Mestis jatkuu – Peliitat haastaa ulkomaanavuilla vahvistuneen TUTOn

MESTIS / Ennakko
TUTOn koko joukkueelta vaaditaan onnistumisia.
Kuva © Jani Maukonen - jani.maukonen@jatkoaika.com
Mestis pyörähtää käyntiin maajoukkuetauolta täydellä hulinalla, kun kaikki 12 joukkuetta ovat keskiviikkona tulessa. Kierroksen pääkamppailu mitellään Turun Kupittaalla, kun kotijoukkue saa vastaansa pirteästi ennen taukoa esiintyneen heinolalaissikermän. Ottelun suurin mielenkiinto kohdistuu turkulaisryhmän uusiin pelureihin, ja erityisesti Pohjois-Amerikasta Turkuun saapuvaan Jesse Winchesteriin.

TUTO ja Peliitat iskevät yhteen toistamiseen tällä kaudella. Sarjan avauskierroksilla TUTO kävi tekemässä Heinolaan ryöstöretken voittaen Peliitat 1-3.

TUTO vahvisti rivejään kuluvalla viikolla, kun vielä viime kaudella Ottawa Senatorsin riveissä kiekkoillut Jesse Winchester ja Rauman Lukon A-junioreista kiekkoillut David Stach liittyivät turkulaismiehistön vahvuuteen.

TUTOn pääkäskijä Juhani Tamminen oli mielissään uusista vahvistuksistaan, ja ”Aurinkokuningas” oli jo asetellut miehet kokoonpanoon.

- Jesse on täällä. Olin mielissäni, kun saimme Bradleyn taannoin tänne ja vähintäänkin yhtä mielissäni olen Winchesterin saapumisesta. Huomenna mies on ykkösketjun keskellä Derek Famularen ja Antti Virtasen välissä, tyytyväinen Juhani Tamminen paljasti.

- David asettuu Anrei Hakulisen ja Arttu Niskakankaan ketjun toiseen laitaan. Minulla on korkeat odotukset heidän suhteen, nyt siinä ketjussa on niin paljon talenttia, että verkko heiluu vuoren varmasti, Tamminen kehaisi.

Ville-Vesa Vainiola on varmuudella poissa TUTOn miehistöstä, mutta Tamminen korostaa kyseessä olevan vain varotoimenpide.

- Mieluummin huilaa viikon ja pelaa loppukauden, kuin toisinpäin.

TUTO lähtee otteluun tappio allaan, sillä joukkue hävisi revanssiviikonlopun toisen ottelunsa Vaasassa maalein 5-2. TUTO löytyy sarjasta neljänneltä sijalta, kun vierailijat miehittävät taulukkoa muutama sija alempana seitsemäntenä.

Vierailija Peliitat lähtee Turkuun revanssiviikonlopun lihotettua heinolalaisten pistepussia täyden kuuden pisteen edestä. LeKi kaatui vieraissa ja kotona yhteismaalein 11-6.

LeKi-otteluissa edukseen esiintynyt HPK-laina Borna Rendulicin laina päättyi maajoukkuetaukoon, joten kroatialainen ei ole enää Peliittojen mukana. Maalilla torjuntavuoron saanee Rasmus Rinne. Peliittojen kokoonpano selviää tarkemmin vasta pelipäivänä.

Molemmilla joukkueilla on riveissään vielä viime kaudella vastustajan paidassa esiintyneitä pelimiehiä. TUTOn Anton Kokkonen ja Tony Vidgren kuuluivat viime kaudella Peliittojen vakiokalustoon, ja miehillä on varmasti näytönhaluja entistä seuraansa vastaan. Peliittojen isokokoinen Matias Kuusisto pelasi TUTOssa viime kaudella yhteensä 16 ottelua tehopisteittä, mutta hänen pelaamisensa turkulaisia vastaan on epävarmaa vierasjoukkueen laajan puolustajamateriaalin vuoksi.

Kierroksen muut ottelut:

Jukurit-JYP-Akatemia

Pienen kaulan varjostajiinsa repäissyt sarjakärki Jukurit koettaa jatkaa maajoukkuetaukoa edeltänyttä neljän ottelun voittoputkeaan JYP-Akatemian kustannuksella. Joukkueet kohtasivat sarjan avauskierroksella, ja tuolloin mikkeliläiset olivat maalin verran parempia ajankohtaan nähden hyvätasoisessa ottelussa. JYP-Akatemia piti tuolloin vieraitaan pinteessä pitkään, mutta lopulta Jukurit oli parempi noustuaan rinnalle ja ohi aivan ottelun päätösminuuteilla.

