“Hävettää.”

Ahmat ei sortunut löysäilyyn sarjajumboa vastaan, vaan painoi hyvällä asenteella täydet 60 minuuttia. Tuloksena oli joukkueen divarihistorian suurin voitto maalein 13-0, ja Jää-Kotkien valmentajaa Aki Mykkästä hävetti yksipuolisen näytöksen jälkeen.

Jää-Kotkia valmentava Aki Mykkänen ei ottelun jälkeen pitkään omilleen rupatellut, vaan marssi suoraan lehdistön eteen.

- Hävettää. Fyysisesti oltiin läsnä, mutta ei henkisesti.

- Vastustaja oli tosi vakuuttava ja ansaitsee paikkansa sarjataulukossa. Joukkue ei lopettanut pelaamista, vaan nautti murskajaisista.

Etukäteen Jää-Kotkien yllätysmahdollisuuden laskettiin olevan kotijoukkueen mahdollisessa asennevammassa, mutta sellaisesta ei ollut tietoakaan. UJK ei pysynyt lainkaan vauhdissa mukana, kun kotijoukkue takoi 11 minuutissa tilanteeksi 5-0.

Avausmaalin teki reilun kahden minuutin jälkeen hieman onnekkaastikin Ahmojen nelosketju, jonka laituri Aki Elomaa löi pyörityksen päätteeksi kiekon pompusta maaliin.

Jää-Kotkilla oli loistava mahdollisuus tasoitukseen Rami Kaupinsalon löydettyä syötöllään Miika Kasken täysin vapaana ahmamaalilta, mutta maalivahti Alfie Michaud vei pidemmän korren. Sen jälkeen kotiyleisölle tarjoiltiin neljä maalia seitsemässä minuutissa.

2-0-maali näki päivänvalon, kun Juha Kaunismäki laukoi viivalta, ja Joni Hakonen ohjasi. Samalla minuutilla nelosketjun nopeassa hyökkäyksessä Markus Juvakoski syötti laitaan, josta Aki Elomaa laukoi, ja Jaakko Kolari löi irtokiekon tyhjiin. 4-0:n iski Juha-Pekka Loikas, joka polki ylivoimalla karkuun puolustajien välistä Jukka Penttisen avauksesta. Samassa ajassa Matias Valavuo sai tarpeekseen, ja Aki Kemppi luisteli kotkamaalille hänen tilalleen.

Kemppi aloitti hyvin ja torjui loppuerän aikana 11 kertaa. Kertaalleen hänkin sai antautua, kun Raine Pulkkinen pääsi nousemaan vapaasti laidalta maalille ja laukoi kiekon yläpesään.

11 minuuttia – kuusi maalia

Toisen erän alku oli Kempille painajainen. Hän sai kaivaa kiekon selkänsä takaa kuudesti 11 minuutissa, ja taululla komeilivat lukemat 11-0. Pariin otteeseen Kemppi yritti luistella vaihtoaitioon, mutta Valavuo ei suostunut enää jäälle tulemaan.

6-0-maalin laukoi Janne Lehtinen pujoteltuaan UJK-pelaajien välistä maalille. 7-0:aan ohjasi Jaakko Kolari maalin edestä, kun Aki Elomaa lämäsi siniviivalta. 23 sekuntia myöhemmin Elomaa lämäsi ringetteviivalta kiekon maalin takanurkkaan. 9-0:ssa Miikka Jäsken syöttö epäonnistui, ja kiekko ajautui Jukka Penttiselle, jonka takaisintarjoilusta Jäske laukoi ohi Kempin. 10-0 oli ylivoimamaali, jossa Olli Korkeavuori laukoi siniseltä, ja Jäske jatkoi irtokiekon maaliverkkoihin, ja vielä samalla minuutilla Jäske väänsi kiekon maalille, josta Juha-Pekka Loikas laukoi sen ohi Kempin.

Jää-Kotkilla oli erän aikana tilaisuus useampaankin nopeaan vastahyökkäykseen, mutta ylivoimahyökkäyksistä ainoastaan Patrik Forsbacka ja Topi Riutta pääsivät laukomaan maalia kohti, ja heidänkin kutinsa poimi Alfie Michaud.

