Mestiksen länsirannikon derby

MESTIS / Ennakko
Kauan odotettu ja hehkutettu Hermes-Sport kamppailu on jälleen täällä! Länsirannikon paikalliskamppailu on tämän päivän Mestiksessä yksi harvoista kamppailuista, jotka edelleen säväyttävät. Sport on niskan päällä, aiemmista kamppailuista toinen päättyi Sportin kotivoittoon ja toinen meni Kokkolassa tasan.

Sportin ja Hermeksen välinen viha-rakkaus suhde elää ja voi hyvin. Kamppailut herättävät aina keskustelua ja kiinnostusta. Seurojen kannattajat ovat jo vuosien ajan pitäneet halleissa huutokilpailuja ja kannustus on joskus mennyt jopa huonon maun rajan yli.

Oman värinsä kamppailuihin tuo joukkueiden väliset pelaajasiirrot. Joukkueissa pelaa reilusti pelaajia, jotka ovat jossain välissä pelanneet toisen joukkueen riveissä. Tämän kauden Sportilaisista Mikael Hallbäck, Tatu Backman, Juha Mattila, Harri Korpela, Jarno Kosonen ja uusimpana Kalle Mattila. Mattila pelasi Hermeksessä viime ja edelliskaudella. Kiistelty persoona oli Kokkolalaisten suuri sankari, mutta nyt pelaa Sportin paidassa. Hermeksen paidassa sen sijaan vanhoista Sportilaisista esiintyy puolustaja Ismo Siren ja aikoinaan Kari Heikkilän aikana lähtöpassit saanut Jani Uski. Molempien joukkueiden kannattajilla on omat "suosikkinsa" ja sitä ei pelätä osoittaa.

Sport pelannut hyvin vieraissa

Sport on voittanut kaksi viimeisintä vierasotteluaan ja kolmannestakin riisti pisteen, kun hävisi K-Vantaalle jatkoajalla. Muutenkin kunto on kohoamaan päin, koska viimeisestä kuudesta ottelusta ainoastaan yksi ollaan hävitty. Mielenkiintoista Sportin pelissä on se, että nimenomaan vieraissa pystytään tasapainoisiin suorituksiin. 2-4 voitto Jukureista viikko sitten lauantaina ja sen jälkeen vaivoin voittoon KJT:sta kotona kertoo siitä, että joukkueen on tällä hetkellä helpompi lähteä vierasotteluihinsa. Kuinkas nyt käy, kun Kokkolan jäähallissa on kuitenkin reilusti Sport-faneja ja kannustus on samanlaista kuin Vaasa Arenallakin.

Sportin maalinteosta päävastuun ottaa edelleen Patrik Westerbackin viisikko, vaikka maalintekovoimaa pitäisi muistakin ketjuista löytyä. Muiden ketjujen koostumus on hieman elänyt ja kun joukkue on nyt miltei kokonaisuudessaan terve on miehiä jäänyt jopa kokoonpanon ulkopuolelle. Paperilla joukkue on vahva, varsinkin nyt kun Markus Jämsä ja Hermanni Vidman on lainassa Lukosta, mutta silti vastuu saisi leveämmin jakautua. Tatu Backman, Harri Korpela ja Pasi Pieninkeroinen ovat väläytelleet, mutta otteet ovat kovin epätasaisia.

Puolustus on Pasi Kuusiston takareisivammaa lukuunottamatta täysin kunnossa. KJT:tä vastaan pelattiin 8:lla puolustajalla, kun Veli-Pekka Koskinen oli lainassa farmiseura Stormista. Myös nuori Jon-Cristian Smedman on saanut mukavasti peliaikaa, vaikka kokeneempia miehiä on palannut sairastuvalta. Joukkueen kapteeni Miika Jämsä on jälleen ruodussa ja tuokin ehti lisää kiekollistataitoa joukkueeseen. Maalissa pelannee Håkan Danielsson, joka sai komennuksen maalille KJT-pelin puolessa välissä.

Hermes noussut ahdingosta?

Hermes koki kovia, kun joulukuun alussa kotona voitetun Jukurit-pelin jälkeen tilille napsahti 5 tappiota peräkkäin. Puheenjohtaja siirtyi syrjään ja paletti pyörittää nyt uudet miehet. Samalla valmennukseen haettiin jatkuvuutta ja Pasi Arvonen sai sopimuksen myös ensi kaudeksi. Hermes nousi jaloilleen komeasti joulutauon jälkeen kaatamalla silloisen sarjakärjen K-Vantaan Tikkurilassa numeroin 2-5. UJK kaatui kotona komeasti, mutta keskiviikkona Tuomas Jalavan hattutemppu oli "jumalpaidoille" liikaa.

Alkukaudella Hermes pärjäsi hyvin pitkälti maalivahti Teemu Lassilan ansiosta. Tiukat pelit kääntyivät usein voitoiksi Lassilan huippupelastusten avulla. Nyt kuitenkin Lassila on palannut TPS:aan ja Hermes on samassa pisteessä, missä oli kauden portilla. Maalia vartioi kaksi kokematonta, mutta lahjakasta veskaria. Vesa Lahtonen on napannut itselleen vastuun ja pelannut mukavasti. Hermeksen puolustus on kapea ja hyvä maalivahti on sen elinehto. Vastuun kiekollisesta pelistä kantaa pitkälle akseli Siren-Nummi. Isoja ja romuluisia pakkeja ovat Marko Kotajärvi ja Toni Salonen joiden liike on sitä luokkaa, että kiirettä pitää.

Hyökkäys Hermeksellä on vahva. Nimet Uski, Pajula, Jääskeläinen ja Papinaho nostattaa hikipisaroita tiukemmankin puolustajan otsalle. Kuitenkin Uski, Jääskeläinen ja Pajula ovat olleet pettymyksiä. Pajula iski hattutempun UJK:n verkkoon ja lunasti vähän odotuksia. Uski ja Jääskeläinen ovat toistaiseksi olleet vielä yössä, jos vertaa mihin miesten kyvyt riittäisivät. Diskoksesta sen sijaan tullut Niko Papinaho on sen sijaan jatkanut tehokasta peliään, vaikka rooli ei Hermeksessä niin suuri ole kuin mitä se oli Jyväskylässä.

Arvioita

Hermes-Sport kamppailut ovat usein tarkkaa peliä ja vaikka toinen joukkue olisi etukäteis arvioissa vahvempi, ei sillä välttämättä ole mitään merkitystä. Nämä ottelut voi kääntyä suutaan jos toiseen. Se kumman kantti huutomyräkässä pitää ja ranteet on ratkaisuhetkillä lukossa voiton vie.

» Lähetä palautetta toimitukselle