Pasi Häkkinen loisti maalillaan

MESTIS / Raportti
Hokin maalivahdin Pasi Häkkisen erinomainen iltapuhde tiesi kainuulaisille vierasvoittoa ja nousua sarjataulukossa Ahmojen ohi. Ottelu ratkesi kolmannessa erässä, jossa Hokki käytti omat paikkansa kolmesti, mutta Ahmat ei saanut useista mahdollisuuksista huolimatta pikkumustaa Häkkisen taakse.

Lähtökohdiltaan tasaiseksi arvioidun kamppailun alkuhetket edettiin ennustuksia kunnioittaen tasatahtia. Ensimmäisen kymmenminuuttisen parhaaseen maalipaikkaan karkasi Jukka Penttisen poikittaissyötön katkaissut Hokki-kiituri Jani Tuppurainen, joka laukoi läpiajosta päin ahmavahti Sami Kitinpramia.

Avauserän toinen kymmenminuuttinen oli kotijoukkueen etsikkoaikaa Hokin otettua kolme kaksiminuuttista. Kaksi ensimmäistä alivoimaansa Hokki kesti vaikeuksitta, mutta kun tshekkipakki Martin Holy joutui koukkaamaan läpiajoon kiihdyttänyttä Juha-Pekka Loikasta, ja Ahmat pääsi ylivoimalle kolmannen kerran, nähtiin avausmaalikin. Kotijoukkueen ykkösketju sai aikaiseksi kunnon mylläkän Pasi Häkkisen vartioimalle maalille, eikä jo jäihin tiputtautunut Häkkinen venynyt kiekon eteen Loikaksen siirrettyä läheltä Ahmat 1-0-johtoon.

Erätauon jälkeen Hokki sai luistimiinsa lisävauhtia ja otti pelin hallinnan omaa luisteluvauhtiaan hukanneelta Ahmoilta. Hokin päästyä ensimmäistä kertaa kokeilemaan omaa ylivoimapeliään kesti ainoastaan seitsemän sekuntia ennen kuin peli oli tasan. Zdenek Eichenmannin hyökkäyspään aloitusvoiton jälkeen Kimmo Happo antoi loistavan poikittaissyötön virolaispuolustaja Lauri Lahesalulle, joka pääsi vapaasti ottamaan pari askelta viivalta maalia kohti ja laukomaan kiekon sydämensä kyllyydestä ohi Kitinpramin.

Toisen erän jälkimmäisellä puoliskolla Ahmat sai jälleen luisteluunsa uutta tehoa, ja tapahtumat tasoittuivat. Vaarallisimmat maalitilanteet olivat silti vierasjoukkueella. Sinikypärä Sami Kaartinen oli pari kertaa erinomaisessa paikassa, mutta tolppa ja Kitinpramin vaivoin eteen venytetty patja estivät Kaartista kasvattamasta maalisaldoaan.

Ohittamaton Häkkinen

Päätöserän alussa Hokki iski tyrmäävästi. Vain reilun minuutin jälkeen Jani Tuppurainen hyödynsi nopeuttaan ja luisteli keskialueen irtokiekon saatuaan ahmapuolustaja Kim Sjöblomilta karkuun. Toista kertaa Kitinprami ei enää Tuppuraista läpiajossa onnistunut pysäyttämään, vaan tällä kertaa Hokki-laituri vei harhautuksen jälkeen kainuulaisvieraat ensimmäistä kertaa johtoon.

Ottelun loppuvaiheiden värikkyyttä lisäsi omalta osaltaan päätuomari Tom Laaksonen, joka sai kotiyleisön vihat niskaansa parin varsin kiistanalaisen tuomion myötä. Ahmakannattajien mielestä heidän joukkueensa koki vääryyttä tilanteessa, joka johti Hokin kahden miehen ylivoimaan ja varsin ratkaisevaan 1-3-maaliin. Ahmojen pelatessa alivoimalla Miikka Jäske sai kaksiminuuttisen poikittaisesta mailasta yrittäessään irrottautua Hokki-vahti Häkkisestä, jonka kanssa hän oli hyökkäyksen päätteeksi törmännyt.

Viime aikoina runsaasti ylivoimaa harjoitellut Hokki ei tarvinnut kahden miehen etua kuin 16 sekuntia, ja ilmassa alkoi olla ratkaisun makua Sami Siltavirran tykitettyä siniviivan tuntumasta kiekon maalin yläkulmaan suoraan Martin Holyn poikittaispassista.

Ahmat haki lopussa kavennusta riskilläkin ja sai luotua useita maalipaikkoja. Pasi Häkkisen loistotorjunnat olivat kuitenkin viime aikoina tehottomuuden kanssa tuskailleelle isäntäjoukkueelle liikaa. Lähinnä onnistumista olivat Janne Lehtinen ja Juha Kaunismäki. Lehtisen harhautus läpiajon päätteeksi ei ollut huono, mutta niin vain Hokki-vahti venytti patjansa eteen, ja puolustaja Kaunismäen laukaus Miikka Jäsken jättösyötöstä kilahti tolppaan.

