Kuka luutii potin Mestiksen pudotuspelipaletissa?

MESTIS / Ennakko
Sutiiko kaukaloon palannut Juuso Pulli JYP-Akatemian vielä kerran mukaan pudotuspelitaistoon?
Kuva © Joona-Pekka Hirvonen
Toiseksi viimeinen runkosarjakierros on käsillä, ja Mestiksessä pakka on sarjataulukon osalta monin paikoin täysin avoin. Toiset taistelevat kotiedusta, toiset taas paikasta auringosta. Illan pääottelussa Jukureilla ei ole enää panosta pelissä, kun taas vastustaja JYP-Akatemian on lyötävä kaikki likoon.

Mikkelissä ei ennakkoasetelmissa mielenkiintoa herätä kuin yksi seikka. Onnistuuko JYP-Akatemia yllättämään Jukurit ja säilyttämään pudotuspelihaaveensa elossa?

Isäntäjoukkue Jukurit on jo varmistanut runkosarjan voiton ja katseet on varmasti osittan siirretty jo kohti pian alkavia pudotuspelejä. Tämä näkyy varmasti myös koventuneena harjoitteluna, mikä voi syödä mikkeliläisten parasta terää.

Akatemia on sen sijaan selkä seinää vasten. Joukkue menetti runkopelaajansa siirtoikkunan alla eikä uudella A-junioreista nostetuilla pelureilla ryyditetyllä nipulla ole allaan kuin kaksi nihkeää peliä.

– Kaikki maalit ovat nyt äärimmäisen tärkeitä. Mikkelissä on kolme pistettä jaossa. Keskittymisen on oltava siellä, Akatemian päävalmentaja Jukka Ahvenjärvi korosti keskiviikon kamppailun jälkeen.

LeKiä vastaan joukkueen neljän ottelun voittoputki meni poikki tylysti, kun lempääläläiset kampittivat hurrikaanit tehokkuudellaan ja viisalla puolustuspelillä. Akatemian kompastuskiveksi koitui luokaton maalintekopeli.

Suurin mielenkiinto mikkeliläisten miehistössä kohdistuu siirtorajan alla mukaan poppooseen liittyneiden Teemu Huhtalan ja Patrik Lostedtin esiintymiseen. Iskostuvatko pelurit toisessa ottelussaan paremmin isäntien pelisapluunaan?

Ohut sauma pitää toiveet elossa

Jyväskyläläisillä on siis vielä ohut sauma pudotuspeleihin, mikäli se kykenee loput otteluistaan voittamaan ja Peliitat jäävät ilman pisteitä. Toisaalta Akatemia taistelee myös putoamiskarsintoja vastaan, sillä viivojen molemmin puolin taistelu käy tällä hetkellä kuumimmillaan.

Akatemian maalilla aloittaa Juhana Aho, joka aloittaa vasta toisen Mestis-ottelunsa. Jukureiden maalinsuulla vastuuvuoro on totutusti Andreas Bernardilla.

Hurrikaanien riveistä poissa miehistöstä ovat liiga-JYPiin matkanneiden lisäksi hyökkääjä Joonas Sammalmaa. Juuso Pulli sen sijaan palasi loukkaantuneiden kirjoista LeKi-kamppailuun. Miehellä itsellään oli selvät näkemykset siitä, että Akatemian on oltava iskussa. 

– Tässä on kuitenkin riski, että joudutaan niitä alempia pelejä pelaamaan. Ei tässä luovuteta, kaikki pisteet haetaan mitä haettavissa on, sairastuvalta palanut puolustaja puheli. 

Akatemian osalta on puhuttu uudistetun joukkueen vaikeuksista. A-junioreista nousi tukku uusia pelaajia mukaan hurrikaanimiehistöön. Pullin mielestä mitään ongelmia ei ole ollut.

– Tuttuja kavereita ne kuitenkin on. A-junnuissa ollaan samojen jätkien kanssa pelattu. Hyvin jätkät sopii mukaan ryhmään.

