KJT:n puolustus tuuliajoilla

MESTIS / Raportti
Ahmat päätti kotiharjoitusottelunsa iloiseen maalijuhlaan. Paikallisvastustaja KJT:n heiveröisen puolustuksen keskeltä löytyi runsaasti tilaa, ja Ahmat tyylitteli voiton maalein 9-2. Tehokkain oli Juha-Pekka Loikas, joka iski kaksi maalia ja syötti saman verran.

Järvenpääläisen KJT:n tilanne ei näytä erityisen hyvältä, kun sarjan alkuun on aikaa kaksi ja puoli viikkoa. Hyvinkään harjoituspelissä joukkueen puolustajien joukossa oli ainoastaan yksi viime kauden vakiopelaaja, Kai Öhberg. Junioreista ja alemmista sarjoista tulleiden puolustajien tueksi joukkoon oli liittynyt SM-liigakokemustakin kerännyt Kimmo Pikkarainen, mutta hänenkään tulonsa ei järvenpääläisten alakerran vakautta lisännyt. Viikko sitten Kiekko-Vantaa tuuletti maaleja KJT:tä vastaan seitsemän kertaa, ja nyt takaiskuja tuli vielä kaksi enemmän. Pienikokoinen Jaakko Valkama oli maalillaan hätää kärsimässä, kun kenttäpelaajien tuki jäi lähes olemattomaksi.

Vielä ottelun avauserässä KJT pystyi haastamaan Ahmat hyvin ja oli jopa erän hallitsevampi osapuoli. Liukas Miikka Lindholm oli pariin otteeseen hyvässä maalipaikassa, ja parhaimmillaan järvenpääläiset pääsivät hyökkäämään kolmella yhtä vastaan Ahmojen liiallisen hyökkäysinnon seurauksena. Toni Hälisen ratkaisuyritys jäi tilanteessa kuitenkin vaisuksi.

Maalinteon aloitti Ahmat, kun Juha-Pekka Loikaksen johtama ketju pani kiekon liikkumaan. Tuomas Tikkasen ja Loikaksen esityöstä kauden avausottelunsa pelannut veteraanilaituri Jukka Penttinen pääsi siirtämään kiekon tyhjään maaliin. Toistamiseen kotiyleisö pääsi juhlimaan osumaa, kun Janne Lehtisen tarkka rannelaukaus ohitti Valkaman.

KJT:n kavennus syntyi, kun etenkin ottelun alussa joukkueensa parhaimmistoon kuulunut Toni Mustonen tavoitti syötöllään täysin yksin ahmamaalille jätetyn Juha Jusslinin. Jusslin jatkoi rannevedolla kiekon ohi ahmamaalia vartioineen Joonas Lindbergin.

Läheltä sisään

Toisen kaksikymmenminuuttisen aikana Ahmat rankaisi vieraidensa heikkoa puolustusta säälimättömästi iskien erätulokseksi peräti 5-0. Heti erän alussa Juha-Pekka Loikaksen sinänsä vaarattoman oloinen laitanousu päättyi 3-1-maaliin, kun Loikas käytti tarjotun tilan hyväkseen ja ajoi kiekon kanssa röyhkeästi suoraan vastustajan maalille ja onnistui ohittamaan Valkaman. Vain vajaata minuuttia myöhemmin Lauri Tukonen löysi tilaa nousta maalin takaa ja siirsi luvut 4-1:een niinikään lähietäisyydeltä. Hyvän alustuksen osumalle teki Miikka Jäske, joka jätti kiekontavoittelukilvassa taakseen järvenpääläispakkiparin Kai Öhberg – Tony Grönberg.

5-1-maali oli ottelun ainoa ylivoimaosuma. Juha-Pekka Loikaksen vauhdikkaan nousun Valkama onnistui maalillaan torjumaan, mutta ensimmäisenä irtokiekkoon ehtinyt Tuomas Tikkanen jatkoi kiekon maaliverkkoihin. 6-1-maali oli lähes identtinen Loikaksen 3-1-osuman kanssa. Jan Eriksson päätti vuorostaan laitanousunsa ajamalla suoraan KJT:n maalille ja laukomalla kiekon ohi voimattoman maalivahdin. 7-1 saatiin taululle, kun Valkama pudotti kiekon taakseen puolittain torjumansa Olli Korkeavuoren laukauksen jälkeen, ja ensimmäisenä paikalla ollut ahmahyökkääjä Tikkanen pääsi helposti iskemään illan toisen maalinsa.

KJT:lläkin oli omat maalipaikkansa. Parhaan tilanteen sai läpiajoon karannut Pekka Nöyränen, jonka yrityksen Lindberg kuitenkin torjui.

Pientä lohtua järvenpääläisille toi päätöserän alku. KJT:n ylivoima ehti päättyä, mutta kiekko pysyi hyökkäyspäädyssä, ja edellisessä erässä läpiajossa epäonnistunut Nöyränen löysi Jaska Vilenin vapaana ahmamaalin kulmalta. Vilenin rannelaukaus kavensi tilanteen 7-2:een.

