Mestiksessä pistejahtia neljällä paikkakunnalla

MESTIS / Ennakko
Kumpi vie pisteet Jyväskylässä?
Kuva © Timo Savela
Keskiviikkona Mestis tarjoaa neljän ottelun kierroksen ja kamppailu viimeisistä jaossa olevista sarjapisteistä käy kuumana. Illan pääottelu pelataan Jyväskylässä, jossa mittaa toisistaan ottavat JYP-Akatemia ja TUTO.

Keskiviikkona Jyväskylässä kohtaavat sarjataulukossa täysin eri päissä kamppailevat JYP-Akatemia ja TUTO. Turkulaisjoukkue pitelee edelleen toista sijaa, kun taas JYP-Akatemia jumittaa viimeistä edellisellä sijalla. Tarve pisteille on molemmilla joukkueilla suuri.

Jos TUTO mielii pysyä toisella sijalla runkosarjan loppuun saakka, ei turkulaisilla juuri ole varaa tappioihin. Vaasan Sport hengittää TUTOn niskaan kolmannella sijalla. JYP-Akatemia puolestaan on vain pisteen päässä K-Vantaasta, joka pitää tiukasti kiinni kymmenennestä sijastaan. Täysi pistepotti tulisi niin ikään jyväskyläläisillekin tarpeeseen.

Tällä kaudella TUTO on kuitenkin osoittautunut voittamattomaksi jyväskyläläisille. Kaikki kolme aikaisempaa kohtaamista ovat menneet turkulaisten nimiin. Joukkueiden viimeisin kohtaaminen Kupittaalla päättyi TUTOn 5-0-voittoon eikä JYP-Akatemian esiintyminen ollut järin vakuuttava.

Muuten jyväskyläläisten peli on ollut viime aikoina mallillaan. Maalinteossa on sopivaa terävyyttä ja hyvää liikettä ja yritystä löytyy tappioista huolimatta. Viime viikonloppuna JYP-Akatemian kuuden ottelun tappioputki katkesi Peliitoista otetun 4-6-vierasvoiton myötä.

TUTOlla on takanaan voittoja ja vahvoja esiintymisiä. Ennen viime viikonlopun LeKi-tappiota TUTO löi niin JYP-Akatemian kuin Jokipojatkin. Perjantain tappio ei kuitenkaan lannistanut turkulaisia, sillä lauantain revanssikamppailusta täysi pistepotti jäi Turkuun.

TUTOn sankariksi on kerta toisensa jälkeen noussut maalivahti Tommi Virtanen. Päävalmentaja Juhani Tammisen sanojen mukaan Virtasesta on tullut voittava maalivahti ja hän on aina paikalla, kun eniten tarvitaan.

Toinen avaintekijä turkulaisten peleissä on vahvasti esiintynyt ykkösketju. Hyökkäyskolmikko Antti Virtanen-Derek Famulare-Ville-Vesa Vainiola on kasvattanut pistesaldoaan lähes joka pelissä. Myös kakkosketjun hyökkäys on moneen otteeseen vastannut odotuksia.

TUTOn kokoonpanoon ei ole tiedossa suurempia muutoksia. Pitkän sairasloman jälkeen TUTOsta vauhtia hakenut Markus Palmroth palasi TPS:n riveihin tiistaina. Tanskalainen lainamaalivahti Simon Nielsen pelaa viimeisen pelinsä Tovereissa keskiviikkona.

JYP-Akatemian riveistä puuttuvat edelleen liigavierailullaan olevat Mikko Salmio ja Markus Nenonen. Sivussa ovat myös mahdollisen loukaantumisen seurauksena Joonas Sammalmaa ja pelikieltoaan kärsivä Joel Sund.

Kierroksen muut ottelut:

LeKi - HCK

Keskiviikkoillan pelissä Lempäälässä taistellaan yhä hyvin tärkeistä pisteistä molemmille joukkueille. Niukasti pudotuspeliviivan yläpuolella oleva isäntäjoukkue LeKi tarvitsee kaikki mahdolliset pisteet säilyttääkseen asemansa sarjataulukossa. Vastaan asettuu HCK, joka on käytännössä jo kokonaan menettänyt mahdollisuutensa tuohon paikkaan. Tästä huolimatta keravalaisryhmä taistelee yhä sitkeästi suorasta säilymisestä tai kotiedusta playout–peleihin.

Joukkueiden keskinäiset kohtaamiset ovat tällä hetkellä 2-1 LeKin eduksi, joten HCK:lla on vielä hyvä mahdollisuus tasoittaa puntit. Pikaisesti puntaroituna LeKillä lienee enemmän hävittävää pelissä, kun HCK:lle häviö ei juurikaan muuta joukkueen asemaa ja tilannetta. Karsinnat lienevät kuitenkin keravalaisilla edessä lähes väistämättä, vaikka pieni toivonkipinä vielä onkin olemassa. Jos HCK pystyy luomaan itselleen paineettoman lähtökohdan ja pelaamaan ottelun enemmän harjoituksena karsintoja varten, voi se hyvinkin yllättää kotijoukkueen kaukalossa.