Syyskuinen voitto antoi kuitenkin jo suunnan sarvipäiden alkukaudelle. Tästä osoituksena on se tilastofakta, että Jukurit on poistunut kaukalosta ainoastaan yhden kerran saamatta pistettäkään. Jatkoajalla joukkue on sentään nöyrtynyt kolmesti ja kertaalleen voittomaalikilpailussa.

Vahvana pystysuunnan joukkueena tunnettu Jukurit on saanut pelinsä toimimaan Jarno Pikkaraisen toisella valmentajakaudella juuri niin kuin kyseisellä pelitavalla pitääkin. Mikkeliläiset ovat tehneet eniten maaleja ja toisaalta vahvan viisikkopelin ansiosta päästäneet vähiten. Tähän kun lisätään hyvin terveenä pysynyt miehistö, ei voittokulkua tarvitse ihmetellä. Eikä isoja ongelmia sairastuvan puolelta ole odotettavissa keskiviikoksikaan, sillä ainoastaan Jesse Juntheikki miehittää lasarettia.

JYP-Akatemian kausi sujui pitkään alavireisesti, mutta juuri ennen taukoa peli loksahti kohdalleen. Viidestä viimeisestä pelistään jyväskyläläiset hävisivät ainoastaan yhden kun kovavireinen TuTo oli parempi. Suurimpana syynä keskiviikkoillan vieraan onnistumisiin on ollut suoritusvarmuuden parantuminen. Kun alkukausi meni hyvän pelisuorituksen metsästyksessä, on viime aikojen trendi ollut ehjä 60 minuutin suoritus.

Historiaa katsoen Jukurit on selvä ennakkosuosikki, sillä JYP-Akatemian vierailuista Mikkeliin ei pahemmin ole jäänyt jälkipolville kerrottavaa. Yksi mielenkiintoinen yksityiskohta on henkinen valmistautuminen, sillä kotijoukkueen viikon ykköspelit ovat joka tapauksessa perjantain TuTo-kohtaaminen sekä lauantain Sport-peli. Tämä luo kotijoukkueelle pienen uhan ja toisaalta vieraalle mahdollisuuden, mikäli isäntien ajatukset eivät pysy hetkessä vaan liihottavat jossain tulevassa.

Joukkueet jatkanevat kohtuullisen tutuilla kokoonpanoilla. Jukureiden maalia vartioi ennakkotietojen mukaan Petteri Similä. JYP-Akatemian puolella kysymysmerkit ovat puolustaja Samuli Kankaanperän sekä hyökkääjä Mikko Salmion pelaaminen.

KooKoo-Hokki

KooKoo ja Hokki kohtaavat tällä kaudella toista kertaa kajaanilaisten saapuessa oranssimustien vieraaksi Kouvolaan.

Oranssimustissa paidoissa pelaava kotijoukkue on hyvässä vireessä. Se on voittanut kuusi edellistä otteluaan, joista neljästä mukaan on tarttunut täysi pistepotti.

Kajaanin Hokki ei ole aivan samanlaisessa voittoputkessa, mutta sarjataulukosta joukkue löytyy toiselta sijalta, KooKoon ollessa kahden pisteen päässä. Tämän tilaston valossa odotettavissa on äärimmäisen tasainen kohtaaminen.

Hokki-luotsi Petri Mattilan mukaan keskiviikkona on luvassa tiukkaa vääntöä.

- Hyvä on joukkue vastassa. Meidän täytyy pelata korkealla tasolla sekä puolustus- että hyökkäyssuuntaan, laittaa itsemme likoon ja kaivaa taisteluilma esiin.

KooKoon pelaajalainat saavat jälleen jatkoa. Santtu Huhtalan ja Joonas Valkosen lainojen on ilmoitettu jatkuvan joulutaukoon asti ja uusimpana hankintana Kouvolassa nähdään Nico Lehto, joka on lainalla Oulun Kärpistä. Tämä pelaajalaina tuo takuulla oman kipinänsä otteluun.

Myös Hokilla on riveissään lainapelaajia. Seura ilmoitti marraskuun 11. päivä solmineensa loppukauden kestävän vuokrasopimuksen Anssi Rantasen kanssa. Rantanen on pelannut kuluneella kaudella SM-liigaseura Rauman Lukon riveissä, mutta on menneiltä kausilta tuttu Hokin miehille.

