Pistepörssin kärkinimet vastakkain

MESTIS / Ennakko
Maanantai-iltana saatetaan nähdä toistaiseksi tasokkain Mestiksen tv-ottelu, kun tauolta palaavat TuTo ja KalPa kohtaavat Kupittaalla lähtökohdiltaan hyvin tasaisessa ottelussa. TuTon Tero Forsell johtaa sarjan pistepörssiä, ja KalPan Marko Ahosilta hengittää niskaan pisteen jäljessä. TuTo saa luottopakkinsa Arto Ryömän ja Juha Peltosen takaisin kehiin, mutta ykkösmaalivahti Henri Launonen on sivussa.

Urheilukanavan sarjataukoa edeltävissä kolmessa kamppailussa ei vielä nähty Mestis-kiekkoa parhaimmillaan. Ensimmäisiä otteluita latisti jännityksen puute voittajan ratkettua melko varhaisessa vaiheessa, ja FPS:n ja Hermeksen 1-1-tasapeli oli kahden tiukan pelitahdin väsyttämän joukkueen vaisua puurtamista.

Neljännestä tv-pelistä voi perustellusti odottaa aiempaa antoisampaa kiekkoiltaa. Perinteikkäät, 90-luvulla vielä SM-liigassa esiintyneet TuTo ja KalPa luistelevat Kupittaan kaukaloon suoraan sarjatauolta, eivätkä maalit ole olleet harvinaisia taitojoukkueiden otteluissa. Alkukaudesta ryhmien vire on ollut melko erilainen, sillä vaisu TuTo on sarjassa vastassa yhdeksäntenä, kun taas iloisesti aloittanut KalPa majailee kolmantena. Turkulaisten kotietu tasoittaa kuitenkin asetelmia.

Bogdanov reissussa

Kotijoukkue TuTo lähti kauteen kapealla puolustuspään materiaalilla, ja kahden luottopuolustajan, Arto Ryömän ja Juha Peltosen, kärsiessä polvivammoista vastuu puolustuksen kiekollisesta pelistä jäi pitkälti Janne Laitilan ja jo kuusi maalia laukoneen Petri Tähtisalon harteille. Tänään kaksi Ryömä-Peltonen palaa kaukaloon, mutta Tähtisalo ja suurimman osan alkukaudesta torjunut maalivahti Henri Launonen ovat vuorostaan sivussa.

Turkulaisten vahvuus on taitava hyökkääjistö, joka antoi taukoa edeltäneessä Sport-pelissä vahvan näytön osaamisestaan. TuTo menetti puolustaja Tähtisalon suihkun puolelle ja jäi 0-3-tappiolle, mutta vyörytti kahdessa jälkimmäisessä erässä tähtihyökkääjiensä Markku Vuorisalon ja Tero Forsellin johdolla 5-4-vierasvoittoon. Forsell nousi samalla pistepörssin kärkeen.

Huomionarvoinen seikka on, että TuTon päävalmentaja Anatoli Bodganov on viikonloppuna ollut Ukrainan maajoukkueen mukana turnauksessa Unkarissa ja palaa Turkuun vasta maanantain aikana.

Savon kiekkoylpeydelle KalPalle alkukausi on ollut menestyksekäs. Päävalmentajaksi tullut Mika Pieniniemi on saanut sarjassa toiseksi eniten maaleja tehneet joukkonsa sähäkkään iskuun, ja etenkin joukkueen uudet kasvot ovat täyttäneet paikkansa loistavasti 12 pistettä 12 ottelunsa napsineen vauhtilaituri Jarno Niinimäen johdolla. Viime kaudella Niinimäki sai kasaan Hermeksessä koko kauden aikana vain 14 tehopistettä.

Kirkkaimpana tähtenä kuopiolaisten hyökkäyksessä häärää pistepörssin kakkonen ja koko sarjan maalintekijätilastoa johtava Marko Ahosilta 12 osumallaan. Pettymyskin joukkoon mahtuu, sillä toissa kaudella Mestiksen all-stars-ketjuun valittu Jani Väänänen vaeltelee yhä varjojen mailla. Saisivatkohan tv-kamerat ja Turkuun paluu aikoinaan TPS:ää SM-liigassakin edustaneen laiturin otteisiin eloa?

» Lähetä palautetta toimitukselle