Jukurit paranteli piste-ennätystään

MESTIS / Raportti
Mikkelin Jukurit paransi omassa hallussaan ollutta Mestiksen lyhyen historian piste-ennätystä viime talven 66 pisteestä 68:aan. Kapealla materiaalilla pelaavan Ahmojen energiataso ei riittänyt missään vaiheessa vierailijoiden voiton kyseenalaistamiseen.

Ahmat on tällä kaudella voittanut Jukurit kahdesti, mutta runkosarjan viimeisen kohtaamisen juoni oli selvä alusta alkaen. Pakkipulan johdosta edelleen vain kolmella kentällisellä pelaamaan joutuneen kotijoukkueen pelaajien potku ei toisena peräkkäisenä pelipäivänä enää riittänyt materiaaliltaan huomattavasti vahvemman Jukurien haastamiseen.

Ensimmäinen erä pelattiin lähes täysin Jukureiden hyökkäyspäässä Ahmojen onnistuttua luomaan ainostaan yhden maalintekopaikan. Runkosarjan voittavien mikkeliläisten ensimmäisen maalin juonivat Mikko Hakkarainen ja Niko Kantelinen, joiden syötöistä Tuomo Jormakka pääsi vapaasti maalin eteen harhauttamaan Ahmojen maalivahdin Sami Kitinpramin.

Ahmat hyökkäsi harvoin, mutta onnistui tekemään sen kertaalleen niin innokkaasti, että Jukurit pääsi iskemään kolmella yhtä vastaan. Puolustaja Tommi Kovanen purjehti itse maalille ja nosti rystyltä pelin 0-2:een.

Hieman ennen erätaukoa Sami Kitinprami venyi pelastukseen, kun ypöyksin ahmamaalilla ollut Olli Sipiläinen ei saanut kiekkoa nousemaan yli heittäytyneen ahmavahdin. Jatkotilanteessa kiekko ylitti maaliviivan, mutta päätuomari Jussi Perttu hylkäsi osuman jukuripelaajan päivystettyä tilanteessa Kitinpramin ja maalin välissä maalivahdinalueella.

Lohdutusosuma Ahmoille

Toisessa erässä oli Ahmoiltakin hyvää yritystä, ja laukauksetkin kirjattiin vain 14-11 mikkeliläisvieraiden hyväksi. Osasyyllinen oli jukuripakki Teppo Tuomanen, jonka erän alkuun ottamien kahden perättäisen rangaistuksen aikana Ahmat sai otetta ja pääsi peliin mukaan.

Ahmat vaikutti yritteliäämmältä, mutta Jukureiden järjestelmälliset hyökkäykset olivat vaarallisempia ja tuottivat kertaalleen tulostakin. Ylivoimalla neljällä kolmea vastaan pelattaessa Jukureiden Ville Hyrkäs jakoi kiekon hyökkäysalueen keskelle Petri Lehtoselle, jonka tulinen ja tarkka lyöntilaukaus upposi vastustamattomasti maalin kattoon.

Päätöserässä alle 400 hengen kokoinen kotiyleisö mietti lähinnä enää sitä, josko kotijoukkuekin saisi toista sataa minuuttia kestäneen maalittoman putkensa poikki. Sitä odotellessa ja Ahmojen löysäillessä Jukureiden paras ketju taiteili kaksi lisäosumaa. Molemmat maalit pääsi iskemään puoliksi tyhjään maaliin takatolpalta Antti Laakso ketjunsa sentterin Petri Lehtosen syötöistä. Maaliensa lisäksi Laakso ehti myös tuhlaamaan yhden läpiajon ahmavahti Kitinpramin pidettyä länget kiinni.

Ajanottokello pysähtyi aikaan 56.55, kun Ahmat teki viikonlopun otteluidensa ensimmäisen maalin tuhlattuaan sitä ennen lähes 50 laukausta. Päätuomari Pertulla oli ollut käsi pystyssä jo jonkin aikaa siirretyn rangaistuksen merkiksi, kun Jan Eriksson ja Juha-Pekka Loikas onnistuivat jatkamaan kiekon vapaaseen paikkaan Miikka Jäskelle, joka ei enää erehtynyt. Maali nosti Jäsken kauden tehot 60 pisteeseen, ja aiemmin ottelussa ryntäysjäähyn myötä rangaistusminuuttien määrä oli noussut jo toiselle sadalle (101 minuuttia).

