Penttisen ulosajo Ahmojen turmio

KooKoo jatkaa Mestiksen neljän parhaan joukkoon otteluvoitoin 3-1. Ratkaisevaksi osoittautunutta neljättä ottelua Ahmat vei selvästi 15 minuutin ajan, kunnes Jukka Penttinen sai suihkukomennuksen polvitaklauksesta. KooKoo teki viisiminuuttisen aikana kaksi maalia, eikä avainhyökkääjänsä menettänyt Ahmat enää noussut.

Ahmat osoitti ottelun alussa nälkää riittävän edelleen. Nivusvaivoista kärsinyt Kim Sjöblom oli palannut puolustukseen ja Jan Eriksson siirtynyt takaisin hyökkääjäksi, joten kotiryhmällä oli taas neljä hyökkäysketjussa koossa, ja niiden voimalla se piti peliä hallussaan. Antti Chronsilla, Janne Lehtisellä ja Jaakko Kolarilla oli maalipaikat, mutta huippuvireeseen yltynyt Carl Grahn KooKoo-maalilla ei suostunut ohitettavaksi.

- En tiedä, miksi alku oli meiltä noin tahmea. Ei saatu jalkoja liikkeelle, ihmetteli KooKoon valmentaja Reijo Mansikka.

Ratkaisevaksi osoittautui runsaan 15 peliminuutin jälkeen KooKoon puolustusalueella sattunut taklaustilanne. Vauhdilla liikkeellä ollut Ahmojen Jukka Penttinen osui polvellaan KooKoo-pakki Mika Rissaseen, joka jäi kieriskelemään jään pintaan. Todettuaan Rissasen loukkaantuneeksi päätuomari Jussi Perttu näytti Penttiselle päätyovea.

Ahmoille tuomio oli kohtalos, sillä täysin altavastaajana ollut KooKoo iski viisiminuuttisen aikana kaksi maalia. Ensimmäisen ohjasi Jukka-Pekka Holopaisen laukauksesta Tatu Kattelus, ja toisen karkasi viimeistelemään Tony Grönroosin mallikkaan avauksen saattelemana läpiajosta Teemu Timoskainen. Jälkimmäisen maalin aikana pelattiin tasavajaalla KooKoon Timo Nurmbergin kaadettua Miikka Jäsken kostoksi tämän taklauksesta.

- Päästiin hyvin peliin mukaan, mutta edellisen ottelun tavoin iso rangaistus ensimmäisessä erässä aiheutti ensimmäisen napsahduksen, ja se oli menoa siitä lähtien, Ahmojen valmentaja Janne Tormonen totesi, eikä ollut lainkaan varma, ansaitsiko Penttinen suihkukomennuksen.

- Hyväksyn annetut rangaistukset, kommentoi otteluvalvoja Heikki Dhyring.

Taklauksen kohteena ollut Mika Rissanen selvisi tilanteesta lievällä puujalalla ja palasi kaukaloon toisen ja kolmannen erän ajaksi. KooKoon valmentaja Reijo Mansikka piti silti tuomiota täysin oikeana.

- Polvitaklaukset on otettava pois. Ei näitä voida katsoa sen mukaan, onko pelaaja loppukauden sivussa vai ei. Meillä on jo yksi pelaaja, joka opettelee tällä hetkellä kävelemään uudestaan, ja jos Rissasen taklattava jalka olisi ollut tukijalka, olisi hänen kautensa ohi, Mansikka sanoi.

Myös Outinen suihkuttelemaan

Erätauon jälkeen Ahmojen ykkösketju supistui yhden miehen laajuiseksi reilun kymmenen minuutin ajaksi, kun päätuomari Perttu tuomitsi Miikka Jäskelle 2+10 minuuttia päähän kohdistuneesta taklauksesta tämän ajettua Timo Nurmbergin vauhdilla laitaan. Perttu näki tilanteen läheltä, mutta käsi nousi ylös vasta Nurmbergin pudottauduttua kontilleen.

Jäsken rangaistuksen aikana KooKoo osoitti, että ottelusarjan alussa takunnut ylivoimapeli toimii kuin unelma. Mikko Pukka laukoi, ja oli Tomi Lindforsin vuoro jatkaa kiekko maalin edestä ohi Ahmojen maalilla torjuneen Sami Kitinpramin.

Rangaistusten ja takaiskujen suman jälkeen Ahmojen peli oli hetken täysin sekaisin, ja KooKoon riemu vain lisääntyi joukkueen iskettyä ylivoimahyökkäyksestä kolmella yhtä vastaan maaliluvuiksi jo 0-4. Teemu Somppi tarjoili ja Reino Soijärvi heilutteli maaliverkkoja suoraan syötöstä lähteneellä kudillaan.

Pudotuspeleissä pelataan vain voitosta, ja kun lukemat olivat 25 minuutin jälkeen 0-4, olisi lopun voinut jättää pelaamatta. KooKoo keskittyi vain puolustamiseen, eikä Ahmoilta löytynyt sellaista vaihdetta, jolla pettyneet miehet olisivat vielä nousseet tosissaan vieraitaan haastamaan.

