten jälkeen kiekko karkasi viime hetkellä kenties maalivahti Korhosen viimeisen venytyksen ansiosta.

Lopussa Savinaisen saadessa passituksen jäähylle Salamat sai vielä yrittää kuudella neljää vastaan. Hyviä tilanteita tämäkin erikoistilanne vielä tuotti mutta FPS:n kolmas maali tyhjiin oli kuitenkin Ville Hostikan nollapelin rikkoutumista lähempänä.

Hostikan panoksesta ei erimielisyyttä

Salamoiden valmentajan Jyrki Tuukkasen silmissä ottelu ei ollut niitä tavallisimpia.

- Olipa ihmeellinen Mestis-peli. Me pelasimme hyvällä asenteella, liikuttiin, oltiin aggressiivisia ja luotiin maalipaikkoja sekä lauottiin paljon. Teimme kaikkia niitä asioita mitä oli sovittu ja niillä peli olisi kyllä pitänyt voittaa.

- Hostikka oli siellä maalilla kuitenkin tosi hyvä ja myös FPS:n kenttäpelaajat tsemppasivat kovasti niin ettei me päästy tarpeeksi hyvin käsiksi jatkokiekkoihin. Ei tässä oikein muuhun osaa olla pettynyt, kuin siihen että jäätiin pisteittä. Tämä on kuitenkin tulosurheilua, jossa työvoittoa ei tunneta, Tuukkanen muistutti

Tuukkanen putsasi kommenteillaan pöydän, joten Karri Kivelle ei jäänyt paljoa lisättävää.

- Juuri näin se meni, kuten kollega sanoi. Torjuntavoitto otettiin kovalla tsempillä. Salamat oli ottelussa jopa yllättävän kova, Jukureiden jälkeen pelillisesti kovin joukkue, joka ollaan tähän mennessä kotona kohdattu, kehui Kivi ansaitusti vierasjoukkuetta ja lausui vielä muutaman sanan uusimmista pelaajasiirroista.

- Ronkainen näytti tänään olevansa hyvä ja älykäs pelaaja, kun otetaan huomioon vielä sekin, että tämä oli hänen kauden ensimmäinen pelinsä. Lejonqvist halusi tulla auttamaan meitä tähän otteluun, kun asiaa kysyttiin. Jatkosta emme ole hänen kanssaan puhuneet mitään.

- Tuomas Koskinen liittyy joukkueeseen huomenna. Pari viikkoa sitten minulta kysyttiin, että olisiko joku pois päästetyistä kannattanut jälkeenpäin ajatellen pitää. Sanoin, että ei ollut ketään sellaista pelaajaa mutta muistin vasta sen jälkeen Koskisen, jolle ei vielä elokuussa löytynyt pelipaikkaa. Sanoin hänelle silloin että me tapaamme vielä mutta en olisi uskonut että jo marraskuussa, Kivi kertoi.

Sarjatauon jälkeen Salamat kiekkoilee tiistaina 14. marraskuuta Vaasassa ja FPS torstaina 16. marraskuuta Mikkelissä.

» Lähetä palautetta toimitukselle