Mestis-kierroksen pääkamppailuna kiivas kohtaaminen Kouvolassa

MESTIS / Ennakko
Murskaako tämä partasuu hurrikaanit?
Kuva © Teemu Eirtovaara
Mestiksessä palataan pelaamisen huumaan pikkulauantain kierroksella viiden ottelun voimin. Keskiviikon pääotteluna toimii kiihkeä kamppailu Kouvolassa. Värikkäitä vääntöjä tänä syksynä tarjonneet KooKoo ja JYP-Akatemia lyövät jo kolmannen kerran yhteen.

Voittoputkessa ennen lauantaista kohtaamista Jukureiden kanssa liitänyt KooKoo saa ensimmäistä kertaa tällä kaudella vieraita Jyväskylästä. JYP-Akatemia on kuitenkin vastustajana tuttuakin tutumpi. Joukkueiden kauden aiemmat kaksi kohtaamista päättyivät KooKoon vierasvoittoon.

Edellinen kamppailu kohellettiin vain puolitoista viikkoa takaperin. Tuolloin Hippoksella yleisöä viihdytettiin yhdeksän maalin edestä. Tuolloin molemmat joukkueet heittivät pelikirjat nurkkaan ja hyppäsivät mukaan suoraviivaisia tilanteita pursunneisiin maalijuhliin, jotka rauhottuivat lopulta 4-5 lukemiin.

Ottelusta alkoi KooKoon kolmen ottelun voittoputki. Myös Jukureita vastaan nipun peli oli uomissaan, vain maalit puuttuivat. Jukurit onnistui hivenen onnekkaastikin lopulta hoitamaan pelin itselleen kolmella maalilla. Jäähyt sotkivat oranssimustien pelaamista, mutta erityisesti tasaviisikoin ryhmä oli selvästi vahvempi.

Murheellinen marraskuu

JYP-Akatemian paluu marraskuun alun taukoilun jälkeen on ollut murheellinen. Hurrikaanit rypevät kauden synkimmässä tappiokierteessään. Kolme joukkueen viidestä peräkkäisestä tappiosta on tullut vain maalin erolla – erolla joka on muutenkin ollut ryhmitykselle synkeän tuttu tällä kaudella.

Akatemian otteita katsoessa tuntuu liki ihmeelliseltä, miten tappioita on voinut tuohon tahtiin kertyä. Joukkue nimittäin esittää illasta toiseen liki vauhkoontunutta energisyyttä, jonka avulla se on piinannut tiukasti sarjan kärkijoukkueita.

Esimerkiksi edellinen kotiottelu Hokkia vastaan oli täysin Akatemian näytöstä, mutta siitä huolimatta pisteet kääntyivät kajaanilaisille. Myös vierasottelussa Peliittoja vastaan voiton avaimet olivat tavoitettavissa.

Maalinteko on ollut joukkueen perisynti. Nipusta ei tunnu löytyvän sitä yhtä tasaista maalinsylkijää, joka kannattelisi jyväskyläläisiä illasta toiseen. Nuorista hurrikaaneista löytyy taitoa enemmän kuin tavan Mestis-laumasta, mutta maalinteossa riittävää röyhkeyttä pelien ratkomiseen ei ole huokunut esiin.

Puurretaan, puurretaan

Keskiviikkoinen taisto tulee varmasti olemaan kaikin puolin tasainen hurjastelu pisteistä. Maalintekokilpailuun tuskin tällä kertaa ryhdytään, vaan puolustuspäähän keskittyminen on molemmilla mielessä. Erityisesti Akatemian on nykyisissä ongelmissaan kyettävä tilkitsemään vuotava alakertansa.

KooKoo on ryhmistä tasaisempi ja kykenee säilyttämään jänteensä pelistä toiseen paremmin. Akatemian liikkuvuus tulee kuitenkin taasen olemaan kankeamman kotijoukkueen kiusana. Puurtamista täynnä oleva ilta on joka tapauksessa tiedossa.

Mikko Rämö lienee vetovastuussa KooKoon veräjällä. JYP-Akatemian maalilla aloittanee Sami Rajaniemi, jonka virettä hurrikaanipaidat ehdottomasti tarvitsevat sysätäkseen itsensä pois kurimuksesta.

Akatemian puolelta seurantaan on syytä ottaa oivaan syysvireeseen yltynyt Oula Palve, joka Hokkia vastaan piti kajaanilaisia pilkkanaan. Kotijoukkueen pelaajistosta Tommy Wingels on kantanut ratkaisijan viittaa ryhmän viimeisissä voitto-otteluissa. 

Kierroksen muut ottelut:

TUTO – Sport 

Turussa jääkiekkonäytelmän keskiviikkona tarjoavat kotijoukkue TUTO ja Vaasan Sport. Joukkueiden kolme aiempaa kohtaamista ovat päättyneet kotivoittoon Sportin napsiessa niistä itselleen kaksi.

- Kun onnistumme toteuttamaan [Juhani] Tammisen lanseeraamaa 60 minuutin painetta, olemme vahvoilla. Sport on joukkue muiden joukossa. Ei sen kaatamiseen sen erikoisempia ”poppaskonsteja” tarvita, vakuuttaa, toimitsijakieltoa kärsivää Tammista tuuraava, Kai Ortio.

Kupittaalla ennakkosuosikki on TUTO. Sport on kuitenkin parantanut vieraspelisaldoaan ja saalistanut peräti seitsemän pistettä kolmesta edellisestä.

