Kumpi on vahvempi hämäläisistä?

MESTIS / Ennakko
Mestiksen karsintasarjan avauskierroksella ottavat toisistaan mittaa kaksi hämäläistä Suomi-sarja-joukkuetta. Ennakkoasetelmat ovat selkeät, sillä HeKi on karsintojen suomisarjalaisista vahvin suosikki nousijan paikoille ja KOO-VEE puolestaan selkeä haastaja.

Joukkueilla on takanaan hyvin erilaiset taipaleet Suomi-sarjan pudotuspeleissä. Kotijoukkue HeKi leikitteli SHT:n kustannuksella helpon jatkopaikan yhteismaalein 21-2. Myös KOO-VEE selvisi RoKista suoraan kahdessa ottelussa, mutta joutui huhkimaan molemmissa otteluissa minuuttitolkulla jatkoerää, ennen kuin voittaja saatiin selville.

HeKillä on takanaan kaiken kaikkiaan erinomainen kevät. Joukkue oli Suomi-sarjan runkosarjan lopussa selvästi etelälohkon vahvin yhdistelmä, ja pudotuspelit osoittivat, ettei vire ole ainakaan katoamassa. Myös valmentaja Jarno Pikkarainen arvioi Jatkoajan ennakkohaastattelussa joukkueensa olevan nousukunnossa.

KOO-VEE:n vahvin jakso Suomi-sarjassa osui keskitalveen, jolloin joukkue nousi etelälohkon keskikastista pudotuspaikalle ja piti asemansa loppuun asti, vaikka marginaalit playoff-viivalla jäivätkin pieniksi. Runkosarjan loppu sujui kohtalaisesti, ja pahin kilpakumppani LeKi pysyi takana.

Suomi-sarjan runkosarjassa HeKi ja KOO-VEE kohtasivat neljästi. Syyskaudella molemmat voittivat kotiottelunsa, kevätkaudella HeKi oli vahvempi sekä vieraissa että kotona. Marginaalit olivat kuitenkin suhteellisen pienet. KOO-VEE onnistui koko kauden ajan hyvin vahvempiaan vastaan, ja myös HeKiä se kiusasi joukkueiden kohtaamisissa tarmokkaasti.

Taponen hyvässä iskussa

HeKin tehohyökkääjät pääsivät SHT:tä vastaan mässäilemään pisteillä. Jani Tossavainen keräsi 3+4, Esko Seppänen 2+5, Ville Kiiskinen 3+3 ja Petri Pyhäjärvi 2+4 pistettä kahdesta ottelusta. Näistä pelaajista etenkin Kiiskisen odotetaan nousevan Mestis-karsinnoissa johtavaksi hyökkääjäksi. Toisin kuin muilla kolmella, hänellä on vyöllään vahvat näytöt Mestis-tasolta.

KOO-VEE:n paras pistemies RoKi-ottelusarjassa oli joukkueen kapteeni, puolustaja Henri Virta lukemilla 2+2. Kaksi maalia ampui myös toinen puolustaja Sami Suhonen. Hyökkääjistä parhaat tehot keräsi Tomi Pylvänäinen (1+3). Kolmikosta Virta ja Pylvänäinen olivat KOO-VEE:n mukana jo kevään 2004 Mestis-karsinnoissa, joten karsintapelit eivät ole heille uusi kokemus.

KOO-VEE:n ryhmässä katseet kohdistuvat myös Suomi-sarjan etelälohkon pistepörssin voittaneeseen Timo Ruuskaan, jonka kyvyt Suomi-sarjaa korkeammalla ovat vielä mittaamatta.

HeKi asettanee maalin suulle kokeneen Pekka Mäkitalon, joka on terveenä ollessaan ollut yleensä joukkueen ykkösmaalivahti. Viime kevään karsinnoissa Mäkitalo ei onnistunut odotetusti ja jakoi torjuntavuorot Mikko Kapasen kanssa, joka on tänäkin vuonna kelpo vaihtoehto.

KOO-VEE:ssa ykkösmaalivahdin tonttia pitää vielä selvemmin hallussaan Juha Taponen, jolla on takanaan erinomaiset pudotuspelit. Hän oli RoKin kaadossa yksi ehdottomia avainhahmoja pysäyttämällä kiekot 94,40 prosentin varmuudella. Vaihtelevasti pelannut kakkosvahti, eteläkorealainen Hyun Hong, tuskin tulee saamaan luottoa ainakaan karsintasarjan ensimmäisillä kierroksilla.

Altavastaajan asema sopii KOO-VEE:lle

HeKi on hyvin liikkuva ja tiukasti koko viisikon voimin puolustava ryhmä. Joukkueessa on myös niin paljon taitoa, että kenttätapahtumien hallinta tullee olemaan heinolalaisilla.

KOO-VEE:n vahvuus on kuitenkin siinä, että se osaa pelata hyvin juuri HeKin kaltaisia joukkueita vastaan. Tämä nähtiin viimeksi pudotuspeleissä, joissa RoKi hallitsi tapahtumia kaukalossa, mutta KOO-VEE korjasi voiton molemmissa kohtaamisissa.

Viime kevään ratkaisupeleissä HeKi hermoili kotipeleissään ja viihtyi karsinnoissa paremmin vieraskaukaloissa kuin kotonaan. Tällä kaudella vastaavasta ilmiöstä ei ole vielä näkynyt merkkejä, mutta karsinnat ovat uusi luku jokaisen mukana olevan joukkueen kaudessa.

Runkosarjassa paremmin menestynyt ja kotonaan pelaava HeKi joutuu avauskierroksen kohtaamisessa käsittelemään kovempia paineita kuin vieraansa, jotka ainakin karsintojen alussa voivat lähteä haastajana jokaiseen otteluun. Tässä piilevät KOO-VEE:n mahdollisuudet, mutta kuinka pitkälle ne riittävät? HeKin materiaali ja nykykunto ovat niin vahvoja, että vierasvoitto olisi huomattava yllätys.

» Lähetä palautetta toimitukselle