Ahmat kiri voittoon

MESTIS / Raportti
Tilanteet vaihtelivat Hyvinkään lauantaisessa harjoitusottelussa. Hyvällä otteella avannut Ahmat karkasi nopeasti kahden maalin johtoon, mutta hukkasi otteensa toisen erän jäähyihin. TuTo oli kääntämässä pelin itselleen, kunnes kotijoukkue terästäytyi viimeisellä kymmenminuuttisella.

Ahmat oli terästänyt puolustustaan torstaina pelattuun harjoitusotteluun nähden. Kim Sjöblom palasi kokoonpanoon ehjän luistimen kera, ja uutena tuttavuutena kotiyleisölle esiteltiin edellisyön ruotsinlaivalla Väsbystä saapunut ruotsalaispuolustaja Aleksander Terranova.

Joukkueiden välisen edellisen harjoitusottelun kotonaan 3-2-voittaneen TuTon sopimuspelaajista ottelu jäi väliin pitkäaikaispotilas Miika Kurkan lisäksi maalivahti Ari Reunaselta sekä hyökkääjiltä Joni Aurasuolta ja Ville Aaltoselta.

Niemelä vakuutti

Avauserä oli kotijoukkueelta varsin vauhdikasta peliä, ja useampikin ketju loi painetta TuTon maalille. Molempiin maaleihinsa Ahmat tarvitsi kuitenkin oman miehen ottaman rangaistuksen.

1-0-lukemat saatiin taululle, kun Janne Lehtinen karkasi kaksiminuuttisensa päätteeksi läpiajoon. Timo Kinnunen onnistui TuTon maalilla ahmasentterin yrityksen torjumaan, mutta ei ehtinyt tehdä enää mitään, kun Pasi Reunanen löi irtokiekon sisään.

Jo ennen erän puoliväliä vietettiin ylimääräistä taukoa. Kaupungin säästäessä vanhat pleksit vetelevät viimeisiään kaukalon reunoilla, ja torstaiseen tapaan jouduttiin pleksin vaihtoon kesken ottelun.

Kun peli pääsi jatkumaan, otti Ahmojen ruotsalainen Aleksander Terranova kakkosen ilman kypärää pelaamisesta ilmeisesti tietämättömyyttään. Alivoima ei kotijoukkoja kuitenkaan haitannut, sillä turkulaisista Matti Kesselin kompuroidessa pääsi Pasi Tamminen syöttämään Tero Willströmin läpiajoon, ja Willström onnistui ujuttamaan maaliluvut 2-0:aan.

TuTon etsikkoaika koitti erän loppupuolella, kun hyvä paine tuotti pari oivaa maalipaikkaa lyhyen ajan sisällä. Erinomaisesti torjunut ahmavahti Tommi Niemelä teki kuitenkin aikeet tyhjiksi. Parhaimmillaan puolustaja Janne Laitila pääsi rauhassa laukomaan parhaasta maalintekosektorista, mutta tuloksetta.

Avauerän pirteä ahmaesitys ei kantanut toiseen erään saakka, vaan kotijoukkueen ottamat viisi kaksiminuuttista käänsivät otteen täysin turkulaisvierailijoille. Tarinan juoni oli kuitenkin sama kuin ensimmäisessä erässä siltä osin, että maalivahti Niemelä piti viimeisenä lukkona. Pääkaupunkiseudun kasvatti pysäytti kiekon 20 kertaa ja antautui vain yhden kerran.

Vaikka TuTo pääsi pyörittämään ylivoimaa pitkään ja hartaasti, teki se avausmaalinsa alivoimalla. Pari karkeaa virhettä ottelussa tehnyt Teemu Jäske hukkasi kiekon hyökkäyssinisellä Topi Riutalle, joka viimeisteli pelimiehen ottein läpiajosta 2-1-kavennuksen.

Sipposen tupla ei riittänyt

Päätöserän alussa oli Jussi Sipposen huippuhetki. Hyökkääjä viimeisteli parin minuutin välein kaksi osumaa vieden joukkueensa johtoon.

2-2-maalissa puolustaja Rami Katajisto lähetti kiekon löysästi ahmamaalia kohti, mutta Niemelä oli maalillaan yllätetty, kun Sipponen pääsi kiekkoa ohjaamaan.

2-3-maalissa Ville Luoma pääsi Antti Uiton estelyistä huolimatta syöttämään kiekon laidasta keskelle, jonne Sipponen oli ypöyksin unohdettu. Harhautusten päätteeksi kiekko päätyi maaliin.

