Mestis-kausi avataan mielenkiintoisella kierroksella

MESTIS / Ennakko
Mestiksen avauskierros tarjoaa kiekkojännäreille kuusi otteluparia, joista ehkä mielenkiintoisin ottelu käydään Kokkolassa, kun hallitseva mestari Jukurit saapuu Hermeksen vieraaksi. Toinen mielenkiinnon kohde on nousija Hokkin sarja-avaus, jossa Sport matkaa Kajaaniin mittaamaan sarjanousijoiden kunnon. Näiden lisäksi neljä muuta ottelua tulevat tarjomaan tasaisen avauskierroksen, jonka jälkeen joukkueiden iskukyvyistä saadaan parempi kuva.

Ahmat – KJT

Uudenmaan paikalliskamppailussa kohtaavat yleensä tasaisia otteluita pelanneet Ahmat ja KJT. Joukkueiden lähtökohdat kauteen ovat olleet varsin erilaiset, sillä Ahmoilla joukkue on ollut kasassa hyvissä ajoin, kun vastaavasti KJT:n joukkue oli vielä viikko ennen sarjan alkua rakenteilla.

KJT on ehtinyt kuluneella viikolla vahvistua jonkin verran, kun Miikka Lindholm päätti jatkaa keskiuusimaalaisten riveissä ja Tommi Elomon tulo seuraan varmistui. Joukkue alkaa vähitellen olla kasassa, mutta nimilista näyttää heikommalta kuin edellisinä kausina. Myös yhteisten kuvioiden löytyminen heti avauskierroksella on arvoitus, vaikka esimerkiksi Lindholm ja puolustukseen viikolla tulleet Kimmo Pikkarainen ja Patrik Lostedt pelasivatkin KJT:n riveissä jo muutamia harjoituspelejä.

Ahmojen riveihin liittyi tällä viikolla kokenut divarijyrä Jani Tuominen, joka korvannee ainakin toisen Semi Pekin jättämistä saappaista. Myös Pelicansin Esa Saksinen esiintyy avauskierroksella ahmapaidassa korvaamassa jalkavammasta kärsivää Juha Kaunismäkeä. Kovaotteinen Miikka Jäske on avauspelin pelikiellossa.

Ahmat ei ole ykkösdivari- / Mestis-historiansa aikana koskaan voittanut avauskierroksella. Nyt voitto on kuitenkin lähellä, sillä Ahmoilla on kasassa hiukan kovempi joukkue ja se on pystynyt valmistautumaan kauden avaukseen KJT:tä huolellisemmin.

FPS – KalPa

KJT:n tavoin myös FPS:n valmistautuminen kauteen ei ole ollut paras mahdollinen. Valmentaja Pekka Laksola nimitettiin tehtäväänsä vasta harjoitusottelukauden aattona, eikä joukkueen rakentamisessakaan kiirettä pidetty. KalPan laaja pelaajarinki sen sijaan on ollut jo hyvän aikaa pääosiltaan koossa.

FPS:n tärkeä viimehetken vahvistus oli Petr Tonin virolainen painos Andrei Makrov, mutta häntä ei kuitenkaan vielä tänään kentällä nähdä pelilupaongelmien takia. Ikään kuin Makrovin paikkaajaksi FPS hankki kahden ottelun sopimuksella Olli Sillanpään HPK:sta, joka esiintyy jo tänään vihernutussa.

KalPan miehistö heikkeni kesän aikana jonkin verran, mutta korvaajia löydettiin melko pian omista junioreista ja muutamasta paluumuuttajasta. Joukkue on ollut hyvän aikaa koossa, joten kausi ei ala kuopiolaisten kannalta liian aikaisin. KalPan materiaali on laaja ja tasainen, mutta selkeitä ratkaisupelaajia ei kokoonpanosta välttämättä löydy.

Vaikka FPS pelaakin yleensä hyvin kotonaan, lähtee KalPa otteluun hienoisena ennakkosuosikkina, sillä FPS ei liene parhaimmillaan kauden ensimmäisillä kierroksilla. Forssalaisvalmentaja Pekka Laksola epäilikin Mestiksen avausinfossa, että hänen joukkueensa tuskin kykenee heti alkukaudesta tarjoamaan yleisölle perinteistä forssalaista taitokiekkoa.

Hermes – Jukurit

Yksi avauskierroksen mielenkiintoisimmista otteluista pelataan Kokkolassa, jossa kesän aikana vahvistunut Hermes kohtaa Jukurit - hallitsevan mestarijoukkueen.

Hermes on ennakkoarvioissa rankattu sarjan keskikastiin. Joukkueen hyökkäys on saanut kehuja osakseen, mutta puolustusta monet pitävät heikkona. Sama koskee maalivahtipeliä, sillä Hermes lähtee kauteen kokemattomalla torjujakaksikolla. Takalinjojen pelaajilla on alkukaudesta näytön paikka.

Jukurit on yksimielisesti laskettu sarjan suurimmaksi voittajasuosikiksi, sillä suuresta vaihtuvuudesta huolimatta se ei ole kesän aikana varsinaisesti heikentynyt. Mestarien valmistautuminen kauteen ei kuitenkaan sujunut ongelmitta. Valmentaja Risto Dufva valitteli Mestiksen avausinfossa joukkueensa jääharjoittelun jääneen kolmasosaan siitä, mitä se on kahden edellisen kauden alla ollut. Syynä tähän on ollut lähinnä Mikkelin jäähalliremontti.

Harjoituspelien perusteella Jukurit on vähäisestä jääajastaan huolimatta kovassa iskussa, sen sai viimeksi huomata liigajoukkue SaiPa. On kuitenkin mahdollista, että harjoitteluolosuhteiden ongelmat näkyvät Jukurien pelissä alkukaudella, eikä Hermes varmastikaan ole mestareille helpoin mahdollinen avausvastus. Jukurit on suosikki, mutta kotivoittokaan ei olisi mahdottomuus.

