Perjantai-illan asemien hakua

MESTIS / Ennakko
Joutuuko Hokki vihdoin polvistumaan Kiekko-Vantaan edessä?
Kuva © Teemu Eirtovaara
Vuosi 2013 on jo vahvassa vauhdissa, ja Mestis-jäillä se tarkoittaa jännityksen kiristymistä ja katseiden suuntaamista sarjataulukon kriittisiin kohtiin. Karsinta- ja pudotuspeliviivojen tienoilla seilaavat joukkueet pelaavat jo veitsi kurkulla ja kärkipäässäkin joukkueet haluavat säilyttää asemansa. Yksi viiden ottelun kierroksen mielenkiintoisimmista mittelöistä on Hokin ja Kiekko-Vantaan välinen kamppailu, jossa vierasjoukkue tähyää tiukasti playoff-otteluihin ja kotijoukkue haluaa säilyttää kotietupaikan kevääseen asti.

Kajaanin Hokki ja Kiekko-Vantaa pelaavat runkosarjan neljännen ja viimeisen keskinäisen kamppailunsa. Hokki on ollut koko kauden niskan päällä niin sarjataulukossa kuin keskinäisissä kamppailuissakin, sillä se on voittanut kaikki kolme edellistä taistoa. Näissä kolmessa ottelussa Hokki on tehnyt Kiekko-Vantaan maaliin peräti 16 osumaa.

Kiekko-Vantaa lopetti vuoden 2012 kahteen peräkkäiseen voittoon, mutta aloitti käynnistyneen vuoden vastavuoroisesti kahdella tappiolla. Joukkue hävisi ensin tiukassa ja laadukkaassa kamppailussa TuTolle jatkoajalla, ja menneenä keskiviikkona se kävi häviämässä Lempäälässä maalein 2-5. Kiekko-Vantaan päävalmentaja Pekka Kangasalusta oli syystäkin pettynyt omiensa viimeisimpään suorituksiin.

– Tämä oli kauden huonoin pelimme, vaikka lähdimme kovin odotuksin liikkeelle. Alusta alkaen oli kuitenkin selvää, ettemme tule olemaan kuskin paikalla, Kangasalusta totesi keskiviikkona.

Kajaanin Hokki on puolestaan pelannut erittäin vahvan kauden, minkä ansiosta se on sarjassa ansaitusti neljäntenä. Suunta on kuitenkin ollut viime aikoina lievästi laskeva, joskin se on pelannut pääsääntöisesti tasaisia taistoja. Sen yhdeksästä viime pelistä peräti neljä on jatkunut jatkoajalle tai voittomaalilaukauksiin. Kaksi viimeisintä otteluaan se on kuitenkin hävinnyt pisteettömästi Sportille ja Jukureille. Varsinkin Jukurit-otteluun Hokin päävalmentaja Petri Mattila oli pettynyt.

– Ensimmäinen erä meni meiltä täysin ohi. Meillä oli tehty otteluun pelisuunnitelma, mutta muutamat pelaajat päättivät olla noudattamatta sitä, eli suomeksi sanottuna kuriton esitys meidän porukalta, Mattila sivalsi ottelun jälkeen.

Mattilan mukaan orastava tappioputki ja ennen kaikkea kuriton Jukurit-ottelu tulee näkymään joukkueen kokoonpanossa lohipaitoja vastaan. Mattila tiedostaa Kiekko-Vantaan pyrkimyksen kiekkokontrollipelaamiseen ja luo sen pohjalta suunnitelma, jota haluaa pelaajiensa tällä kertaa noudattavan.

– Perjantaina pitää löytyä lisää intohimoa ja kiimaa voittaa yksittäisiä asioita kentällä. Kokoonpanoihin on luvassa paljon muutoksia. Pelaajat, jotka eivät Mikkelissä pelanneet, nostetaan kokoonpanoon tuomaan uutta virtaa pelaamiseen. K-Vantaa on kiekollisesti todella hyvä joukkue, joka pelaa laadukasta jääkiekkoa. Oman kiekollinen tekeminen pitää sujua viimeisen päälle. Jukurit-pelin läpsyttelyn jälkeen on hyvä, että edessä olevan pelin vaatimustaso on korkea, Mattila täsmentää.