Puolustaja Jussi Makkonen on poissa Hokin vahvuudesta helmikuun alkuun asti polvivamman vuoksi. Myös puolustaja Casper Santanen on edelleen poissa kokoonpanosta.

Kiekko-Vantaa-SaPKo

Sarjassa peräkkäisillä sijoilla, kymmenentenä ja yhdentenätoista, majailevat Kiekko-Vantaa ja SaPKo jatkavat Mestis-pelejään keskiviikkona savonlinnalaisten matkatessa Tikkurilan jäähalliin pahat mielessään.

Vantaalaisten pelit eivät ole sujuneet viime aikoina toivotulla tavalla, vaan kolme edellistä kamppailua ovat tuoneet joukkueen laariin vain yhden pisteen. Yskähdellen kautensa aloittanut SaPKo puolestaan on parantanut otteitaan pikkuhiljaa, ja hamuaa lisäpisteitä noustakseen lähemmäksi pudotuspeliviivaa.

Pässipaitojen kokoonpanosta on puuttunut jo pidemmän aikaa laitahyökkääjä Oskar Essén. Tilannetta seurataan päivittäin, mutta miehen pelaamisesta keskiviikkona ei ole takeita. Lainalla ollut Otto Räty puolestaan sai komennuksen työnantajaltaan Tapparalta vaihtaa Mestis-joukkuetta SaPKosta LeKiin. Molempien joukkueiden tarkemmat kokoonpanot hahmottuvat kuitenkin paremmin vasta pelipäivänä.

Sport-Jokipojat

Keskiviikon kierroksella Vaasassa kohtaavat Sport ja Jokipojat. Joukkueet ovat kuluvalla kaudella kohdanneet kerran aiemmin - silloin Sport kävi hakemassa Mehtimäeltä niukan 3-2-vierasvoiton.

Sport lähti maajoukkuetauolle vapauttavissa merkeissä, kun joukkue otti tappioputken päätteeksi voiton TUTOsta lukemin 5-2. Keskiviikkoinen vierasjoukkue Jokipojat sen sijaan kärsi ennen taukoa murskatappion Mikkelissä, kun Jukurit löylytti joensuulaisia lukemin 9-1.

Sport julkisti tiistaina uuden pelaajasopimuksen, kun se kertoi Mika Halavan paluusta Vaasaan. Halava täydentää keskiviikkona Mika Kujanpään ja Markus Piispasen hyökkäysketjua.

Jokipojat taas saa tärkeän palasen kokoonpanoonsa sairastuvalta, kun Juuso Rajala tekee paluun pitkän loukkaantumisen ja rasituskiellon jälkeen. Myös loukkaantuneena ollut puolustaja Matti Näätänen on mahdollisesti pelikunnossa jo keskiviikkona.

Loukkaantuneiden listalla joensuulaisista jatkavat vielä Oula Uski ja Esa Lehikoinen. Myös Tuomas Huhtanen on edelleen sairastuvalla. Espoo Bluesin sopimuspelaaja maalivahti Lars Volden on palannut ainakin toistaiseksi sopimusseuransa vahvuuteen, joten maalia vartioi Vaasassa Antti Rautiola.

HCK-LeKi

Toista kertaa Mestis-historiansa aikana kohtaavat HCK ja Lempäälän Kisa ovat tiukan illan edessä keskiviikkona. Sarjanousija HCK on jämähtänyt sarjajumboksi ja Kisa matkaa Keravalle ensi kertaa uuden valmennusjohtonsa alaisuudessa.

Viimeiset kolme otteluaan hävinnyt HCK tarjosi puolitoista viikkoa sitten KooKoolle taistelevan revanssivastuksen, joten valoa tunnelin päässä on. Keravalaisten on kuitenkin opittava tiivistämään puolustuspeliään ratkaisuhetkillä, jotta voitoista voidaan haaveilla.

LeKi puolestaan on hävinnyt kymmenestä viime ottelustaan yhdeksän ja on tappiokierteen pohjalla. Miikka Kuuselan noustua valmentajaksi, on mielenkiintoista nähdä pelaajiston reaktio tähän heti maajoukkuetauon jäljiltä.

HCK saa nauttia LeKistäkin tutun Miiko Hintzin palveluksista jouluun saakka. LeKin kokoonpano selviää vasta pelipäivänä.

» Lähetä palautetta toimitukselle