Joko Ahmat onnistuu TV-kameroiden edessä?

MESTIS / Ennakko
Urheilukanavan maanantai-illan Mestis-kamppailussa kohtaavat Ahmat ja KooKoo. Pudotuspelien ensimmäisessä ottelussa altavastaajana ottelusarjaan lähtenyt hyvinkääläisjoukkue onnistui antamaan varoituksen kyvyistään, vaikka joutuikin palaamaan Kouvolasta tappion kokeneena. Intensiteetiltään, vaan ei oman pään tarkkuudeltaan, pudotuspelikiekkoa muistuttanut avauskoitos päättyi KooKoolle 6-5. Paitsi sarjan tasoitusta, hakee Ahmat illan ottelusta myös kauden avausvoittoa KooKoosta, sekä seurahistoriansa ensimmäistä pudotuspelivoittoa.

Ahmoille maanantain kamppailu saattaa olla kauden viimeinen kotiottelu, mikäli joukkue ottelun häviää. Todennäköisesti kyseessä on ainakin viimeinen televisioitava hyvinkääläisten matsi, joten Ahmoilla on tässä pelissä varmasti halua näyttää oikeaa osaamistaan TV:n välityksellä sarjaa seuraaville. Runkosarjassa seitsemänneksi sijoittunut joukkue nimittäin pelasi kauden huonoimmat pelinsä juuri kameroiden edessä. Jos kameroiden edessä pelaaminen aiheutti aiemmin pientä ylimääräistä hermoilua, ei joukkueessa pitäisi moista maanantaina näkymän. Ahmaleirin mukaan jo se, että kyseessä on pudotuspeli, aiheuttaa saman latauksen ja paineen kuin tv-kameroiden saapuminen runkosarjan ottelussa. KooKoon otteissa kameroiden läsnäolo ei ole juurikaan näkynyt, sillä joukkue on hävinnyt neljästä tv-pelistään vain yhden, Jukureille.

Joukkueiden ensimmäinen kohtaaminen lauantaina oli vähintäänkin kaksijakoinen. 6-5 päättyneen ottelun ensimmäisessä erässä KooKoo pystyi pitämään vauhtia yllä halliten tapahtumia. Toinen erä oli puolestaan Ahmojen näytöstä - vaikka kotijoukkue iskikin kuudesta laukauksestaan kolme sisään. Kolmannessa erässä J-P Loikaksen kentällinen näytti taistelutahtoaan, rankaisi KooKoon virheistä ja nosti Ahmat maalin päähän.

Joukkueiden toiseen välienselvittelyyn lienee helppo löytää asiat, joita valmentajat painottavat. Reijo Mansikka lupasi Kouvolan pelin jälkeen, ettei ottelussa nähdyt virheet tule toistumaan tämän kevään aikana. KooKoo lähteekin pelaamaan Hyvinkäällä varmasti astetta varovaisempaa ja kurinalaisempaa peliä, jossa puolustajat eivät anna sokkosyöttöjä vastustajan lapaan. Ahmojen Janne Tormonen puolestaan pitänee palopuheensa ensimmäisten minuuttien tärkeydestä ja hereilläolosta. Lauantaina kouvolalaiset menivät johtoon ensimmäisellä laukauksellaan, ja iskivät kahdesti toisen erän kolmen ensimmäisen minutin aikana.

Avausmaalilla on suuri merkitys ottelun kulkuun myös Hyvinkäällä. KooKoo hävisi runkosarjan aikana vain kerran ottelun, joka oli tasan tai sen johdossa 40 pelatun minuutin jälkeen. Kolmannessa erässä suhteellisen kokenutta joukkuetta on vaikea yllättää, vaikka Ahmat antoikin oivallisen varoituksen voittamalla viime erän 3-1. Nähtäväksi jää, pystyykö joukkue jatkamaan samalla sykkeellä heti maanantaisen kamppailun alusta.

Pyhitetty sunnuntai sopii Ahmoille

Muut Mestiksen pudotuspeliparit taistelivat jäällä toistamiseen jo sunnuntaina. Varsinkin Ahmoille yhden päivän tauko sopii paremmin kuin hyvin, sillä joukkueen ykkösviisikko ensimmäisessä kohtaamisessa varsinkin päätöserässä joka toisen vaihdon.

-Maanantai sopii meille hyvin. Saamme vetää nyt yhden päivän henkeä, joten uskon että samanlaisella kovalla taistelulla jatketaan, Tormonen sanoi avausottelun jälkeen.

Mansikkakin odotti ensimmäisen kuusikymmenminuuttisen jälkeen maanantailta kovaa koitosta. Mainitsemallaan "verisyydellä", mies ehkä viittasi myös tuomarityöskentelyyn, joka ei luotsia lauantaina miellyttänyt. Joukkueiden pelityylissä onkin sen verran eroavaisuuksia, että tuomarilinjalla on runsaasti merkitystä ottelun luonteeseen. Salliva, pudotuspeleihin sopiva, vihellystaktiikka käy Ahmoille vastustajaa paremmin, sillä joukkue on KooKoota vahvempi fyysisesti, muttei aivan yhtä luisteluvoimainen. Ratkaisuja tuomarit tuskin ottelupariin saavat aikaan, sillä sen verran tehotonta on kummankin joukkueen ylivoima viime ajat ollut.

Vaikka ensimmäisen ottelun tuloksesta ja runsasmaalisuudesta ei maalivahteja suoranaisesti voi syyttääkään, pitää ainakin Sami Kitinpramin onnistua jatkossa paremmin. Kitinpramin aisapariksi suunniteltu kokenut Jarno Ekman joutui jättämään runkosarjan viimeisen koitoksen kesken paikkojen pamahdeltua toisessa erässä. Myös miehen Mestis-debyytti päättyi lyhyeen, joten Kitinpramin pelatessa Ahmojen luukkua aukonee nuori Tommi Pärmäkoski.

-Neljä vuotta pastaa pyörittämällä ei fyysisyys pysy aivan jääkiekkokunnossa, Tormonen selvitti lounaskahvilasta värvätyn Ekmanin huonoa tuuria, manaten samalla tilannetta, jonka johdosta molareita on jouduttu kaivamaan kivienkin alta.

Avausottelun kaltaista maali-iloittelua ottelu tuskin tarjoaa. Mikäli ennusmerkit pitävät kutinsa, on luvassa kuitenkin matsi, josta ei puutu taistelua ja yrittämistä. Jos ottelu ratkeaa jo hyvissä ajoin suuntaan tai toiseen, on oletettavissa, että joukkueet alkavat jo alitajuntaisesti valmistautua kolmanteen, tiistaina pelattavaan kamppailuun. Pieniä nahinoita nähtäneen tässä ottelussa siis joka tapauksessa.

Fanibussi Hyvinkäälle lähtee Kouvolan linja-autoasemalta maanantaina kello 16.15.

Otteluparin ennakkoasetelmista voit lukea täältä.

» Lähetä palautetta toimitukselle