TuTon neljäskään maali ei ollut kaukana. Painostuksen päätteeksi peliväline pomppi jo lähes maaliviivalla, mutta siitäkään huolimatta Ville Luoma ei sitä viivan yli saanut sysättyä.

Täysin otteensa hukannut Ahmat ei päässyt ennen erän puoliväliä kontrolloituihin hyökkäyksiin juuri lainkaan, mutta yksi onnistuminen kaiken muuttaa voi.

Pelikellossa oli reilut 52 minuuttia, kun TuTo-pakki Rami Katajisto hukkasi jo toisen kerran ottelussa kiekon vaarallisesti alimpana miehenä. Ahmojen hyvällä pelipäällä ollut Patrik Forsbacka rynni läpi, ja vaikka Miikka Koski ehti miehen viime hetkellä nurin koukkaamaan, lipui kiekko silti TuTo-vahti Kinnusen selän taakse.

Tasoitusmaalin jälkeen alkoi ahmapaine, joka tuotti voittomaalin ja pari läheltä piti-tilannetta. Maalista vastasivat nimekkäimmät hyökkääjät ylivoimalla. Janne Lehtiselle pelattiin vetopaikka hyökkäysalueen keskelle. Kinnunen torjui kudin, mutta Tuomas Tikkanen oli oikeassa paikassa oikeaan aikaan ja löi irtokiekon maaliin.

Terranovalta kelpo esitys

Ahmat esitteli kotiyleisölleen ensimmäistä kertaa viime talvena Jokereiden A-nuoret SM-hopealle torjuneen maalivahti Tommi Niemelän. Kookas vahti torjui erittäin varmaotteisesti, ei juurikaan torjunut kiekkoja eteensä ja ohjasi peliä äänekkäästi. Melkoiseen maalivahtirumbaan tottumaan joutuneelle hyvinkääläiskatsomolle Niemelän vahvat otteet olivat taatusti mieleen. Torjuntoja kertyi 39.

Edukseen esiintyi myös hyvällä sykkeellä ympäri kaukaloa painanut Patrik Forsbacka, jonka ahkerointi palkittiin lopussa myös maalilla.

Puolustuksen uusi mies Aleksander Terranova ei suuria minuutteja etenkään alussa pelannut, mutta hoiteli oman tonttinsa jämäkästi ja vaikuttaisi hyvältä lisältä Ahmojen kapoiseen pakkimateriaaliin.

Try out-miehistä venäläinen Aleksei Olhovski oli varsin näkymätön, eikä saanut kiekon kanssa oikein mitään aikaiseksi. Testiaika päättyikin penkin päähän istumiseen kolmannessa erässä oman juniorin Antti Chronsin luisteltua venäläisen tilalle.

TuTon hyökkäysketjuista eniten maalipaikkoja loi Ville Luoman, Jussi Sipposen ja Markus Leppäsen kolmikko. Juniorihyökkääjistä Miikka Tuomainen suoritti kertaalleen hienon ylösnousun, jonka päättyminen maaliin ei ollut kaukana.

Puolustajista Janne Laitila tuki hyvin hyökkäyksiä. Petri Tähtisalo ehti laukoa etenkin ylivoimapelien aikana lähemmäs kymmenen kertaa, mutta joka kerta Niemelä kiekon pysäytti.

Kentälliset

Ahmat

24 Raine Pulkkinen – 13 Timo Korhonen – 15 Joni Hakonen

31 Juha-Matti Tomunen – 25 Janne Lehtinen – 19 Tuomas Tikkanen

12 Aleksei Olhovski – 23 Pasi Reunanen – 10 Patrik Forsbacka

21 Tero Willström – 16 Tero Kotilainen – 17 Joni Heiskanen

30 Antti Chrons

7 Kim Sjöblom – 2 Pasi Tamminen

34 Teemu Jäske – 9 Antti Uitto

35 Lauri Mattila – 5 Ilkka Koivisto

4 Mika Määttä – 6 Aleksander Terranova

Maalissa 33 Tommi Niemelä (60 Aki Kemppi)

TuTo

33 Tuomas Jalava – 25 Topi Riutta – 17 Tapio Laakso

18 Ville Luoma – 10 Jussi Sipponen – 30 Markus Leppänen

27 Tommi Vilppu – 28 Aleksi Pantsu – 7 Miikka Tuomainen

19 Anatoli Bogdanov – 44 Kai Syväsalmi – 13 Miika Varjonen

4 Santeri Kilkki – 5 Matti Kesseli

49 Rami Katajisto – 20 Janne Laitila

2 Kalevi Aitio – 3 Petri Tähtisalo

6 Miikka Koski

Maalissa 1 Timo Kinnunen (45 Kim Törnström)

» Lähetä palautetta toimitukselle