Kauden parasta kiekkoviihdettä Hyvinkäällä

KooKoo sai Hyvinkäältä mukaansa kaksi sarjapistettä kolmen vuoden tauon jälkeen. Jari Keltanen ratkaisi tasaisen taistelupelin laukomalla voittomaalin ylivoimalla tolpan kautta sisään, kun jatkoaikaa oli pelattu 2.34. Ahmojen tilille merkittiin yksi piste joukkueen noustua kolmannessa erässä kahden maalin takaa tasoihin.

Maalinteon ja Hyvinkään reissujen kanssa tuskaillut KooKoo sai otteluun lähes parhaan mahdollisen alun. Reilun minuutin pelin jälkeen se pääsi ylivoimalle, ja puolustaja Jukka-Pekka Holopainen pääsi maalinedusruuhkasta tuikkaamaan kauden avausmaalinsa.

Ahmojen tähtihetki tasaisessa avauserässä koitti hieman ennen erän puoliväliä. KooKoo pelasi jo valmiiksi vajaalla, kun Ahmojen loistavaan vireeseen yltyneen ykkösketjun sentteri Juha-Pekka Loikas yritti KooKoon puolustajien välistä läpiajoon, ja maalintekijä Holopainen joutui huitomaan itsensä jäähylle.

Ahmat ehti pelata kahden miehen ylivoimaansa 20 sekuntia ennen tasoitusta 1-1:een. Jukka Penttisen poikittaissyöttö maalin takatolpalle ei mennyt koskaan perille, vaan KooKoon puolustaja ohjasi sen omaan maaliin ohi voimattoman Carl Grahnin.

Holopaisen kärsi yhä rangaistustaan, kun Jukka Penttisen oivasta avauksesta Juha-Pekka Loikas karkasi jo kolmannen kerran ottelussa puolittain karkuun vastustajan puolustajin välistä. Laukaus kilahti tolppaan, ja hyvin tilanteen seurannut Miikka Jäske pääsi siirtämään irtokiekon tyhjään maaliin, kun Grahn oli yhä sivussa tontiltaan edellisen torjuntayrityksen jälkeen.

Erän lopulla tasavajaalla pelattaessa Ahmat sekoili vaihtonsa kanssa, ja KooKoon puolustaja Jari Raattama pääsi puhtaaseen läpiajoon. Harhautusten jälkeen pieneen kulmaan ajautunut Raattama kilautti ulkotolppaa.

KooKoolle tarjottiin tasoitusta, kun kotijoukkueesta Joni Hakonen ja Jukka Penttinen ottivat perätysten turhat rangaistukset vaarallisista taklauksista laidan läheisyydessä. Kahden miehen ylivoimansa KooKoo menetti tilastomerkintöihin mieltyneen puolustaja Holopaisen lyötyä vihellyksen jälkeen Ahmojen maalivahtia Joonas Lindbergiä käsille, mutta tasoituksen vierasjoukkue silti tekaisi vielä erän loppuun ylivoimallaan. Viime kauden tehopakki Tony Grönroos laukoi tämän sesongin ensimmäisensä b-pisteeltä suoraan Timo Nurmbergin syötöstä, kun Lindberg maalillaan oli vielä poikittaisliikkeessä.

Jari Keltanen laukoi voittomaalin

Erätauolla ei mikään muuttunut, vaan ylivoimamaalien tehtailua jatkettiin myös toisessa erässä. KooKoon kauniin johtomaalin siirsi takatolpalta maaliin Simo Mälkiä Reino Soijärven ja Timo Nurmbergin upean esityön jälkeen. Ahmat kuitenkin nousi tasoihin vain pari minuuttia myöhemmin siirretyn rangaistuksen aikana. Miikka Jäske nousi röyhkeästi maalille, kiekko ajautui viivalle Olli Korkeavuorelle, ja Juha-Pekka Loikas ohjasi hänen laukauksensa maaliin.

Toisen erän aikana molempien joukkueiden ykkösketjut loivat tukun hyviä maalipaikkoja, mutta ottelun seitsemännen maalin aikana jäällä olivat kakkosketjut. Ahmoilla oli ylivoiman jälkeen ollut hyvä paine hyökkäyspäässä, ja kylmänä maalillaan seisoskellut Joonas Lindberg oli voimaton, kun Mikko Kinnunen polki Jari Keltasen hyvästä avauksesta laidalta läpi ja laukoi 3-4-maalin ylänurkkaan.

Reino Soijärvi ei näyttänyt viime kauden kaltaiselta maalitykiltä, kun mies laukoi toisen erän lopulla ohi tyhjästä maalista ja pommitti kolmannen erän alussa avopaikasta hurjalla voimalla kiekon päätyplekseihin. Valmentaja Reijo Mansikka kuitenkin luotti Soijärveen, kun KooKoo sai rangaistuslaukauksen ahmapuolustajan suljettua kiekon maalivahdinalueella, ja Soijärvi kiitti laukomalla tarkasti ohi Lindbergin 3-5:een.