Toisen erän lopulla jäähykuninkuudesta taisteleva Pasi Reunanen menetti malttinsa täysin, heitti hanskat jäähän ja kävi paljain nyrkein takomaan jään pintaan kaatunutta Miikka Jäskeä. Edes linjatuomarin väliintulo ei tahtonut Reunasta rauhoittaa, mutta ottelurangaistuksen mukanaan tuoma pelikielto antaa miehelle aikaa miettiä tekosiaan.

Päätöserän ensimmäisessä hyökkäyksessä Aki Kemppi imaisi Miikka Jäsken ohjauksen omiin, mutta sen jälkeen kotkavahti löysi jostain huiman torjuntavireen. Kemppi torjui peräti 26 laukausta – joukossa useita erittäin pahoja – eikä päästänyt taakseen enää kuin yhden maalin. Sen ainokaisen nosti maalin kulmalta Olli Korkeavuori Jukka Penttisen hieman epäonnistuneen ylivoimalaukauksen jälkeen, ja peli oli 13-0.

Alfie Michaud jatkoi loisto-otteita ahmamaalilla ja torjui vakuuttavasti nollapelin. Torjuntoja ei kertynyt kuin 15, mutta helpolla nollapeli ei tullut. Kolmannen erän lopulla Jää-Kotkista ehtivät läpiajoon sekä Joni Aurasuo että Patrik Forsbacka, mutta Michaud venyi hienosti kiekkojen eteen.

Hyvällä asenteella ennätysvoittoon

Laukaukset maalia kohti, 73-15, kertovat pelitapahtumista oikeastaan kaiken oleellisen. Jää-Kotkat oli surkea, eikä Ahmat antanut armoa. Vierailijoiden ainoa valopilkku oli energinen laitahyökkääjä Joni Aurasuo, joka jaksoi keskittyä pelaamiseen ja yrittää parhaansa loppuun asti. Maalivahti Kemppi oli viimeiset 19 minuuttia loistava, mutta sitä ennen taakse upposi useampikin helppo maali.

Jatkossa UJK joutuu vaihtamaan kapteeniaan, sillä valmentaja Mykkänen oli nyreissään Sami Häätylän matkattua rullakiekkokisoihin kysymättä häneltä lupaa.

13-0 on Ahmojen divarihistorian suurin voitto. Entinen ennätys oli kuuden vuoden takaa, jolloin punapaidat kylvettivät KooKoota luvuin 12-1.

- Valmistauduttiin kuten normaaliin sarjapeliin kuuluu. Ottelun ratkettua ensimmäisessä erässä olen erittäin tyytyväinen, että punainen joukkue veti 99 prosentin asenteella loppuun asti, Ahmojen valmentaja Janne Tormonen totesi.

Suurimman pistesaaliin kotijoukkueesta keräsi kuudesta maalista vastannut ykkösketju. Sinikypärän päässään säilyttänyt Miikka Jäske (3+3) nousi Mestiksen pistepörssissä jo kolmanneksi, ja Juha-Pekka Loikas (2+2) jatkaa maalintekijätilaston kärjessä 18 maalillaan. Innolla vierailijoita oli kurittamassa myös nelosketju, jonka kolmikko Jaakko Kolari (2+1) – Markus Juvakoski (0+3) – Aki Elomaa (2+2) lähes tuplasi kauden maalimääränsä.

Iloisten maalijuhlien lisäksi hyvä uutinen Ahmoille oli myös kauden kolmannessa ottelussa polvensa loukanneen laitahyökkääjä Tuomas Tikkasen paluu tositoimiin. Ylimääräisenä hyökkääjänä eri ketjuissa kiertänyt Tikkanen saalisti heti yhden syöttöpisteen.

Ahmat suuntaa aikaisin lauantaiaamuna kohti Kokkolaa, jossa se kohtaa tasapisteissä sarjataulukon viidentenä majailevan Hermeksen. Jää-Kotkat yrittää ryhdistäytyä kotonaan TuToa vastaan.