VeikkausTV-ennakko: Taisto ei taukoa - Hokki ja IPK toistensa kimppuun välipäivän jälkeen

MESTIS / Ennakko
Hokki saa perjantaina tuttuja vieraita kotiluolaansa.
Kuva © Sami Kemppainen
Paikallinen kilpailuasetelma Hokin ja IPK:n välillä tiivistyy entisestään, kun joukkueet kohtaavat jälleen toisensa yhden välipäivän jälkeen. Tällä kertaa keskiviikkona voiton vienyt Hokki kuitenkin toimii isännän roolissa.

Mestiksen runkosarjaotteluita on läpi kauden mahdollisuus katsoa joka perjantai VeikkausTV:n ja Ylen tv-lähetyksien kautta. VeikkausTV välittää Hokin ja IPK:n välisen kamppailun kello 18.30 alkaen. Itse lähetys alkaa kuitenkin jo hieman aikaisemmin.

Aiemmat kohtaamiset

Hokki ja IPK kohtasivat toisensa marraskuussa revanssiviikonlopun merkeissä, ja nyt revanssihenkeä on jälleen ilmassa, kun joukkueiden välille kehkeytynyt paikallistaisto siirtyy yhden välipäivän jälkeen Iisalmesta Kajaaniin.

Kuluneella kaudella joukkueet ovat pelanneet vastakkain jo viidesti voittojen ollessa kajaanilaisille 3-2. Näistä kamppailuista neljä on päättynyt vähintään kolmen maalin erolla, ja otteluiden sisällä on esiintynyt suuriakin tasonvaihteluja.

Ottelun lähtökohdat

Hokki on viimeisen kymmenen ottelun aikana seilannut voitoista tappiohin ja tappioista voittoihin. Yhdeksäntenä olevalla kajaanilaisjoukkueella on matkaa viimeistä pudotuspelipaikkaa hallussa pitävään Peliittoihin viisi pistettä.

Keskiviikkona Hokki haki IPK:n vieraana täydet kolme pistettä varsin ehjän esityksen jälkeen lukemin 5-1. Iisalmelaisten kustannuksella jokainen hyökkääjä Hokin kahdesta ylemmästä ketjusta pääsi pisteille. Kirkkaimpina tähtinä joukkueessa häärivät kuitenkin Markus Korkiakoski ja Joni Piipponen.

Kärpistä lainalla oleva Aleksi Autio sai kauden toisen torjuntavuoronsa Hokin maalilla ja kiitti vastuusta. Joukkueen viisikkopelaaminenkin oli tauon jälkeen ehjää, sillä IPK pääsi laukomaan kohti Autiota aivan maalin läheisyydestä vain kerran.

Keskeisenä kehittämisen osa-alueena kauden aikana olleen ylivoimapelaamisen suhteen joukkueen ylivoimakentälliset ovat tehneet töitä. Iisalmessa Korkiakosken johtama viisikko onnistuikin ylivoimalla kolmesti.

Putoamiskarsintojen välttämiseen pyrkivällä IPK:lla on puolestaan ollut tuloksellisesti kajaanilaisia vaikeampaa, sillä joukkue on hävinnyt viimeisestä viidestä ottelustaan neljä. Joukkue on paininut erityisesti tehottomuuden kanssa.

Joukkue on vaihteli ylivoimakentällisiään ja harjoitteli uusilla ketjukoostumuksilla juuri ennen keskiviikkoista ottelua, mutta kotiluolassa tulos jäi edelleen vaisuksi. Vasta hankittu Roberts Locans debytoi karhupaitojen kakkosketjussa silti lupaavasti.

Lisäksi iisalmelaisten oman alueen puolustuspelaaminen oli keskiviikkona tuuliajoilla, sillä Hokki teki maaleistaan kolme Antti Leskisen vartioiman maalin edestä. Yhteensä kajaanilaiset laukoivat alle metrin säteeltä peräti kuusi kertaa.

IPK on myös tarjoillut vastustajilleen runsaasti ylivoima-aikaa, mikä on kuormittanut joukkuetta puolustuspelillisesti ja vaikeuttanut siten huomattavasti otteluiden voittamista.

Pelaajahuomiot

Joni Piipponen on näyttävällä tavalla noussut joukkueen kärkihyökkääjien joukkoon. Sen sijaan Markus Korkiakoski on hiljalleen löytämässä viime kauden tasoaan. Hyökkääjän piristyneen peli-ilmeen merkitys korostuu joukkueen hyökkäyspelaamisen kannalta etenkin Niklas Näpin ollessa poissa.

Viime kausina Hokki-puolustuksessa pelillisen johtohahmon virkaa toimittaneen Mikael Seppälän lähdön myötä etenkin Risto Mattilalle tarjoutuu entistä enemmän vastuuta tasaviisikoin.

Mattilan loukkaantumisesta toipuminen kuitenkin jättää joukkueen alakerran kiekolliseen pelaamisen ison loven. Toisaalta se avaa samalla mahdollisuuksia myös Sakari Turtiaiselle ja Samu Pyykköselle.

IPK:n hyökkäysosastolla tuloksellinen vastuu on hyvin voimakkaasti jaettu kahdelle ylemmälle ketjulle. Etenkin kakkosketjussa Aatu Hämäläinen on kantanut roolia joukkueen kärkihyökkääjänä.

Iisalmelaiset ovat pitkin kautta kärsineet lukuisista loukkaantumisista, ja tällä hetkellä sairastupaa miehittää myös joukkueen toiseksi tehokkain pelaaja Aleksi Hämäläinen. Hyökkääjän poissaolo on rikkoi samalla Hämäläisten muodostaman tehokkaan parivaljakon.

Tulitukea Hämäläisille ova tuoneet vuorollaan Janne Katosalmi, Juha Virtanen ja Niko Putkonen. Lisäksi keskiviikkona kolmosketjun sijasta ykkösketjun laidalla peluutetulta Adam Zborililta odotetaan parempaa kokonaispanosta.

Arvio

Yksi välipäivä ei tuo joukkueiden välisiin voimasuhteisiin muutoksia, joten IPK:n on nostettava suoritustasoaan merkittävästi, mikäli se mielii haaveilla perjantaina tavallista maukkaammasta täydestä pistepotista.

Pääsystä pudotuspeleihin taisteleva Hokki on huolimatta ongelmistaan osoittanut tässä vaiheessa kautta IPK:ta enemmän merkkejä puolustuspelillisestä tasapainoisuudesta koko viisikon tasolla. Tulokset hyökkäyspäässä kajaanilaisilla eivät aina ole vastanneet odotuksia, mikä on johtanut tuloksellisesti vaihteleviin suorituksiin.

Seuraa Heitä

Markus Korkiakoski #16 |

Laitahyökkääjä

Kajaanilaisten kärkihyökkääjä on vihdoin heräämässä vaaditulle ykkössentterin roolin tasolle. Jatkuuko pistetehtailu myös perjantaina?

Damir Galin #91 | Peliitat

Puolustaja

Pelaamistaan kauden edetessä parantanut puolustaja on pelannut koeajan jälkeen rohkeammin ja osallistuu jo voimakkaammin tukemaan hyökkäyksiä.

» Lähetä palautetta toimitukselle