Moni ehti luulla pelin ratkenneen, mutta Ahmat osoitti, että hyökkäyspäässä joukkueen peli toimii. Hyvinkääläisjoukkue nousi ottelun 45. minuutilla 42 sekunnin välein tekemillään osumilla kahden maalin takaa tasoihin hiljentäen toviksi kouvolalaiskannattajat. Neljännessä Jani Tuominen taisteli kiekon itselleen maalin takana ja livautti sen helpohkosti etukulmalta Grahnin taakse, ja viidennessä Loikas laukoi suoraan Jäsken syötöstä ketjun kolmannen lenkin Penttisen tehtyä tilaa maalinedustalle.

Varsinaisen peliajan lopulla KooKoon ykkösketju loi vähintään useamman tuhannen jenin paikan, mutta kouvolalaishyökkääjä ei onnistunut maalinteossa parin metrin päässä maalista Lindbergin venytettyä upeasti patjansa kiekon eteen. KooKoo pääsi hakemaan voittomaalia myös kolmannen erän ainoan ylivoimapelin myötä, mutta suurella sydämellä alivoiman taistellut Ahmat vei pelin jatkoajalle. 5-5 oli pelitapahtumiin nähden varsin oikeutettu tulos, sillä sen verran tasaisia joukkueet vaiheikkaassa ottelussa olivat.

Jatkoajan ensimmäisellä minuutilla Ahmojen Penttinen hassutteli kiekollisena lähes koko kentän läpi, mutta ratkaisu kotijoukkueen hyökkäyksessä jäi puuttumaan. KooKoon vastaiskusta Ahmojen Turo Virta sai helpohkosti rangaistuksen estämisestä, ja kukkopaidat hyödynsivät ylivoimansa jo viidennen kerran ottelussa. Toisen pisteen vierasjoukkueelle laukoi tolpan kautta b-pisteeltä loukkaantumisensa jälkeen vasta kauden kolmannen ottelunsa pelannut Jari Keltanen.

Ahmojen ykkösketju tulessa

- Hyvinkää on meille paha paikka. Samanlainen kaukalo täällä on kuin muuallakin, mutta jostain syystä joukkue hermostuu aina tänne tultaessa. Ehkä historialla on vaikutusta siihen. Enemmän saimme matkaan kuin pitkään aikaan täältä, joten tyytyväinen on oltava, KooKoon valmentaja Reijo Mansikka kertoi.

- Yksi teki kyllä kaikkensa sotkeakseen pelin, Mansikka jatkoi viitaten päätuomari Sebastien Augeriin ja sai tukea kollegaltaan Janne Tormoselta. Edes otteluvalvoja ei täysin Augerin linjattomuutta kiistänyt. Viime kauden parhaana Mestis-tuomarina palkittu Auger vihelteli rangaistuksia sieltä täältä sillä seurauksella, että kukaan ei tiennyt, mitä kaukalossa sai tehdä ja mitä ei.

KooKoon ykkösketju on ollut alkukaudesta vaisu, mutta Hyvinkäällä Timo Nurmbergin ketju oli joukkueensa selvästi paras, ja tehokas etenkin ylivoimalla. Ketju viimeisteli neljä maalia, ja kahdeksan ottelua tehoitta tahkonneesta pakkiparista Grönroos – Holopainen kumpikin sai tililleen pisteet 1+1.

Nurmbergin ketjun herääminen tuli KooKoolle tärkeään paikkaan, sillä alkukauden tehohyökkääjän Mikko Kinnusen laiturit Mikko Mattila ja Tomi Lindfors olivat molemmat sivussa. Mattilan oli tarkoitus Hyvinkäällä pelata, mutta käden puudutus epäonnistui, ja magneettikuvaus odottaa maanantaina. Viime kauden ahmalainen Lindfors kärsii olkapäävammasta, mutta palannee peliin ensi viikolla.

- Lähdettiin haastajina peliin, ja piste oli hyvä meille, kun tappioasemasta tultiin tasoihin. Ratkaisukärki meillä oli kapea, mutta hyvä että joku vastuun kantoi. Kaikki tsemppasivat kuitenkin hyvin omissa rooleissaan, Janne Tormonen jakoi kiitosta omilleen.

Ahmojen viidestä maalista neljä tehtaili Loikaksen johtama ykkösnyrkki, joka on yltynyt huimaan menoon sen jälkeen, kun Miikka Jäske asetettiin ketjun vasemmalle laidalle. Ketju on iskenyt neljässä ottelussa peräti 11 maalia ja vei pelin tänäänkin jatkuvasti KooKoon puolustusalueelle. Jukka Penttinen johtaa Mestiksen syöttöpörssiä 10 syötöllään, ja Juha-Pekka Loikas jakaa maalintekijätilaston kärkipaidan yhdessä Kiekko-Vantaan Teemu Kuusiston kanssa yhdeksällä täysosumallaan. Myös Miikka Jäske mahtuu pistepörssin kärkikymmenikköön.

Ahmojen urakka jatkuu jo maanantaina, jolloin joukkue kohtaa Jukurit Mikkelissä sarjan historian ensimmäisessä tv-pelissä. Joukkueen vuotavaa puolustusta yrittää silloin tilkitä Ässistä kahdeksi otteluksi Ahmoihin liittyvä maalivahti Antti Jokela. Laitahyökkääjä Raine Pulkkinen on nilkkavammansa takia sivussa toistaiseksi.