Kierroksen muut ottelut

Peliitat - Sport

Panokset ovat kovat Heinolassa, kun Peliitat saa vieraakseen runkosarjan kakkospaikasta taistelevan Vaasan Sportin. Peliitoille voitto tietäisi pudotuspelipaikan varmistumista.

Peliittojen suurin huolenaihe viime peleissä on ollut tehottomuus. Se ei ole onnistunut maalinteossa kahteen viimeiseen otteluun – lukuun ottamatta osumia, jotka se teki Hokkia vastaan käydyssä voittomaalikilpailussa.

– Nyt emme saa tuskastua, vaan noudattaa tuttuja reseptejä. Suoraviivaisuuden ja liikkeen kautta onnistumme, luottaa kotijoukkueen päävalmentaja Petri Karjalainen.

Vierasjoukkue Sportin otteet ovat ailahdelleet läpi runkosarjan. Kolmessa viime ottelussakin se hävisi ensin kahdesti kotonaan voittaen kuitenkin Hokin keskiviikkona vieraissa.

– Kajaanissa oltiin jo lähellä sitä, mitä joukkueelta odotan. Joukkueesta ei löytynyt yhtään heikkoa lenkkiä tuossa pelissä, kertoo Sportin päävalmentaja Pasi Räsänen.

Molemmat joukkueet jatkavat hyvin pitkälti samoilla kokoonpanoille kuin edellisottelussa. Peliittojen puolustukseen saattaa tulla ottelupäivänä vielä muutoksia, kun Ville-Veikko Väkeväisen ja Roope Westermanin pelaaminen on vielä epävarmaa. Jos miehiä ei kentällä nähdä, jatkaa hyökkääjä Martin Ekström pakin paikalla.

Sportin ainoa muutos nähdään todennäköisesti maalin suulla, kun Peliittojen maalinteon yrittää estää tällä kertaa Jonathan Iilahti.

SaPKo - Jokipojat

Veitsi kurkulla olevalle kotijoukkueelle pisteet Jokipoikia vastaan olisivat enemmän kuin tervetulleita. SaPKo on tällä hetkellä sarjassa toiseksi viimeisenä tasapisteissä Kiekko-Vantaan ja JYP-Akatemian kanssa.

Vaikka SaPKo hankkisikin pisteet kahdestä jäljellä olevasta ottelustaan, vaatii sen paikka jatkopeleihin sille suotuisia tuloksia muista otteluista.

Jokipojat on puolestaan jo sinetöinyt paikkansa pudotuspeleihin. Kuudetta sijaa runkosarjassa korkeammalle joukkue ei voi enää nousta, mutta periaatteessa joensuulaisjoukkue voi vielä tipahtaa jopa sijalle kahdeksan.

SaPKolla on varmuudella sivussa Ville Hyvärinen ja Lasse Lappalainen. Pässipaitojen maalilla jatkaa savonlinnalaisjoukkueeseen siirtorajalla paluun tehnyt Juuso Oinonen. Oinosella on varmasti näyttöhaluja omaa kasvattijoukkuettaan vastaan, sillä Jokipojissa Oinoselle ei aikoinaan annettu kunnollista näytönpaikkaa. Kahdella edelliskaudella pässipaitoja edustaneelle Oinoselle illan ottelu on tällä kaudella vasta toinen Mestiksessä.

Pikku hiljaa tyhjentyneen Jokipoikien loukkaantumisosaston ansiosta joukkue on saanut leveyttä rosteriinsa, ja joukkueen peli on osoittanut paikoitellen parantumisen merkkejä. Sentteri Joona Manninen palaa Savonlinnassa joensuulaisten kokoonpanoon, mutta Ville Halonen on edelleen sivussa. Maalille asettuu Antti Rautiola.

Puolustuspäässä Jokipojat koki edellisessä ottelussaan suuren menetyksen kun joukkueen varakapteeni ja 130 SM-liigapeliä pelannut Esa Lehikoinen taklasi KooKoon Mikko Alikoskea päähän sillä seurauksella, että Lehikoinen on pelikiellossa kolmen ottelun ajan.

