Mestis käynnistyy täydellä ottelukierroksella

MESTIS / Ennakko
Saako Juhani Tamminen TUTO:n pelin luistamaan heti avauskierroksella?
Kuva © Jani Mesikämmen
Mestis polkaistaan käyntiin kuudella paikkakunnalla. Päähuomio kiinnittyy Turun Kupittaalle, jossa Juhani Tammisen luotsaama TUTO kohtaa hallitsevan pronssimitalistin, kouvolalaisen KooKoon.

Mestiksessä pelaa alkavalla kaudella 12 joukkuetta. Kukin joukkue pelaa 48 ottelua. Sarja pelataan nelinkertaisena ja lisäksi aikaisemmista kausista poiketen otellaan peräti kaksi revanssiviikonloppua. Ensimmäinen revanssiviikonloppu pelataan marraskuun alussa ja toinen tammikuun lopussa. Runkosarja päättyy 9. helmikuuta 2013.

Kierroksen ottelu: TUTO Hockey – KooKoo

Kouvolan KooKoo kohtaa sarja-avauksessa ”Aurinkokuningas Juhani Tammisen luotsaaman TUTO Hockeyn Kupittaalla. Molemmissa joukkueissa on tapahtunut muutoksia jonkin verran ja tulossa on jännittävä ottelu.

KooKoo otti yhdeksästä harjoitusottelustaan viisi voittoa. Yksi voitetuista joukkueista oli liigaseura HPK, jonka kouvolalaiset kukistivat voittolaukauskilpailussa. Oranssimustien otteet olivat läpi harjoituskauden tasaisia, mutta ylivoimapeliin ja maalintekoon jäi vielä parantamisen varaa. Valmentaja Juha Juujärven ominainenkiekollinen peli on nousemassa esille.

TUTO Hockey taas voitti yhdeksästä ottelustaan neljä. Turkulaisseuran peli parani harjoitusotteluissa nousujohteisesti, mutta joukkue ei kuitenkaan pystynyt pelaamaan täysillä koko 60-minuuttista. Viimeisessä harjoitusottelussa turkulaisten hyökkäyspelaaminen toimi vahvasti, joten KooKoo saa olla varuillaan. Vaikka hyökkäys on Tammisen alamaisilta sujunut, on joukkueen puolustuksessa tullut pimeitä hetkiä. Tamin aatteet eivät ole vielä täysin juuttunut pelaajien pääkoppaan.


David Lundbohm esiintyy tällä kertaa pikkuveljen väreissä.

Maalivahtivertailussa vaakakuppi kallistuu reippaasti vierasjoukkueen puolelle. KooKoon muurina on tutun varmasti toiminut Mikko Rämö.  Vahvistunut puolustus on toiminut muutamia virheitä lukuunottamatta lähes moitteettomasti, ja alivoimapelaaminen on ollut kiitettävää. Turkulaisten maalivahti Tommi Virtanen on puolestaan ollut epävarma harjoituspeleissä ja mikäli miehellä on vielä torjuntatyössään näkyvillä haparointia, kouvolalaisseura tulee käyttämään sen välittömästi hyödyksi.

TUTOn hyökkäypeli on ollut paranemaan päin. Jos oranssimustat eivät pysty samaan vaan ylivoima ja hyökkäys tökkivät, on TUTO tällä osa-alueella huomattavasti vahvempi ja tulee kääntämään tämän pelin KooKoo-puolustuksesta ja Rämöstä huolimatta. Tällainen tilanne oli KooKoon harjoituspelissä Hokkia vastaan: maalinteko luonnistunut ja kajaanilaiset voittivat ottelun lukemin 0-2.

Lundbohm turkulaisten kokoonpanossa, Nickerson huilaa

Mestis-kauden kuumin nimi Matt Nickerson huilaa sarja-avauksen saatuaan kolme käytösrangaistusta harjoitusotteluissa. KooKoon puolesta kentällä ei ole suurta pelotetta, joten kotijoukkueen pelaajat voivat huoletta laittaa itseään likoon pelkäämättä noutajaa.

TUTO-puolustaja Tony Vidgrenin pelaaminen on epävarmaa. TUTO:n kanssa vastikään sopimuksen solminut amerikkalainen David Lundbohm on kokoonpanossa. 

Entinen KooKoo-hyökkääjä, pistelinko Ville-Vesa Vainiola pääsee taas kohtaamaan oranssimustat. Viime kaudella 27-vuotias keskushyökkääjä nakutti pisteitä lähes piste per peli -tahtiin ja on harjoituspeleissäkin ollut tehokas.

Myös Marko Kiprusoff pääsee pelaamaan vanhaa seuraansa vastaan. Kiprusoff tosin pelasi TUTO-paidassa yli 20 vuotta sitten, jolloin Vainiola vasta opetteli lukemaan. Maailmanmestari Kiprusoff kannattaa ottaa erityistarkkailuun ja keskittyä miehen sijoittumiseen. Konkari loistaa sijoittumisen lisäksi myös syöttötaidollaan.


Kierroksen muut ottelut

Sport – Hokki

Mukavasti kauden alla vahvistunut Kajaanin Hokki kohtaa avauskierroksella Sportin Vaasassa. Riveihinsä muun muassa Henrik Forsbergin ja Ville Eskelisen saalistanut kajaanilaissakki lähtee kuitenkin Vaasaan selvänä altavastaajana.