LeKi saa tärkeään otteluun kokoonpanoonsa runsaasti apuja Tapparasta. Seuran kotisivujen mukaan Tapparasta avuksi saapuvat kasvattiseuraansa palannut maalivahti Mika Noronen sekä LeKin oma kasvatti Henrik Haapala. LeKin pelipaidan ylleen keskiviikon pelissä pukee myös kirvesrintojen tehokolmikko Sami Venäläinen, Jesse Jyrkkiö sekä Jan-Mikael Järvinen.

HCK:n kokoonpano on viime aikoina kärsinyt takaiskuista. Robert Nyholm sai loppukauden sopimuksen Espoon Bluesiin ja aivan äskettäin uutisoitiin joukkueen toiseksi parhaan pistemiehen Tomi Mustosen siirrosta Kazakstaniin. Tämän lisäksi joukkueen paras pistemies Jesse Uronen toipuu vielä pari viikkoa pahasta flunssasta ja sen jälkitaudeista. Myös Miikka Lindholm on siirtynyt flunssapotilaiden joukkoon. Joukkue saattaa vielä saada jotain apuja HIFK:sta, mutta ne ratkeavat vasta pelipäivänä.

Jukurit - Peliitat

Sarjassa seitsemäntenä oleva Heinolan Peliitat matkaa Mikkeliin sarjakärki Jukureiden vieraaksi. Runkosarjan voitossa vahvasti kiinni oleva mikkeliläisjoukkue lähtee otteluun selkeänä ennakkosuosikkina, mutta se ei Peliitat-luotsi Petri Karjalaista liikaa mietitytä.

– Jukureiden intensiivinen pelityyli sopii meille hyvin. Olemme pelanneet Jukureita vastaan hyvin, enkä usko yhtään, että mikkeliläiset lähtisivät otteluun löysästi. Edellisen kohtaamisen voitimme, Karjalainen muistuttaa.

Peliitat-luotsi vakuuttaa, että heinolalaisjoukkue on valmis haasteeseen.

– Tammikuun loppu, runkosarjan ratkaisut käsillä ja vastassa on sarjakärki. Eihän tästä peli parane. Meillä on hieno mahdollisuus lähteä haastamaan Jukureita. Meidän tavoite on edelleenkin pelata ehjä kokonainen peli. Viime viikolla emme siinä onnistuneet.

Peliittojen kokoonpanosta puuttuvat pitkäaikaispotilaat Pekka Saittakari, Roland Hofer ja Iiro Sopanen. Myös olkapäävammaansa paranteleva Ville-Veikko Väkeväinen on edelleen sivussa.

Peliittojen maalilla pelaa Joonas Kuusela.

Uutena pelaajana Peliittojen kokoonpanossa nähdään vastikään loppukauden kattavan sopimuksen tehnyt Mikko Tarkiainen.

Jukurit on esittänyt edellisissä otteluissa virkoamisen merkkejä lyhyehkön lamakauden jälkeen. Todella suurella todennäköisyydellä runkosarjan voittoon purjehtivan mikkeliläisnipun kokoonpanosta puuttuvat Ilkka Vaarasuo, Iiro Memonen, Henry Hietaharju ja Aku Pekkarinen. Maalilla vastuun kuuden ottelun tauon jälkeen ottaa Petteri Similä.

Sport - KooKoo

KooKoo saapuu keskiviikkona Sportin vieraaksi Vaasaan. Joukkueiden väliset kamppailut ovat aina kiihkeitä eikä tämä ottelu tule tekemään poikkeusta.

KooKoolla on allaan kaksi peräkkäistä kirvelevää tappiota toisesta verivihollisestaan Jukureista. Sportin viikonloppu Hokkia vastaan meni hieman voitokkaammin. Vieraspelissä Kajaanissa vaasalaiset eivät tehneet yhtään maalia, mutta päästivät viisi ja lauantaina kotihallissaan Sport teki kaksi maalia ja maalivahti Jarno Laitinen piti nollapelin.

Perjantaisessa ottelussa Mikkelissä KooKoon maalilla aloitti Mikko Rämö, joka päästi ensimmäisessä erässä neljä maalia taakseen. Maalille vaihdettu TPS-laina Kristian Järvinen puolestaan pelasi loput ottelusta vahvasti. Ykkösvahti Rämölle eivät kiekkojumalat varsinaisesti hymyilleetkään lauantaisessa kotipelissä, mutta mies pelannee Sportin kaltaista kärkijoukkuetta vastaan aloittavana maalivahtina.

KooKoon loukkaantumislistalla ovat Jan-Mikael Juutilainen, Niklas Siren ja jo pidempään poissa ollut Julius Nyqvist. Puolustaja Miihkali Teppo puolestaan palaa kaukaloon kärsittyään kymppitilin täyttymisestä johtuneen pelikieltonsa.

Sportilta varmuudella poissa puolustaja Matti-Pekka Pelkonen saatuaan poikittaista mailaa ja loukattuaan solisluunsa lauantaisessa Hokki-ottelussa.

» Lähetä palautetta toimitukselle