Kaksi joukkuetta, yksi lippu Mestikseen

MESTIS / Ennakko
Tästä eivät panokset juurikaan kasva. Viimeisen tarjolla olevan Mestis-paikan kohtalo ratkeaa tiistaina, eikä ylimääräisiä oljenkorsia enää ole. Toinen juhlii ja toinen saa niellä katkeran tappion, kun sarjapaikkaansa puolustava Kirkkonummen Salamat ja nousua mielivä D-Kiekko kohtaavat uusintaottelussa.

Kaksinkertaisessa karsintasarjassa Kotkan Titaanit oli paras ja säilytti Mestis-paikkansa. Kiekko-Laser Oulusta jäi viimeiseksi ja jatkaa Suomi-sarjassa. Keskimmäisillä sijoilla Salamat ja D-Kiekko ratkovat paremmuutensa uusintaottelulla.

Vastakkain ovat tasaväkiset joukkueet. Kumpikin keräsi karsintasarjassa yhdeksän sarjapistettä ja päästi 13 maalia. Salamat onnistui maalinteossa 16 kertaa, D-Kiekko kerran vähemmän. Sen johdosta uusinta pelataan Kirkkonummella, sillä joukkueiden keskinäisissä otteluissa niin pisteet (3-3) kuin maalitkin (2-2) menivät tasan.

Tasaisesta taulukosta huolimatta Salamat on helppo nimetä ratkaisevan ottelun suosikiksi. Kirkkonummelaisia puoltavat kotietu, mahdollinen henkinen etulyöntiasema ja kokoonpanotilanne. Marginaalit ovat kuitenkin pienet, ja kovassa painetilassa kaikki on mahdollista.

Jäistä puhetta

Uusintaottelu muistuttaa asetelmiltaan pudotuspelisarjan viimeistä ja ratkaisevaa ottelua. Sellaisessa kotiedun merkitys ei ole kovin suuri, kun kaikki on pantava peliin riippumatta siitä, joutuuko tappamaan aikaa bussissa tai istuuko tyttöystävä katsomossa. D-Kiekolle ongelmia aiheuttaa kuitenkin se, ettei Kirkkonummen alamittainen kaukalo sovi pehmeälle, mutta liukkaalle joukkueelle.

Lisäksi jyväskyläläisvalmentaja Jukka Ahvenjärvi haukkui sunnuntain keskinäisen ottelun jälkeen Kirkkonummen kaukalon jään ja toivoi sen olevan paremmassa kunnossa tiistaina. Jää on kuitenkin ollut samanlainen läpi kauden.

- Eivät olosuhteet näitä pelejä kuitenkaan ratkaise, vaan työmäärä. Meidän pitää saada kapeassa kaukalossa ajoitukset kuntoon ja lisää malttia kiekon kanssa, Ahvenjärvi sanoo pahimman tunnekuohun jäätyä taakse.

Salamoilla saattaa olla myös pieni henkinen etulyöntiasema. Sen lisäksi, että Mestis-paikkaa puolustava ryhmä on joukkueista kokeneempi, se teki komean paluun kuilun partaalta kahdella peräkkäisellä pakkovoitollaan. Samanaikaisesti D-Kiekko hävisi kaksi ottelua, joissa yksikin piste olisi riittänyt sarjanousun varmistamiseen.

Sunnuntaisen, karsintasarjan päättäneen keskinäisen ottelun Salamat voitti Kirkkonummella 1-0. Lopputulos kuvasti sitä, että kotijoukkueella oli kahden tarkasti pelanneen joukkueen kohtaamisessa jonkin verran enemmän ratkaisupaikkoja.

- Salamat puolusti sunnuntaina vahvasti. Maalintekopaikoille pääsy oli meille ongelma. Liikkeen ja parempien syöttöketjujen kautta niille pitäisi päästä useammin, D-Kiekon Ahvenjärvi sanoo.

Ahvenjärvi jr spekulaatioiden keskipisteessä

Viimeisen askeleen ottamista ovat vaikeuttaneet keskisuomalaisten kokoonpano-ongelmat. Joukkueelta ovat poissa muun muassa Suomi-sarjassa vastuun kantaneet maalivahdit Tommi Tervo ja Ville Vähäsalo. Juniorivahti Santtu Ahvenjärvi, 19, on suoriutunut urakastaan kolmessa pelaamassa ottelussa kelvollisesti torjuntaprosentilla 88,89.

D-Kiekon hyvä viisikkopuolustaminen on osaltaan auttanut siinä, etteivät vastustajat ole päässeet haastamaan nuorta vahtia aivan haluamallaan tavalla.

- Enemmän pitää pystyä antamaan painetta nuorelle veskarille. Otetaan tavoitteeksi, että jokaisella hyökkääjällä on vähintään yksi laukaus heti ensimmäisen erän jälkeen. Sunnuntaina meillä oli ensimmäisessä erässä kolme-neljä hyvää tilannetta heti alkuun, mutta sen jälkeen ei tullut kuin pari laukausta laidalta, Salamoiden päävalmentaja Jarmo Jamalainen sanoo.