Toisen erän puolivälin jälkeen KooKoon puolustaja Mikko Outinen taklasi polvellaan ohi pyrkinyttä Turo Virtaa, ja päätuomari Perttu näytti jälleen päätyovea. Vauhtia tilanteessa oli sen verran vähän, että tuomiossa oli vahvasti punttien tasoittelun makua avauserän Penttisen suihkukomennuksen jälkeen.

Hyvittelyä tai ei, mutta Ahmoja viiden minuutin ylivoima ei paljon lohduttanut ottelun jo ratkettua. Ylivoima vaikutti “hävinneen joukkueen ylivoimalta”, eikä viimeistä puristusta ja yritystä otteissa enää ollut. Sen verran sitkeästi kiekko sentään KooKoon päädyssä viihtyi, että Carl Grahnille merkittiin erässä peräti 19 torjuntaa, mukana muutama varsin maukauskin koppi.

Jääkiekko-ottelussa harvemmin näkee yhtä turhaa erää kuin Hyvinkään ottelun kolmas, jossa ei kesälomaa ja jatkopelejä odotellessa ollut enää minkäänlaista panosta. Erän alussa Ahmoilla oli vielä hyvää yritystä, mutta Joni Hakosen laukaus osui tolpan ulkoreunaan ja Juha-Pekka Loikas laukoi Miikka Jäsken tarjoamasta unelmapassista suoraan KooKoo-vahti Grahnin syliin.

Ahmojen turhauduttua KooKoo pääsi pelaamaan ylivoimaa peräti toistakymmentä minuuttia, mutta suurta intoa ei kouvolalaisillakaan maalitilin kasvatukseen enää ollut. 49. peliminuutilla puolustaja Mikko Pukka väläytti siirretyn rangaistuksen aikana ja iski maalin kierrettyään tyylipuhtaalla vanhanaikaisella luvuiksi 0-5. Loppulukemat 0-6 olivat Ossi Louhivaaran käsialaa Reino Soijärven annettua syötön ylivoimahyökkäyksen päätteeksi. Soijärvi nousi samalla play offien pistepörssin kärkeen.

Viisi minuuttia ennen loppua Ahmojen ykkösketjun toinenkin laituri sai passituksen ulos kaukalosta ennenaikaisesti, kun Pertun tuomio oli tyly Miikka Jäsken huitaisusta. Kimmokkeen antajana toimi Jäskelle mailaa tarjoillut KooKoon Teemu Somppi, joka toisessa ottelussa perätysten provosoi ahmalaisen ottamaan ottelurangaistuksen, mutta ei kummallakaan kerralla ollut valmis ottamaan vastustajastaan mittaa ilman kättä pidempää.

Grahn, hermokontrolli ja ylivoimapeli

- Voitettiin 6-0, se tyydyttää. Hermokontrollimme kesti hyvin koko ottelusarjan, ja se ratkaisi tänäänkin. Grahn oli maalillaan upea, ja ylivoima alkaa luistamaan, myhäili KooKoon Kiekko-Vantaata vastaata välieriin johdattanut Mansikka.

Mansikan kehujen lisäksi Carl Grahn palkittiin KooKoon parhaana, eikä syyttä. Ottelusarjan edetessä otteitaan vain parantanut nuorukainen torjui täysin virheettömästi masentaen Ahmojen hyökkääjät. Play offien ensimmäiseen nollapeliin vaadittiin komeat 37 torjuntaa.

Kokoonpanosta puuttuneen puolustaja Simo Mälkiän Mansikka kertoi olleen kuumeessa.

- Hieno suoritus joukkueelta päästä play offiin ja ottaa yksi voitto. Pyrittiin tekemään hyvä ottelusarja, Ahmojen Tormonen tuumasi kesäloman kynnyksellä. Ensi kauden valmennushommista on puhetta jo ollut, mutta "ei siitä sen enempää".

- Toivon, että KooKoo voittaisi mestaruuden. Olisi se lohtu ottelusarjasta, että hävittiin voittajalle, Tormonen päätti.

Ahmoille tappio oli hienon kauden päätteeksi sikäli karvas, että joukkue hallitsi peliä melko selvästi ensimmäiset 15 minuuttia. Alun perusteella hyvinkääläisjoukkueella olisi saattanut olla täydet mahdollisuudet lähteä vielä lauantaina Kouvolaan korttejaan katsomaan, mutta Penttisen polvitaklauksesta ja ulosajosta alkanut alamäki oli jyrkkä.

Jäälle lensi taiston tauottua vaivaiset kaksi rantapalloa. Marko From osoitti erinomaista urheiluhenkeä tuulettelemalla niistä toisen kera. Toinen pallo sai Kim Sjöblomilta huomattavasti tylymmän kohtelun, mutta selviytyi ainakin aluksi voittajana.