Hokki – HCK

Tänä iltana Vimpelinvaaran jäähallissa kohtaa kaukalossa kaksi täysin eri lähtökohdista otteluun lähtevää joukkuetta. Illan isäntänä toimiva Hokki juhlii pyöreätä tasalukua, kun tämän kierroksen ottelun myötä tulee joukkueelle täyteen 500 pelattua Mestiksen runkosarjaottelua.

Juhlivia kainuulaisia vastaan asettuu Mestiksen tämän kauden lähes täydellinen vastakohta, sarjan keltanokka eli nousijajoukkue HCK. Luvassa koitokseen myös täysi tupa, sillä Kainuulaiset yritykset ovat lähteneet voimakkaasti tukemaan Kajaanin ykkösjoukkueen juhlaottelua ja tarjoavat perjantain juhlaotteluun ilmaisen sisäänpääsyn.

Kajaanilaisilla on pelissä myös huomattavasti suuremmat panokset kuin keravalaisvieraillaan, sillä Hokki taistelee vielä tiukasti kotiedusta pudotuspeleihin. Joukkue on vain pisteen jäljessä edellään olevasta KooKoosta, joka todennäköisesti tulee myös kajaanilaisia vastaan puolivälierissä.

HCK:lla ei ottelussa ole minkäänlaista panosta, eikä sen myötä myös paineitakaan. Joukkue tulee varmasti jäämään runkosarjan viimeiseksi, joten ottelu toimii keravalaisille vain hyvänä harjoituksena play out –sarjaa varten.

Vaikka joukkueet ovatkin sarjataulukossa melko ääripäässä toisistaan, ovat kauden aiemmat kohtaamiset HCK:lle 2-1. Hokki voitti joukkueiden ensimmäisen kohtaamisen Keravalla selvästi 6-0, mutta sen jälkeen HCK on kurittanut kajaanilaisia kahdella niukalla jatkoaikavoitolla. Hokkilaisten peli on viime aikoina yskinyt pahasti, niskassa on peräti neljä perättäistä tappiota, joten voittojen tasoittuminen ei ole itsestään selvää.

Kotijoukkueen nettisivuilla julkaistussa ennakkohaastattelussa, Hokin päävalmentaja Petri Mattila esitti huolensa joukkueen suorituksista keskiviikon ottelun jälkeen.

– Joukkueen pitää nöyrtyä tulosten ja suoritusten edessä ja hyväksyä se tosiasia, että pelaaminen on heikkoa. Suurin syy siihen on, että emme tee pelaamisen eteen riittävästi töitä. Kaukalossa jää jatkuvasti pieniä juttuja tekemättä. Siitä syntyy iso kokonaisuus, kun neljä kenttää peräjälkeen kahden tunnin suorituksessa jättää pieniä juttuja tekemättä. Sitä nyt kaivataan ja kaivetaan pelaamiseen. Suurin muutos täytyy tapahtua korvien välissä, ja joukkue on saatava samalle sivulle tekemisen suhteen.

Hokilla ei tapahtune suuria muutoksia kokoonpanossa keskiviikon kierroksen jäljiltä. Ottelun tärkeyden tiedostaen, maalissa aloittanee todennäköisesti Teemu Seppänen, joka on joukkueen selkeä ykkösmaalivahti.

Vaikka HCK lähtee otteluun vailla suurempaa panosta, tyrmää valmentaja Sami Ranta spekulaatiot motivaatiopulasta kärsivästä jumbojoukkueesta:

– Ei tämä viikonlopun pelikierros meille mikään huviretki ole. Puhtaasti kovan harjoituksen kannalta tulevia karsintoja ajatellen lähdetään liikkeelle. Joukkueessa on uusia kavereita joilla on kova nälkä antaa näyttöjä, saada peliaikaa jatkossa ja varmistaa oma pelipaikka joukkueessa. Keskiviikkona pidettiin pitkä palaveri missä käytiin nämä asiat läpi joukkueen kesken, kova voittamisen halu on jokaisella.