Hokille maalinteko oli helpompaa ja kesken Ahmojen takaa-ajon kainuulaiset sinetöivät loppulukemat 1-4:ään. Kitinprami venyi vapaasti maalille kurvaamaan päässeen Kimmo Hapon yrityksen, mutta ensimmäisenä irtokiekkoon ehtineellä Sami Kaartisella oli helppo työ nostaa kiekko jäissä maanneen ahmavahdin yli.

Tunteet ehtivät kuumentua ottelun aikana sen verran, että loppuvihellyksen jälkeen sattui vielä pieni välikohtaus. Pelaajien jo poistuessa jäältä Hokin Kimmo Happo etsiytyi jostain syystä ahmalaisten keskelle, ja Kim Sjöblomin vastaus johti kypärän lentämiseen pois Hapon päästä. Kurinpitotoimet tapauksesta jäivät päätuomari Laaksosen pitämään pari minuuttia kestäneeseen ankaraan puhutteluun.

Hokin yv-harjoittelu tuloksekasta

Lopputuloksen 1-4 myötä Hokki nousi tasapisteisiin Ahmojen kanssa ja niukasti paremman maalieron turvin sarjan viidennelle sijalle. Lopullisista sijoituksista tultaneen käymään viimeisten kierrosten aikana tiukka kisa. Hyvä uutinen molemmille joukkueille oli pudotuspelipaikan varmistuminen, kun viivan alla oleva TuTo hävisi oman ottelunsa Mikkelissä.

- Päästiin hyvistä lähtökohdista otteluun. Olemme saaneet harjoitella terveinä ja tulimme jo eilen yöksi Järvenpäähän. Käytettävissä olisi ollut neljä ketjua, mutta olemme pelanneet paljon kolmella, ja laskin sen riittävän. Alussa mietin, että tuliko valittua väärin, mutta potku aukesi toiseen erään, kertoi Hokki-valmentaja Timo Meriläinen.

- Pelimme sekosi viimeisen seitsemän minuutin aikana, mutta Häkkisen Pasin uskomattomat torjunnat ja tolpatkin pitivät Ahmat ilman kavennusta.

- Ylivoimaprosenttimme ei ole ollut erityisen hyvä, joten ylivoimaa on harjoiteltu viikolla paljon. Nyt tuli kaksi osumaa, siihen olen tyytyväinen, jatkoi Meriläinen.

Ahmatkin sai aikaan kauan kaivatun ylivoimamaalin, mutta muilta osin viime aikaiset maalinteko-ongelmat eivät helpottaneet. Joukkueen saldona viidestä viimeisimmästä ottelusta on vain viisi tehtyä maalia. Otteista puuttuu samanlainen lennokkuus kuin parhaimmillaan ennen joulua, mutta maalipaikkojen määrän perusteella onnistumisiakin pitäisi jatkossa olla luvassa.

- Maalinteon kanssa on ollut hiljaista. Aina voi spekuloida, mutta olen sitä mieltä, että sitä saa mitä tilaa. Kaikissa peleissä on ollut hyviä maalipaikkoja, joten toivotaan, että jossain välissä aukeaa, mietti Ahmojen valmentaja Janne Tormonen.

Tormonen oli tyytyväinen pitkän sairastelun jälkeen maalille palanneeseen Sami Kitinpramiin. 35 kertaa torjunut ahmavahti ansaitsee hyvän arvosanan, vaikka ei 34 laukausta pysäyttäneen kollegansa tasolle yltänytkään. Yhtään takaiskua ei Kitinpramin piikkiin voi panna.

Pitkäaikaispotilaiden lisäksi Ahmojen kokoonpanosta puuttui kuumeinen laitahyökkääjä Joni Hakonen.

Hokki matkasi Hyvinkäältä yöksi Lahteen ennen sunnuntaista vieraspeliään Kouvolassa. Ahmat yrittää saada kiekkoja vastustajan maalivahdin taakse seuraavan kerran maanantain tv-pelissä KalPaa vastaan.

Kentälliset

Ahmat

13 Miikka Jäske – 9 Juha-Pekka Loikas – 31 Jukka Penttinen

19 Tuomas Tikkanen – 25 Janne Lehtinen – 21 Jani Bäf

24 Raine Pulkkinen – 17 Jan Eriksson – 12 Jaakko Kolari

30 Antti Chrons – (Eriksson) – 16 Markus Juvakoski

4 Turo Virta – 2 Pasi Tamminen

23 Juha Kaunismäki – 34 Tuomo Hirvonen

7 Kim Sjöblom – 6 Lauri Mattila

Maalissa 33 Sami Kitinprami (35 Tommi Pärmäkoski)

Hokki

10 Sami Kaartinen – 41 Zdenek Eichenmann – 9 Kimmo Happo

12 Jani Tuppurainen – 19 Juha Silvander – 96 Janne Pesonen

22 Mikko Karjalainen – 11 Sauli Kela – 15 Antti Tenhunen

34 Miikka Kuusela

6 Mikko Saavinen – 5 Lauri Lahesalu

40 Sami Siltavirta – 31 Mikko Palomäki

28 Jari Puustinen – 18 Antti Halonen

21 Martin Holy

Maalissa 33 Pasi Häkkinen (1 Lauri Rämet)

» Lähetä palautetta toimitukselle