VeikkausTV-ennakko: RoKi taiteilee nuoralla ilman valjaita

MESTIS / Ennakko
RoKi pelaa vielä karsintasarjan välttämisestä.
Kuva © Timo Savela
RoKi pelaa runkosarjan kalkkiviivoilla pisteistä, jotka voivat pelastaa sen karsintasarjaan joutumiselta. Perjantai-iltana rovaniemeläiset saavat vastaansa sarjataulukon toisessa päässä olevan TUTOn, jonka runkosarjan loppu on ollut lähinnä pudotuspelien odottelua.

Mestiksen runkosarjaotteluita on läpi kauden mahdollisuus katsoa joka perjantai VeikkausTV:n ja Ylen tv-lähetyksien kautta. VeikkausTV välittää RoKin ja TUTOn välisen kamppailun kello 18.30 alkaen. Itse lähetys alkaa kuitenkin jo hieman aikaisemmin.

Aiemmat kohtaamiset

RoKi on kyennyt haastamaan TUTOa kauden kolmessa aiemmassa kohtaamisessa ainoastaan kerran. Viimeksi Rovaniemellä joukkue laittoi TUTOlle kampoihin ja taipui vasta päätöserän takaiskumaalin myötä 1−2.

Vierailut Turussa ovat puolestaan olleet RoKin kannalta murheellisia. Turkulaiset pöllyttivät Kupittaalla rovaniemeläisiä syyskuussa 5−2-lukemin ja kahta kuukautta myöhemmin marraskuussa peräti 9−2-lukemin.

Murskalukemiin päättyneessä edellisessä kohtaamisessa ilman tehopisteitä jäi vain kolme turkulaisjoukkueen kenttäpelaajaa. Hannu Kuru, Tuukka Pulliainen ja Aki Keinänen kurittivat RoKia yhteispistein 5+5.

Ottelun lähtökohdat

RoKi taistelee runkosarjan päätöskierroksilla karsintasarjan välttämisestä Hokin ja JYP-Akatemian kanssa. Tällä hetkellä rovaniemeläiset ovat pisteen päässä kymmenestä sijasta.

Joukkue oli kolmen ottelun tappioputkessa helmikuun lopusta maaliskuun alkuun, mutta täydet pistepotit Espoo Unitedia ja JYP-Akatemiaa vastaan nostivat RoKin kuilun partaalta taisteluun jäljellä olevasta kunniasta.

Juha Juujärven tultua päävalmentajan paikalle rovaniemeläiset ovat ottaneet seitsemästä ottelusta kaksi voittoa varsinaisella peliajalla ja kaksi jatkoajalla syntyneellä voittomaalilla. Keskiviikkona RoKi nousi jyväskyläläisiä vastaan 0−1-tappiosasemasta 3−1-voittoon.

Joukkue pelasi 60-minuuttisen tasaisen kypsästi luottaen viisikkopuolustuksen toimivuuteen ja ärhäkkään hyökkäyspelaamiseen. Suunnitelma tuotti tulosta ja joukkue naulasi ottelun viimeistään erikoistilanteissa iskemällä ylivoimalla kahdesti.

Uusi komento penkin takana on tuonut joukkueeseen aiempaa rennompaa ilmapiirin ja ylimääräinen pelko karsintasarjasta on heitetty romukoppaan. Pelaajien ennakkoluuloton asenne on auttanut myös pelillisten viilausten omaksumisessa.

TUTO putosi runkosarjan voittotaistelusta tovi sitten, mutta samalla se varmisti toisen sijansa jo hyvissä ajoin. Turkulaiset katkaisivat keskiviikkona neljän ottelun tappioputkensa rutiinomaisella voitolla Hermeksestä. 

Tappioputken aikana joukkue osui maalipuiden väliin ainoastaan neljä kertaa, vaikka joukkue laukoi jakson aikana ykkössektorilta maalia kohti peräti 51 kertaa. Samaan aikaan vastustajat kerta toisensa jälkeen yllättävät turkulaiset ripeillä vastahyökkäyksillä ja tappavan tehokkaalla viimeistelyllä.

