Ahmat voittoputkiennätykseen FPS:n kustannuksella

MESTIS / Raportti
Hyvinkään Ahmojen neljän ottelun voittoputki sai jatkoa Forssassa, kun vierailijat kaatoivat helposti forssalaiset 1-4-lukemin. Viidennen ottelun putkeen voittanut Ahmat teki samalla Mestis-historiansa ennätyksen voittoputkellaan, ja samalla nousi sarjataulukossa 17 pisteeseen. Kotijoukkue FPS lähtee maajoukkuetaulle kaksi pistettä pudotuspeliviivan alla.

Ahmat tuli avauserään hyvällä sykkeellä ja järjesteli tiukkoja tilanteita Juha-Matti Taposen vartioimalle maalille. Erinomaisesti alkukaudella torjunut Taponen kuitenkin esti hyvinkääläisten yritykset, vaikka varsinkin Jukka Penttisen johtama kolmikko oli oivalla pelipäällä.

Erän maalittomuuteen vaikutti omalta osaltaan myös vastapäisessä maalissa vaikuttanut Sami Heinonen. Isäntien ketjuista pirteimmin hyökkäyspäässä esiintyi Tapio Ahtosen johtama kolmikko, laidoillaan Juhamatti Yli-Junnila sekä Janne Kinnunen.

Avauserän ainoiksi tilastomerkinnöiksi jäivät rangaistukset. Koko ottelun ajan epävarmasti tuominnut Tommy Grönlund jakoi avauserässä neljä rangaistusta joista kolme vieraille. Osa puhalluksista oli aiheellisia, toisissa oli ihmettelemistä. Kaiken kaikkiaan epäselvä linja haittasi molempien joukkueiden peliä.

Forssalaisittain kauden vahvat miehet hyökkäyspäässä loistivat tehottomuudellaan. Ville Hämäläinen, Andrei Makrov sekä Jarno Kantelus olivat ottelusta poissa. Lisäksi totutun tehokkaat Matti Raunio ja Jukka-Pekka Koistinen jäätyivät ratkaisevissa tilanteissa. Pitkään viltissä istuneet Rami Mattila ja Jesse Huuhanmäki pääsivät kokeilemaan vauhtiaan Mestis-jäillä. Miesten ei tarvitse hävetä otteitaan, sillä peli oli vauhdikasta eikä pahempia munauksiakaan nähty.

Ahmat ottaa kaksi eteen

Toinen erä starttasi sekavissa tunnelmissa, eikä kumpikaan joukkue tuntunut saavan valmista aikaan. Ensimmäinen tilastomerkintä saatiin aikaan kuuden minuutin pelin jälkeen, kun vierailijoiden Turo Virta joutui kakkoselle huitomisesta tuomari Grönlundin ensin konsultoitua linjamiehiä. Kotijoukkueen ylivoima oli kuitenkin jo totutun saamatonta, eikä Heinosella juuri ollut tekemistä Ahmojen maalilla.

Punttien tasaannuttua Heinonen avasi laitaan Janne Lehtiselle, joka ikään kuin puolihuolimattomasti toimitti kiekon vasenta laitaa viilettäneelle Raine Pulkkiselle. Pulkkiselle avautui avoin baana Taposen maalille, jonka hän hyödynsi pelaamalla ensin FPS-vahdin jäihin ja uittamalla kiekon Taposen ohi forssalaismaaliin.

Toista maalia ei kauaa tarvinnut odotella. FPS-hyökkääjä Ahtosen otettua jäähy poikittaisesta mailasta, pääsi Ahmat pyörittämään ylivoimaansa. Ahmoilla kesti viisi sekuntia hyödyntää ylivoimatilaisuutensa, kun kapteeni Olli Korkeavuoren syötöstä pakkipari Virta veti kiekon b-pisteeltä Taposen kainalosta sisään siirtäen Ahmat jo 2-0-johtoasemaan.

Loppueräksi show'n varasti jälleen Grönlund, kun ensin mies tuomitsi typerän nahkapääjäähyn Marko Fromin leivottua Rauniota. Pian tämän jälkeen ahmapelaaja jäi makaamaan forssalaisalueelle tuskissaan, ja jälleen haastateltuaan linjureita Grönlund langetti 2+2 minuuttisen forssalaiskapteeni Asko Rantaselle.

Koko erä oli forssalaisittain varsinaista tervanjuontia, eikä kotijoukkue saanut juuri luotua edes kunnon paikkoja Heinosen vartioimalle maalille. Marko Ronkaisen veto kävi kerran tolpassa, mutta tätä tilannetta lukuunottamatta Heinosella ei ollut hätäpäivää maalillaan. Toisella maalilla Taposella oli huomattavasti hiljaisempi erä kuin ottelun avauserä, mutta kuitenkin mies joutui antautumaan kahdesti.

