Joko karsinnoissa soi ’Heinolassa jyrää’?

MESTIS / Ennakko
Heinolalaiselle jääkiekkoyleisölle on tarjolla ensimmäisen kerran kymmeneen vuoteen ykkösdivaritason viihdettä, kun Mestiksen runkosarjan jumbo FPS saapuu itähämäläisten ensimmäiseksi vieraaksi karsintasarjassa. HeKin tiukan viisikkopuolustuksen teho ja FPS:n maalinteko-ongelmat lupailevat lauantaiksi vähämaalista peliä.

Suomi-sarjan etelälohkon voittanut HeKi osoitti heti karsintasarjan ensimmäisellä kierroksella, mitä mieltä se on Mestiksen ja Suomi-sarjan välistä suurta kuilua koskevista väitteistä. Heinolalaiset pitivät vahvan kevään pelannutta Jokipoikia ahdingossa, voittivat maalipaikat ja laukaukset kohti maalia, mutta hävisivät niukasti 1-0.

Joensuussa HeKin viisikkopuolustus näytti voimansa ja hyydytti pohjoiskarjalaisten hyökkäyspelin täysin. Itähämäläiset eivät kuitenkaan pystyneet nauttimaan työnsä hedelmiä, koska omista riveistä ei löytynyt ratkaisijoita. HeKille tarjoutui tilaisuus pyörittää minuuttikaupalla ylivoimaa, mutta laukauksia säästeltiin, eikä tulosta syntynyt.

Vähintäänkin tasapäinen esitys Mestis-seuraa vastaan sai kuitenkin HeKin valmentaja Jarno Pikkaraisen luottavaiseksi.

- Seuraavaa peliä lähdetään taas voittamaan, palautellaan tästä ja ladataan akut. Kyllä tämmöinen sarja on sellainen, että pitää vaan pystyä parantamaan peli peliltä, ja yhtä peliä ei ole hirveästi aikaa jäädä miettimään, heinolalaisluotsi kommentoi Jokipojat-ottelun jälkeen.

Ratkaisijoita etsittäessä katseet kääntyvät erityisesti kakkosketjun puoleen. Jani Tossavaisen, Jani Kylmämaan ja Olli Salon muodostama trio oli pudotuspeleissä HeKin tehokkain koostumus ja esiintyi pirteästi myös Joensuusta.

Jatkaako Aaltonen maalitehtailuaan?

HeKin toisen Mestis-vastustajan FPS:n karsinta-avaus jätti ilmaan paljon kysymysmerkkejä. Joukkue hallitsi kotiotteluaan SHT:tä vastaan, mutta ei saanut tililleen kuin toisen jaossa olleista pisteistä. Vieraiden tasoitusmaali syntyi vain sekunti ennen loppua Jussi Pernaan mailasta.

Köyhästä tuloksesta huolimatta FPS:n peli oli torstaina kohtalaisesti uomissaan. Jo runkosarjan loppu oli forssalaisilta hyvä, ja myös SHT:tä vastaan vieraitaan paremmin liikkunut joukkue pystyi hallitsemaan ottelua ja pääsi helposti vetopaikoille.

Ongelmaksi muodostui kuitenkin laukauksien suuntaaminen oikeaan osoitteeseen. Puolustajien epätarkka pyssy haittasi forssalaisten ylivoimapelaamista. Ohivetojen lisäksi myös SHT:n maalivahdin Matti Höylän loistopeli oli FPS:n voiton esteenä.

Karsinta-avauksen positiivisiin uutisiin Forssassa kuului veteraani Jarkko Aaltosen hyvä peli. Kesken kauden paluun kaukaloon tehnyt 34-vuotias FPS-ikoni sai tämän kauden maalitilinsä auki ja oli alustamassa myös joukkueensa toista, Martin Lamichin viimeistelemää osumaa. Tiukoissa karsintapeleissä Aaltosen pitkä kokemus on arvossaan.

Mäkitalon asema vankka

Mestiksen viime päivien kaoottiset tapahtumat ovat tehneet myös karsintasarjan asetelmista entistäkin epävarmemmat. Sarjan perusta ei kuitenkaan ole muuttunut, sillä sellaista vaihtoehtoa eri skenaarioiden joukossa tuskin on, jossa karsintojen kaksi parasta eivät pelaisi ensi kaudella Mestistä. Uutiset Kouvolasta ja huhut jääkiekkoliitosta jäänevätkin lauantaina sivuseikaksi.

Sen sijaan ottelun ratkaisuksi saattaa nousta maalivahtipeli, sillä maaleja tuskin on torstain näyttöjen perusteella paljon odotettavissa. HeKin kokenut Pekka Mäkitalo on ollut ratkaisupeleissä joukkueensa selkeä ykkösvahti, eikä mainio peli Joensuussa ainakaan heikennä hänen asemaansa.

FPS:n maalin suulla torstaina torjunut, HeKin ykkösvahtina yhden kauden pelannut Tommi Kela palaa lauantaina entiseen kotihalliinsa, mutta voi joutua luukkumieheksi. Kelan sarja-avaus ei sujunut parhaalla mahdollisella tavalla, joten runkosarjan lopussa mainiosti pelannut Krister Antila saattaa olla nyt torjuntavuorossa.

HeKin otteluun saama kotietu on tuskin erityisen merkittävä, sillä heinolalaisten peli sujui Suomi-sarjan pudotuspeleissä paremmin vieraissa kuin kotona. Heinolassa on joukkueen menestyksen myötä menossa kohtalainen kiekkobuumi, mutta pidättyväiset itähämäläiset eivät kuulu maan eläimellisimpiin jääkiekkoyleisöihin.

Jokipoikia vastaan HeKi osoitti kuitenkin vaarallisuutensa, joten on hyvinkin mahdollista, että joukkueen maalilaulu, Juice Leskinen & Coitus Intin ”Heinolassa jyrää”, kaikuu lauantaina ensimmäistä kertaa myös Mestis-joukkueen korviin.

» Lähetä palautetta toimitukselle