”Reidet ja päänuppi väsyneitä”

- Muutamien loukkaantumisten takia jouduttiin muuttamaan ketjuja. Oli kysymysmerkki miten se vaikuttaa, mutta pelin juoksu oli sellainen kuin haluttiin. Saatiin turvallisen tuntuinen johto ja se säilyi koko ajan, Jukureiden valmentaja Risto Dufva sanoi.

- Se lämmittää, että saatiin enemmän pisteitä kuin viime kaudella, Dufva jatkoi.

Poissa Jukureiden kokoonpanosta olivat Juha-Pekka Hytönen ja Tero Koponen sekä pelikieltoinen puolustaja Pasi Järvinen. Mitään ihmeellistä Jukurit ei esittänyt, vaan selkeäänkin voittoon riitti pelkkä peruspelaaminen. Forssalaisparivaljakko Petri Lehtonen – Antti Laakso on tulessa, sillä kaksikon yhteistehopisteet perjantailta ja lauantailta olivat 6+7.

- Pitkä aika on pelattu pienellä ryhmällä, ja reidet ja päänuppi ovat väsyneitä. Kuorma on liian iso, ja kädet ristissä ollaan, että saataisiin loukkaantuneet kehiin, ahmaluotsi Janne Tormonen mietti.

- Oli pelaajia, jotka halusivat noudattaa sovittua taktiikkaa, mutta myös liian monta, jotka eivät, Tormonen jatkoi.

Kaksi peliä kahdessa päivässä ilman onnistumisten tuomaa lisäpotkua neljällä ketjulla pelaavia kärkiryhmiä vastaan oli yksinkertaisesti liikaa Ahmoille. Keskushyökkääjien peluuttaminen puolustajina syö väistämättä voimia hyökkäyksestä, eikä Ahmoilla olisi siihen varaa kärkijoukkueita vastaan.

Ketjuista paras oli Tuomas Tikkasen johtama yritteliäs kolmonen, joka selviytyi takaiskuitta. Ykkösketjun otteet vaikuttivat kovin haluttomilta, ja Joni Hakosen kakkonen oli jotain siltä väliltä. Maalivahti Sami Kitinpramia on turha takaiskuista syytellä, niin yksin hänet maalitilanteissa jätettiin jukuripelaajia vastaan.

Runkosarjan päätöskierroksella maanantaina Jukurit kohtaa Uudessakaupungissa Jää-Kotkat, joten piristyneistä Kotkista huolimatta Jukurit kasvattanee piste-ennätyksensä uudelle kymmenluvulle 70:een. Ahmat saa huilupäivän jälkeen vielä yhden mahdollisuuden voittokantaan palaamiseksi ennen pudotuspelejä Vaasan Sportin saapuessa Hyvinkäälle.

Kentälliset

Ahmat

13 Miikka Jäske – 9 Juha-Pekka Loikas – 31 Jukka Penttinen

10 Aki Elomaa – 15 Joni Hakonen – 12 Jaakko Kolari

16 Markus Juvakoski – 19 Tuomas Tikkanen – 24 Raine Pulkkinen

25 Janne Lehtinen – 4 Turo Virta

34 Tuomo Hirvonen – 23 Juha Kaunismäki

17 Jan Eriksson – 2 Pasi Tamminen

Maalissa 33 Sami Kitinprami (35 Jarno Ekman)

Jukurit

18 Tuomo Jormakka – 9 Mikko Hakkarainen – 25 Niko Kantelinen

20 Ville Kiiskinen – 31 Petri Lehtonen – 12 Antti Laakso

29 Olli Sipiläinen – 27 Marko Tauriainen – 14 Samuli Piiroinen

6 Teemu Siren – 13 Miro Laitinen – 19 Perttu Ahvenainen

22 Ilkka Kallioinen – 7 Teppo Tuomanen

8 Ville Hyrkäs – 10 Tommi Kovanen

15 Esa Hämäläinen – 4 Matti Kuusisto

Maalissa 30 Tommi Nikkilä (1 Ville Vähäsalo)

» Lähetä palautetta toimitukselle