Tavataanko kohta taas?

MESTIS / Ennakko
Runkosarjan viimeisen kierroksen televisio-ottelua päättäessä peliparin KooKoo-Hermes odotettiin olevan erityisen merkityksellinen. KooKoo on kuitenkin jo kakkossijansa varmistanut, eikä Hermekseltäkään kukaan voi enää pudotuspelipaikkaa viedä pois. Kokkolalaisten sijoitukseen ottelulla on kuitenkin vaikutusta, sillä voitolla joukkue voisi välttää Jukurien kohtaamisen. Ottelu saattaa saada myös pikauusinnan, sillä joukkueet asettuvat vastakkain pudotuspeleissä viikonloppuna, mikäli Hermes onnistuu sarjataulukossa nousemaan Ahmojen edelle.

KooKoon osalta spekulaatiot ovat siis turhia. Kakkossija on, eikä mihinkään muutu. Tulevan vastustan valinnassa kouvolalaisilla on pieni rooli, muttei yksinään ratkaiseva. Mahdollisia vastuksia ovat Hokki, Ahmat ja Hermes. Nousukuntoinen Hokki asettuu vastaan vain mikäli se ei saa kotonaan FPS:lta pistettäkään, samalla Ahmojen pitäisi nokkia Sport runsasnumeroisesti. Ahmat on pelannut viime pelinsä niin tukkoisesti, että Hermeksellä on mahdollisuus nousta seitsemänneksi ja passittaa hyvinkääläiset Kalevankankaalle. Tämä tarkoittaa sitä, että kokkolalaisten on saatava matkaansa vähintään piste Ahmoja enemmän. KooKoolle Ahmat olisi kuitenkin jo lyhyemmän välimatkansa takia varmastikin mieluisampi vastustaja, joten sormia napsauttamalla tuskin Hermeskään tätä ottelua voittaa.

Alkusyksystä Mestiksen kärkipäässä viiletellyt Hermes on kauden edetessä joutunut antamaan hivenen periksi. Kokkolalaiset ovat kuitenkin taivaltaneett kevätpuoliskonsakin piste/ottelu-tahdilla, mikä riitti TuTon takana pitämiseen ja pudotuspelipaikan varmistamiseen ennen viimeisiä pelejä.

Kun syyspuoliskon suurimpiin sensaatioihin kuulunut maalivahtilupaus Teemu Lassila jatkoi häkellyttämistään SM-Liigan puolella, ehti moni jo ennustaa Hermeksen uppoamista. Kokkolalaissyntyinen, vasta 20-vuotias, Vesa Lahtonen on kuitenkin osoittanut pelimiehen kykynsä Hermeksen maalin suulla. Neljässätoista pelissään nuorukainen on pitänyt kahdesti nollan ja torjunut joukkueelleen 14 pistettä yli yhdeksänkymmenenkahden prosentin varmuudella.

Maalin suulta Hermeksen heikointa lenkkiä on siis turha etsiä, kuten myös puolustuksesta. Kokkolalaiset ovat päästäneet ennen viimeistä kierrosta vain 119 maalia - vähempään on pystynyt vain kärkikaksikko Jukurit & KooKoo. Maalinteko sen sijaan on tökkinyt, vaikka taitavia hyökkääjiä joukkueessa riittää useampaankin kentälliseen. Vain karsintasarjaan suuntaavat KJT ja UJK ovat onnistuneet tekemään vähemmän maaleja kauden aikana.

Hermeksen kauden paras pistemies on hivenen yllättäen viime kaudella Diskoksessa pelannut Niko Papinaho (9+19). Yllättäen siksi, että Kokkolaan matkasivat kesän aikana sellaisetkin liigavauhtia maistelleet pelaajat kuin Jari-Pekka Pajula ja Jari Jääskeläinen. Siirtorajan kynnyksellä joukkue vahvisti rivejään kahdella tshekillä sekä Pohjois-Amerikassa kiekkoilleella Mikko Sivosella. Martin Lamich on jo joukkueesta doping-tapauksen johdosta poistunut, eikä puolustaja Jiri Dobrovolny ole vielä pistetiliään auki saanut, mutta Ilveksen testattavana käväissyt Sivonen on aloittanut joukkueessa hyvin. 25-vuotias hyökkääjä on tehnyt kahdeksassa pelissä neljä maalia.