Tukonen katkaisee selkärangan, Nurmisto ja From hippasilla

Viimeiseen erään lähdettäessä näytti jo hetken siltä, että FPS mielisi rinnalle ja ohi. Tämän kangastuksen kuitenkin häivytti Lauri Tukonen, joka lopetti forssalaisten pyristelyn viimeistelemällä Ahmojen kolmannen maalin Jussi Kulmalan jaloista. Pian kolmannen osuman jälkeen Ahmojen Lehtinen kasvatti illan pistetiliään laukomalla rannarin b-pisteen kaarelta, joka löysi tiensä hieman helponnäköisesti Taposen vartioiman maalin ylänurkkaan.

Ahmojen otettua muutama rangaistus erän keskivaiheilla, forssalaisten ylivoima ei vieläkään suuria hienouksia tarjoillut. Piti mennä aina viimeiselle minuutille, kunnes ylivoima onnistui. Heinosen nolla särkyi vain puoli minuuttia ennen loppusummeria, kun forssalaispuolustaja Kulmala laukoi helpohkon lyöntilaukauksen siniviivalta Heinoselle, jonka ahmavahti hörppäsi sisään varsin helponoloisesti.

Ottelun loppuun saatiin vielä hieman säpinää, kun Ahmojen From haastoi Juha Nurmiston taistoon lyömällä tätä viikatteella käsille noin kymmenen sekuntia vihellyksen jälkeen. Nurmisto otti tanssiinkutsun vastaan ja pudotti samantien hanskansa, mutta jostakin syystä From ei olisikaan halunnut pudottaa hanskojaan. Nurmistolla kuitenkin kuppi kaatui täysin ja hän alkoi läiskimään Fromia kuin vierasta sikaa. Kahden linjatuomarin estelyistä huolimatta Nurmisto painoi Fromin jäähän ja leipoi jäässä maannutta Fromia vielä raukkamaisesti, kunnes miehet saatiin eroon toisistaan ja molemmille näytettiin päätyovea.

Ahmat tyytyväisenä tauolle - FPS ylivoimaharjoituksiin

Ilmeisesti kotijoukkueella oli kiire illalla pidettyyn saunailtaan, sillä ainakaan pelilliset esitykset eivät antaneet juuri muuta olettaa. Kentällä nähtiin kauden toiseksi surkein FPS kotikentällään, eikä viherpaitojen kesyttämiseen kovin suuria poppakonsteja tarvittu.

Maalivahti Taponen piti forssalaiset pelissä niin kauan kuin siihen vähänkin oli mahdollista, mutta kenttäpelaajilta ei juuri apuja herunut. Varsinkin hyökkäyspäässä joukkue oli ongelmissa, eikä se löytänyt avaimia tiiviisti puolustaneen ahmalauman puolustukseen. Silmiin pistävää oli Matti Raunion vaisuus, joka korostui selvissä maalintekopaikoissa, joista Rauniolla on tapana joko laittaa verkot tötterölle tai hyvä laukaus maalia kohti - tänään Raunio tyytyi rusettiluistelemaan maalin taakse avopaikoista ja toivomaan parasta.

Vierailijoilla on syytä pieneen hyvänolontunteeseen maajoukkuetauolle mentäessä, sillä Ahmat ylsi jo nyt viidenteen peräkkäiseen voittoonsa. Koko joukkue tuntui pelaavan hyvällä tasolla, ja varsinkin puolustuksessa luutinut Olli Korkeavuori oli mies paikallaan. Lähes satakiloinen jässikkä keskittyi forssalaishyökkääjien ärsyttämiseen pelaamisen ohella, ja ainakin Raunioon se näytti tehoavan. Siinä sivussa Korkeavuori tehoili kolme syöttöpistettä.

Tuttuun tapaan Ahmojen ykköskentällinen Miikka Jäske - Jukka Penttinen - Jukka-Pekka Loikas oli omaa luokkaansa. Vaihdosta toiseen kolmikko ajoi pelin forssalaispäätyyn, mutta kuin ihmeen kaupalla Jäskeen yksi syöttöpiste jäi kentällisen ainoaksi tehomerkinnäksi.

Forssalaisten on tauolla syytä keskittyä ylivoimapelin hiomiseen, sillä tällä hetkellä FPS:n ylivoima ei pelkästään ole surkeata katseltavaa, vaan se on myös todella tehotonta. FPS:n ylivoimatehokkuus on Mestiksen toiseksi heikoin heittopussi UJK:n jälkeen, joten ainakaan tekemisen puute ei liene ongelmana maajoukkuetauolla.

Ottelun tuominneen Tommy Grönlundin ratkaisut tuntuivat tämän tästä hieman erikoisilta.

» Lähetä palautetta toimitukselle