TUTOsta on huokunut runkosarjan lopun panoksettomuus. Se on ottanut aktiivisuudestaan yhden pykälän pois, mikä on näkynyt aiempaa heikompana irtokiekkopelaamisena. Joukkueen tahtotilasta nähtiin kuitenkin pilkahdus viikko sitten Espoo Unitedia vastaan loppuhetkien loppukirissä.

Pelaajahuomiot

RoKin Jarkko Harjula on syttynyt todelliseen lentoon Juhani Tammisen ja Olli-Matti Järvelän vierellä. Vastuu ja aiempaa tasokkaammat ketjukaverit ovat myötävaikuttaneet hyökkääjän nousua joukkueen kuumimpiin pelaajiin.

Joukkueen maalilla Toni Eskelinen on saanut kantaa neljässä edellisessä torjuntavastuuta ykkösvahti Paavo Hölsän loukkaantumisen vuoksi. Eskelinen on urakoinut tuon jakson aikana 139 laukauksen edestä keskiarvoa paremmalla menestyksellä.

Mikko Männistö ja Antti Järvelä ovat joukkueen riveistä poissa loppukauden ajan, joten Tuomas Salmelan ja Jarkko Heikkilän poissaolot verottavat entisestään rovaniemeläisten leveyttä ja sitä kautta iskukykyä kauden kriittisimmillä hetkillä.

TPS-laina Markus Nurmi on pelannut viime aikoina Tomi Wileniuksen ja Juho Virtasen vierellä. 11 pelatussa ottelussa Nurmi on osunut kahdesti. Kasper Nuto puolestaan sai näyttöpaikat ykkösketjussa K-Vantaata ja Espoo Unitedia vastaan, mutta tehoja ei ole siitäkään huolimatta rapissut.

Kalle Valtolan lisäksi myös Jere Karlsson on kehittynyt vauhdilla ja saanut turkulaisten puolustuksessa vastuuta. Kristian Tuohilammen poissaolo luonnollisesti tarjoaa lisää peliaikaa muille, mutta kahden ottelun jälkeen Karlsson pelasi Hermestä vastaan 26 vaihdon verran.

TUTOn konkaripuolustaja Petteri Nummelin on pelannut ainoastaan joukkueen kotipeleissä. Nummelinia ei nähdä perjantaina Rovaniemellä, mutta valmennusjohto on tarjonnut 44-vuotiaalle Nummelinille roppakaupalla roolia niin tasakentällisin kuin ylivoimallakin.

Arvio

Perjantain kierroksella pelaavat RoKin lisäksi myös sen pahimmat kilpakumppanit Hokki ja JYP-Akatemia. Rovaniemeläisillä on kolmikosta kiistatta kovin vastus, mutta yksittäisessä ottelussa sattuman merkitys nousee arvoon.

TUTOlle ottelu on enää panoksetonta läpsyttelyä, mutta aivan tyhjin odotuksin joukkueen ei kuitenkaan tarvitse lähteä vierasreissulle. Mikäli valmennus Miika Elomon johdolla piiskaa joukkueeseen raikkaampaa ja nöyrempää ilmettä, se ei antaisi lupaa pelillisen tason laskulle.

Seuraa Heitä

Jussi Pelto-Arvo #43 |

Hyökkääjä

Kunnostautui keskiviikkona voittomaalilla ja yhteensä kahdella tehopisteellä. Hyökkääjä on hiljalleen noussut aiempaa korkeamman profiilin pelaajaksi.

Samu Suominen #55 |

Puolustaja

Oli kauden alussa iso kysymysmerkki koko turkulaispuolustuksen tapaan. Suominen on noussut kuitenkin isoon asemaan ja on pudotuspeleissä tärkeä pelaaja.

» Lähetä palautetta toimitukselle