Elämä jatkuu vain voitolla

MESTIS / Ennakko
Mestiksen karsintasarja huipentuu Uudessakaupungissa. Kirkkonummen Salamat varmisti nousunsa Mestikseen, ja viime kaudella sarjassa pelanneet UJK ja KJT ratkaisevat keskenään, kumpi joutuu lähtemään sarjaporrasta alemmaksi.

KJT:lle riittää ottelusta tasapeli, ja vaikka UJK kykenisi kotivoittoon, seuraa Uudessakaupungissa pelattava uusintaottelu. UJK:lla on ollut kaikki avaimet varmistaa sarjapaikka jo aiemmissa karsintasarjan otteluissa, mutta pienet marginaalit ovat ajaneet sen selkä seinää vasten.

Torstaina Kirkkonummella UJK kolisteli useammankin kerran maalirautoja ja pääsi lähtemään vielä kolmanteen erään
johtoasemasta. Salamat tuli kuitenkin rinnalle ja ohitse ja varmisti nousunsa jo ennen viimeistä ottelukierrosta. Tappiosta huolimatta UJK:n valmentaja Matti Keinonen oli tyytyväinen joukkueensa taistelevaan ilmeeseen. Taistelua tarvitaanlauantainakin, sillä ilmaiseksi KJT ei molempia pisteitä tule luovuttamaan.

Joukkueiden edellinen kohtaaminen Järvenpäässä päättyi 4-4-tasapeliin. Tuolloin UJK nousi kolmannessa erässä
takaa-ajoasemasta tasoihin. Pasi Reunanen ja Jaakko Hagelberg vastasivat UJK:n tehoista kirjauttaen molemmat lukemat 2+1.

UJK:n on pakko voittaa vielä kahdesti tällä kaudella: KJT niin lauantaina Uudessakaupungissa, jotta kausi ylipäätään jatkuisi, ja vielä uudelleen kotonaan mahdollisessa uusintaottelussa. Muussa tapauksessa uusikaupunkilainen jääkiekko ottaa ison askeleen taaksepäin putoamalla sarjaporrasta alemmaksi.

Kokenut kaarti heräämässä

Rami Kaupinsalon, Sami Häätylän ja Topi Riutan muodostama kolmikko on esiintynyt kahdessa viime ottelussa huomattavasti tehokkaampana kuin aikaisemmissa karsintasarjan kamppailuissa. Kaupinsalo viimeisteli Salamoita vastaan joukkueensa molemmat osumat ja Riutta laukoi voittomaalin SaPKoa vastaan käydyssä kamppailussa.

Matias Valavuo on ollut UJK:n kiistaton ykkösmaalivahti karsintasarjassa. Runkosarjan lopussa Aki Kemppi pääsi pelaamaan suurin piirtein joka toisessa ottelussa, mutta karsinnoissa hän on seisonut tolppien välissä vain neljän erän verran.

Ylivoimapeli on eräs UJK:n kompastuskiviä. Kiekkoa pystytään kyllä siirtelemään näyttävästi, mutta hyvin usein kokenut Mika Laaksonen on ainoa, joka uskaltaa laukoa. Laaksonen ei ole huono vaihtoehto päättämään kuvioita hyvän laukauksensa ansiosta, mutta ratkaisuyrityksiä toivoisi laajemmalta rintamalta. Jari Torkin kokemus ja taidot eivät ole ylivoimalla tulleet lainkaan esille koko karsintasarjassa. UJK:n joukkueessa on hyviä laukojia Joni Aurasuosta ja Hannu Pajusesta lähtien, mutta vastuuta siirrellään mieheltä toiselle.

Mitä pitemmälle karsintasarja on edennyt, sitä paremmin UJK:n kokeneet pelaajat ovat tulleet esille. Lukon A-junioreista lainatut miehet eivät lopulta ole olleet sellaisia vahvistuksia, mitä moni ennakkoon toivoi. Mika Laaksosen tehopisteetkin ovat viime aikoina olleet kortilla, mikä sinänsä ei ole edes kovin suuri ihme. Karsintasarjan pelirytmi on todella tiivis, ja Laaksonen oli vuoden ilman kunnollista harjoittelua.

Onko KJT palautunut?

KJT kävi torstaina hakemassa pakkopisteet pois Jyväskylän Diskokselta. Valmentaja Jan Lehti oli tuolloin pettynyt pelaajiensa panokseen ja piti joukkuettaan väsyneenä. Lauantai-ilta näyttää, onko yksi lepopäivä riittänyt KJT:lle palautumiseen. UJK:n nopeat hyökkääjät Maksim Ivanovin ja Topi Riutan johdolla pyrkivät varmasti kotikaukalossaan pitämään kovaa vauhtia yllä.

KJT:ltä puuttuu riveistään SM-liigassakin esiintynyt Toni Mustonen, joka sai loppukauden mittaisen pelikiellon selkääntaklauksesta. Edellisestä ottelusta olivat sivussa myös Matti Luoma ja Janne-Petteri Vuorinen, mutta he ovat mukana sotisovassa lauantaina Uudessakaupungissa.

Mustonen pelasi vielä Jokipoikia vastaan yhdessä Jani Taanosen ja Matti Lievosen kanssa, ja kolmikko pisti joensuulaisten puolustuksen täysin solmuun. Ketjulle merkittiin tuossa ottelussa 12 tehopistettä, joten ketjun rikkoutuminen on järvenpääläisten kannalta todella sääli. Diskosta vastaan Taanonen ja Lievonen jäivätkin ilman tehopisteitä.

Jyväskylässä KJT:n tehomiehet olivat Riku Rahikainen ja Iippo Suutarinen, jotka keräsivät molemmat saldon 1+1.

KJT:n maalivahtivalintaa on vaikea ennakoida. Jaakko Suomalainen on pelannut karsintasarjassa enemmän, mutta myös Jaakko Valkama on esiintynyt maalilla.

» Lähetä palautetta toimitukselle