Viikon tärkeä päätös

MESTIS / Ennakko
Viikon vieraissa otelleista joukkueista FPS haki tärkeät sarjapisteet torstaina Savonlinnasta ja Salamat tiistaina Vaasasta, mutta viikon kokonaisonnistuminen ratkeaa molempien joukkueiden osalta lauantaina. Pahalle kilpakumppanille ei sopisi hävitä, kun sijoitus on jo valmiiksi pudotuspeliviivan alapuolella.
uutinen

Koskirannan vuoro siirtyä Bluesista Salamoihin
[lue lisää]

Ennakkoasetelmiltaan lauantain ottelu on tasaväkinen taisto. Salamoita puoltavat laajempi materiaali ja kokonaisuutena paremmat otteet viime aikoina, FPS:ää kotietu.

FPS on sarjataulukossa jumbosijalla, mutta eroa pudotuspeliviivan yläpuolelle on ennen perjantai-illan tv-ottelua vain kolme pistettä. Forssalaisten tilannetta tosin vaikeuttaa se, että joukkue on pelannut eniten otteluita sarjassa.

Salamat putosi torstaina paikallisottelussa Vantaalla kärsimänsä 3-5-tappion takia pudotuspeliviivan alapuolelle. Pisteet, maaliero ja tehdyt maalit ovat Kiekko-Vantaan kanssa tasan, mutta hävityt keskinäiset ottelut määräävät kirkkonummelaisten perjantaiseksi sijoitukseksi yhdeksännen tilan. Lisäpudotusta tulee, jos SaPKo voittaa perjantain tv-ottelun.

Lohjalla oppii tekemään maaleja

Kokonaisuutena Salamoiden viikko on ollut varsin onnistunut, sillä joukkue nousi tiistaina kahden maalin takaa makeaan 3-4-vierasvoittoon Vaasassa. Myös torstainen vieraspeli Vantaalla oli lupauksia antava, sillä neljän ketjun voimin jauhanut Salamat oli energisellä ja päämäärätietoisella peli-ilmeellään jonkin verran hallitsevampi osapuoli, vaikka tappio tulikin.

Kirkkonummelaisryhmällä on hyvästä peli-ilmeestä huolimatta kaksi suuren luokan ongelmaa. Viimeistely on vaikeaa, ja vaikka viikon teemana on ollut tiivis puolustuspelaaminen, omassa päässä ajatus katoaa liian usein ja vastustajalle tarjoutuu huippupaikkoja puoli-ilmaiseksi.

Ongelmat olivat selkeästi nähtävillä jo kaksi ja puoli viikkoa sitten, jolloin Salamat vieraili viimeksi Forssassa. Tuolloin FPS-valmentaja Karri Kivikin kehui Salamoiden pelillistä ilmettä yllättävän kovaksi. Kirkkonummelaiset veivät peliä, mutta eivät onnistuneet ohittamaan 45 kertaa torjunutta silloista Forssa-vahti Ville Hostikkaa kertaakaan. FPS kuittasi pisteet 2-0.

Erikoista Salamoiden tilanteessa on se, että siinä missä ykkösketjuna pelannut Iippo SuutarinenSimo RomoImmo Suutarinen ei tahdo rajusta yrityksestä huolimatta saavan tulosta aikaiseksi, ovat maaleista vastanneet Lohjalla II divisioona välillä pelaamassa käyneet hyökkääjät. Usein oikeassa paikassa oikeaan aikaan oleva Janne Laakso, 22, on iskenyt paluunsa jälkeisissä kahdessa ottelussa jo kolme maalia, ja torstaina sentteri Pekka Niemimaa, 21, kiitti saamastaan vastuusta runnomalla maalin edestä uransa ensimmäisen Mestis-osuman.

Salamat vahvistuu lauantain otteluun Blues-sentteri Tero Koskirannalla, mutta Niemimaan otteisiin tyytyväinen päävalmentaja Jyrki Tuukkanen lupaa lohjalaissentterilleen peliaikaa myös Forssassa hyökkääjistön kilpailutilanteesta huolimatta.

Nuorten kuumien maalivahtien taisto

Kotijoukkue FPS on elänyt kovia aikoja. Syksyn Lukko-yhteistyön mukanaan tuomat lyhytaikaiset liigalainat eivät olleet avain onneen, mutta kun liigayhteistyö kariutui, jäi pelaajamateriaali kovin kapeaksi.

Forssalaisryhmä on myös varsin nuori. Toni Ronkainen, 28, Jarno Kantelus, 26, ja puolustajat Kim Vähänen, 30 sekä kapteeni Anssi Rantanen, 24, edustavat kokemusta, mutta muu miehistö on perin kokematonta.

Sen jälkeen kun FPS kukisti Salamat edellisessä keskinäisessä ottelussa, hävisivät forssalaiset kolme ottelua putkeen karulla yhteismaalierolla 2-17.

Valoa synkkyyteen toi torstainen 1-3-vierasvoitto Savonlinnassa. Sielläkin kotijoukkue SaPKo vei peliä, mutta FPS:n ilme oli positiivisen yritteliäs läpi kamppailun. Savonlinnalaiset kaatuivat lopulta täydelliseen tehottomuuteensa ylivoimalla, vaikka FPS joutui jäähyilemään ajoittaisen huolimattomuuden seurauksena.

Avainpelaajia forssalaisittain olivat perusvarmalla torjuntatyöskentelyllään komeat 47 kertaa torjunut Juho Santanen, 21, joka on ainakin tämän viikon ajan lainassa TPS:stä, sekä kaksi maalia nakuttanut 21-vuotias laitahyökkääjä Oskar Essen. TuTossa pieneen rooliin jäänyt Essen on ollut liekeissä Forssaan siirryttyään, sillä yhdeksässä ottelussa on syntynyt yhtä monta (6+3) tehopistettä. Tehoihin sisältyy voittomaali edellisessä Salamat-ottelussa.

Myös vieraiden maalilla esiintyy nuori maalivahti, jolla on loistopeli takanaan. Salamoiden ykkösmaalivahti Juha Korhonen palasi tolppien väliin torstaina, mutta Forssassa pelivuoro on pikkuveli Mika Korhosella, joka oli huikeilla 57 torjunnallaan kaukalon sankari tiistaina Vaasassa. Vaikka 19-vuotiaalle Mikalle FPS-ottelu on vasta viides Mestiksessä, ehti nuorukainen esitellä taitojaan jo Salamoiden edellisellä Forssan vierailulla, josta saaliina oli kolme Jatkoajan tähteä.

» Lähetä palautetta toimitukselle