Hallikainen piti Ahmat kurimuksessa

Ahmat pelasi voitottoman helmikuun parasta kiekkoaan kaksi erää Vantaata vastaan, mutta sisukas taistelu ei riittänyt, kun joukkue ei saanut kiekkoa hyvistäkään paikoista ohi erinomaisesti torjuneen Joni Hallikaisen. Tasaisen alun jälkeen vantaalaisvieraat komistelivat itselleen lopulta viiden maalin voiton.

Ahmojen tahtotaso oli ottelun alkuhetkillä selvästi vierailijaa korkeampi. Kotijoukkueen otteista näki, että voitotonta putkea lähdettiin katkaisemaan tosissaan. Pakkipulan takia sentterit Janne Lehtinen ja Jan Eriksson joutuivat pelaamaan puolustuksessa, mutta vastoinkäymiset näyttivät vain lisänneen sisua.

Tarkasti ja taistellen pelannut Ahmat loi avauserässä selkeästi vastustajaansa enemmän maalipaikkoja. Suurimman osan niistä järjesteli totutusti maineikas ykkösketju, mutta vaikka Miikka Jäskellä, Jukka Penttisellä ja Juha-Pekka Loikaksella oli kaikilla erän aikana loistotilanteet, ei maalinteko onnistunut. Joni Hallikainen torjui vantaalaisten maalilla virheittä, ja kertaalleen maalitolppakin pysäytti Penttisen kudin.

- Ensimmäisessä erässä tarjottiin paikkoja Ahmoille, mutta Hallikainen oli todella hyvä, kehui vierailijoiden valmentaja Jarmo Kauppi suojattiaan.

Vantaa räppäsi sisään

Toinen erä oli jo hieman vantaalaismerkkinen. Ensimmäisen kaksikymmenminuuttisen lämpimässä pukukopissa viettänyt Mikko Purasen ketju pääsi tositoimiin, ja vaikka Ahmat jatkoi erinomaisella taisteluasenteella, pääsi taitavampi vierailija jo hyvin peliin mukaan.

Maalinteon Kiekko-Vantaa aloitti, kun ahmapuolustajista Pasi Tamminen ja Turo Virta löysivät itsensä samanaikaisesti rangaistusaitiosta. Kahden miehen ylivoimalla Ari-Pekka Pajuluoma pääsi vapaasti laukomaan b-pisteeltä, ja verkko Sami Kitinpramin takana heilahti ensimmäisen kerran.

Jatkuneella ylivoimalla maalistaan energiaa saanut Vantaa loi lisää hyviä maalipaikkoja, ja Hannu Väisänen laukoi yläriman kautta yli maalin.

Tasakentällisin maalipaikkoja loivat lähinnä joukkueidensa parhaat ketjut, Ahmoilta Loikaksen ja Vantaalta Tommi Hannuksen kolmikko. Ahmojen ykkösketju loi parhaimmillaan samassa vaihdossa kolme erinomaista tilannetta, mutta vierailijoiden Hannuksen poppoo oli siltikin etevämpi. Ilari Filppula ja Hannus löysivät puolustaja Jukka Hakkaraisen vapaana b-pisteen kaarelta, ja vantaalaispakin rannelaukaus muutti kahden kolmanneksen jälkeisiksi luvuiksi 0-2.

Kolmannen erän aluksi Ahmojen Tuomas Tikkasen ketju loi vielä hyvää painetta, mutta hetkeä myöhemmin vantaalaisten onnistuneen vastaiskun myötä ottelussa oli jo ratkaisun makua. Tuomas Nikoskelainen laukoi suoraan Mikko Kainulaisen passista, ja kiekko livahti maalin yläkulmaan Kitinpramin pudottauduttua alas hieman liian aikaisin.

Ottelun lopulla Kiekko-Vantaa kaunisteli Mestiksen komeinta maalisaldoaan vielä kahdella osumalla. Ari-Pekka Pajuluoman syöttö meni vähän onnellakin perille hidastuttuaan toisen pelaajan mailan lavasta, mutta se ei kiekon terävästi maalin yläosaan tulittanutta Petteri Linnonmaata haitannut.