Hokki – Sport

Kainuulaisessa jääkiekkohistoriassa kääntyy uusi lehti lauantaina klo 17, kun Hokki pelaa kotonaan ensimmäisen Mestis-ottelunsa. Vastus avauspelissä on kova: kesän aikana vahvistunut Sport.

Hokin joukkue uusiutui kesän aikana perusteellisesti. Kajaanilaisryhmä on sarjan musta hevonen, jonka sijoituksen veikkaaminen on osoittautunut hankalaksi tehtäväksi. Hokkia on veikattu parhaimmillaan jopa mitaleille ja huonoimmillaan karsijan paikalle. Varmaa kuitenkin on, että Hokin pelissä on nousijan intoa varsinkin kauden avauspelissä. Kajaanilaisten kapteeni Kimmo Happo on avauksesta sivussa jalkavamman vuoksi.

Sport nosti kauden kynnyksellä profiiliaan pestaamalla riveihinsä kaksi kovaksi ennakoitua latvialaisvahvistusta. Myös Sport-ikoni Patrik Westerbackin paluu Ruotsista takaisin Pohjanlahden itäpuolelle on nostanut vaasalaiskannattajien odotuksia alkavalle kaudelle. Westerback on kärsinyt olkapäävaivoista, mutta on ilmeisesti pelikuntoinen Hokkia vastaan. Jos näin on, nähdään jäällä kahden klassisen taitopelaajan kohtaaminen, kun Westerback saa vastaansa Hokin syöttökone Antti Karhulan.

Sportin materiaali lienee kovempi, mutta Hokki on arvaamaton vastustaja eritoten kotonaan ja kauden alussa. Niinpä Kajaanin kamppailu on yksi ensimmäisen kierroksen mielenkiintoisimmista ja etukäteen kimurantimmista koitoksista.

K-Vantaa – UJK

Avauskierroksen etukäteen selvimmältä vaikuttava peli pelataan Vantaalla. Mitalisijoille tai niiden tuntumaan veikattu Kiekko-Vantaa saa vieraakseen yleisesti sarjan heikoimmaksi rankatut Jää-Kotkat.

Kiekko-Vantaa on kaudenalusveikkauksissa sijoitettu suunnilleen viimekautisille lukemille tai vähän alemmaksi. Joukkue ei ole varsinaisesti vahvistunut, mutta ei heikentynytkään. Vähäinen vaihtuvuus antaa odottaa vantaalaisilta melko valmista peliä heti kauden alusta lähtien. Suurin kysymysmerkki Tikkurilassa ennen kauden alkua oli ykkösmaalivahti Joni Hallikaisen pelikunto ja mahdollinen korvaaja, mutta ainakin ensimmäisten kierrosten osalta vastaus löytyi perjantaina, kun HPK:n Sami Heinosen vierailu Vantaalle varmistui.

UJK:n ryhmän kokoaminen on venynyt alkusyksyyn, ja joukkueen hankinnat ovat Mestis-tason meriiteiltään melko vaatimattomia nimiä. Harjoituspelikauden joukkue aloitti kurjasti, mutta otteet ovat vähitellen parantuneet. Entinen JYP-sentteri ja nuorten maajoukkuepelaaja Topi Riutta on tärkeä mies uusikaupunkilaisten hyökkäyskalustossa.

Etukäteen peli vaikuttaa selvältä kotivoitolta, varsinkin kun Kiekko-Vantaa löysi ainakin tilapäisen ratkaisun maalivahtiongelmaansa. UJK on materiaaliltaan selvästi heikompi joukkue, minkä lisäksi alkukauden otteita voi haitata joukkueen myöhäinen kokoaminen.

KooKoo – TuTo

Perinteikkäät divariseurat avaavat Mestis-kautensa Kouvolassa. KooKoota on ennakkoarvioissa veikattu sarjan kärkinelikkoon, TuTo taas on yleisesti rankattu pari sijaa alemmaksi.

KooKoon ryhmä on ollut valmis jo viikkokausia, eikä muutoksia ole kauden aattonakaan tullut. Joukkue on pysynyt kohtalaisen hyvin kasassa, vaikka pari tärkeää pelaajaa lähtikin muihin maisemiin. Harjoituspelit ovat kouvolalaisilta sujuneet vastustajien tasoon nähden varsin hyvin, ja moniin muihin Mestis-seuroihin verrattuna KooKoo lähtee valmiimpana kauden alkuun. Ensimmäisiltä kierroksilta voi siis odottaa menestystä.

Myös TuTon kokoonpanon on ennakoitu olevan tasoltaan samaa luokkaa kuin viime kaudella. Joukkueen kärkinimet ovat pistekuningas Tero Forsell ja huippulupaus Tuukka Pulliainen, mutta mielenkiintoinen pelaaja on myös sarja-avauksen alla hankittu JYP-kasvatti Marko Kuikka, joka on vielä melko lyhyen uransa aikana ehtinyt jo kiertää monenlaisia seuroja Bluesista SaPKoon. Tällä viikolla TuTo nosti kokoonpanoonsa myös omat juniorit Ossi Ojasen, Kai Syväsalmen ja Timur Uzbjakovin sekä TPS:n A-junioreista tulleen Kalevi Aition.

Molempien joukkueiden pitäisi olla vireessä heti kauden alussa. Viime kauden hopeajoukkue KooKoo on kotiedun ja hiukan kovemman materiaalinsa ansiosta suosikki, mutta tiedossa lienee tasainen ottelu.

» Lähetä palautetta toimitukselle