Keravalaisia vaivannut flunssaepidemia ei aivan vielä ole hellittänyt, mutta Kainuu-Karjalan kierrokselle saadaan jalkeille täysi joukkueellinen pelaajia kera parin varamiehen. HCK:n kokoonpanosta puuttuvat ainakin vielä flunssasta toipumistaan varmisteleva Jesse Uronen, sekä lepovuorossa oleva maalivahti Aaro Peltonen. Joukkueen varamaalivahtipari Karri Herranen ja Pekka Lahikainen pelaavat viimeisten kierrosten pelit vuorotteluperiaatteella.

LeKi - KooKoo

Perjantaina Lempäälässä kohtaavat LeKi ja Kouvolan KooKoo. Lempääläläiset onnistuivat voittamaan JYP-Akatemian keskiviikkona vieraissa KooKoon kärsiessä Kiekko-Vantaalle tappion. Molemmat joukkueet ovat omalta osaltaan varmistaneet pudotuspelipaikkansa. Joukkueiden edellinen keskinäinen kohtaaminen päättyi Kouvolassa oranssimustien 5-1-voittoon.

KooKoon keskiviikkoinen K-Vantaa-kohtaaminen oli vaikea jo pelkästään miesvajauksen takia. Loukkaantuneiden lista on jälleen suuri ja Vantaalla kouvolalaiset pelasivat vain kolmen hyökkäysketjun voimin. Mika Niemi puolestaan ratkaisi lähes yksin Akatemia-kohtaamisen lempääläläisten eduksi kolmella osumallaan.

KooKoolla on vielä teoreettiset mahdollisuudet kilpailla runkosarjan kolmospaikasta. Se on viiden pisteen päässä kolmantena olevasta Vaasan Sportista. LeKi puolestaan on varmisti Akatemia-voitollaan oman playoff-paikkansa.

KooKoon loukkaantumislista on synkkä. K-Vantaa-ottelun kokoonpanoa karsi flunssa-aalto. Avainpelaajista poissaolollaan loistivat mm. ykkösmaalivahti Mikko Rämö, keskushyökkääjä Jan-Mikael Juutilainen, joka on ollut jo pidempään poissa ja laitahyökkäjä Mikko Alikoski. Kristian Järvinen pelaa Lempäälässä todennäköisesti aloittavana maalivahtina.

LeKin kokoonpanosta varmuudella puuttuu puolustaja Vili Palola ja Jarkko Pyymäen pelaaminen on perheenlisäyksen johdosta epävarmaa. Muuten kokoonpanoja säilytettäneen melko ennallaan.

TUTO Hockey - Kiekko-Vantaa

Runkosarjan toiseksi viimeisissä otteluissaan kohtaavat perjantaina TUTO ja Kiekko-Vantaa. Ottelu on molemmille äärimmäisen tärkeä, sillä TUTOlla on vahva ote sarjan kakkospaikasta ja Kiekko-Vantaa haikailee vielä pudotuspelipaikan perään

Joukkueet kohtaavat toisensa neljännen kerran, ja aiemmat ottelut ovat olleet tasaisia. TUTO on voittanut niistä kaksi ja Kiekko-Vantaa yhden, mutta viimeisin ottelu kääntyi turkulaisille vasta jatkoajalla.

Edellisessä ottelussaan Kiekko-Vantaa piti elossa seitinohuen mahdollisuutensa päästä pudotuspeleihin voittamalla KooKoon. Playoff-taisto ei ole enää sen omissa käsissä, ja vähintään yhtä tuimasti se joutuu taistelemaan karsinnat välttääkseen. SaPKo ja JYP-Akatemia kun ovat sen kanssa tasapisteissä.

TUTO puolestaan voitti keskiviikkona Peliitat tyylipuhtaasti 4-0 ja tiukensi otettaan sarjan toisesta sijasta. Voitto oli sikälikin tärkeä, että joukkueen maalilla debytoi uusi hankinta Tomas Kral, joka piti heti nollan. Kral varmistaa sen, että joukkue ei kaadu maalivahtiin Tommi Virtasen poissa ollessakaan.

Kiekko-Vantaan joukkue on päällisin puolin terve, mutta poissa on Saku Salmela.

» Lähetä palautetta toimitukselle