Kestääkö KooKoon puolustus Penttisen, Loikaksen ja Jäsken?

MESTIS / Ennakko
Maanantai-illan TV-kamppailussa kohtaavat kaksi kovakuntoista, kun kauden suurin yllättäjä Ahmat saa vieraakseen Mestiksen kärkijoukkueen Kouvolasta. Hyvinkääläiset mielivät varmastikin KooKoon päänahkaa, sillä kouvolalaiset ovat poistuneet voittajina molemmista kauden aiemmista kohtaamisista. Odotettavissa on hyökkäysvoittoinen peli: kotijoukkueella on kolmoisjohto pistepörssissä, vierasjoukkue puolestaan on mättänyt sarjassa maaleja toiseksi eniten.

Sekä Ahmoilla, että KooKoolla, on mukavat putkensa päällä. Sarjakärkeen itsensä hilannut kouvolalaisryhmä venytti lauantaina Kajaanissa tappiottomien pelien sarjansa jo viidentoista ottelun mittaiseksi. Hokki johti ottelua jo kolmella maalilla, mutta KooKoo nousi lopulta kahdesti tasoihin. KooKoon edellinen tappio on peräisin lokakuulta, jolloin Jukurit oli parempi. Hokin lisäksi vain KalPa on onnitunut tuon jälkeen nipistämään pisteen kukko-laumalta.

Ahmat ei kuitenkaan jää komealla kotiputkellaan pekkaa pahemmaksi. Edellisen kerran kotijoukkue jäi pisteittä Hyvinkään jäähallissa syyskuussa, kauden kolmannessa kotimatsissaan, kun FPS otti maalin voiton. Tuon jälkeen Ahmat on voittanut kahdeksan otteluaan, kolmesti peli on päätynyt jatkoajalle.

Kauden aiemmat kohtaamiset kurssinmuuttajina

Joukkueet ovat kohdanneet tällä kaudella kahdesti - pisteet KooKoon eduksi 4-1. Ensimmäinen otteluista pelattiin Hyvinkäällä lokakuun kahdestoista päivä. Nuorten maalivahtiensa epävireen kanssa tuskaillut Ahmat ja maalinteon jalon taidon hukannut KooKoo taistelivat pisteistä lukemissa 5-5 jatkoajalle asti, kunnes vierasjoukkueen Jari Keltanen iski kiekon tolpan kautta Joonas Lindbergin taakse. Aiemmissa otteluissaan keskimäärin 2,4 maalia tehnyt KooKoo sai selvästikin uutta intoa runsasmaalisesta ottelusta, sillä sen jälkeen kouvolalaiset ovat pössytelleet vastustajan verkkoja yli kaksi kertaa ahkerammin.

Toisen kerran joukkueet kohtasivat marraskuun lopulla Kouvolassa, jolloin kotijoukkue möyhensi vieraitaan tylyin lukemin 10-1. Ahmat oli liikkeellä vajaamiehisellä joukkueella, josta puuttui mm. Miikka Jäske. Jos edellinen keskinäinen kohtaaminen oli herättänyt kouvolalaiset, sisuunnutti tämä rökäletappio puolestaan Ahmat todelliseen taistelumielialaan.

-Joukkueessamme on sellaisia ketkä yrittävät ja sellaisia ketkä osaavat. Mutta sitten on myös niitä, jotka eivät osaa tai yritä. Ehkä kakkos- kolmosdivaritasolla moinen saattaisi vielä toimia, muttei KooKoota vastaan, valitteli Ahmojen Janne Tormonen ottelun jälkeen.

Tuon ottelun jälkeen ei Ahmoja nimittäin ole yrittämisen puutteesta tarvinnut syyttää. Joukkue pelasi tappiotta seuraavat seitsemän peliään, mukaanlukien vierasvoitto Jukureista ja Hermeksestä sekä kotitasuri Kiekko-Vantaata vastaan. Oma osuutensa Ahmojen nousulle tosin on ollut myös maalivahdeilla: alkuperäisellä kaksikolla Lindberg-Machreich joukkue on voittanut seitsemästätoista pelistään vain kuusi, kun taas Michaudin tai Heinosen vartioidessa ahmamaalia pisteet ovat lipsahtaneet käsistä vain kahdesti. HPK:sta lainalla olevan Heinosen pelaamisesta on sovittu toistaiseksi tähän otteluun asti.

Keskinäisissä otteluissa korkeimmista pistemääristä ovat vastanneet tutut miehet. Ahmoilta pisteitä ovat väsänneet Loikas (2+1) ja vain ensimmäisen ottelun pelannut Jäske (1+2). KooKoon pisterohmuja ovat olleet puolestaan Nurmberg (2+4), Keltanen (1+4) sekä puolustaja Grönroos (1+3).

Ahmoilla alla raskas viikonloppu

Hyvinkääläiset pelasivat viikonlopun aikana kaksi vierasottelua. Perjantaina joukkue joutui taipumaan Kajaanissa niin ikään kovaan kuntoon yltyneelle sarjanousija Hokille luvuin 5-2. Voittojen makuun ahmalauma palasi kuitenkin jo lauantaina, kun se kukisti hyvänä kotijoukkueena tunnetun KalPan 2-5. Kuopiossa ratkaisijan roolissa oli Heinosen lisäksi kolmoskentällinen, jonka valmentaja Janne Tormonen oli kasannut vasta juuri ennen ottelua. Kolmikko Tuomas Tikkanen - Jan Eriksson - Joni Hakonen juoni Ahmoille ottelussa kaksi maalia.