Päätöserän puolivälissä 1+1 tehot kerännyt vantaalaissentteri Ari-Pekka Pajuluoma päätti pilata perjantai-iltansa. Jukka Penttinen taklasi alivoimalla kiekkoa Ahmojen päädyssä pitäneen Pajuluoman jään pintaan, ja vantaalainen kimpaantui täysin. Kostoretkellä kohdalle osuneelle Turo Virralle Pajuluoma tarjoili sen mallisen viikateiskun mailallaan, ettei päätuomari Teemu Salminen voinut kuin näyttää päätyovea. Ahmat sai hetken aikaa pelata kahdenkin miehen ylivoimalla, mutta paras puhti oli jo kadonnut neljän maalin tappioasemaan.

Viimeisellä minuutilla vantaalaismaalintekijöiden joukkoon pääsi myös puolustaja Aki Kauppinen, joka tulitti ylivoimalla siniviivalta.

Ahmat kaatui taistellen

- Neljä ketjua oli mukana, mutta kun me valmentajat paleltiin käytävällä ennen ottelua, päätettiin jättää yksi ketju [Purasen johtama] lämmittelemään pukukoppiin ja lähdettiin pitämään tempoa kolmella. Ei toiminut. Toiseen erään otettiin vilttiketju huonoimman tilalle [Puraset korvasi Pietiläiset] ja pelattiin kolmella edelleen, saatiin 2-0. Viimeisessä erässä pelattiin neljällä ja säästeltiin, kertasi Jarmo Kauppi varsin kiintoisaa peluutustaktiikkaansa.

Vantaalaisten kentällisistä kirkkaasti paras oli Tommi Hannuksen johtama ketju, jonka takana puolustivat Matias Schantz ja Jukka Hakkarainen. Viisikko oli ainoa, joka avauserässäkin sai jatkuvasti vietyä pelin hyökkäyspäätyyn, vaikka maalisaldo lopulta jäikin vain yhteen.

Maalivahti Joni Hallikaisen kauden torjuntaprosentti (89,18) ei päätä huimaa, mutta tänään Hallikainen torjui erittäin varmaotteisesti kaikki Ahmojen 29 paikkaa ja jatkaa tolppien välissä myös lauantaina Vantaan kohdatessa kotonaan huippuvireisen Kajaanin Hokin. Ottelu kuuluu sarjaan "mahdolliset pudotuspelivastustajat kohtaavat", sillä Vantaa on kolmantena ja Hokki kuudentena.

- Ensimmäisessä ja toisessa erässä oltiin tasapäisesti mukana, ja minun silmin nähtynä saatiin hyviä paikkoja. Kun et saa maalia ja kaveri räppää pari, niska taittuu jossain vaiheessa, Ahmojen Janne Tormonen totesi.

Tormosen suojatit ansaitsevat suuren kiitoksen asenteestaan, sillä joukkueen ilme oli erinomainen muutamaan aiempaan kotipeliin verrattuna. Avauserä oli luultavasti helmikuun parasta peliä Ahmoilta. Yhden tai kahden paikoista tehdyn maalin myötä loppupeli olisi saattanut olla juoneltaan kovinkin toisenlainen, mutta voitottoman putken myötä Ahmojen maalinteossa ei tunnu olevan lainkaan onneakaan mukana.

Keskushyökkääjä Jan Eriksson suoriutui iltapuhteestaan puolustajana puhtain paperein. Erikssonin illan kruunasi hieno yksilösuoritus toisessa erässä, kun hän luisteli hieman seisovilta jaloilta läpiajoon karanneen Ilari Filppulan takaa kiinni ja taklasi tämän puhtaasti irti kiekosta.

Hyökkäysketjuista parhain oli Loikaksen johtama kolmikko, jonka aikaansaamista maalipaikoista olisi pitänyt osua useampaankin kertaan, mutta myös muut ketjut saivat vietyä peliä hyökkäyspäätyyn. Etenkin yleensä laidassa hyökännyt, mutta tähän otteluun keskushyökkääjäksi asetettu Tuomas Tikkanen oli erittäin energisellä pelipäällä.

Ahmat jatkaa kotipelien sarjaansa jo huomenna lauantaina Mikkelin Jukureita vastaan. Loukkaantuneet puolustajat Marko From ja Kim Sjöblom palaavat kehiin vasta ensi viikolla, joten joukkue joutuu haastamaan puolustavan mestarin varamiehisenä. Tasoero on melkoinen Jukureiden hyväksi, mutta jos Ahmojen taistelutahto pysyy Vantaa-pelin tasolla, luulisi onnistumistenkin ajan jossain vaiheessa koittavan.