Tästä putki jatkuu tai katkeaa

MESTIS / Ennakko
Viime kauden Mestis-finaaleissa pelannut Jokipojat on ollut alkukaudesta vielä hieman jumissa, sillä pistesarake näyttää pyöreää nollaa. Perjantaina vierailulle Joensuuhun saapuva D Team sen sijaan on napannut täyden pistepotin kahdelta ensimmäiseltä kierrokselta

Kuntokäyrät

Joensuulaisittain varsin mukavasti sujuneet harjoituspelit eivät ole ainakaan toistaiseksi poikineet kovin suuria tuloksia runkosarjakamppailuihin. Susipaitaiset eivät ole saalistaneet pistettäkään kahdesta ensimmäisestä tosimielisestä koitoksesta. Kun maalejakin on syntynyt ainoastaan kolme, ei Pohjois-Karjalassa varmasti olla tyytyväisiä vallitsevaan tilanteeseen.

D Teamin taival on toistaiseksi ollut toisennäköinen. Pisteitä on kasassa täysi potti, sillä avauskierroksilla jyväskyläläiset ovat onnistuneet kellistämään sekä SaPKon että Sportin kotonaan. Iloisella ilmeellä pelannut D-ryhmä on hallinnut otteluitaan paikoin jopa selkeästi ja kokonaispelaaminen on ollut muutamia hetkiä lukuun ottamatta melkoisen hyvällä mallilla.

Perjantai-illan taistelupari otti toisiinsa tuntumaa kahdesti jo harjoitusotteluiden merkeissä. Elokuun lopussa D Team oli parempi vieraskentällä lukemin 4-5 voittomaalikilpailun jälkeen. Tuolloin suuressa roolissa oli Pekka Jormakka, joka niin varsinaisella peliajalla kuin voittomaalikisassakin kahteen otteeseen. Jokipojat puolestaan haki kuittauksen tappiolleen syyskuun 3. päivä Jyväskylästä. Lukemiin 2-6 päättyneessä ottelussa Roope Ranta teki kaksi maalia Antti Kerälän tehoillessa lukemat 1+2.

Ratkaisun paikat

Jokipoikien alkutaival on ollut lähempänä tuskaa kuin hekumaa. Varsinkin tappio kotiluolassa HeKille syönee joukkuetta rotan lailla. Joensuulaisten kamppailupelaamisessa oli toivomisen varaa, ja toinen peräkkäinen tappio ennakkokaavailussa aavistuksen heikommalle ryhmälle olisi varmasti karu takaisku koko pohjoiskarjalaiselle kiekkoperheelle. Nähtäväksi jää onko edellistappiosta otettu jotain oppia vai lisääkö se ainoastaan turhaa mailan puristamista.

Suoranaisia ongelmia Jokipoikien pelaamisessa ei ole ollut nähtävissä. Peruspaketti vaikuttaisi olevan melko hyvin kunnossa, enemmänkin ryhmän pitäisi löytää viime vuodelta tuttu työnteon asenne, jolla taisteltiin aivan kalkkiviivoille asti jopa koko sarjan mestaruudesta.

Joensuulaisilla ei ole tälläkään kaudella välttämättä sarjan taitavin joukkue, mutta hyvin yhteen hitsautuneena se pystyy vyöryttämään omaa peliään kohti vastustajan maalia vahvan viisikkopelaamisensa kautta. Kauden alussa hyökkääminen on ollut hieman turhan paljon satunnaisten tökkäisyjen varassa, mutta pienellä hiomisella pohjoiskarjalaiset saanevat jälleen omat vahvuutensa esiin.

Ihan koko totuutta pisteetön sarake sarjataulukossa ei kerro, sillä Kajaanissa koettu 2-0-tappio olisi voinut kääntyä paremmalla onnella ja huolellisemmalla viimeistelyllä myös toiseen suuntaan. Myös Heki-tappio olisi ollut vältettävissä huolellisemmalla pelaamisella ja paremmalla valmistautumisella. Näin ollen voisikin päätellä, että joensuulaisten isoin ongelma ei ole pelillinen, vaan enemmänkin mentaalinen herpaantuminen.

Vierailijan pelaamisesta on paistanut läpi tekemisen ilo. Kiekko ja miehet ovat liikkuneet rohkeasti eikä virheitäkään ole pelätty liiallisuuksiin asti. Aivan täydellistä onnistumista D Team ei kuitenkaan ole vielä saanut alle, sillä pieniä merkkausvirheitä on sattunut molemmissa pelatuissa otteluissa. Vaikka hyvin torjuneet maalivahdit ovatkin pelastaneet muutaman pahan paikan, niin pitkässä juoksussa kovin hirvittävää määrää vapaita tilaisuuksia ei kuitenkaan ole syytä lahjoittaa.

Hyvätasoisilla hankinnoilla kesän aikana vahvistunut D-joukkue pelaa edelleen viime kaudelta tuttujen vahvuuksiensa mukaan. Parhaimmillaan nopea ryhmä iskee terävästi vastaan ja luo suoraviivaisilla hyökkäyksillä kohtuullisen paljon maalipaikkoja. Toisaalta myös puolustusasenne on ollut kohdallaan, sillä kiekonmenetysten jälkeen viisikko ryhmittyy pääsääntöisesti erittäin tiiviiseen keskialueen asetelmaan, jonka läpäiseminen ei ole vastustajalle helppoa.

Oman lisänsä peliin ovat tuoneet JYPistä lainalla olevat pelaajat. Edellispelissä ratkaisuvoimaansa esittelivät Markus Poukkula sekä Samuli Piiroinen, jotka molemmat onnistuivat iskemään komeat osumat. Omistakin toki löytyy ratkaisuvoimaa, sillä kaksikko Pirkka Lahtinen-Yohann Auvitu vahvistettuna kolossimaisella Jonne Virtasella oli Sportia vastaan huikealla pelipäällä.

Parin ensimmäisen pelin oikeastaan ainoa isompi ongelmakohta on ollut oman alueen pelaaminen. Riskejä otetaan kiekollisena välillä kohtuuttomankin paljon. Samoin miesvartiointi on tupannut unohtumaan enimmän innon viedessä vallan. Jokipoikia vastaan tähän pitääkin kiinnittää huomiota, sillä vahvana neljän ketjun joukkueena tunnettu joensuulaisryhmä tuskin tuskailee maalintekonsa kanssa koko pitkää kautta. Myös jäähymäärät pitää saada kuriin, sillä D Team on hankkinut kahdessa pelaamassaan ottelussa 15 kahden minuutin istuntoa.

Kokoonpanot

Jokipojat on joutunut antamaan hieman tasoitusta, sillä loukkaantumisten vuoksi sivussa ovat olleet luottopuolustajat Tomi Tuomainen ja Jarkko Immonen. Hätäapuna mukaan on saatu kuitenkin Pasi Hirvonen KalPasta. Maalilla jatkanee hyvin kautensa aloittanut Mikko Rämö.

D Teamin kokoonpanosta ovat varmuudella poissa polvivaivainen Jarno Laitinen sekä JYPin mukaan hypännyt Timo-Pekka Heikkinen. Ensin mainitun poissaolo tarkoittaa mitä suurimmalla todennäköisyydellä sitä, että Niko Kaulio saa jälleen torjuntavastuun. JYP-pelaajien määrä pysynee arvoituksena pelipäivään asti, mutta arvion mukaan lukumäärä lienee jotain välillä 2-5.

» Lähetä palautetta toimitukselle