Kouvolassa rauha maassa

KooKoo hävisi tammi-helmikuun vaihteessa neljä peliä peräkanaa pitkän voittoputkensa päätteeksi. Tämä pelästytti monet luulemaan, että kouvolalaisten kauden hyvät pelit ovat jo pelattu ja pleijareista tulee kylmää kyytiä. Maaottelutauon jälkeen tahti on taas palannut lähes ennalleen: kuudesta pelistä yhdeksän pistettä. Neljää maalia enempää KooKoo ei ole tehnyt kahteen kuukauteen, mutta omaankaan päähän ei yleensä ole montaa kiekkoa mennyt. Maalivahtipari Sami Heikkinen - Carl Grahn on ollut sarjan varmin kaksikko, vaivoista ja loukkaantumisista huolimatta.

Pudotuspeleihin kotijoukkue on saanut valmistautua jo jonkin aikaa. Kotietu on ollut selviö jo kauan, ja keskiviikon tasapelillä Vantaalla varmistui lopullisesti sarjan kakkossija. Kiekko-Vantaa-pelin jälkeen KooKoo ei ole pelannut - toisin kuin Hermes, joka voitti perjantaina niukasti kotonaan KalPan ja hävisi seuraavana päivänä Sportille. Myös KooKoon terveystilanne on tällä hetkellä hyvä, joten muutamaa (loukkaantumisherkkää) avainpelaajaa saatettaneen säästellä tässä KooKoon kannalta hivenen merkityksettömässä kamppailussa. Neljä tasaväkiseen kamppailuun pystyvää kentällistä joukkueelta löytyy joka tapauksessa.

Perinteisesti divarin itä-länsi-koitoksissa kotijoukkue on ollut vahvempi. Viime kaudella kuitenkin kaikki KooKoon ja Hermeksen kohtaamiset päättyivät vierasvoittoihin: Kouvolassa 2-3 sekä 1-2 ja Kokkolassa 0-3 sekä 3-6. Tunnerikkaissa peleissä vihellettiin jäähyjä yhteensä 196 minuuttia, eli lähes 50 minuuttia/ottelu!

Tällä kaudella ensimmäiset ottelut päättyivät kotivoittoihin. Lokakuussa Teemu Lassilan 40 torjuntaa toivat kokkolalaisille selvän 5-1-voiton, reilu kuukausi myöhemmin mies ei venynyt samaan kiekkosateessa, ja KooKoo oli parempi lukemin 5-2. Kevätkauden avauspelissä voittoputkessa kulkenut kouvolalaisryhmä haki pisteet Kokkolasta 1-4-voitolla.

KooKoon Reino Soijärvi on maalannut kertaalleen kaikissa kauden kolmessa kohtaamisessa. Neljä tehopistettä ovat keränneet KooKoon Jari Keltanen (2+2) sekä Hermeksen Niko Papinaho (1+3). Vesa Lahtonen torjui viimeisimmässä kohtaamisessa kiekot tappiosta huolimatta yli 90% varmuudella, ensimmäisessä ja kolmannessa pelissä maalin suulla olleen Carl Grahnin varmuus näissä peleissä oli yli 92%.

KooKoo saa televisiokameroista huolimatta pelata runkosarjan viimeisen pelinsä ilman paineita, mikä toivottavasti näkyy myös joukkueen pelissä. Tässä on myös Hermeksen mahdollisuudet, sillä kovalla asenteella ja taistelulla varustettu joukkue halunnee voittoa enemmän. Tällä kaudella joukkueet eivät ole rumiin otteisiin turvautuneet, toivottavasti eivät nytkään.

» Lähetä palautetta toimitukselle