- Nautitaan pelistä ja ottelu näyttää, missä tällä hetkellä mennään. Vaasassa on varmasti vastassa kova joukkue, mutta meidän täytyy keskittyä omaan tekemiseen. Matka on kuitenkin pitkä, eikä alussa ratkota vielä mitään, pyörittelee Hokki-luotsi Petri Mattila seuran tiedotteessa.

Sportin kokoonpanon hyökkäyspää alkaa hahmottua, mutta pakkiparien koostumukset ovat vielä epäselvät. Maalilla aloittaa joka tapauksessa Jarno Laitinen, kun taas Jonathan Iilahden vuoro on lauantaina TUTOa vastaan.

JYP-Akatemia – Jukurit

Jukurit ja Akatemia kohtasivat harjoitusotteluissa kertaalleen Jyväskylässä elokuun lopulla. Silloin vierailija Jukurit oli parempi luvuin 1-4. Mikkeliläiset lähtevätkin otteluun selkeänä ennakkosuosikkina, mutta jyväskyläläisillä on mahdollisuudet yllätykseen.

- Sarjakauden avaus on aina iso haaste. Meidän osalta ottelussa on kyse halusta saada peli aktiivisesti liikkeelle jokaisella osa-alueella. Ei me mietitä sitä, kuka siellä on vastassa, kertoi JYP-Akatemian valmentaja Jukka Ahvenjärvi.

Jukureiden kokoonpanoon tuo oman haasteensa pelikiellot, kun ottelusta puuttuvat erinomaiset harjoitusottelut pelanneet Jesse Rohtla ja Toni Hyvärinen.

K-Vantaa – Peliitat

Peliitat avaa oman kautensa Kiekko-Vantaan vieraana. Heinolalaisjoukkue viimeisteli kuvioitaan maanantaina pelaamalla mukavasti sujuneen harjoitusottelun Pelicansia vastaan. Peliittojen kokoonpano on elänyt vielä kauden kynnykselläkin paljon. Pelicansiakin vastaan päävalmentaja Petri Karjalainen peluutti viiden kentällisen edestä pelaajia. 

Peliittojen kokoonpanosta on pois ainakin puolustaja Aki Nurminen vakavan, mutta paranemaan päin olevan polvivamman vuoksi. Heinolalaisten maalilla aloittaa Pelicansin sopimusmaalivahti, vasta 17-vuotias Janne Juvonen.

Kiekko-Vantaa lähtee otteluun hienoisena ennakkosuosikkina ja sitä onkin muiden Mestis-joukkueiden keskuudessa aavisteltu sarjan mustaksi hevoseksi.

Vantaalaisten tuore päävalmentaja Pekka Kangasalusta peräänkuuluttaa pelaajiltaan itseluottamusta ja turhien paineiden jättämistä narikkaan. Joukkue on Kangasalustan mukaan sitoututunut työntekoon kauden alusta alkaen. Lopullinen kokoonpano selviää pelipäivänä mahdollisine Jokerit-vahvistuksineen.

LeKi – HCK

Sarjanousija HCK:n historian ensimmäinen Mestis-peli käydään Lempäälässä kotijoukkue LeKin vieraana. LeKi sijoittui Mestiksessä viime kaudella sijalle 10 ja säilytti sarjapaikkansa vasta karsintojen kautta. Kotijoukkueen harjoituspelit menivät vaihtelevasti (3 voittoa ja 6 tappiota), HCK puolestaan voitti 5 harjoituspeliä ja hävisi 4.

- Vastaan tulee äkäinen ja nälkäinen nousija, joka haluaa näyttää ansainneensa sarjapaikkansa. Meillä harjoituspelit paranivat loppua kohden ja saman nousujohteen haluammekin tuoda myös sarjan alkuun. Saimme myös harjoituspeleissä vaivannutta maalinteko-ongelmaamme helpottamaan viime peleissä, kertoo LeKin päävalmentaja Marko Keskinen.

Lempääläisten sairastua on Antti Hildéniä lukuunottamatta tyhjä. Mukanamme ovat toistaiseksi myös harjoituskaudella näyttöjä antamassa olleet Antti Mäkilä, Nestori Lähde ja Antti Hölli. Ilveksestä mukana ovat Tomi Wilenius ja Ville Kolppanen, joka on huomenna aloittava maalivahti.

Jokipojat – SaPKo

Hyökkääjäpulasta kärsivä Jokipojat avaa kautensa kotihallissaan Mehtimäellä SaPKoa vastaan.

Joensuulainen, viime kauden Mestis-hopeajoukkue joutuu avausotteluunsa ilman ykköstykkiään, rasituskiellossa olevaa Juuso Rajalaa. Joensuulaisilta on sivussa lisäksi pelikieltoa kärsivä Otto Karvinen sekä loukkaantuneet Joona Manninen ja Janne Niva. Jokipoikien maalilla aloittaa Antti Rautiola.

Savonlinnalainen SaPKo lähtee ennakkokaavailuissa hienoisena altavastaajana otteluun, mutta Jokipoikien on turha kuvitella liikoja itsestään. Savonlinnalaisten kokoonpano lyödään lukkoon pelipäivänä. Ertyisen varuillaan kotijoukkueen puolustus saa olla Tapparasta pässipaitoihin siirtyneen Teemu Tallbergin kanssa.

» Lähetä palautetta toimitukselle