FPS vaisuna Ahmojen kynsissä

Ahmat aloitti harjoituspelinsä iloisella ilmeellä, kun vihreäpaitainen vierailija Forssasta kukistui helposti maalein 5-1. Onnistunut oli myös maalivahti Patrick Machreichin Suomen-debyytti; 35 torjuntaa ja vain yksi kiekko selän taakse.

Lähtökohdat otteluun olivat siinä mielessä tasaväkiset, että ottelu oli molemmille vasta vajaan viikon jäällä olleille joukkueille ensimmäinen. Hyvinkäällä ollaan kuitenkin joukkueen rakentamisessa selvästi Forssaa edellä, ja ero näkyi myös kaukalossa.

Pelillisesti tasoero ei neljän maalin luokkaa olisi ollut, mutta siinä missä FPS-vahti Pasi Keinäselle tuntuu olevan täysin mahdotonta torjua onnistunut peli Hyvinkään hallissa, oli nuori Patrick Machreich maalillaan itse varmuus. Todelliseen testiin pitkään pystyssä pysynyt ja eleettömästi torjunut itävaltalainen ei tosin vielä joutunut.

Paljon on totuteltavaa, mutta ei paha ensimmäiseksi peliksi”, tuumasi Patrick debyytistään. Intoa nuorukaisella ainakin riittää, sillä hän jo odotteli seuraavaa peliä – 10 minuuttia edellisen päättymisen jälkeen!

Lehtinen sähäkkänä kaukaloon

Vauhdikkaasti aloittanut Ahmat sai kauteensa lähes lentävän lähdön, kun joukkue onnistui maalinteossa jo reilun minuutin pelin jälkeen. Kiekko jäi pyörimään forssalaismaalin edustalle, mutta Janne Lehtinen keksi sille paremmankin paikan ja siirsi pelivälineen ensimmäisen kerran Keinäsen selän taakse.

Vihreät miehet saivat ensimmäiset mahdollisuutensa ylivoimalla, kun maalintekijä Lehtisen taklaus osui Asko Rantasta päähän, ja Lehtinen nappasi toisen tilastomerkintänsä 2+10 minuutin muodossa. Ylivoimalla kaksi FPS-peluria pääsi perätysten kokeilemaan maalintekoa hyvistä paikosta, mutta ratkaisuyrityksistä tavallaan näki, että kesälomasta ei ollut pitkää aikaa. Ville Piltin kuti lensi suoraan taustaverkkoihin, ja kokeneempi Marko Ronkainenkin laukoi reippaasti ohi maalin.

Pirteän ahma-alun jälkeen ote oli siirtymässä vierasjoukkueelle, mutta ajassa 9.52 päättynyt Ahmojen vastahyökkäys lopetti forssalaisten hallinnan tylysti. Olli Korkeavuori avasi puolustuksesta, Juha-Pekka Loikas toi kiekon vauhdilla laidasta ylös, ja Korpilahden lahja Tuomas Tikkanen laukoi keskeltä suoraan syötöstä kiekon toistamiseen ohi Keinäsen. Loppuerä mentiin taas kotijoukkueen komennossa.

Ahmat osui kolmesti

Erätauon jälkeen Ahmojen parhaat tilanteet loi paluumuuttajakaksikko Miikka Jäske – Joni Hakonen, joka ehti kertaalleen hyökkäämään kahdestaan yhtä forssalaispuolustajaa vastaan. Hakonen päätti ratkaista itse, mutta laukoi Keinästä olkapäähän.

Myös FPS:llä oli omat tilanteensa. Marko Ronkainen karkasi siniseltä yksin läpi, mutta Machreichin jalkojen välissä ei ollut kiekolle tilaa. Hetkeä myöhemmin saatiin yleisöönkin hieman eloa, kun Matti Raunio viritti kunnon laukauksen, ja Machreich koppasi kiekon näyttävästi hanskaansa.

29. minuutilla harjoiteltiiin maalintekoa 24 sekunnin välein. Ensin Juha Kaunismäki ja Miikka Jäske tarjoilivat kiekon Jan Erikssonille, joka jatkoi sen maalivahti Keinäsen nenän edestä maaliin. Vieressä suoritusta katselivat forssalaispuolustajat.

Hetkeä myöhemmin vietiin toisessa päässä Machreichilta nolla. Erona edelliseen ahmapuolustaja ei ollut edes lähistöllä, kun Jukka-Pekka Koistinen sai jatkaa Jussi Tapion poikittaissyötön kaikessa rauhassa takatolpalta maaliin.