Iso tekijä Jamalaisen suojattien venymisessä pakkovoittotilanteissa on ollut, että joukkue on saanut tehtyä melko nopean avausmaalin. Se on vähentänyt mailan ylimääräistä puristamista. Joukkue yrittää saada räväkän alun myös tiistaina ja lähtee aktiivisesti paitsi laukomaan, myös taklaamaan. Sunnuntaina Salamat vei taklaustilaston nimiinsä murskalukemin.

- Eivät ne siitä juuri pelästyneet, mutta mitään ei säästellä tiistainakaan. Jäähyjä tosin pitäisi saada vähemmäksi, jotta päästäisiin pelaamaan mahdollisimman paljon neljällä ketjulla, Jamalainen toteaa kestoteesistä tiukan otteluohjelman kynsissä.

D-Kiekko on vahvoilla, jos se pitää päänsä kylmänä ja onnistuu avausmaalin teossa tai pitämään pelin pitkään tasoissa. Vikkelät vieraat saivat sunnuntaina hetkittäin luotua hyvää painetta salamapäätyyn. Jos kotijoukkue hermoilee tai joutuu avaamaan peliään, paine on helpommin jalostettavissa hyviksi maalintekopaikoiksi.

Salamat kaipaa kolmosketjulta tehoja

Salamat pääsee jatkamaan samalla ryhmällä, jolla se päätti varsinaisen karsintasarjan. Osa tärkeistä hyökkääjistä kärsii eri asteisista vaivoista, mutta ne eivät estä pelaamista. Sivussa ovat vain pitkäaikaispotilaat Sami Tervonen, Henri Holmström ja Juha Korhonen.

Kotijoukkueen vahvuus on ollut selkä seinää vasten pelatuissa otteluissa nöyrä ja taisteleva puolustuspelaaminen. Maalivahti Heikki Kokkonen on päästänyt 120 minuuttiin vain yhden maalin, kun joukkue on saanut pidettyä vastustajan tehokkaasti poissa parhaasta maalintekosektorista.

Hyökkäyspelaaminen ei kuitenkaan rullaa parhaalla tasollaan. Jarno Koskirannan ja Kai-Erik Sandbäckin ketjut ovat saaneet käytännössä kahdestaan vastata maalinteosta, vaikka kolmosketjun Jarno Niinimäki, Immo Suutarinen ja Heikki Laine ovat meritoituneita Mestis-tason pelureita.

- Niisku, Immo ja Hesus ovat tappaneet paljon alivoimia, mutta kyllähän kokeneilta hyökkääjiltä olisi voinut enemmän kuin yhtä maalia odottaa, valmentaja Jamalainen sanoo.

Kimmo Kosonen palaa apuun

Toisin kuin kotijoukkueella, D-Kiekon kokoonpano jatkaa elämistään. Tuorein huono uutinen on kahden keskushyökkääjän joutuminen sairaslistalle. Kotkassa rintavamman saanut, mutta vielä sunnuntaina kaukalossa sinnitellyt Tuomo Laukkanen ja Kirkkonummella polvensa satuttanut Aki Hyyppä joutuvat jäämään sivuun.

Etenkin Laukkanen on joukkueelleen iso menetys, sillä toinen säännöllisesti maalintekoon pystyneistä jyväskyläläisketjuista rikkoontuu. Kapteeni Pirkka Lahtisen johtamalle kakkosketjulle, joka on karsintasarjan tehotilastossa viisi pykälää plussan puolella, jää suuri vastuu.

Kun uusintaottelu pelataan Kirkkonummella, yllättävä jokerikortti pelaajapulaan löytyy läheltä. Ykkösketjun laidalla tammikuuhun asti hyökännyt pitkäaikainen d-kiekkolainen Kimmo Kosonen, joka lähti joukkueesta muutettuaan pääkaupunkiseudulle, palaa apuun ratkaisuottelussa.

Sairaslistalta D-Kiekko saa pois maanantaina lääkäriltä peliluvan saaneen puolustaja Marko Laurikaisen. Sivussa ovat edelleen maalivahtien lisäksi puolustajat Riku Silvennoinen ja Petteri Muotka sekä hyökkääjä Jari Markkanen.

Nykyisen Mestiksen historiassa on sarjapaikasta jouduttu uusimaan aiemmin vain yhden kerran. Kevään 2002 uusinnassa Hokki pudotti nimenomaan D-Kiekon edeltäjän Diskoksen. Sulkeutuuko draamaan kaari ja D-Kiekko nousee samalla tavoin kuin putosikin? Vai onko Kirkkonummelle saapuville vieraskannattajille luvassa jälleen katkeraa kalkkia? Se selviää tiistai-iltana, jolloin väännetään lopulliseen ratkaisuun asti.

» Lähetä palautetta toimitukselle