Suomi-sarjan mestaruus ratkeaa

MESTIS / Ennakko
SHT:n ja HeKin viikon toisessa kamppailussa on panoksena Suomi-sarjan mestaruus. Lisäksi joukkueista ainakin SHT on kiinnostunut myös lihottamaan pistetiliään karsintasarjassa, sillä voitolla seinäjokisten Mestis-paikka alkaisi olla jo todella lähellä.

Joukkueiden edellisessä kohtaamisessa keskiviikkoiltana HeKi oli hallitseva osapuoli, mutta SHT käytti kauden ratkaisupeleissä omaksumansa tyylin mukaisesti maalipaikat hyväkseen erittäin kovalla prosentilla. Kun vielä pohjalaisten maalivahti Matti Höylä jatkoi huippuesityksiään, otti SHT ottelusta molemmat pisteet lukemin 3-5.

Keskiviikon peli oli myös Suomi-sarjan finaalien ensimmäinen osaottelu. Mestaruus ratkeaa kahden ottelun yhteistuloksella, joten SHT:llä on tänään toisen finaalikamppailun alkaessa kahden maalin etumatka.

Molemmilla riittää vielä panosta myös ensi kauden Mestis-paikkojen tavoittelussa. Karsintasarjassa kakkosena oleva SHT on vetänyt jo kolmen pisteen kaulan pahimpaan uhkaajaansa Jokipoikiin, joten nousu on jo pohjalaisten omissa käsissä.

HeKin mahdollisuudet kahden joukkoon ovat sen sijaan jo käytännössä menneet, mutta SM-liigan ensi kauden joukkuemäärään ja sarjasta luopuneen KooKoon asemaan liittyvät epäselvyydet tekevät karsintasarjan kolmospaikastakin tavoittelemisen arvoisen. Ja tälle sijalle HeKillä ei ole kuin kahden pisteen matka.

HeKi tekee perjantaina ensivierailunsa Seinäjoen erittäin kapeaan kaukaloon. Itähämäläiset ovat pelityyliltään pikemminkin leveän kuin kapean kaukalon joukkue, joten olosuhteet Pohjanmaalla tuskin ovat vieraiden mieleen. HeKin urakkaa vaikeuttaa myös Seinäjoen kiekkobuumi, jonka ansiosta pieni halli lienee tupaten täynnä kotijoukkueen kannattajia.

SHT:n kotietu ei kuitenkaan välttämättä ole niin suuri kuin ulkoiset olosuhteet antaisivat ymmärtää. HeKi on runkosarjan jälkeen pelannut paremmin vieraissa kuin kotona. Yksinkertaisempi ja passiivisempi vieraspelaaminen sopii joukkueelle, joten itsekin mieluummin vastahyökkäyksiä kyttäävän SHT:n ei välttämättä ole helppo murtaa heinolalaisten viisikkopuolustusta.

Kapanen haastaa Höylän

SHT:n kannalta ilahduttava seikka joukkueiden keskiviikkoisessa kohtaamisessa oli tehojen jakautuminen ykkösketjun lisäksi myös kakkosen harteille. Pohjalaisten hahmoksi nousi hyökkääjä Jaakko Kolari komeilla tehoillaan 1+2, ja myös pohjoislohkossa joukkueen sisäisen pistepörssin voittanut Tomi Haapala sekä Sport-puolustaja Jesper Söderholm saivat maalitilinsä auki. Seinäjokelaisten maalinteko lepää vahvasti kahden ensimmäisen kentällisen varassa, mutta toistaiseksi se on riittänyt pistekannassa pysymiseen.

Myös HeKi sai keskiviikkona vihdoin onnistumisia myös hyökkäyspäässä, vaikka kolmannen erän loppukiri ei pisteille asti riittänytkään. Joukkueen parhaimmistoa olivat jo karsintojen toisen maalinsa iskenyt Jani Kuusela sekä entiset Pelicans-hyökkääjät Olli ja Janne Sinkkonen. Heiltä odotetaan tehoja myös Seinäjoella.

Maalivahtipelissä etu on ennakkoon ajatellen SHT:n puolella. Matti Höylä on saanut urakoida joukkueen maalilla, mutta hänen työnsä jälki on ollut ilta toisensa jälkeen erinomaista. HeKin ykkösvahti Pekka Mäkitalo sen sijaan pelasi kaksi perättäistä ottelua alakanttiin, ja nyt torjuntavuoron saa Mikko Kapanen.

Perushekiläiseksi laskettava 27-vuotias Kapanen on Jokipoikien kasvatti, mutta pelannut Heinolassa jo kaudesta 1999-2000 alkaen. Selkeäksi ykkösvahdiksi hän on päässyt vain ajoittain, sillä miehen kanssa torjuntavastuuta ovat vuosien varrella käyneet jakamassa niin Tommi Kela, Mika Nyman kuin nyt Pekka Mäkitalokin. Varsinaista pelikokemusta Suomi-sarjaa korkeammalta tasolta Kapasella ei ole. Juniori-ikäisenä hän oli muutaman kerran Jokipoikien divarijoukkueen kokoonpanossa, mutta joutui tyytymään varamaalivahdin rooliin.

Merkittäviä loukkaantumisia kummallakaan joukkueella ei ole. HeKi pääsee otteluun täydellä neljällä kentällisellä, ja SHT:ltä on varmuudella sivussa vain kylkivammainen Timo Rantala. Kuumeesta toipuva Antti Pohjalainen saattaa jo olla kokoonpanossa.

Kotietunsa, hurmoksensa ja maalivahtipelinsä ansiosta SHT lähtee illan otteluun suosikkina. HeKi ei kuitenkaan ole materiaaliltaan pohjalaisia heikompi joukkue, joten mikäli joukkueen vieraspelaaminen on edelleen kohdallaan, voi Itä-Hämeeseen sittenkin lähteä ainakin toinen jaossa olevista pisteistä.

» Lähetä palautetta toimitukselle