Kupittaan punalamppujen kestävyys testiin?

MESTIS / Ennakko
Mitä saadaan, kun laitetaan kaukaloon samanaikaisesti kaksi joukkuetta, jotka ovat olleet parempia hyökkäys- kuin puolustuspäässä? Todennäköisesti paljon maaleja. Erityisen kiirettä pitänee Ahmojen puolustuksella, sillä viimeistä pudotuspelipaikkaa jahtaava TuTo on yltynyt huimaan loppukiriin.

Turussa on otettu lähes kirjaimellisesti sanonta, jonka mukaan uusi vuosi kaiken muuttaa voi. Jopa karsintapaikalla rämpinyt perinteikäs turkulaisseura on ollut joulutauon jälkeen vakuuttavassa iskussa ja voittanut yhdeksästä ottelustaan seitsemän. Peli kulkee, ja TuTolla olisi eväitä mennä pitkälle pudotuspeleissäkin – jos vaan joukkue sinne selviytyy. Eroa viimeiseen jatkopelipaikkaan on neljä pistettä ja kierrokset vähenevät, joten käytännössä TuTo pelaa jo omia esi-play offsejaan.

Suurin syyllinen TuTon lähes täydelliseen kurssin muutokseen lienee maalivahti Tuomo Karjalainen, joka toi TPS:stä siirtyessään joukkueen puolustuspeliin aimo annoksen itseluottamusta. Myös muita uusia pelaajia ilmestyi sairaslistalta ja muista joukkueista vuodenvaihteen tienoilla kentällisen verran, ja tammikuun lopulla nousukiitoa kiihdyttivät entisestään nuorten maailmanmestarit Matti Aho ja Tomi Sykkö, jotka pelaavat kauden loppuun TuTossa.

TuTon nykykunnosta kertoo se, että seitsemästä viimeisimmästä ottelustaan joukkue on hävinnyt ainoastaan vieraissa Kiekko-Vantaalle. Siinäkin kamppailussa turkulaiset olivat niskan päällä, mutta Patrik Forsbackan viisiminuuttinen kostautui kolmen takaiskumaalin merkeissä, ja TuTo hävisi maalilla.

Karjalaisen haaste: tehoketjun maalinälkä

Kauden iloinen yllättäjä Ahmat sai sekin pelinsä tammikuun lopulla jälleen erinomaiseen iskuun, mutta kuunvaihde palautti hyvinkääläisiä maanpinnalle. Luottovahti Sami Heinonen lähti taas kertaalleen Bluesiin, ja kotiottelussa Hermestä vastaan vaisu Ahmat jäi kokonaan maaleitta.

Ahmojen loppukevään ykkösvahti Sami Kitinprami on aloittanut lupauksia herättävän hyvin, mutta aivan Heinosen tasoiseen koppailutahtiin pohjoisen mies tuskin silti yltää. Tarvetta siihen kyllä saattaisi ahmalaisittain Kupittaalla olla turkulaisten taitoniekkojen armoilla. Edellisen kerran Ahmat kohtasi vieraissa samantasoisen hyökkäyskaluston Tikkurilassa, jolloin ahmavoittoon vaadittiin 44 koppia Heinoselta ja pari maalitolpalta. Nyt haasteeseen on vastaamassa Kitinprami.

Melkoisen harvinainen tapahtuma koettiin Ahmojen jäätyä kotonaan maaleitta Hermestä vastaan, sillä samalla katkesi pistepörssiä dominoivan kolmikon Jäske-Loikas-Penttinen 25 ottelun mittainen pisteputki. Tarkkana saa siis olla turkulaispuolustuskin, sillä tehoketjun suunnitelmissa tuskin on toista perättäistä maalitonta iltapuhdetta. Saattaapa jopa olla, että herrat yrittävät kuitata edellispelin vahingon korkojen kera.

Turun maanantai-illan kiekkopläjäyksessä ratkaistaan myös se, kuka lähtee maajoukkuetauolle Mestiksen maalipörssin kärjessä. 23 osuman mies, Ahmojen Juha-Pekka Loikas on saanut rinnalleen polttavan kuuman turkulaisen kiinteistönhoitaja Tuomas Jalavan, joka on tahkonnut 13 tehopistettä viiteen otteluun ja noussut joukkueensa tehokkaimmaksi pelaajaksi ohi Tero Forsellin. Useammin osunut saa kärkipaikan, ja jos kumpikaan ei osu, potissa on kiinni Hokin Sami Kaartinen, joka nousi sunnuntaina jo 24 maalin kerhoon.

» Lähetä palautetta toimitukselle