Mestiksessä jälleen täysi kierros

MESTIS / Ennakko
Millaista nahinaa nähdään lauantaina?
Mestiksen kevätkausi pyörähti käyntiin perjantai-iltana, ja kinkun sulattelu jatkuu jo lauantaina täyden kierroksen merkeissä. Pääottelussa JYP-Akatemia saa vieraakseen sarjakärjen Jukurit.

Perjantain kierroksella nähtiin muutama yllätys, ja yksi niistä oli Jukurien kotitappio Hokille. Vaikka kummatkin joukkueet ovat aivan sarjan kärkipäässä, oli Jukurit silti otteluun selvä ennakkosuosikki. Ottelu tarjosi vauhdikasta viihdettä, taklauksia ei säästelty ja maaleja tehtiin urakalla. Jukurit nousi jo kerran tasoihin kolmen maalin takaa, mutta joutui lopulta nöyrtymään tappioon voittomaalikilpailun jälkeen.

Myös JYP-Akatemia joutui tekemään täyden työn perjantaina, kun se taipui Kiekko-Vantaalle niin ikään voittomaalikilpailun jälkeen. Pikkuhurrikaanit ovat sarjassa yhdeksäntenä, ja taistelu pudotuspelipaikoista käy kovana. Jokainen piste siis otetaan Jyväskylässä mielellään vastaan.

Jukurien meno sarjan kärjessä on edelleen vakuuttavaa, ja perjantain tappio oli vain kauneusvirhe. Heikon ensimmäisen erän jälkeen keltapaitojen peli toimi jälleen hyvin. Maalinteko kuitenkin hieman tökki, ja voittomaalikilpailussa Hokin pelaajat osoittautuivat taitavemmiksi.

Vaikka Akatemia onkin sarjataulukossa lähempänä häntää kuin kärkeä, ei tuomiota kannata tehdä pelkän sarjasijoituksen perusteella. Nuori joukkue on taistellut innokkaasti ja pystynyt kiusaamaan myös kärkipään joukkueita. Jukurien on oltava liikkeellä pirteällä jalalla, mikäli se ei halua tulla vauhdikkaasti pelaavien hurrikaanipaitojen yllättämäksi.

Kierroksen muut ottelut:

HCK - Kiekko-Vantaa

Lauantaina taistellaan kauden neljäs Uudenmaan paikallistaisto, kun Kiekko-Vantaa matkustaa kauden lyhimmän vieraspelimatkansa Keravalle. Matkarasituksessa joukkue ei joudu antamaan paljoa isännilleen etumatkaa, ja myös molempien joukkueiden palautumisaika edellisestä pelistä on identtinen: noin kaksikymmentä tuntia. 

Perjantaina Kiekko-Vantaa sai katkaistua kolmen ottelun tappioputkensa voittamalla JYP-Akatemian voittomaalilaukausten jälkeen. Alexander Ruutun kenttä oli jälleen joukkueen hyökkäyspelin sielu, mutta tällä kertaa tulitukea tuli myös Aleksi Rekosen vitjalta. Kaksi pistettä piti joukkueen mukana pudotuspelitaistossa, joka on äärimmäisen tasainen: viisi joukkuetta on kuuden pisteen sisällä ja Kiekko-Vantaa on pisteen päässä kahdeksatta sijaa hallussaan pitävästä LeKistä. Joukkue pelaa jokaisen ottelunsa ikään kuin veitsen terällä. Pistemenetyksiin ei ole varaa.

HCK sen sijaan hävisi perjantaina Sportille maalein 1-4. Tappio tukevoitti keravalaisten asemaa sarjajumbona, mutta ylitsepääsemätön tehtävä sieltä nousu ei vielä ole. Pudotuspeleihin on kuuden pisteen matka, mutta huolestuttavinta on joukkueen maalihanojen tyrehtyminen: joukkue on tehnyt viimeiseen yhdeksään otteluun ainoastaan kolmetoista maalia. Välissä oli kolmen ottelun voittoputki, mutta Vaasan vierailu ei tätä putkea jatkanut.

