Mestis-kierros: Vuosi käyntiin viidellä ottelulla

MESTIS / Kierrosennakko
Mestiksen kevätkausi starttaa keskiviikkona. Tikkurilassa otellaan kärkipään kamppailu K-Vantaa–SaPKo, ja Ketterän kunto laitetaan testiin sarjakärki KeuPa HT:ta vastaan. Kääntääkö epäonninen Jokipojat kelkkansa Espoossa Unitedin vieraana? Entä pääseekö TUTO viimein eroon yhden maalin tappioistaan?

Keuruulaiset laittavat Ketterän kunnon testiin

Ketterä pääsee laittamaan kuntonsa todelliseen testiin kotihallissaan, kun vastaan asettuu sarjakärki KeuPa HT. Tähän mennessä keuruulaiset ovat osoittautuneet vahvemmaksi osapuoleksi, sillä KeuPa on vienyt nimiinsä kaksi aiempaa kohtaamista.

Vaikka vierasjoukkue KeuPa HT onkin sarjan paalupaikalla, sarjataulukon viidennellä sijalla majaileva Ketterä on myös viime aikoina ollut kovassa kunnossa. Joukkue viilettää kuuden ottelun voittoputkessa, eikä se kärsinyt joulukuun aikana kuin yhden tappion, sekin vasta jatkoajalla.

Viime vuoden viimeisistä peleistä etenkin ottelu Jokipoikia vastaan osoitti, miten sinnikkäästi Ketterä osaa pelata. Imatralaiset eivät luovuttaneet, vaikka joensuulaiset viilettivät vielä ottelun päätöserässä kahden maalin johdossa. Ketterä taisteli itsensä rinnalle ja ohi.

Kärkijoukkue KeuPa ei siis helpolla tule pääsemään. Kuten Ketterä, on KeuPakin viilettänyt voitosta toiseen. Joulukuussa keuruulaiset voittivat kahdeksasta pelistään kuusi. Vuosi päättyi kuitenkin ailahtelevasti, sillä ensin joukkue koki tappion K-Vantaata vastaan ja viimeisellä kierroksella voitto LeKistä tuli vasta jatkoajalla.

Yhtenä tehokkaana aseena keuruulaisilla on ylivoima. Ennen joulutaukoa KeuPa iski kaikki kolme maaliaan ylivoimalla ja viimeisessä pelissä LeKiä vastaan ylivoimamaaleja syntyi kaksi. Viimeisestä seitsemästä maalista viisi on siis isketty ylivoimalla.

Ja jos aikaisempiin kohtaamisiin on uskominen, on KeuPa ehdottomasti kamppailun ennakkosuosikki. Kaksi aikaisempaa kohtaamista ovat menneet keuruulaisille selvillä lukemilla: ensin maalein 5-3 ja tämän jälkeen maalein 5-2.

6 - 2

Tikkurilassa tarjolla kärkipään mittelö

Tikkurilan keskiviikkoillassa toisistaan mittaa ottavat sarjakakkonen ja -kolmonen, K-Vantaa ja SaPKo. Savonlinnalaisvieraan on saatava maalintekoon enemmän tehokkuutta, jos pisteet Vantaalta kiinnostavat.

Sarjataulukossa toisena majaileva K-Vantaa lähtee uuden vuoden koitoksiin allaan varsin ailahteleva joulukuu. Viime vuoden viimeiset pelit lähtivät käyntiin kahdella tappiolla ja neljästä voitosta kaksi saatiin vasta varsinaisen peliajan jälkeen.

Kaikesta huolimatta vantaalaisten asema kärkijoukkueena on säilynyt. Iso tekijä on varmasti se, että lohipaidoilla on onnistujia laajalla rintamalla. Oikeastaan kaikki vantaalaisten neljä ketjua ovat tasaisen vahvoja.

Myöskin SaPKolla kaksi viidestä joulukuun voitosta tuli vasta jatkoajalla. Pässipaidat kärsivät joulukuun aikana kaksi melko tuntuvaa tappiota, kun sarjakolmosta parempia olivat Ketterä (5–2) ja IPK (6–3). Tappioissa suurta roolia näyttelivät puolustuspään uinahdukset ja tasapainottomuus.

Alkaneen vuoden koitoksiin SaPKo kuitenkin pääsee voitto takataskussaan, kun Jokipojat kaatui Joensuussa 3-2. Maalinteko on kuitenkin savonlinnalaisilla ollut viime aikoina kovan työn takana. Pässipaidat saattavat parhaimmillaan luoda kymmeniäkin maalipaikkoja, mutta vain harva lopulta menee sisään.

3 - 0

Löytääkö LeKi peli-intonsa Kupittaalla?

Kupittaalla TUTO isännöi LeKiä. Joukkueet ovat kohdanneet tällä kaudella jo kolmesti, ja LeKi on ollut vahvempi osapuoli kahdesti. TUTOn onnistui voittaa LeKi viimeksi syyskuussa jatkoajalla.

Kaikissa neljässä joulukuussa kärsimässään tappiossa TUTO on jäänyt vain maalin päähän vastustajastaan. Voitetuissa otteluissa puolestaan maaliero on aika ajoin ollut tuntuvakin: Espoo United kaatui lukemin 4-2 ja Peliitat peräti lukemin 5-0. Turkulaisten loppuvuosi oli siis varsin monimuotoinen eikä kaivattua tasaisuutta ollut tarpeeksi.

