Mihin riittää HeKin liike?

MESTIS / Ennakko
Mestiksen karsintasarjan torstai-illan ottelu SaPKo-HeKi saattaa olla hyvinkin tärkeä suunnannäyttäjä joukkueiden karsintataipaleille. Runkosarjanäyttöjensä perusteella HeKi olisi selkeä suosikki, mutta karsintojen avauskierros sekoitti asetelmia juuri näiden kahden joukkueen välillä perusteellisesti.

Kotijoukkue SaPKo antoi tiistaina näytteen koko kauden erinomaisesti sujuneesta vieraspelaamisestaan. Avoimia maalipaikkoja tuhlannut ja asenneongelmien kanssa paininut Mestis-seura Hermes joutui taipumaan savonlinnalaisille kotonaan. SaPKon kokeneet avainpelaajat osoittivat olevansa iskussa kauden tärkeimmillä hetkillä.

HeKin karsinnat sen sijaan alkoivat tavalla, joka muistutti joukkueen viimekeväisestä karsintataipaleesta. Silloin itähämäläiset jännittivät kotipeleissään ja pelasivat vapautuneemmin vieraissa. Nyt avauskierroksen KOO-VEE-tappion taustalla oli epäonnistuminen maalipaikoissa ja tästä syntynyt ylimääräinen jännitys.

Runkosarjassa HeKi vei nimiinsä joukkueiden kaikki neljä kohtaamista. Syyskauden jälkimmäinen taisto Savonlinnassa päättyi heinolalaisten nimiin vasta jatkoajalla, mutta muissa peleissä HeKi oli selvästi edellä. Kevätkauden kahdessa koitoksessa joukkue myös hallitsi paremman liikkeensä ansiosta kenttätapahtumia selvästi.

Ellei avauskierroksen tappio ole sekoittanut HeKin peliä, joukkue todennäköisesti hallitsee myös torstain ottelua. Maalipaikkojen hyödyntäminen ei kuitenkaan ensimmäisellä kierroksella sujunut siltä kovin hyvin. SaPKo oli sen sijaan Hermestä vastaan vahva nimenomaan tällä pelin osa-alueella.

Rankaiseeko Roimola entistä seuraansa?

SaPKon hahmoja Hermes-voitossa olivat kokeneet Jarno Tiilikainen ja Tuomo Litmanen, joiden varassa lepää iso osa joukkueen hyökkäystehoista. Maalin suulla niin ikään kokenut Harri Kohvakka päästi vain yhden kiekon selkänsä taakse.

Edellisten lisäksi katseet kohdistuvat HeKi-ottelussa myös kahteen entiseen heinolalaiseen. Hyökkääjä Arto Roimola ei ole SaPKossa yltänyt samanlaisiin tehoihin kuin pari kautta sitten HeKi-paidassa, mutta Hermestä vastaan hän syötti voittomaalin. Antti Toivanen puolestaan kuului puolustuksen peruskalustoon sekä Heinolassa että nyt Savonlinnassa.

HeKin näkyvimpiä hyökkääjiä avauskierroksella olivat SM-liiga- ja Mestis-taustansa ansiosta koviin peleihin tottunut Olli Sinkkonen sekä runkosarjan pistepörssihai Jani Tossavainen. Maalivahti Pekka Mäkitalo pelasi hyvän pelin ja on ykkösvaihtoehto maalin suulle myös torstain ottelussa.

HeKi suvereeni runkosarjassa

Kotivoiton puolesta illan ottelussa puhuvat SaPKon ensimmäisen kierroksen yllätysvoitto ja sen tuoma itseluottamus. Lisäksi savonlinnalaisten ratkaisupelaajat ovat astetta kokeneempia kuin HeKin eivätkä siksi ainakaan säikähdä karsintapelien ilmapiiriä.

HeKillä ja savonlinnalaisten jo kukistamalla Hermeksellä saattaa lisäksi olla eräitä yhtymäkohtia. Hermeksen tavoin myös HeKi tulee todennäköisesti hallitsemaan peliä, ja Hermeksen tavoin myös HeKi on vaarassa sortua tehottomuuteen ja sen myötä turhautumiseen.

Vierasvoiton puolesta puhuvat lähinnä runkosarjan tapahtumat. HeKi oli helmikuun kahdessa kohtaamisessa selvästi SaPKoa parempi, ja lisäksi savonlinnalaisia vaivasi koko kauden ajan ailahteleva kotipelaaminen.

Jos SaPKon peli ei asetu kotihallissa uomiinsa karsintasarjassakaan, HeKi voi hyvinkin viedä voiton. Sillä taas on Itä-Savon-reissullaan todennäköisesti vähemmän paineita harteillaan kuin avauskierroksen kotiottelussa.

» Lähetä palautetta toimitukselle