Vähitellen hyvinkääläiset tarvitsevatkin ratkaisijoita ykkösnyrkkinsä takaa. Ykköskentän hyökkäystrio, pistepörssin kolmoisjohtajat, Jukka Penttinen (10+29) - Juha-Pekka Loikas (21+13) - Miikka Jäske (16+27) on tällä hetkellä sarjan ylivoimaisesti tehokkain poppoo, mutta tehojen kasautumisessa vain muutamalle pelaajalle on aina omat riskinsä. Kun kolmikon maalimääriin ynnätään vielä kakkosen keskushyökkääjän Janne Lehtisen kolmetoista osumaa, on kasassa jo yli puolet Ahmojen tämän kauden maalimäärästä.

KooKoossa vastuu on jakautunut tasaisemmin. Neljä parasta maalintekijää on jakautunut kolmeen eri ketjuun. Kolmoskentän nuori Ossi Louhivaara on iskenyt jo seitsemäntoista maalia, kakkoskentän maalitykkinä on kunnostautunut sentteri Mikko Kinnunen (15) ja ykkösestä maalinteossa ovat kunnostautuneet Tatu Kattelus (13) sekä Timo Nurmberg (10).

Miehiä liigassa ja liigasta

Sami Heinonen pelaa siis Ahmojen maalilla ainakin vielä tämän ottelun. Luotettava maalivahti on ollut erittäin tärkeä vahvistus hyvinkääläisille - myös henkisesti. Luottopuolustaja Olli Korkeavuori sen sijaan jatkaa yhä pelejä Hämeenlinnassa. Korkeavuoren paikan ykkösviisikossa on ottanut Juha Kaunismäki, jonka tyhjäksi jättämää ruutua Pasi Tammisen parina täyttää A-junioreista nostettu Lauri Mattila. Sairastuvalla Ahmoista on vain hyökkääjä Jani Bäf.

Vierailijoiden riveissä hyökkää uutena miehenä Teemu Somppi, jonka edellinen visiitti KooKooseen osui sekin TV-peliin. SaiPa-laituri pelasi ennen joulua kouvolalaisten riveissä kaksi ottelua, keräten tehot 2+3, joista 1+2 juuri Ahmoja vastaan. Hokki-peli oli ensimmäinen miehen viiden ottelun kestoiseksi sovitusta sarjasta. Taitavan hyökkääjän tulo sotkee hivenen ketjuja: laituri Louhivaara siirtynee kolmosen keskelle, ja Teemu Timoskainen neloseen. Somppi tuo lisää vauhtia ja taitoa kentälliseen, mutta samalla kolmonen menettää pykälän fyysisyydessä, sekä aloituksissa, joissa Louhivaara ei edellisen sentterikokeilunsa aikana oikein onnistunut.

KooKoolta ovat varmuudella sivussa loukkaantuneet laiturit Petri Anttila ja Antti Huuhka. Peruskookoolainen Mikko Outinen palannee jäälle tällä viikolla, mutta tuskin vielä maanantaina. Mika Rissasen, Jari Keltasen ja Jani Haapalaisen pelaaminen ei ole varmaa, sillä kaksi ensin mainittua osallistuvat 15. päivä alkaviin opiskelijoiden talvikisoihin, ja Haapalainen vaihtaa luistimensa toviksi SA-INT mallisiin jalkarätteihin.

Rissanen ja Keltanen pelaavat, Haapalainen ja Outinen eivät. Somppi pelaa ennakkotietojen mukaan ykköskentässä, josta Reino Soijärvi puolestaan siirtyy kolmoskentän laidalle. KooKoon neloskentässä hyökkäävät Levänen-Peltola-Keltanen.

Kuinkas sitten käy?

Luvassa on tasainen, mutta tuskin vähämaalinen ottelu, vaikka kummallakin joukkueella huippuluokan molarit maalin suulla seisovat. Heinonen on herättänyt ihailua tällä kaudella pelaamissaan liigapeleissäkin. KooKoon maalivahtikaksikko Heikkinen-Grahn puolestaan on ollut sarjan tasaväkisimpiä. Syksyllä loukkaantunut Grahn on osoittanut toipuneensa täysin, siitä osoituksena loistopelit Kokkolassa ja Kajaanissa. Viimeisissä kymmenessä pelissään Ahmat ovat tehneet 54 maalia. KooKoo on pystynyt vastaavassa ajassa sytyttämään punavalon 46 kertaa.

Hyvinkää ei ole helppo paikka KooKoolle. Ennen lokakuista voittoa kouvolalaiset olivat tehneet lukuisia hukkareissuja ruuhka-Suomeen: edellisestä voitosta oli aikaa lähes kolme vuotta. Nyt KooKoolla on kasassaan sellainen joukkue, ettei se ainakaan suosiolla pisteitä Ahmoille jätä. Kotijoukkue on kuitenkin hienoinen ennakkosuosikki - kovan kotikuntonsa ja ennenkaikkea tulisen ykkösnyrkkinsä ansiosta. Kouvolalaisilla on mahdollisuutensa, mikäli Loikaksen kentällinen pystytään pitämään pimennossa - mikä tosin lienee helpommin sanottu kuin tehty.

TV-kameroiden lisäksi lisätunnelmaa Hyvinkään halliin tuovat myös kouvolalaiskannattajat. Fanibussi Hyvinkäälle lähtee klo 16.15 Kouvolan linja-autoasemalta. Matkan hinta on kymmenen euroa, sisältäen lipun.

Päivitetty 13.1.

» Lähetä palautetta toimitukselle