Kohti kotietua

MESTIS / Ennakko
Joensuun keskiviikkoillassa riittää panoksia. Jokipojat ja D Team ovat sarjassa peräkkäin pisteen erolla ja taistelevat kovaa pudotuspelien kotiedusta.

Kuntokäyrät

Kotijoukkue Jokipojat on suorittanut viime aikoina melkoisen tasaisesti. Viimeisten otteluiden saldoihin kuuluu pari kauneusvirhettä kärkipään joukkueita vastaan, mutta tappiot sekä KooKoolle että TuTolle ovat olleet tiukkoja maalin pelejä. Sen sijaan viikonloppuna haetut vieraspisteet Lempäälästä ovat varmasti arvokkaat myös henkisellä puolella.

D Team on pääsemässä hiljalleen vauhtiin. Vaikka peli ei vielä silmiä hivelekään ja ailahtelua sattuu, on viidestä viimeisestä ottelusta kertynyt voittoja viisi kappaletta. Mikä tärkeintä, rupeamaan mahtuvat arvokkaat voitot samoista sijoista kamppailevista TuTosta kahdesti sekä Kiekko-Vantaasta.

Keskiviikon molemmat joukkueet taistelevat kumpikin tasaiseen tahtiin pudotuspelien kotiedusta. D Team on ennen ottelua pisteen Jokipoikia edellä. Voitto olisi molemmille tärkeä, sillä kolme lisäpistettä antaisivat pienen mahdollisuuden tavoitella vielä aivan sarjan terävintä kärkeä. Tappiokaan tuskin merkitsisi maailmanloppua, sillä tasaisessa sarjassa toisen ja seitsemännen sijan välinen ero on vaivaiset kuusi pistettä kun otteluita on pelaamatta pääosalla joukkueista kahdeksan.

Ratkaisun paikat

Jokipoikien peli on hyvässä kuosissa. Turun reissun oman pään repsahdus toki rasittaa tilastoa, mutta muutoin joensuulaiset ovat liki valmiita pudotuspeleihin. Murskavoitot RoKista ja Kiekko-Vantaasta antavat kuitenkin takuulla uskoa siihen, että joukkueella on mahdollisuuksia vaikka mihin.

Edes ykkösvahti Mikko Rämön sairastelu ei asettanut suuremmin kapuloita rattaisiin, sillä korvaajaksi hieman yllättäen joutunut Eemeli Sivonen paikkasi mallikkaasti. Lempäälässä mies jopa palkittiin ottelun parhaana. Rämö on joka tapauksessa tervehtynyt, joten on oletettavaa, että hän palaa tolppien väliin keskiviikkona.

Siirtoraja ei tuonut vuoden takaisen kaltaisia mullistuksia D Teamin miehistöön. Päinvastoin, joukkue saattoi jopa jäädä hieman voiton puolelle, sillä yllättäviin ja näyttäviin ratkaisuihin kykenevä Harri Pesonen kantaa D-paitaa loppukauden. Mikäli taitava ja maaliahne hyökkääjä löytää hieman kadoksissa olleen vireensä, on hänellä mahdollisuuksia ratkaista pelejä yksin omilla suorituksillaan.

Muutoinkin jyväskyläläisryhmästä on tainnut löytyä vähän kadoksissa ollut maalintekijä. Pekka Jormakka löysi osumatarkkuutensa oikeaan aikaan ja kahdessa edellisessä pelissä mies on pöllyttänyt maaliverkkoja neljästi. Yhteispeli Markus Poukkulan kanssa näyttää toimivan, joten kaksikosta löytyy myös valtavasti ratkaisupotentiaalia. Pienen kysymysmerkin kuitenkin aiheuttaa Jormakan kohdalla lopullinen sijoituspaikka, sillä hän saattaa nousta vielä JYPin liigamiehistön mukaan.

Vaikka D Teamin peli ei välttämättä ole ollut silmiä hivelevän hyvää voitoista huolimatta, niin tärkeää on puolustuspelin tiivistyminen. Oman alueen merkkausvirheiden väheneminen on antanut hieman anteeksi ajoittain melko tehotonta hyökkäyspelaamista. Selkeä parantamisen paikka jyväskyläläisillä on varsinkin ylivoimapelissä, joka kauden edetessä astuu entistä isompaan rooliin. Tuomo Laukkasen johtama ykkösketju saa paljon peliaikaa erikoistilanteissa, ja siihen nähden viime otteluiden maalimäärä on jäänyt varsin vaisuksi.

Ennakkoon ottelusta voisi veikata varsin tasaista. Jokipojat on tullut viime vuosina tutuksi erittäin vahvasti neljällä ketjulla pelaavana joukkueena, joka ei anna yhtään ylimääräistä tilaa omalla alueellaan. Joensuulaiset osaavat kääntää peliä terävästi ja pelata nopeilla hyökkäyksillä kohti maalia, joten haastaakseen D Teamin pitää pystyä välttämään kiekonmenetyksiä kriittisillä paikoilla ja suoraviivaistaa omaa pelaamistaan.

Jalkanopeudessa jyväskyläläiset lienevät hieman etumatkalla, joten Jokipoikien viisikkopelaaminen nousee merkittäväksi ratkaisutekijäksi. Mikäli kotijoukkue saa painettua vieraansa pyörimään ainoastaan kulmiin, nostaa se Jokipoikien mahdollisuuksia huomattavasti. Terävyyttä tarvitsee myös kotijoukkue, ja tärkeissä kärkipään otteluissa erityisesti viimeistelyn onnistuminen kovalla prosentilla on olennaista voiton kannalta.

Kokoonpanot

Jokipojat vahvistui siirtorajan tuntumassa kanadalaishyökkääjä Scott Matzkalla, vanhalla tutulla Jarkko Malisella sekä latvialaisella Roberts Jekimovsilla. Viimeksi mainittua ei kuitenkaan Mehtimäen illassa nähdä, sillä mies ehti loukata itseään Turussa. Sairastuvalla tulokkaalle seuraa tekevät Mika Mäkiaho, Sami Mutanen sekä Tomi Tuomainen.

D Teamin miehistöstä puuttuu varmuudessa loukkaantumisen vuoksi Turo Asplund. Maalivahti Jarno Laitinen nousi loppukaudeksi JYPin miehistöön ja hyökkääjä Joonas Saari lähti Espooseen.

» Lähetä palautetta toimitukselle