HCK on voittanut kaksi joukkueiden kolmesta aiemmasta kohtaamisesta. Ottelut ovat olleet toista lukuun ottamatta tasaisia, ja tasaista ottelua on odotettavissa lauantainakin. Panosta pelistä ei puutu, joten pelaajien lataaminen tuskin tuottaa valmennusjohdoille ongelmia. Lähinnä pelkona on ajautuminen ylilatauksen puolelle. 

Kiekko-Vantaan maalilla pelasi perjantaina Frans Tuohimaa, ja Jani Kautto oli Jokerien ottelussa luukkuvahtina. Nähtäväksi jää, vaihtuvatko osat lauantaille. Vantaalaisilta ovat edelleen poissa puolustajat Sami Kautto ja Markus Hämäläinen sekä hyökkääjät Toni Pulkkinen ja Aleksi Mustonen (lainalla Jokereista). HCK:n riveissä jatkavat perjantain tapaan lauantainakin HIFK:n sopimuspelaajat Juuso Salmi ja Toni Leinonen.

TUTO-Sport

Kupittaalla kohtaavat kärkipään tasaisessa ryppäässä taistelevat TUTO ja Sport. Vaasalaisryhmältä paluu tauolta sujui mallikkaasti, kun se onnistui katkaisemaan kotitappioputkensa kaatamalla kotikaukalossaan HCK:n. TUTO puolestaan hävisi Savonlinnassa SaPKolle jatkoajalla 2-1.

- Keskittyminen TUTO-otteluun alkaa nyt, linjasi Pasi Räsänen voittokamppailun jälkeen.

Keskittymistä ottelu vaatiikin, sillä TUTO on ollut tällä kaudella varsin vahva kotijoukkue. Voitot Kupittaalla pelatuissa joukkueiden välisissä otteluissa tällä kaudella ovat tasan 1-1.

Paljolti Sportin menestys pelissä on sen varassa, miten sairastuvalta palanneet pelaajat kykenevät suorittamaan kovaa kotijoukkuetta vastaan. Alkukaudesta kovia tehoja ja pistepörssiä halinnut parivaljakko Toni Jalo-Tomi Pekkala pääsee pelaamaan yhdessä ja tulos voi olla tappavaa, jos he löytävät toisensa alkusyksyn tapaan. 

Mutta on sairastuvalta muitakin pelimiehiä tullut, esimerkiksi Kim Nabb, joka järjesti HCK:ta vastaan tehot 0+2. Puolustuspäähänkin kaivattua iskuvoimaa tuli, kun Joonas Liimatainen palasi kaukaloon.

Turkulaisten kokoonpanossa debytoi kokenut puolustaja Lasse Korhonen.

TUTO palaa kahden hävityn vierasottelun jälkeen takaisin kotikaukaloon taatusti voitontahtoisena. TUTO-valmentaja Juhani Tamminen lietsoo ryhmänsä takuulla jälleen kovaan iskuun, mutta riittääkö se vaasalaisten kovaa pakettia vastaan, joka viimeinkin alkaa olla oikeassa muodossaan?

Hokki-Jokipojat

Komeat päänahat perjantaina riistäneet Hokki ja Jokipojat kohtaavat Kajaanissa taistellen tärkeistä sarjapisteistä. Jokipojat on noussut viime aikoina hätistelemään kärkiviisikkoa, jonne lukeutuu myös Hokki.

Jokipojat onnistui nujertamaan kotonaan KooKoon, vaikka kokoonpano oli pahasti vajavainen. Roope Rannan,Janne Nivan ja Juuso Rajalan ketju takoi kaksi häkkiä, jotka riittivät ansaittuun 2-1-voittoon. 