Maali kasvatti vihreiden miesten intoa sen verran, että Tapio Ahtonen potki puolittain läpi yrittämään toista kavennusosumaa. Harhautukset olivat suhteellisen näyttävät, mutta Ahtosen harmiksi kiekko ei kuitenkaan löytänyt tietään maalia kohti.

Erän jälkimmäisellä puoliskolla Ahmojen terävyys riitti ratkaisemaan pelin kahdella lisäosumalla. Vielä ilman sopimusta oleva laitahyökkääjä Tuomas Tikkanen karvasi kiekon alimmalta forssalaispuolustajalta ja kasvatti tehopisteensä 1+1:een, kun vahvasti läpi ottelun kaukalossa painanut Raine Pulkkinen jatkoi poikittaisyötön maaliin.

5-1-maalin veivasi Keinäsen ohi Tapparan junioreiden jälkeen ahmapaidan päälleen pukenut Jaakko Kolari. Suuri kunnia osumasta kuuluu Jan Erikssonille, jonka oivaltavan vippauksen seurauksena Kolari pääsi vapaasti maalille nousemaan. Viime kaudella runkosarjassa syöttöpisteittä jäänyt Santeri Salminen sai tililleen jo ottelun toisen syöttömerkinnän.

Tuomareille hommia

Päätöserään ei liiemmin enää paukkuja jäänyt. Maalien lisäksi käytännössä myös kunnolliset maalipaikat jäivät puuttumaan. Osasyynsä oli varmasti lukuisilla kaksiminuuttisilla, sillä tässä vaiheessa kautta erikoistilannepelaaminen on vielä mitä se on, eli ei erityisen tehokasta.

Kotijoukkueen parhaat tilanteet tulivat pääasiassa Keinäsen pomputeltua kiekkoa omalla maalillaan. Juha-Pekka Loikas teki hyvän nousun laidasta, ja Santeri Salminen pääsi ohjaamaan vaarallisesti maalin edustalla.

FPS:n paras tilanne tuli puolittain läpi karanneelle Joni Virtaselle, mutta Machreich torjui senkin yrityksen. Pääsivätpä vierailijat pelaamaan kahden miehen ylivoimallakin minuutin ja 28 sekuntia, mutta laukaukset jäivät kovin heppoisiksi.

Lopun väsyneen pelailun jälkeen katsojille tarjoiltiin viimeisellä minuutilla vielä tappelunpoikanen. Ahmojen Miikka Jäske sai huitomisesta kaksiminuuttisen, mutta FPS:n Anssi Rantaselle tuomarin määräämä rangaistus ei riittänyt, joten nyrkit piti ottaa avuksi. Itse iskujenvaihto päättyi ratkaisemattomaan linjatuomareiden tultua väliin, mutta rangaistuksia jaettaessa Jäske selviytyi voittajaksi ehdittyään pudottaa hanskansa. Pelikielto odottanee ottelurangaistuksen seurauksena.

Tutut miehet FPS:n selkärankana

Ahmojen peli vaikutti vuodenaikaan ja jäällä vietettyyn aikaan nähden varsin lupaavalta.

Kiva oli päästä pelaamaan pitkän tauon jälkeen, mutta kesän treenit painavat”, pohti kolmannen kautensa Ahmoissa aloittava puolustaja Olli Korkeavuori, joka mielisi tämän kauden jälkeen jo ylemmälle sarjatasolle pelaamaan. “Lisää liikettä tarvitaan.” Korkeavuori myös kiitteli maalivahti Machreichia siitä, että voittoluvut olivat niinkin selvät.

Ahmojen joukkueesta onnistujia löytyi laajalti. Uusista tuttavuuksista Tuomas Tikkanen antoi hyökkäyspäässä hyvät näytöt tehoillaan 1+1, ja Raine Pulkkisen hyvä taistelu palkittiin sekin maalilla. Eniten pimentoon jäi viime kauden jokerinuori Aki Elomaa. Jaakko Kolari ei muutoin ihmeitä esittänyt, mutta teki maalin, kun sai paikan. Puolustuksessa KooKoosta tullut Marko From täytti ruutunsa onnistuneesti, kuten myös aiemmin pääosin junioreissa puolustanut Olli Tukonen.

Ahmojen sopimuspelaajista illan ottelusta puuttuivat Jukka Penttinen ja Lauri Tukonen.

FPS oli vaisu. Juniorihyökkääjät väläyttelivät, mutta ainoastaan Jukka-Pekka Koistinen ja Matti Raunio saivat tehtyä peliä hyökkäyspäässä säännöllisesti. Junioripitoinen puolustus taas joutui liian usein katselemaan vierestä, kun ahmahyökkääjät hätyyttelivät Keinästä. Töitä riittää uudella valmentajalla Pekka Laksolalla ennen kauden avausta.