Ratkaiseva taisto

MESTIS / Ennakko
Mestiksen karsintasarja ratkeaa lopullisesti, kun ennen viimeistä kierrosta tasapisteissä majailevat Jokipojat ja SHT kohtaavat torstai-iltana Joensuussa. Pelin henki on selvä: torstai-illan ottelun voittaja nappaa paikan Mestikseen ensi kaudeksi.

Sarjatilanteen kannalta lopputulos on sama riippumatta siitä, ratkeaako voittaja varsinaisella peliajalla vai vasta jatkoajalla. Voittaja juhlii, kun taas häviäjä jää hyvästä yrityksestä huolimatta ensi kaudeksi Suomi-sarjaan. Tai ainakin odottelemaan kabinettipäätöksiä.

Tasapelin sattuessa edessä on uusintaottelu sarjapaikasta Seinäjoella. Jokipojat tuskin haluaa enää matkustaa Pohjanmaalle, joten heille kelpaa vain voitto. SHT:lle sitä vastoin tasapelikin kelpaisi varsin hyvin, saisivathan he vielä yhden ratkaisuottelun kotiyleisönsä eteen.

Muitten joukkueitten osalta karsintasarja on jo ratkaistu. FPS varmisti sarjapaikkansa jo edellisellä kierroksella, ja HeKin kohtaloksi muodostui jääminen ulos nousuun oikeuttavilta sijoituksilta.

Erilaiset lähtökohdat

Torstaina on edessä molemmille joukkueille kauden tärkein kamppailu. Isoista asioista on pelattu aikaisemminkin, mutta nyt ratkaistaan sarjapaikan kohtalo. Toinen joukkueista lähtee torstaina tyytyväisenä voitonjuhliin, kun taas toinen jää harmittelemaan lähelle jäänyttä Mestis-paikkaa.

Lähtökohdat ovat kuitenkin erilaiset. Jokipojat lähti karsintasarjaan selvänä suosikkina kohennettuaan otteitaan Mestiksen runkosarjan edetessä. Sillä ei pitänyt olla hätää suomisarjalaisten haastajien kanssa. Toisin kuitenkin kävi, sillä joensuulaiset joutuvat taistelemaan sarjapaikastaan viimeiseen saakka.

Torstaina joensuulaisjoukkueella on kuitenkin mahdollisuus päättää monivaiheinen kausi onnellisesti. Jännitystä on riittänyt, mutta joensuulaisten onneksi voitto viimeisestä pelistä riittää onnelliseen loppuun. Voitolla kaikki on taas hyvin.

Paineet ovat kuitenkin joensuulaisleirissä varmasti kovat. Suomi-sarjaan tippuminen olisi katkera takaisku.

Seinäjokelaisten tilanne on erilainen. Se on yllättänyt kaikki jo moneen kertaan: ensimmäinen suuryllätys oli jo se, että joukkue selviytyi edes karsintasarjaan. Myös pirteät otteet karsintasarjassa ovat yllättäneet.

Seinäjokelaisilla on siis enää vain voitettavaa. Kausi on mennyt yläkanttiin jo nyt, joten joukkue voi tulla vapautunein mielin taistelemaan Joensuuhun. Paineita pakkovoitosta ei ole - toisin kuin joensuulaisilla.

Vaikuttaako kentän koko?

Joukkueet kohtasivat jo kertaalleen karsintasarjan toisessa ottelussa. Silloin SHT nappasi kotikentällään yllätysvoiton joensuulaisista, ja nosti huomattavasti asemiaan karsintasarjassa. Sen jälkeen pohjanmaalaisten liito on hieman tasoittunut, mutta haave noususta on yhä elossa.

Seinäjoen ottelun tulos ei kuitenkaan enää torstaina vaikuta. Jokipojille suuri etu on se, että se pääsee pelaamaan ratkaisuottelun kotikentällään. Varsinkin SHT:tä vastaan sillä on suuri vaikutus, sillä joukkueiden kotihallien kaukaloilla on valtava kokoero – siirrytään kuin legolaatikosta lentokentälle.

Suurella kotijäällä joensuulaisten ase on kova liike. Jokipojat pyrkii pudottamaan vieraansa kyydistä luisteluvoimalla ja vauhdinpidolla. SHT:n aseita lienevät tarkkaa puolustuspeli ja vastahyökkäykset.

Eivät seinäjokelaiset kuitenkaan pelkästään kotikenttänsä varassa ole aikaisemmin olleet. Siitä osoituksena on karsintasarjassakin tasapeli Forssasta ja vierasvoitto Heinolasta.

Kotijoukkue lähtee selvänä suosikkina torstai-illan ratkaisukamppailuun. Sillä on koko kauden mittainen kokemus kovista peleistä, ja materiaalieronkin pitäisi olla selvä joensuulaisten hyväksi. Ylimielisyydestäkään tuskin on pelkoa, varsinkin kun joukkue joutui Seinäjoella kärsimään karvaan tappion.

Paperilla pelejä ei kuitenkaan ratkaista. Jos seinäjokelaisjoukkue saa pidettyä pelin pitkään tasaisena, voi joensuulaisten peli järkkyä paineen alla. Se olisi vieraiden ase taistelussa voitosta.

Jokipoikien valmentaja Kari Rauhanen lähtee luottavaisena ratkaisuotteluun.

- SHT-pelissä meillä on rakas kotiyleisö tukena. Luotan siihen, että poikien pohjoiskarjalainen ylpeys pistää heidät esittämään kotihallissa parastaan, tuumailee Rauhanen.

- Ottelun panokset ovat suuret. Se on peli, jota varten ei mitään motivaatiopuheita tarvita, jatkaa hän.

Loukkaantumiset ja maalivahdit

SHT:n tärkeimpiä pelaajia koko karsintasarjan ajan on ollut maalivahti Matti Höylä, joka on pelannut joukkueensa jokaisen ottelun. Erinomaisessa vireessä olleen Höylän huippuottelua seinäjokelaiset tarvitsevat torstainakin taistellakseen voitosta.

Joensuulaisjoukkueen maalia on karsinnoissakin ehtinyt vartioida kaksi miestä. Ykkösmaalivahtina pääosan runkosarjasta pelannut Tomi Räisänen aloitti karsinnat, mutta joukkueen toinen maalivahti Ari Reunanen on pelannut kaksi viimeistä ottelua hyvällä menestyksellä.

Voisi olettaa, että Rauhanen luottaa torstainakin Reunaseen, mutta ei Räisäsenkään pelaaminen ole pois suljettua. Tärkeässä roolissa tulee joensuulaisvahtikin torstaina olemaan – olipa torjuntatöissä kumpi tahansa.

Uusia poissaolijoita ei joensuulaisjoukkueessa ole. Sivussa ovat edelleen – kuten koko karsintasarjan – puolustajat Tomi Pakarinen ja Tuomas Laukkanen sekä hyökkääjät Pavel Brendl ja Marko Mönkkönen.

Sen sijaan joukkueen kapteeni Arttu Käyhkö palaa kentälle ratkaisevaan otteluun jalkavamman jäljiltä. Edellisen kerran Käyhkö on pelannut noin kuukausi sitten.

Torstaina pelataan isoista asioista. Jokipojilla on kuitenkin hyvät muistot viime kaudelta ratkaisevasta pelistä, sillä se varmisti sarjanousun Mestikseen voittamalla Ahmat kotikentällään peräti 7-0.

Parempi voittakoon.

» Lähetä palautetta toimitukselle