Kahdesta tappiosta huolimatta Mattilalla on vahva luotto omiinsa. Kausi on näyttänyt, että hänen miehistönsä ei tarvitse kumarrella yhdellekään vastustajalle.

– Olemme osoittaneet, että parhaana päivänä voimme voittaa kenet tahansa. Jos pelaamme puolivaloilla, olemme heti ongelmissa. Alhaisella rutiinitasolla emme ole pystyneet pelaamaan hyvää kiekkoa, Mattila päättää.

Mattilan mainitsemat kokoonpanomuutokset tarkoittavat, että Hokin A-junioreista perjantaina ovat Mestiksen puolella mukana hyökkääjät Heikki Klemetti, Antti Kurkinen ja Samu Pyykkönen sekä puolustaja Ville Määttä. Poissa on lievästä rasitusvaivasta kärsivä Ville Eskelinen.

Kiekko-Vantaa pääsee otteluun lähes parhaalla miehistöllään: poissa ovat ainoastaan puolustaja Markus Hämäläinen ja hyökkääjä Toni Pulkkinen. Nuori hyökkääjä Aleksi Mustonen on toipunut loukkaantumisistaan ja pääsee jatkuvasti lähemmäs huippukuntoaan. Mustonen on seuraamisen arvoinen taitava, nuori ja viihdyttävä pelaaja, joka ei nöyristele päätä pidempien puolustajien edessäkään.

Kierroksen muut ottelut

SaPKo – Sport

Vaasan Sportin neljän ottelun vieraspelikiertue jatkuu Itä-Suomessa, jossa sen päätepysäkki perjantaina on Savonlinna. Sport on aloittanut vuoden vaihteen jälkeen vahvasti voittaen kaikki pelaamaansa kolme ottelua. Keskiviikkona se onnistui kaatamaan Jokipojat Mehtimäellä.

Illan kamppailua isännöivän SaPKon vuosi sen sijaan on käynnistynyt kangerrellen. Saldona pässipaidoilla on kaksi tappiota, joissa kummassakin voitto on jäänyt kaukaiseksi haaveeksi.

– Meidän on pelattava joukkueena hyvin. Lähdemme pelaamaan puolustuspelin kautta pyrkimyksenä olemaan aktiivisia myös vastustajan alueella, kertoo SaPKon päävalmentaja Saku Martikainen.

Kotijoukkueelta on varmuudella poissa ykköspakki Lasse Lappalainen, joka loukkaantui edellispelissä JYP-Akatemiaa vastaan. Takaisin kokoonpanoon palaavat puolestaan puolustajat Santeri Lukka ja Niklas Stenroos.

Vaikka rajusta loukkaantumiskierteestä kärsinyt Sport saikin reissuun mukaan vammoistaan toipuneita pelaajia, uupuu sen rosterista edelleen muun muassa puolustaja Eetu Heikkinen sekä hyökkääjät Tommi Laine, Jesse Laaksonen ja Mika Halava.

Peliitat - LeKi

Viimeisestä kuudesta ottelustaan neljä voittanut Peliitat isännöi kahden ottelun voittoputkessa kulkevaa LeKiä Heinolan perjantai-illassa. Molemmat joukkueet ovat nousseet erinomaisten otteidensa ansiosta pudotuspelipaikkoihin kiinni ja ottelu onkin tärkeä loppukautta ajatellen.

Peliitat kaatoi juuri ennen vuodenvaihdetta LeKin Lempäälässä 3-6 lukemin ja Ville Järveläisen palattua punapaitaan, heinolalaisten toiveet kotivoitosta ovat oikeutettuja.

Peliitat napsi kolmen päivän sisään kaksi kovaa voittoa tililleen. Jukurien ja KooKoon kaataminen erinomaisten esityksien jälkeen on kovaa kauraa kevään tullen.