Joona KarevaaranJuuso KaijomaanJesse Paukun ja Tuomas Huhtasen paluu kaukaloihin lienee kuitenkin lähellä. Maalilla Kajaanissa jatkanee loisto-ottelun pelannut Antti Rautiola.

Kajaanilaisten paluu tositoimiin oli mehukkain mahdollinen, kun ylivoimainen sarjakärki Jukurit nöyrtyi kotikaukalossaan voittolaukauskilpailussa.

- Tärkeää meille on se, että vaikka tuli heikompi hetki, niin peliä ei silti häviä silloin. Selvittiin kolmannen erän passivoitumisesta rankkareille, joissa kaksi onnistujaa ja Seppäsen torjunnat takasivat voiton meille, analysoi Hokki-luotsi Petri Mattila ottelun jälkeen.

Hokin loukkaantumisongelmat puolestaan saivat helpotusta joulun jälkeen, kun se sai takaisin neljä pelaajaa. Ville EskelinenJussi KorvakangasVille Rajala ja Veli-Valtteri Leinonen palasivat linnapaitojen kokoonpanoon, samoin ryhmässä mukana on kärppähyökkääjä Joonas HuovinenJesse Häkkinen ja Henri Fomin ovat puolestaan poissa ryhmityksestä.

Joukkueet ovat kohdanneet kahdesti tällä kaudella. Runkosarjan toisella kierroksella Hokki nollasi joensuulaissakin Kajaanissa 2-0 Riku Toivon osumilla. Mehtimäellä joukkueet kohtasivat lokakuun lopussa, tuolloinkin Hokki poistui kolme pinnaa kainalossaan kotimatkalle.

Peliitat - SaPKo

Perjantaina joulutauolta palanneiden Peliittojen ja SaPKon levot on levätty, sillä joukkueet jatkavat pelejään heti lauantaina.

Peliitat on hyvässä vireessä, sillä ennen joulutaukoa se kaatoi TUTOn kotonaan ja tauolta palattuaan nuiji LeKin jäänrakoon Lempäälässä. Sarjaseiska on pelannut vähiten pelejä koko sarjassa ja esimerkiksi SaPKoon verrattuna sillä on vielä kolme rästipeliä varastossa.

Myös SaPKo on osoittanut heräämisen merkkejä ja perjantaisen TUTO-voiton myötä joukkue hivuttautui jo kolmen pisteen päähän pudotuspeliviivasta. Nuori joukkue on osoittanut heräämisen merkkejä viime peleissään ja taistelee surkeasta alkukaudesta huolimatta kynsin ja hampain paikasta kahdeksan joukkoon.

Kummankaan joukkueen kokoonpanoissa ei pitäisi olla suuria muutoksia perjantain peleihin. Peliittojen maalilla pelaa Rasmus Rinne. SaPKon pelaavasta maalivahdista ei ole vielä täyttä varmuutta.

Ottelu alkaa poikkeuksellisesti vasta kello 19.

KooKoo-LeKi

Kouvolassa iskevät yhteen sarjassa sijoilta viisi ja kahdeksan löytyvät KooKoo ja LeKi. LeKin lähtökohta peliin ei ole kovin mairitteleva, sillä lempääläläiset seilaavat kolmen ottelun tappioputkessa. Varsinkin päästettyjä maaleja on kertynyt posketon määrä. Tätä ennen vire on vaihdellut melkoisesti. KooKoo puolestaan hävisi perjantaina Jokipojille, mutta sitä ennen voitti kolme peliä putkeen. Kokonaisuutena kouvolalaisten kausi on sujunut melko hyvin.

LeKin kokoonpanossa jatkavat Tapparasta Sami Venäläinen ja Henrik Haapala. KooKoon lainapelaaja TPS:stä, Santtu Huhtala, jatkaa KooKoon riveissä kauden loppuun saakka.

» Lähetä palautetta toimitukselle