Maratonkärki kohtaa

MESTIS / Ennakko
Divisioonatason perinteikkäin ottelupari kohtaa lauantaina, kun vahvasti tauolta palanneet FPS ja KooKoo mittelevät voimiaan. Kaksikko miehittää sarjahistorian maratontaulukon kärkisijat: FPS:n etumatka on tämän syksyn aikana kutistunut vajaaseen viiteenkymmeneen pisteeseen. Ennakkosuosikkina otteluun lähtevä KooKoo janoaa lisäpisteitä taistellakseen kotiedusta pudotuspeleihin, kun taas kotijoukkue yrittää rimpuilla pois peränpitäjän paikaltaan.

Sekä FPS että KooKoo palasivat torstaina joulutauolta voitokkaasti. FPS kukisti erikoistilanneosumillaan Kiekko-Vantaan 5-1 ja KooKoo palasi Savonlinnasta pisteiden kera 3-5-tuloksen myötä.

Siihen yhtäläisyydet sitten loppuvatkin. FPS:lle voitto oli ensimmäinen reiluun kuukauteen. Kahteen peräkkäiseen voittoon sarjajumbo on pystynyt kauden aikana vain kertaalleen: loka-marraskuun vaihteessa. KooKoolle voitto sen sijaan oli jo kolmas peräkkäinen. Roimasti tasoaan nostanut joukkue on hävinnyt vain yhden yhdeksästä viimeisestä pelistään.

Vaikka FPS onkin jämähtänyt sarjataulukossa peränpitäjäksi, ei se ole suostunut heittopussin asemaan. Etenkin kotonaan joukkue on pystynyt haastamaan käytännössä vastustajan kuin vastustajan – olkoonkin, että voittamisen kynnys on ollut nuorelle joukkueelle useimmiten tuuman pari liian korkealla.

Selvimmin forssalaiset ovat menneet eteenpäin puolustuspelaamisessa, sillä kolmessa viime pelissä punavalo on syttynyt oman maalin takana yhteensä vain kuudesti – kun alkusyksystä peliä kohden omissa saattoi soida helpostikin saman verran per matsi. Kouvolalaisvieraita vastaan Karri Kiven suojattien on kuitenkin venyttävä parhaimpaansa, sillä Palloseurakin on jo ehtinyt tuta KooKoon tämän kauden tulivoiman.

Joukkueet ovat kohdanneet tällä kaudella kahdesti Kouvolassa. KooKoo oli niissä selvästi vahvempi, voittaen maalein 7-1 ja 6-0. Jälkimmäinen on KooKoon – ja Sami Heinosen – toistaiseksi ainoa nollapeli. Pahimmin forssalaisia ovat aiemmissa otteluissa kurittaneet Timo Nurmberg (2+4), Teemu Kolehmainen (1+3) ja Jani Keskinen (0+4). FPS:sta maalinteossa on onnistunut vain Ossi Häkkinen.

Kaventunut ja leventynyt

FPS-maalilla pelaa Juho Santanen, jonka nappipelillä kotijoukkue voisi mahdollisesti venyä yllätykseenkin. Nuori turkulainen jatkaa Forssassa vielä ensi viikon ottelut. Luukkuvahti Pekka Kankaanranta on sen sijaan palailemassa KooKoo-pelin jälkeen takaisin Suomi-sarjan HCM:ään peliminuuttien perässä.

Kiekko-Vantaata vastaan forssalaisvitjoista parhaiten onnistui Veli-Matti Savinaisen troikka, turkulaiset Oskar Essen ja Teemu Ramstedt laidoillaan. Kevään kuluessa kolmikosta voisi olla aineksia jopa viherpaitojen viime kauden tehokkaan ykkösnyrkin manttelinperijöiksi. TPS-laina Ramstedtin jatkaminen KooKoo-kamppailun jälkeen on kuitenkin vielä avoinna. Joukkueen uusin tulokas, hyökkääjä Matias Huikari, ei sen sijaan vielä lauantaina pääse osaamistaan näyttämään.

Uusille pelaajille on Forssassa tarvetta, sillä jo ennestään kapea miehistö on harventunut muutamalla pelaajalla. Selkävaivaiset Toni Ronkainen ja Matias Peltoniemi eivät enää tällä kaudella pelaa. Ainakin comebackin tehneen Ronkaisen osalta se tarkoittaa samalla myös koko uran päättymistä.

Sivussa kotijoukkueelta on myös nelosketjun hyökkääjäjyrä Niko Nikkilä. Nivusvaivaisen Tuomas Koskisen sekä torstain pelistä kuumeisina sivussa olleiden Jarno Kanteluksen ja Toni Vähämäen pelaaminen on epävarmaa.

KooKoolla sen sijaan on tällä hetkellä pelaajista liki ylitarjontaa, kun maalivahti Esa-Tapio Palmua lukuun ottamatta kaikki toipilaat palasivat joulutauon jälkeen tositoimiin. SaPKo-voiton lisäksi valmentaja Vladimir Kolekia lämmittikin erityisesti monen pitempäänkin sivussa olleen pelaajan onnistunut paluu.

Tehokkaimpina Savonlinnassa häärivät muutaman joulua edeltäneen ottelun huilaamaan joutuneet laitahyökkääjät Mikko Liukkonen (2+2) ja Miikka Lindholm (1+2). Joukkueen parhaaksi pistemieheksi kertarysäyksellä noussut Liukkonen kasvatti kauden maalisaldonsa jo 15 osumaan.

Vahvasti kaukaloon ja ykköskenttään palasi myös pari kuukautta sivussa ollut avainpuolustaja Teemu Kolehmainen (0+1 ja +3). Niin ikää pitkään sivussa polvivaivaisena ollut Teemu Somppi sen sijaan aloitti vielä varovaisemmin ylimääräisenä hyökkääjänä.

Kymppitilinsä täyttymisen pelikiellolla sovittanut puolustaja Mikko Tarkiainen palaa puolestaan tauolta Forssassa, mutta muita muutoksia voittaneen joukkueen kokoonpanoon on tuskin luvassa ainakaan kenttäpelaajien osalta. Maalivahti Sami Heinonen on ollut viimeisen kuukauden kovassa vireessä, mutta myös Antti Ore saa varmasti jossain vaiheessa näyttää jälleen torjuntataitojaan.

» Lähetä palautetta toimitukselle