Salamoiko Järvenpäässä vai iskeekö Haukat kyntensä voittoon?

MESTIS / Ennakko
Järvenpään Haukkojen urakka Mestiksessä jatkuu torstaina kotiottelulla nousijajoukkue Kirkkonummen Salamoita vastaan. Molemmille joukkueille huipputärkeään otteluun lähdettäessä Salamoilla on alla kaksi peräkkäistä tappiota, Haukoilla makea vierasvoitto Vaasasta ja tärkeä tasapeli Turusta.

Joukkueiden torstainen kohtaaminen on todellinen neljän pisteen kamppailu. Salamat majailee sarjataulukon yhdeksännellä sijalla vain pisteen edellä kymmenentenä olevaa Haukkojen joukkuetta. Voitto torstain kamppailusta säilyttäisi molempien joukkueiden mahdollisuuden kahdeksan parhaan joukkoon ja pudotuspeleihin pääsemiseksi, joten ottelussa on ainakin panosta riittämiin. Toisaalta tappiokaan ei romahduttaisi haaveita playoff -paikasta.

Tasaisen sarjan viimeistä pudotuspelipaikkaa pitää tällä hetkellä hallussaan Forssan Palloseura 36 pisteellään. Kirkkonummelaisilla on pisteitä yhtä paljon, mutta yhtä maalia huonomman maalieronsa vuoksi joukkue majailee juuri pudotuspeliviivan alapuolella. Salamoilla on tosin ottelu vähemmän pelattuna kuin forssalaisilla.

35 pisteessä oleva Haukat on myös pelannut ottelun forssalaisia vähemmän, joten nappaamalla voiton Salamoista, sijoitus kohentuisi ainakin pykälällä. Haukkojen sarjapaikka alkaa olla jo lopullista varmistelua vaille selvä asia, sillä ensimmäisellä karsijan paikalla oleva TuTo on jäänyt Haukoista jo seitsemän pisteen päähän. Turkulaisilla on jäljellä enää kuusi ottelua, joten paljon täytyy tapahtua, mikäli Haukat joutuu taipumaan karsintasarjaan. Tasapisteissäkin Haukat selviäisivät maalieronsa turvin kuiville, sillä joukkueen maaliero on peräti 33 maalia parempi kuin turkulaisten.

Haukat juhli edellisessä ottelussaan

Haukat palasi tiistaina voittokantaan kukistamalla kotonaan vaikeasti yllätettävissä olevan Vaasan Sportin maalein 2-4. Ennen Sport-kamppailua Haukat nousi joukkueelle elintärkeässä TuTo-ottelussa tasalukemiin 5-5 oltuaan välillä jo kolmen maalin takaa-ajoasemassa.

Yksi Haukkojen menestyksen kulmakiviä edellisissä otteluissa on ollut maalivahti Heikki Kokkonen. Vaasassa mies venyi kiekon tielle 25 kertaa ja Turussa 28 kertaa. Kokkonen on maalinsa suulla ratkaisevassa roolissa myös Salamoita vastaan.

Omia pudotuspelejään pitkään pelannut Haukka-joukkue oli Vaasan ottelussa hereillä alusta lähtien ja pelasikin yhden parhaista avauseristään pitkään aikaan. Hereillä joukkue saa olla Salamoitakin vastaan alusta lähtien, sillä vierailijat ovat voittaneet maaottelutauon jälkeisissä otteluissaan kaksi avauserää kolmesta.

Lisäiloa Haukkojen valmentaja Jan Lehdelle toi Vaasassa kokoonpanoon palannut ”vammaisketju”. Edellisellä viikolla loukkaantuneena ollut kolmikko Jussi Haapasaari-Joni Hakonen-Marko Sakko pelasi hyvän ottelun samassa ketjussa.

Haukoilla huolena Salama-otteluun lähdettäessä on puolustuksen tilanne. Joukkueen vakiopuolustajista Timo Ahonen ja Ville Raatikainen ovat varmasti sivussa. Myös Pekka Huhtaniemi on suurella todennäköisyydellä poissa kokoonpanosta. Pahimmassa tapauksessa joukkue luisteluttaa kentälle vain viisi tervettä puolustajaa.

Salamoiden vuosi käynnistynyt takkuisesti

Salamoiden nousijajoukkue oli syyskaudella yksi sarjan piristysruiskeista. Uuden sarjatason metkut nopeasti oppinut kirkkonummelaisjoukkue oli joulutauolle lähdettäessä kuudentena vain kahden pisteen päässä nelossijasta. Matkaa pudotuspeliviivaan oli turvalliset kahdeksan pistettä.