Ahmojen lisäosumista vastasivat illan toiset maalinsa iskeneet Loikas ja Lehtinen. Loikas ohitti Valkaman laukomalla suoraan Turo Virran syötöstä, ja Lehtinen osui läheltä sekavassa tilanteessa ilmeisesti sisuunnuttuaan jäätyään aiemmin samassa vaihdossa KJT-pakki Tero Jaakkolan onnistuneen taklauksen kohteeksi.

KJT:n saamatonta otetta kuvaavat hyvin viimeisen minuutin tapahtumat. Pekka Nöyränen ja Jaska Vilen pääsivät alivoimalla kahdestaan karkumatkalle kohti ahmamaalia, mutta viivyttelivät ratkaisuyrityksen kanssa niin pitkään, että vauhdilla takaa luistellut ahmasentteri Jan Eriksson ehti estämään laukauksen kokonaan. Jälkitilanteessa Vilenillä oli vielä uusi paikka, mutta kiekko kilahti ylärimaan.

Testipelaajien näytöt vähissä

Järvenpääläisten harvat onnistujat olivat hyökkääjiä. Paluun Vantaalta tehnyt Jaska Vilen teki maalin ja melkein toisenkin joukkueen ehkä parhaan hyökkäysketjun laidalla. Espoon junioreista tullut Pekka Nöyränen pelasi ketjun keskellä muutoin vahvasti, mutta oli tekopaikoissa todella tehoton. Vilenin tavoin maalin iskenyt Juha Jusslin pelasi hänkin itsensä myös pariin muuhun tekopaikkaan.

Puolustuksessa Kai Öhberg sai luottoa paljon enemmän kuin jaksoi kantaa. Kokemattomien Tony Grönbergin ja Tero Jaakkolan parina pelannut Öhberg oli mahdottoman tehtävän edessä ja keräsi ison kasan miinuksia. Etenkin Grönberg tuntui pelaavan täysin väärän tason ottelua. Nopeus ja voima eivät riittäneet kumpainenkaan, eikä kiekko pysynyt mailan lavassa lainkaan.

Maalillaan 30 laukausta pysäyttänyt Jaakko Valkama joutui vaikean paikan eteen, kun puolustus päästi ahmoja helposti tekopaikkoihin. Ei pienikokoisen vahdin ilta muutenkaan onnistunut ollut, sillä osa maaleista upposi selän taakse helpohkosti, eikä joukkuetta pystyssä pitävistä loistotorjunnoista ollut tietoakaan.

Ahmojen parhaat ketjut olivat yhteensä seitsemän maalia juonineet Juha-Pekka Loikaksen ja Jan Erikssonin vitjat. Etenkin Loikaksen ja Jukka Penttisen yhteispeli tuntui toimivan heti kesän jälkeen kuin vanhasta muistista. Janne Lehtisen taidot ja Raine Pulkkisen taistelu riittivät kahteen maaliin, mutta ketjun toisena laituri pelannut try out-hyökkääjä Jaakko Kolari ei ihmeitä esittänyt ja jäi tehopisteittä. Sama oli myös ensiesiintymisensä Ahmojen kotiyleisön edessä tehneen Jani Bäfin kohtalo. Viime kauden Pelicansin A-nuorten tehokkain hyökkääjä yritti hyvällä asenteella, mutta ei lopulta saanut mitään valmista aikaiseksi.

Toisen perättäisen ottelun torjunut Joonas Lindberg pysäytti komealta kuulostavasti 41 laukausta, mutta KJT:n laukaisuherkkyys kaunistaa lukuja. Vaarallisia kuteja joukossa ei kauheasti ollut. Muutama kuitenkin, ja ne Lindberg selvitti kelvollisesti. Kumpaakaan KJT:n maalia ei Lindbergin piikkiin voi laittaa.

Kokoonpanot

AHMAT

13 Miikka Jäske – 71 Jan Eriksson – 29 Lauri Tukonen

12 Jaakko Kolari – 25 Janne Lehtinen – 21 Raine Pulkkinen

20 Jukka Penttinen – 9 Juha-Pekka Loikas – 19 Tuomas Tikkanen

16 Aki Elomaa – 11 Joni Hakonen – 60 Jani Bäf

7 Olli Tukonen – 5 Marko From

6 Kim Sjöblom – 2 Pasi Tamminen

4 Olli Korkeavuori – 3 Turo Virta

23 Juha Kaunismäki – 55 Ville Raatikainen

Maalissa 1 Joonas Lindberg (35 Patrick Machreich)

KJT

16 Jaska Vilen – 33 Pekka Nöyränen – 24 Matti Näätänen

12 Toni Mustonen – 19 Juha Jusslin – 28 Matti Lievonen

25 Tero Willström – 31 Tomi Laaksonen – 26 Niko Harju

22 Miikka Lindholm – 23 Tuomas Forss – 18 Toni Hälinen

7 Tony Grönberg – 8 Kai Öhberg

4 Anssi Kostiainen – 11 Timo Ahonen

2 Fredrik Vara – 6 Kimmo Pikkarainen

14 Tero Jaakkola

Maalissa 29 Jaakko Valkama (30 Heikki Kokkonen)

» Lähetä palautetta toimitukselle