VeikkausTV-ennakko: K-Vantaa pyrkii mukaan taisteluun kärkisijoista − jatkuuko JYP-Akatemian ailahtelu?

MESTIS / Ennakko
Simo Mälkiän K-Vantaa ei halua jäädä kärkitaistelujen ulkopuolelle.
Kuva © Timo Savela
Kiekko-Vantaa luistelee kotiyleisönsä eteen lähes viikon tauon jälkeen. Vantaalaiset saavat perjantai-illan ottelussa vastaansa jo varhaisessa vaiheessa ylä- ja alamäkiä läpikäyneen JYP-Akatemian.

Mestiksen runkosarjaotteluita on läpi kauden mahdollisuus katsoa joka perjantai VeikkausTV:n ja Ylen tv-lähetyksien kautta. VeikkausTV välittää Kiekko-Vantaan ja JYP-Akatemian välisen kamppailun kello 18.30 alkaen. Itse lähetys alkaa kuitenkin jo hieman aikaisemmin.

Aiemmat kohtaamiset

K-Vantaa ja JYP-Akatemia pelaavat toisiaan vastaan ensimmäistä kertaa tällä kaudella. Viime kauden neljässä keskinäisessä kohtaamisessa voitot jaettiin tasan. Otteluiden voitosta taisteltiin yhtä vantaalaisten 7−0-voittoa lukuun ottamatta varsin tasaväkisesti.

Ottelun lähtökohdat

Seitsemäntenä sarjassa oleva, mutta kaksi ottelua jyväskyläläisiä vähemmän pelannut K-Vantaa hakee viime lauantaiselle kotivoitolleen jatkoa. Vantaalaisilla onkin JYP-Akatemia-otteluun lähdettäessä takanaan lähes viikon tauko.

Lohipaidat ovat voineet luottaa puolustuspelaamiseensa. Keskialueella tiivinä oleva viisikko on vaikeuttanut vastustajien murtaumista joukkueen päätyyn. Vantaalaisten alakerta on lisäksi varsin tasavahva, minkä ansiosta heikkoja kohtia ei ole ollut.

Maalinteko ei sitä vastoin ole ollut samalla tasolla: joukkueen tehokkuus maalipaikoissa suhteessa niiden määrään on ollut ainoastaan kohtalaista. K-Vantaa tehtaili vasta lauantain 5−3-voitossa IPK:ta vastaan ensimmäistä kertaa kertaa yli kolme maalia. 

JYP-Akatemia ajautui alkukauden voittoputkensa jälkeen syvään pelilliseen kurimukseen, kun joukkue hävisi sekä Hermekselle että SaPKolle murskalukemin. Jyväskyläläiset ratkoivat kuitenkin orastavat vaikeutensa lähes alkuunsa kaatamalla Hokin viime perjantaina.

Keskiviikkona tuloksena oli tappio, mutta hurrikaanipaidat ovat silti sarjassa varsin hyvissä asemissa neljäntenä. Sarjassa eniten maaleja päästänyt joukkue on pyrkinyt yhtenäistämään peliään, jotta takaiskut omassa päässä eivät koituisi kohtaloksi.

Alivoimapelaaminen on edelleen silti ollut jyväskyläläisten murheena, eivätkä ajoittainen kurittomuus ja siitä seuranneet jäähymäärät ole parantaneet asiaa. Puolustuspelillisiä ongelmia ovat kuitenkin kompensoineet varsin laajalla rintamalla onnistuneen hyökkäysosaston tehot.

Vastuunkantajat

Toista kauttaan lohipaidoissa pelaava Pekka Niemimaa on vastannut valmennusjohdon luottamukseen. Kakkosketjun keskellä operoiva Niemimaa saa peliaikaa lähes säännöllisesti hyökkääjistä eniten. Etenkin päätöserän ratkaisuvaiheissa mies on valmennuksen ykkösvaihtoehto jäälle. 

Viime kaudella hieman yllättäen 11 maalia paukuttanut Julius Rantaeskola on ottanut hyökkäyspelaamisessaan askeleen eteenpäin. Hyökkääjä on tarjonnut tulitukea Toni Leinoselle ja Joel Lehtiselle, joille on ladattu vastuuta tuloksentekoyksikössä.

Puolustuksessa monikäyttöiset Lasse Uusivirta ja Nico Nurmikanta keräävät viime kauden tavoin runsaasti peliminuutteja. Puolustajat eivät erityisesti erotu jäällä, mutta olevat sitäkin tärkeämpiä kentän jokaisella osa-alueella.

Vaikka JYP-Akatemian hyökkäysosaamisen esiin tuominen kaikissa ketjuissa on keskiössä, jako hyökkääviin ja puolustaviin ketjuihin on korostunut joukkueessa aiempiin vuosiin nähden. Vastuun tuloksenteosta kantavat kaksi ylempää ketjua, puolustuspelillinen vastuu on puolestaan pedattu alemmille ketjuille.

Riku Pitkäsen, Arttu Likolan ja Anton Stråkan muodostama ykköstrio on ollut alkukaudella joukkueen terävin syömähammas. Etenkin Mestiksen pistepörssin kärkipäässä keikkuvat Pitkänen ja Likola ovat olleet erittäin tehokkaista suhteessa peliaikoihinsa.

Alakerran kulmakivinä ovat puolestaan JYPin Liiga-joukkueessakin esiintynyt Kai Lehtinen sekä nopeasti jyväskyläläisten kärkipuolustajiin noussut Ville Tiitinen. Peliaika kuuden pelaavan puolustajan kesken on kuitenkin jaettu tasaisesti.

Arvio

Vastaan asettuvilla K-Vantaalla ja JYP-Akatemilla pelilliset kipukohdat sijaitsevat päinvastaisissa osoitteissa. Perjantai-illan kamppailussa mahdolliset onnistumiset vaikeilla osa-alueilla voivat kuitenkin ruokkia toisiaan täyden pistepotin arvoisesti.

Erot sarjan kärkijoukkueiden ja keskikastin välillä eivät ole vielä suuria, mutta voitolla jyväskyläläiset vakiinnuttaisivat entisestään paikkaansa neljän joukossa. Kotijoukkue K-Vantaa lienee kuitenkin viikon huilinsa jälkeen täydessä iskussa.

Seuraa Heitä

Joel Lehtinen #21 |

Laitahyökkääjä

Vantaalaisten ykköshyökkääjiin lukeutuvan Lehtisen kausi on lähtenyt tuloksellisesti hitaasti käyntiin. Karttuuko pistepussi perjantaina kunnolla?

Kai Lehtinen #29 | Espoo United

Puolustaja

Tarjoili ykkössyötön joukkueensa molempiin maaleihin keskiviikkona TUTOa vastaan. Löytävätkö syötöt lapaan myös Vantaalla?

» Lähetä palautetta toimitukselle