Ahmat hakee revanssia, Heinonen ei vielä maalilla

MESTIS / Ennakko
Mestiksen uusimaalaiset joukkueet aloittavat toisen sarjaneljänneksen paikallispelillä, jossa sarja-avauksessa kotonaan niukan 1-2-tappion kärsinyt Ahmat lähtee hakemaan revanssia KJT:stä Järvenpäässä. Kummankin joukkueen kokoonpano on elänyt vahvasti viime aikona.

KJT:n unelma-alku on kääntymässä arjeksi kahden perättäisen kotitappion myötä. Kannattajien harmiksi joukkueesta vietiin jo toinen nuori hyökkääjä SM-liigaan, kun Bluesiin siirtyneen Matti Näätäsen perässä Pelicans nappasi Toni Mustosen omaan testiinsä. KJT:n vahvuudesta on poistunut myös HIFK:n Teemu Kolehmainen, joka jatkaa kauttaan Mikkelin Jukureissa.

Täysin antavana osapuolena järvenpääläiset eivät ole olleet, sillä joukkue on saanut kaksi miestä lainaan Pelicansilta. KJT-paidan pukevat päälleen puolustaja Ossi-Petteri Grönholm ja hyökkääjä Jussi Saarinen, joka pelaa KJT:ssa ainakin joulutaukoon asti. Ahmoja vastaan puolustaja Patrik Lostedtin pelaaminen on epävarmaa varusmiespalveluksen takia, mutta muutoin KJT:n pitäisi olla täydessä iskussa.

Neljän ottelun mittaiseen voitottomaan putkeen ajautuneen Ahmojen pelaajistossa on myös tapahtunut muutoksia. Kallispalkkainen laituri Jani Tuominen ei enää jatka joukkueessa, mutta vastaavasti Lauri Tukonen on taas joukkueen mukana palattuaan visiitiltä Ässien organisaation puolelta. Juha-Pekka Loikas kärsi edellisessä ottelussa pelikieltonsa kymppitilin täytyttyä, ja näin Ahmat saa KJT:tä vastaan ykkösketjunsa johtajan takaisin kehiin.

Merkittävin uutinen Ahmojen pelaajarintamalla on ollut viime kauden loisto-otteilla itsensä ahmakannattajien sydämiin torjuneen Sami Heinosen paluu ahmamaalille. Heinosen myötä joukkueen taso nousee selkeästi, sillä yksi Ahmojen alkukauden suurimmista ongelmista on ollut nimenomaan maalivahtipelissä.

KJT:tä vastaan Heinonen on kuitenkin karanteenissa pelattuaan vielä maanantaina Kiekko-Vantaan riveissä, joten Järvenpäässä ahmamaalia vartioinee Patrick Machreich.

Kiltti vastaan tuhma

Vaikka Järvenpään ja Hyvinkään välinen matka on vain noin parikymmentä kilometriä, on kotietu joukkueiden keskinäisissä otteluissa ollut normaalia Mestis-tasoa. Kotiedun turvin KJT lähtee nytkin kaukaloon suosikkina, mutta mitään varmaa kotivoittoa ei luvassa ole, vaikka sarjataulukosta niin voisi päätelläkin.

Seitsemän pistettä KJT:tä jäljessä oleva Ahmat on paperilla jopa isäntiään parempi joukkue. Heinosen tulon jälkeen maalivahtipelissä ja puolustuksen materiaalissa ei suuria eroja ole, mutta vielä keskiviikkona KJT:llä on Jaakko Suomalaisen hyvien torjuntojen ansiosta etulyöntiasema maalivahtipelissä. Hyökkäykseen Ahmoilla on asettaa korkeamman profiilin ratkaisijoita kuin KJT:lla. Jukka Penttinen, Jukka-Pekka Loikas, Miikka Jäske ja Janne Lehtinen ovat kaikki keränneet alkukaudesta enemmän pisteitä kuin KJT:n sinikypärä Jaska Vilen. Toisaalta Ahmoilla ei riitä ainakaan tällä erää hyökkääjiä kuin kolmeen ketjuun KJT:n materiaalin ollessa laajempi.

KJT:n eittämätön valtti on valmennus. Seppo Repo on saanut joukkueestaan paljon enemmän irti kuin kollega Janne Tormonen omastaan. Erikoistilannepelaamisen tehoissa ei alkukaudesta ole suuria eroja ollut, mutta joukkueiden kurinalaisuudesta kertovat aika selvää kieltä seuraavat tilastot: KJT on tähän mennessä pelannut ylivoimaa 79 kertaa ja ollut alivoimalla vain 36 kertaa, kun Ahmat on pelannut ylivoimalla 69 kertaa ja ollut alivoimainen peräti 87 eri otteeseen. Vastakkain ovatkin sarjan kiltein ja UJK:n jälkeen toiseksi "rikollisin" ryhmä.

KJT:n erikoistilanteista saama hyöty Ahmoihin nähden on tähän mennessä 17 maalia, siis lähes kaksi maalia per ottelu.

» Lähetä palautetta toimitukselle