Etenkin puolustusvalmiudessa TUTOlla on parannettavaa. Vuoden viimeisessä ottelussa Hermestä vastaan vastusaja oli vähällä karata voittoon, kun jo varmalta näyttänyt 4-0-johto suli 4-4-tasatilanteeksi. Niclas Luceniuksen paluu kokoonpanoon on tärkeä asia joukkueelle, sillä hänen poissaolonsa on näkynyt joukkueen pelaamisessa.

LeKin pelit olivat joulukuussa melko tiukkoja, maalin eroon ratkenneita kamppailuja, mutta saukkopaitojen pelistä on ollut aistittavissa myös hivenen haluttomuutta. Neljästä voitosta kolme LeKi on saanut ratkaistua vasta varsinaisen peliajan jälkeen.

Etenkin puolustuspäässä LeKin on syytä olla valppaana, sillä turkulaisten hyökkäyspeli elää ja voi hyvin. Lempääläläisen kannattaa pitää etenkin Aki Juusela poissa maalin tuntumasta, sillä hyökkääjä iski joulukuussa peräti 10 maalia.

Jokipojat jatkaa paremman onnen metsästystä

Espoo United saa keskiviikkona vastaansa Jokipojat. Joensuulaisilla ei viime aikoina ole mennyt vahvasti, mutta löytyy heikkouksia tasaisesti pelanneen Unitedinkin pelistä.

Espoolaisten joulukuu oli plusmerkkinen, sillä kymmenestä ottelusta United juhli kuutta voittona. Yksi joulukuun maukkaimmista voitoista oli Hermestä vastaan otettu 7-0-kotivoitto. Näin ollen espoolaiset voivat aloittaa kevätkauden luottavaisin mielin, sillä ainakin maalintekovoimaa löytyy.

Unitedin leirissä on kuitenkin syytä keskittyä pariin seikkaan. Espoolaispoppoo sortui viime vuoden viimeisissä peleissään tyhmiin jäähyihin eikä alivoima ollut kunnossa. Tästä hyvänä esimerkkinä KeuPa HT:ta vastaan kärsitty 3-1-tappio, jossa KeuPa teki kaikki maalinsa ylivoimalla.

Jokipoikien loppuvuosi ei ollut niin onnekas kuin espoolaisvastuksen. Vaikka ennen joulutauon alkua joensuulaiset osoittivat selkeitä piristymisen merkkejä, tuli joukkueen loppuvuodesta kuitenkin täysi pannukakku: ensin Ketterän onnistui nousta kahden maalin takaa-ajoasemasta voittoon ja vuoden viimeisellä kierroksella SaPKo oli Mehtimäellä parempi niukoin 3-2-lukemin.

United ja Jokipojat ovat tällä kaudella kohdanneet kerran aikaisemmin. United ei ole ollut joensuulaisille helppo vastus, sillä viime kohtaaminen meni espoolaisten nimiin. Tällä kertaa Jokipojat voi kuitenkin iskeä yhteen espoolaisten heikkoon kohtaan, nimittäin puolustuspeliin. Aika ajoin Unitedin maalilla mallikkaasti torjunut Nico Viksten on jätetty turhankin yksin, minkä myötä vastustaja on saanut helppoja maaleja.

IPK
3 - 2

Mikä kääntäisi Hermeksen kurssin?

Kokkolan Hermes on kovan paikan edessä heti vuoden ensimmäisellä kierroksella. Heikosti syksyn pelannut kokkolalaispoppoo saa vastaansa selviä piristyksen merkkejä vilautelleen IPK:n, jonka maalille on hankala päästä.

Heikon marraskuun jälkeen IPK on taas saanut jutun juonesta kiinni. Viidestä viimeisimmästä pelistä iisalmelaiset ovat napanneet neljä voittoa, ja tappiokin kärsittiin vasta voittolaukauskilpailussa. IPK:n hyökkäyspää kaipaa enemmän ratkaisijoita hienoista voitoista huolimatta. Joukkue onkin tällä hetkellä pitkälti toimivan puolustuksensa varassa.

Iisalmelaisjoukkueen yhdeksi tärkeimmäksi lenkiksi on noussut maalivahti Aleksi Autio, joka pitää peliä kuosissaan varmoilla otteillaan. Hyökkäyspäässä selkeitä piristymisen merkkejä ovat osoittaneet ainakin Henri Fomin ja Aatu Hämäläinen. RoKia vastaan pelatussa ottelussa loukkaantuneen Damir Galinin pelikunnosta ei ole vielä varmuutta.

Päävalmentajaansa joulun alla vaihtanut Hermes ei vieläkään ole piristynyt, niin kuin ehkä oli odotettu. Voi kuitenkin olla, että sanonta "hiljaa hyvä tulee" pätee kokkolalaisten tilanteessa, sillä vaikka joulukuun voittosaldo on melko surullinen (kymmenestä ottelusta vain kolme voittoa), saattoivat kauden viimeiset pelit olla merkki paremmasta. Ensin Hermes kaivoi selkeän 4-1-voiton RoKista ja vuoden viimeisessä kohtaamisessa TUTOa vastaan Hermes nousi 4-0-tappioasemasta taistelemaan voitosta.

Erikoistilannepelaaminen kokkolalaisilla on melko hyvällä mallilla. Viime vuoden toiseksi viimeisessä kohtaamisessa Hermes taituroi kaksi ylivoimamaalia ja yhden alivoimamaalin RoKin verkkoon. Jos tilanne säilyy samana alkuvuodesta, saattaa erikoistilannepelaaminen olla avain Hermeksen ahdinkoon.