LeKi on samoin löytänyt positiivisen tuulenvireen alleen, sillä viime lauantaina haettu vierasvoitto Jokipojista sai jatkoa keskiviikkona, kun kuuden pisteen ottelu Kiekko-Vantaata vastaan päättyi suvereeniin kotivoittoon.

Keskiviikkona voitot torjuneet lainavahdit Janne Juvonen ja Mikael Edelmann ovat haluttuja miehiä maalilleen myös perjantaina.

TUTO - Jukurit

TUTO vastaanottaa perjantaina vieraakseen kierroksen kärkikamppailussa Mikkelin Jukurit. Yksi tämän kauden sensaatioihin lukeutuva sarjakakkonen TUTO lähtee otteluun kolmen ottelun voittoputkessa.

Joukkue pääsee lähtemään otteluun myöskin hyvin levänneenä, sillä perjantain ottelu on turkulaisporukalle kuluvan viikon ensimmäinen. TUTOn kokoonpanosta puuttuu perjantaina kymppitilin täyttymisestä johtuen puolustaja Pasi Hirvonen. Kiekkoja joukkueen maalilla pysäyttelee tuttuun tapaan Tommi Virtanen.

Viime aikoina vaihtelevasti pelanneen Jukurimiehistön päävalmentaja Jarno Pikkarainen kaipasi voitokkaan Hokki-ottelun jälkeen tunnetta peliin.

– Viime aikoina meille on ollut haasteellista syttyä peleihin. Siinä on meillä tekemistä jatkossa, Pikkarainen pohdiskeli.

Tänä iltana tunnetta tuskin tulee puuttumaan kummankaan joukkueen otteista ja odotettavissa onkin yksi kauden vauhdikkaimmista otteluista. Jukureiden kokoonpanoon ei ole näillä näkymin tulossa suuria muutoksia keskiviikon Hokki-ottelusta. Maalilla aloittanee Andreas Bernard.

JYP-Akatemia – Jokipojat

Keskiviikkona Sportille kotonaan taipunut Jokipojat suuntaa perjantaina Jyväskylään JYP-Akatemian vieraaksi. Akatemia pelasi keskiviikkona tiukan, aina rankkareille asti venyneen ottelun HCK:n vieraana napaten ottelusta elintärkeät kaksi pistettä matkaansa. 

Pisteittä keskiviikkona jäänyt Jokipojat tarvitsee perjantain ottelusta kipeästi täyspottia, sillä perjantain vastustajan lisäksi ärjypaitoja pudotuspeliviivan tuntumassa hiillostavat Peliitat ja LeKi.

Akatemia on vain neljän pisteen päässä Jokipojista, joten täysi kolmen pisteen potti nostaisi jyväskyläläiset aivan joensuulaisten tuntumaan.

Kotijoukkueen vakiokokoonpanon miehistä Ossi Ikonen, Topi Nättinen ja Mikko Salmio operoivat tällä hetkellä liiga-JYPin mukana, joten heitä ei Akatemian riveissä perjantaina nähtäne. Myös useita pelejä Akatemian riveissä pelanneet Jason Lepine ja Matias Myttynen ovat SM-liigajoukkueen kokoonpanossa. 

Akatemian maalilla aloittaa suurella todennäköisyydellä HCK-pelin tavoin Sami Rajaniemi.

Vierailija Jokipoikien kokoonpanosta puuttuvat yhä KHL-seura Dinamo Riian mukana oleva Vitalijs Pavlovs sekä aivotärähdyksestä kärsivä Juuso Kaijomaa. Paluun joukkueen vahvuuteen tekevät loukkaantumisesta toipunut Ville Halonen ja varusmiespalveluskiireiden vuoksi keskiviikkona sivussa ollut Oula Uski.

– Pavlovsista ei ole mitään tietoa, että milloin hän tulee takaisin, Jokipoikien päävalmentaja Mikko Haapakoski myönsi verkkolehti Mehtimäkeläisen haastattelussa jo ennen Sport-ottelua.

Vierasjoukkueen maalilla jatkanee Antti Rautiola.

 

» Lähetä palautetta toimitukselle