Varaslähtö Mestis-kauteen

MESTIS / Ennakko
TuTo ja KooKoo avaavat sarjakauden päivää muita joukkueita aiemmin, kun kiekko putoaa Kupittaan keskiympyrässä keskiviikkona. Parasta kiekkoa tuskin nähdään vielä kummaltakaan joukkueelta. Sekä TuTo että KooKoo ovat uudistuneet kesän aikana erittäin runsaasti. TuTo sai nuoren joukkueensa kasaan vasta muutama viikko sitten, KooKoon valmistautumista kauteen on puolestaan sotkenut loukkaantumiset ja muut pakolliset poissaolot.

TuTo on perinteisesti ollut vahva kotijoukkue, eikä pitkään samassa sarjassa turkulaisten kanssa pelannut KooKoo olekaan historian varrella kovin usein saanut juhlia Kupittaan hallissa vierasvoiton merkiksi. Viime kausilta saldo tosin on ollut kouvolalaisille plusmerkkinen. Viime kausi meni TuTolta pahasti alakanttiin. Pudotuspeleistä karsiutumisen ei pitänyt olla mahdollista menetyksistä huolimatta. Kauden alku – ja varsinkin kotiottelut – ovatkin nyt nuorelle joukkueelle näytön paikka. Onnistumisia on saatava alle heti alkusyksystä, tai muuten viime kauden tuska palautuu väkisinkin mieleen.

Alkavaan kauteen molemmat joukkueet lähtevät mielenkiintoisista asetelmista. TuTolla on kasassa erittäin nuori joukkue, josta suuri osa mahtuisi ikänsä puolesta vielä juniorisarjoihin. Joukkueen monivuotinen runko on puolestaan hajonnut ympäri maailmaa lähestulkoon sataprosenttisesti.

Runsaasti vaihtuvuutta on nähty myös Kouvolassa. KooKoo menetti puolet pakeistaan, molemmat molarinsa ja kolme parasta pistemiestään. Joukkue on kuitenkin ollut kasassa jo koko kesän, joten pelaajilla on ollut enemmän aikaa sopeutua ja tutustua ketjukavereihin sekä pelisysteemiin kuin turkulaisilla.

Pelaajamateriaaliltaan KooKoon joukkue on jonkin verran TuToa vahvempi. Maalivahdeissa ja puolustuksessa joukkueet ovat tasavahvoja. Mutta siinä missä TuTo saa kasaan korkeintaan kaksi takuuvarmaa hyökkäsyketjua, on KooKoolla käytettävissään materiaalia neljään suhteellisen tasaiseen ketjuun. Loukkaantumiset ja muutenkin rikkonainen valmistautuminen kauteen tulee kuitenkin näkymään vielä syksyn otteissa.

Harjoitusotteluissaan TuTo kohtasi runsaasti muita Mestis-joukkueita. Joukkue voitti maalilla Salamat ja Ahmat sekä pelasi tasan FPS:n kanssa. Toisissa otteluissa FPS, Ahmat ja Salamat ottivat turkulaisten päänahat. Kiekko-Vantaa voitti TuTon kahdesti. TuTon viimeinen harjoitusottelu päättyi TPS:n 2-5-voittoon. TuTo teki yhdeksässä treenimatsissaan vain 21 maalia.

Myös KooKoo pelasi yhdeksän valmistavaa ottelua. Niistä se voitti neljä, tehden 24 maalia. Osa KooKoon vastustajista oli selvästi TuTon vastaavia kovempia, joten kovin suuria johtopäätöksiä ei näistä otteluista voi vielä tehdä. KooKoo kohtasi neljä liigajoukkuetta, muutaman ulkomaalaisseuran ja kahteen otteeseen Suomi-sarjan SaPKon.

Paluumuuttajien vastuu

Aivan pelkästään ei muuttoliike vienyt Kouvolasta ja Turusta poispäin. Uusvanhat tulijat tulevatkin olemaan kauden mittaan todella ratkaisevassa asemassa kummassakin joukkueessa. Viime kaudella TuTon suurin ongelma oli maalivahtipeli. Täksi kaudeksi paljon vartijaksi palasi Tanskassa käväissyt Timo Kinnunen, joten ainakin paperilla joukkueen maalivahtiosasto on kunnossa. Turkulaispuolustuksen kiistattomaksi johtajaksi palasi puolestaan kovaotteinen Santeri Kilkki, pelaaja joka on valmis antamaan joukkueen edestä kaikkensa.

KooKoon paidan puolestaan pukee jälleen tällä kaudella yllensä tehohyökkääjä Antti Karhula. Pesti Kouvolassa on Karhulalle jo kolmas. Pitkätukkaisen keskushyökkääjän pelinrakennustaidot tiedetään Mestiksen parhaimpiin kuuluviksi. Iso rooli on kuitenkin Karhulallakin täytettävänään Timo Nurmbergin paikkaamisessa KooKoo-hyökkäyksen maestrona.

TuToa vastaan KooKoon kokoonpanoa täydentää myös jokunen juniori. Sivussa vierasjoukkueesta on varmuudella Jari Keltanen ja mitä todennäköisemmin myös hyökkääjät Mikko Mattila, Joose Lipponen ja kiekon leukaansa harjoitusottelussa saanut puolustaja Jussi Laine. Ensimmäisiä Mestis-pelejä voisi povata ainakin Jani Heikarille ja Tuomas Gärdströmille.

Myös TuTo joutuu avaamaan sarjan ilman hyökkäyskolmikkoa köyhempänä. TPS:stä sarjan kynnyksellä siirtynyt Markus Ojalan polvi kestänee pelaamisen vasta ensi viikolla. Aivotärähdys pitänee puolestaan Joni Aurasuon sivussa parisen viikkoa ja säärivamma Miika Kurkan noin kahden kuukauden ajan.

Mestiksen avausottelussa nähtäneen pientä hermoilua. Rumiksi lukemat eivät kuitenkaan tule. Molemmilla joukkueilla on peräsimessään kunnianhimoinen ja kokenut valmentaja. Hyökkääjätkään tuskin ovat vielä parhaassa vireessä, joten joukkueiden voisi olettaa aloittavan kauden vähämaalisella ja tiukalla pelillä. Vuosi sitten kausi alkoi Kouvolassa, jolloin Carl Grahn piti TuTon nollilla. KJT:stä KooKooseen vaihtanut Jaakko Suomalainen tuskin pystyy samanlaiseen kaudenaloitukseen.

» Lähetä palautetta toimitukselle