- Olemme yksinkertaistaneet pelaamistamme vieraissa. Tarkoitus on pelata rohkeasti. Ketään ei tarvitse kuitenkaan miellyttää, kertoo Sport-luotsi Pasi Räsänen.

TUTO lähtee illan otteluun lähestulkoon samoilla viisikoilla kuin viime perjantaina SaPKoa vastaan. Sormensa edellispelissä loukannut Anrei Hakulisen pelaaminen on epävarmaa. Myös maalivahti Tommi Virtasen kunto ratkeaa vasta pelipäivänä.

Sportilla on edelleen yhdeksän miestä sivussa loukkaantumisten takia. Maalissa aloittaa viime peleissä lähinnä luukkua availlut Jarno Laitinen.

Jukurit-Jokipojat 

Sarjakärjessä porskuttava Jukurit saa keskiviikkona vastaansa Joensuun Jokipojat. Ärjypaitojen edellinen vierailu Kalevankankaalla oli marraskuun alussa, jolloin taululla paistattelivat murskaavat 9-1-lukemat.

Jokipojat on voittanut tauon jälkeen kaksi kotiottelua, mutta hävinnyt kummankin vieraspelinsä. Jukurit puolestaan palasi kahden tappion jälkeen raiteilleen pieksämällä KooKoon kotonaan.

– En pysty sanomaan, onko Jukurit ollut viime aikoina jotenkin normaalia haavoittuvaisempi. Luulen, että (Jarno) Pikkarainen virittää joukkueensa meitä vastaan aina aikamoiseen hurmokseen, uskoo joensuulaisluotsi Mikko Haapakoski verkkolehti Mehtimäkeläisessä.

Puolustaja Esa Lehikoinen palaa joensuulaisten kokoonpanoon noin kuukauden huilin jälkeen. Sivussa ovat yhtä Jesse Paukku jaTuomas Huhtanen. Maalilla jatkaa norjalainen Lars Volden.

Kiekko-Vantaa-HCK 

Pääkaupunkiseudun herruus on kolmatta kertaa panoksena, kun HCK ja Kiekko-Vantaa iskevät yhteen Tikkurilassa. Aiemmat kohtaamiset ovat päättyneet kumpikin vierasvoittoihin. Syyskuun alussa lohipaidat veivät pinnat Keravalta lukemin 1-2 ja HCK niisti kotijoukkuetta tasan kuukausi sitten murskalukemin 1-5.

Keravalaiset ovat hävinneet varsinaisella peliajalla kuudesta edellisestä ottelustaan vain yhden. Viimeisimpinä uhreina ovat olleet muun muassa Sport ja Jukurit.

- Joukkue on viime peleissä osoittanut osaavansa pelata tarpeeksi kurinalaisesti voittaakseen tiukkoja pelejä, kertoo HCK-luotsi Sami Ranta.

Vantaalaisten viikonlopun kierros Itä-Suomessa antoi vain yhden pisteen tuliaisen. Ennen viikonloppua lohipaidat jyräsivät kolmen ottelun voittoputkessa, kun kaukaloista tappio niskassaan poistui esimerkiksi TUTO Hockey.

- Vantaa on hyvin liikkuva ja varsin suoraviivainen vastustaja. Muutama pelaaja on onnistunut maalinteossa hyvin ja heiltä pitää viedä tila pois. Puolustuspelin täytyy olla tiivistä ja se kuuluu viisikon joka jäsenelle, listaa Ranta.

SaPKo - Hokki 

Keskiviikon kierroksella Savonlinnassa toisensa kohtaavat kotijoukkue SaPKo ja Kajaanista vierailulle saapuva Hokki. Joukkueet ovat kohdanneet aiemmin tällä kaudella jo kolmesti, sillä SaPKo ja Hokki olivat taisteluparina myös revanssiviikonlopun otteluissa. Voitot tällä kaudella keskinäisistä kamppailuista ovat Hokille 2-1.

Viimeisestä viidestä ottelustaan Hokki on hävinnyt kaksi, toisen varsinaisella peliajalla, toisen jatkoajalla. SaPKo sen sijaan on onnistunut viidestä edellisestä pistetaistostaan voittamaan vain yhden, kun se haki vierasvoiton Heinolasta. Kaksi edellistä otteluaan savonlinnalaiset hävisivät, molemmat niukasti yhdellä maalilla.

Kotijoukkue saa keskiviikkoiseen otteluun mukaan monelle mieluisan pelurin, kun TUTOsta SaPKoon siirtynyt, kaikenlaisia tunteita herättävä puolustaja Iiro Vehmanen palaa pässipaitaan. Savonlinnalaisten maalilla torjuu KalPan Juha Toivonen.

Sairastuvalta kokoonpanoon paluun tekevät kotijoukkueen osalta hyökkääjät Joonas Toivanen ja Niko Laakkonen. Sivussa savonlinnalaisista sen sijaan ovat Anssi VirkkiLasse LappalainenSanteri Halme ja Roni Viirlas. Hyökkääjä Teemu Suhonen pelaa Hokkia vastaan puolustajan paikalla.

Hokki lähtee keskiviikkoiseen kamppailuun vain kolmella kentällisellä. Armeijakiireissä on neljä peluria, kun Sakari ManninenMika KoivistoHarri Pälve ja Artturi Karjalainen ovat poissa kokoonpanosta. Linnapaidoista poissa loukkaantumisten vuoksi ovat Casper SantanenJussi MakkonenMiska Humaloja sekä Villet EskelinenRajala ja Määttä. Kuumeen takia poissa on Veli-Valtteri Leinonen.


» Lähetä palautetta toimitukselle