Salamoiden uusi vuosi on kuitenkin alkanut varsin takkuisesti ja joukkue on ajautunut viivan alle yhdeksänneksi. Yhdeksästä tammikuun ottelustaan kirkkonummelaiset voittivat vain kaksi (Sport ja KooKoo kotona) eikä helmikuukaan ole käynnistynyt yhtään lupaavammin. Kolmesta helmikuun ottelustaan joukkue on voittanut vain Ahmat, takkiin on tullut niin Hermekseltä kuin Jukureiltakin.

Salamoiden maalivahtiruletti on pyörinyt tehokkaasti joulutauolla tapahtuneen Jan Lundellin HIFK:hon lähdön jälkeen. Alkuvuoden aikana nousijajoukkueen maalin suulla on esiintynyt peräti kahdeksan eri maalivahtia! Juha Korhonen, Antti Jokela, Markus Vasarainen, Jan Lundell, Markus Helanen, Sami Heinonen, Simo Vehviläinen sekä Tommi Tervo ovat kukin olleet vuorollaan torjuntapuuhissa Salamoiden tolppien välissä.

Maalivahtirulettiaan Salamat on joutunut pyörittämään maalivahtien loukkaantumisten vuoksi. Tälläkin hetkellä Vasarainen ja Korhonen ovat loukkaantuneina, joten kaksikko Tervo-Vehviläinen hoitelee maalivahdin töitä. Vehviläinen pelasi lauantaina hyvän ottelun Jukureita vastaan, mutta loppukauden ykkösmieheksi hankittu Tervo palannee maalin suulle Järvenpäässä.

Keskinäiset Mestis-ottelut tasan, Koivunen ja Sakko maalitykkeinä

Haukat ja Salamat ovat vääntäneet tasaisesti paitsi sarjataulukossa, myös keskinäisissä otteluissaan. Molemmat joukkueet ovat voittaneet kerran Kirkkonummella, Salamat lokakuussa 7-2, Haukat tammikuussa 1-4. Edellinen Järvenpäässä nähty ottelu päättyi marraskuussa pistejakoon maalein 2-2. Ennen kauden alkua joukkueet kohtasivat kolmesti harjoitusotteluissa. Salamat voitti elokuun puolella molemmat kohtaamiset Kirkkonummella (8-3,3-2), syyskuun alussa pisteet tasattiin Järvenpäässä maalein 5-5.

Joukkueiden pistepörssin kärkipäässä keikkuvat pelaajat ovat onnistuneet myös joukkueiden keskinäisissä otteluissa. Salamoiden tehokkain pelaaja Haukkoja vastaan on ollut Salamoiden pistepörssin ykkösmies Karo Koivunen kahdella maalillaan ja kahdella syöttöpisteellään. Yhteensä Koivunen on nakutellut tällä kaudella pisteet 8+33. Mies on siis tehnyt neljäsosan kauden maaleistaan Haukkojen verkkoon.

Salamoiden pistepörssin kärkisijoja Koivusen takana miehittävät Tuomas Tikkanen (14+18), Antti Tevanen (11+14), Ari Katavisto (7+15) sekä Simo Romo (9+10). Kärkiviisikon miehistä etenkin Romo on ollut hyvässä vireessä viime otteluissa, sillä miehen saldo viidestä edellisestä ottelusta on 2+2. Romon pisteet ovat Salamoiden toiseksi parhaat viisi syöttöpistettä keränneen Koivusen jälkeen.

Yksi Salamoiden tämän kauden hahmoista on hyvät tehopisteet kerännyt innokkaasti hyökkäävä puolustaja Ville Uusitalo. Mies on Mestis-puolustajien pistepörssissä kuudennella sijalla 11 maalillaan ja kuudella syöttöpisteellään. 11 maalillaan mies on eniten maaleja tämän kauden Mestiksessä ampunut puolustaja.

Haukkojen tehokkain Salamoita vastaan on ollut kolme maalia iskenyt Marko Sakko. Tammikuun Haukoille voitokkaassa ottelussa Sakko maalasi Salamoiden verkkoon kahdesti. Kauden aikana Sakko on kerännyt tehot 15+10, jotka oikeuttavat Haukkojen sisäisen pistepörssin viidenteen sijaan. Haukkojen maalipörssissä Sakko on ykkösenä ja miehen 15 maalista viidesosa on syntynyt Salamoiden verkkoon.

Sakon edellä Haukkojen pistepörssin kärkisijoilla ovat Jussi Haapasaari (11+24), Mika Asikainen (14+15), Jaska Vilen (14+15) sekä Tuomas Ilola (12+17). Heistä Haapasaari on ollut kärkiviisikon tehokkain viime peleissä kahdella maalillaan ja kahdella syöttöpisteellään. Viime pelien tehokkaimmat haukat ovat kuitenkin olleet Joni Hakonen (3+3) ja Janne Vilhunen (2+3).

» Lähetä palautetta toimitukselle